Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Piedici in calea scaderii in greutate
CSID - Evitati greselile de alimentatie
CSID - O alimentatie bazata pe carne si lapte poate imbolnavi arterele!
EXERCITIILE PENTRU ABDOMEN - DE EVITAT DIMINEATA
STIRUL, O PLANTA CARE TREBUIE DESCOPERITA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Stretching - coapse - exercitii set 1
VIRUSUL OBEZITATII
MICUL DEJUN, CEA MAI IMPORTANTA MASA A ZILEI
Interviu despre slabire
CSID - Nu consumati cafea in exces
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Metabolism activ la +40 de ani Fierbinte
După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » CAFEAUA TINE DEPARTE DEPRESIA

CAFEAUA TINE DEPARTE DEPRESIA


CAFEAUA_TINE_DEPARTE_29876.jpgLicoarea magica de care pari sa nu te saturi niciodata prea usor si care reuseste sa te mentina treaz si alert dimineata si chiar usor revigorat pe parcursul dupa-amiezii pare sa aiba efecte nebanuite asupra starii tale psihice, conform ultimului studiu realizat de profesorii de la Scoala Harvard de Sanatate Publica si care a fost publicat in "Arhivele Medicinei Interne" din Statele Unite ale Americii.

Ce anume poate cafeaua sa faca pentru noi, pe langa procurarea energiei de care avem atata nevoie in fiecare zi pentru a ne mentine cel putin pe linia de plutire? Licoarea veche de peste un mileniu continua sa ne uimeasca prin proprietatile sale antidepresive recent descoperite si dezbatute de oamenii de stiinta din America si nu numai. Cu alte cuvinte, studiile au aratat ca 4 cesti din aceasta bautura energizanta consumata in fiecare zi ar avea efectul de a tine depresiile departe. Pentru a-ti face o idee cat mai clara asupra diferitelor opinii referitoare la puterile "magice" ale cafelei care au fost exprimate de diferite popoare de-a lungul istoriei sale indelungate, iata un scurt istoric al acesteia:

CAFEAUA, INTRE MEDICAMENT SI ELEMENT MISTIC

Tamaduitorul Avicenna a fost primul care a inceput sa administreze cafeaua pe post de medicament inca din anul 1000 era noastra. Poporul etiopean a inceput sa foloseasca fructele arborelui de cafea pe post de vin, fermentandu-le in apa, dupa o uscare prealabila. Ceva mai tarziu, cafeaua a inceput sa fie preparata folosindu-se apa calda. Proprietatile stimulative ale cafelei au inceput sa fie asociate cu anumite stari de extaz religios, dar si cu anumite practice medicale, iar de aici la trimiterile catre caracterul mistic al acestei licori nu a fost decat un pas mic.

Pentru a arunca o lumina si mai clara asupra istoricului cafelei, iata doua legende extrem de interesante care au circulat de-a lungul vremii, cu scopul de a clarifica momentul exact in care a aparut cafeaua.

Cafeaua si caprele yemenite

Anul 1400 a dat nastere unei povesti in centrul careia se regaseau niste capre Yemenite ale lui Khaldi, un pazitor de capre care a observat faptul ca animalele de care avea grija au inceput sa devina deosebit de neastamparate si agitate dupa ce consumau niste fructe de culoare rosie care se gaseau in niste tufisuri necunoscute pana atunci. Khaldi a decis sa culeaga aceste fructe si sa le duca la o manastire care se gasea in apropiere; staretul acelei manastiri a fiert fructele respective in apa si astfel a rezultat un lichid foarte aromat cu un gust amarui, dar care s-a dovedit a fi excelent in a indeparta starile de oboseala sau de somnolenta ale calugarilor acelei manastiri.

CAFEAUA SI MIRAJUL DESERTULUI

Un dervis musulman fusese condamnat de dusmanii sai la moarte prin infometare, in desert. Acesta a inceput sa rataceasca fara speranta, in cautarea unei solutii; in curand, a inceput sa delireze si sa auda o voce care il indemna sa manance fructele unui arbore de cafea. Dervisul a facut intocmai, chinuindu-se initial sa inmoaie putin fructele respective in apa, pentru a fi mai usor de inghitit. Vazand ca nu reuseste mare lucru facand asta, a hotarat sa bea lichidul respectiv; in curand, a inceput sa se simta plin de energie si a vazut salvarea sa si faptul ca a supravietuit consumand fructele respective ca pe un semn divin. S-a intors in satul sau si le-a povestit celorlalti despre puterea miraculoasa a acelui arbore.

CAFEAUA SCADE RISCUL DE DEPRESIE CU 20%

Revenind in zilele noastre, o sa ne referim la un studiu realizat anul acesta de catre Alberto Ascherio, cercetator al Scolii Harvard de Sanatate Publica. Conform datelor obtinute in urma studiului, s-ar parea ca un consum regulat al catorva cesti de cafea ar reduce riscului depresiei la femei. Minim doua cesti de cafea consumate zilnic se pare ca au puterea sa aiba efecte minunate asupra starii de spirit a consumatoarelor; femeile care au consumat pana la 4 cesti de cafea pe zi au observat reducerea starilor depresive cu pana la 20%. Aceleasi rezultate nu au fost inregistrate in cazul cafelei decofeinizate.

Cu toate acestea, s-ar parea ca studiul respectiv nu a fost capabil sa gaseasca o legatura cauza-efect, ci doar o asociere de rezultate. Din acest motiv, nu toti cercetatorii recomanda un consum sporit de cafea pe baza acestui studiu care a evaluat peste 50,000 de femei cu o medie de varsta de 63 de ani. Studiul s-a desfasurat pe durata a 10 ani, din 1996 pana in 2006. La inceputul studiului, nici una dintre femei nu a raportat probleme referitoare la depresie; in plus, toate au raspuns unei serii de intrebari referitoare la obiceiurile lor cu privire la consumul de cofeina din 4 in 4 ani. Ele si-au notat consumul de cafea pe o perioada de 12 luni si eventualele probleme clinice legate de eventuale stari depresive. Din totalul celor 50,000 de femei care au participat la studiu, 2,607 dintre acestea au dezvoltat stari depresive. Cu toate acestea, restul femeilor care au consumat cantitati din ce in ce mai mari de cafea au reusit sa se mentina departe de depresii; astfel, cele care au consumat 2 sau 3 cesti de cafea pe zi si-au scazut riscul de depresie cu pana la 15%, in comparatie cu cele care consumau doar 1 ceasca pe saptamana. Femeile care au consumat 4 cesti de cafea pe zi si-au scazut riscul de depresie cu pana la 20%.

O explicatie anume nu a putut fi gasita inca; cafeina ajunge la creier si activeaza cativa neurotransmitatori legati de depresie. Printre acestia, regasim dopamina si serotonina. Cu toate ca efectele sunt pe termen scurt si o legatura pe termen lung intre riscul de depresie si consumul de cafea nu este cunoscut, studii ulterioare ar putea sa arunce o lumina mai clara asupra subiectului. Cercetari suplimentare au descoperit totusi o legatura intre reducerea riscului bolii Parkinson si a riscului de diabet si consumul de cafea. Studii mai vechi au descoperit de asemenea o legatura intre consumul de cafea si un numar mai scazut de cazuri de suicid sau depresie in cazul barbatilor.

Concluzia finala ar fi ca trebuie acordata o atentie suplimentara acestui subiect, deoarece consumul sporit de cafea este inca prematur a fi recomandat. Cercetari suplimentare sunt necesare, insa unii oameni de stiinta par a fi optimisti cu privire la viitor.



slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50987 ori.



Metabolism activ la +40 de ani

10 Decembrie 2024

După vârsta de 40 de ani, metabolismul începe să încetinească, iar acest lucru poate influența modul în care corpul tău procesează energia. În general, masa musculară începe să scadă treptat, iar asta poate duce la o ardere mai redusă a caloriilor, chiar și atunci când ești activ. De aceea, multe persoane observă că le este mai ușor să acumuleze kilograme, chiar dacă dieta și nivelul de activitate fizică rămân aceleași. Această schimbare nu este doar despre vârstă, ci și despre stilul de viață. Factorii precum nivelul de stres, somnul insuficient și schimbările hormonale, cum ar fi scăderea nivelului de estrogen sau testosteron, joacă un rol important.

Corpul tău începe să stocheze mai multă grăsime în jurul abdomenului, iar energia pare să fie mai greu de menținut pe parcursul zilei. Vestea bună este că poți contracara aceste efecte! Exercițiile care întăresc musculatura, cum ar fi antrenamentele de rezistență, pot ajuta la menținerea masei musculare și la stimularea metabolismului. Totodată, o dietă echilibrată, bogată în proteine, legume și fibre, alături de un somn de calitate, te poate sprijini în a-ți menține greutatea sub control.

Cu puțină atenție la nevoile corpului tău, poți să rămâi în formă și să te bucuri de energie la orice vârstă. Cheia este să-ți adaptezi obiceiurile pentru a susține un metabolism sănătos pe termen lung.


Beneficiile sucului de Noni

10 Decembrie 2024

Sucul de noni, obținut din fructele arborelui Morinda citrifolia, este apreciat pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Bogat în antioxidanți, acest suc ajută la combaterea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva daunelor provocate de radicalii liberi. Este cunoscut și pentru proprietățile sale antiinflamatorii, fiind de ajutor în reducerea inflamațiilor și în susținerea sistemului imunitar.

Un alt beneficiu important al sucului de noni este capacitatea sa de a îmbunătăți digestia. Conținutul său de enzime și fibre sprijină sănătatea intestinală, ajutând la eliminarea toxinelor și la asimilarea mai bună a nutrienților.


Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată

25 Noiembrie 2024

Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.

Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.

Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii