Sunteti aici :: Nutritie » FRUCTELE IN EXCES INGRASA
FRUCTELE IN EXCES INGRASA
Trebuie sa mancam fructe zilnic pentru a ne mentine sanatosi si tineri, dar, atentie(!), fructele in exces ingrasa. In timpul dietei, fructele reprezinta sursa de glucide a organismului, insa nu ar trebui sa mancam mai mult de doua fructe pe zi atunci cand vrem sa slabim.
Daca esti o persoana sanatoasa, care nu are probleme cu greutatea, poti manca si mai multe fructe, fara sa ai motive de ingrijorare. Insa daca esti supraponderal/a sau ai probleme ca diabetul zaharat, excesul de fructe devine un pericol pentru sanatatea ta.
Nu toate fructele sunt dietetice, insa chiar si cele cu un continut de fructoza ridicat sunt de preferat in locul unei prajituri atunci cand ne dorim sa slabim.
De ce ingrasa excesul de fructe?
Zaharul din fructe (fructoza) mareste glicemia ca orice alt tip de zahar, de aceea, desi tii o dieta si mananci doar fructe in loc de dulciuri, nu reusesti sa slabesti. Daca la alte alimente simtim repede ca ne-am saturat, in cazul fructozei, creierul nostru reactioneaza diferit, deoarece acesta nu primeste informatia referitoare la senzatia de satietate. De aceea, avem tendinta sa mancam fructe cum ar fi ciresele, strugurii sau capsunile pana golim farfuria.
Ce fructe sunt recomandate cand tinem regim?
Pe primul loc sunt fructele de padure (zmeura, afine, coacaze, mure), care au un continut scazut de zahar si contin si foarte multi antioxidanti. Un alt fruct recomandat in dieta este marul, care contine si fibre (recomandat un mar sau doua pe zi, nu un kilogram). Alte fructe cu o cantitate medie de zahar sunt pepenele verde si galben, capsunile, caisele, grepfruitul.
Printre fructele cu un continut mai mare de zahar si care trebuie mancate cu moderatie cand tinem o dieta se numara: prunele, portocalele, kiwi, perele si ananasul. Fructele cele mai bogate in zahar sunt mandarinele, ciresele, strugurii, smochinele, bananele.
Mare atentie la fructele uscate atunci cand doriti sa pierdeti din kilograme. Acestea sunt gustoase si satioase, dar contin mult mai mult zahar decat fructele proaspete (de exemplu, stafidele, prunele uscate, caisele uscate, smochinele uscate).
O alta tentatie o reprezinta gemurile, compotul sau dulceata. Intr-adevar, acestea sunt din fructe, dar nu uitati ca ele contin zahar adaugat la fierbere.
Pe de alta parte, excesul de fructoza creste nivelul trigliceridelor, care sunt un tip de grasimi din sange care au legatura cu problemele de inima.
S-a demonstrat ca fructoza in exces este daunatoare si pentru dantura, deoarece aceasta este eliberata in cavitatea bucala si ataca smaltul dintilor. Nu este recomandat sa va spalati pe dinti imediat dupa ce ati mancat citrice sau ati baut sucuri naturale din fructe, deoarece smaltul este mai sensibil.
Asigura-ti echilibrul caloric
Nutritionistii spun ca orice este in exces ingrasa, fie ca vorbim de alimente sanatoase precum fructele, fie de alimente de tip fast-food.
Daca faci suficienta miscare cat sa arzi toate caloriile pe care le consumi intr-o zi, nu te vei ingrasa. Daca mananci alimente cu mai multe calorii decat arzi prin activitatea fizica, acestea se vor transforma in tesut gras. Mancand fructe cu un numar scazut de calorii, aproximativ 5% din totalul de calorii consumate intr-o zi (100 de calorii la o dieta de 2000 de calorii/zi) iti vei mentine greutatea.
Cand este bine sa mancam fructe in timpul unei zile?
Este recomandat sa consumam fructe dimineata, la micul dejun, deoarece ne furnizeaza energie pentru intreaga zi (atentie insa la cele cu efect iritant asupra stomacului). Bananele, caisele sau pepenele sunt cele mai recomandate pentru masa de dimineata. De asemenea, fructele la micul dejun previn balonarea, incarcarea excesiva a stomacului si asigura un tranzit intestinal optim.
Fructele crude consumate la sfarsitul unei mese incetinesc digestia, deoarece fermenteaza, digerarea lor fiind impiedicata de alimentele consumate anterior.
Mancati cate un fruct intre mese, insa fiti atenti la gramajul lui, daca doriti sa dati jos din kilogramele in plus.
Elena Ciucu

Acest articol a fost vizualizat de 74752 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Daca vrei mai multe informatii despre acest test de efort si apoi sa faci o programare, click aici https://www.superfit.ro/testari-performanta/testarea-cardiometabolica/
Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.
Nu stiu din ce surse ati extras informatiile din acest articol, insa plecati de la o premisa relativ corecta folosind arguente si informatii grasite. Ce poate iesi din o astfel de constructie? E usor de imaginat.
Ma bucur ca articolul v-a fost de folos. Nu renuntati la fructe, mai ales ca vine vara si apar fructele de sezon. Consumati insa cu atentie.
Va doresc Paste Fericit!
Articolul acesta m a trezit! Multumesc pt. Email! Ce sa comentez,?cind eu maninc>de 1kg fructe/zi,pt.ca imi plac si mai mult de atit,pt.ca am dorit sa slabesc! Rezultatul:m am ingrasat! AÈâ„¢a ca:2 fructe/zi. Multumesc încÄÆâ o data pt. E mail dorindu va,,PaÈâ„¢te fericit!"

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii