Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CONSTIPATIA
CALCULATOR - FRECVENTA CARDIACA OPTIMA
CINE TE AJUTA SA SLABESTI?
OBEZITATEA INFANTILA, O PROBLEMA GRAVA
Stretching - fese - exercitii set 1


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Stretching - fese - teorie
Iuliana Moraru
DOCTORUL MAREA NEAGRA
MODELEAZA-TI COAPSELE
ANTRENAMENT BICEPSI PENTRU INCEPATORI SAU AVANSATI
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Carbohidratii - buni sau rai? Fierbinte
„Carbohidratii ingrasa, sunt nesanatosi si ar trebui eliminati din dieta.” Asa suna unul dintre cele...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Slabire » DEFINIREA, ULTIMA FRONTIERA...

DEFINIREA, ULTIMA FRONTIERA...


Vom patrunde acolo nimeni n-a mai fost vreodata. Misiunea noastra este de a descoperi noi...

Stop, ca doar nu suntem in Star Trek, iar eu nu sunt Jean-Luc Picard. Ne aflam tot pe www.doctor.info.ro, iar misiunea mea este de a face putina lumina intr-un subiect destul de disputat, aflat pe nedrept intr-un con de umbra, provocat probabil de o insuficienta informare. Este vorba de ceea ce culturistii numesc "definire".

Pentru cineva care nu are contact cu culturismul, acest cuvant l-ar duce cu gandul la cu totul alta actiune, ceva legat de explicarea intelesului unui termen si probabil ca s-ar orienta catre un dictionar.Cand vine vorba de definire, culturistul se indreapta, ca si pana atunci, spre sala, spre bucatarie si spre magazinul de suplimente.

Scopul unui program de definire este de a elimina stratul adipos (inerent acumulat in timpul programului de masa), luptand in aceasi timp pentru a mentine masa musculara castigata in perioada precedenta, astfel incat sportivul sa poata arata pe scena "rodul" muncii lui. Si culturistul amator este preocupat in cea mai mare parte a timpului de problema definirii, insa sunt putin cei care constientizeaza faptul ca este extrem de greu sa iti dezvolti masa musculara si simultan sa scapi de stratul adipos. Se poate incerca acest lucru, insa rezultatele sunt mult mai slabe decat daca s-ar fixa o perioada de timp strict dedicata cresterii (accentul este pus pe reactiile anabolice ale organismului) si apoi o perioada dedicata eliminarii depozitelor adipoase (in care accentul este pus pe reactiile catabolice).

Ma voi referi aici in principal la modificarile de regim alimentar ce trebuiesc facute in timpul programului de definire. Programul de antrenament nu sufera modificari notabile; cea mai importanta masura ce trebuie luata este introducerea a catorva sedinte de antrenament aerobic, pe langa cele obisnuite, cu greutati.Principiile ce stau la baza regimului alimentar in aceasta perioada sunt relativ simple: reducerea numarului de calorii provenite din alimente si modificarea proportiilor intre principalii nutrienti. Teoretic pare simplu, si totusi cum se procedeaza?Intr-un numar recent din Ironman, Frank Zane isi prezenta regimul alimentar si de suplimentare, pe care il foloseste in timpul perioadei de definire. M-am gandit ca este interesant de stiut cum arata o zi din viata unui campion, din acest punct de vedere. Evident, nu indemn pe nimeni sa urmeze strict acest program, sa nu uitam ca Frank Zane a fost de trei ori Mr.Olympia si in plus "provenea" dintr-un ectomorf, ceea ce il pune intr-o pozitie de avantaj fata de culturistii mezo sau endomorfi. Vreau doar sa retineti ideile principale si sa adaptati la nevoile si posibilitatile voastre.

Iata deci cum debuteza ziua lui Zane: la ora 6 se trezeste si ia sase capsule de aminoacizi si o pastila de multiminerale, apoi mananca jumatate de grapefruit si bea apa minerala. Niciodata nu ii lipseste o portie de 5 grame de glutamina, pe care Zane o considera indispensabila oricarui culturist, mai ales dupa o perioada de zece ore de somn, in care organismul intra intr-o faza catabolica ce "ataca" proteinele musculare. Urmeaza o noua portie de 19 capsule de aminoacizi impreuna cu putin suc natural de fructe.La ora 7 ia micul dejun care consta in trei oua fierte, jumatate de grapefruit, vitamine, minerale si jumatate de cana de cafea. Aceasta masa are rolul de a-i reduce senzatia de foame in timpul antrenamentului care v-a avea loc in urmatoarele ore. La 30 de minute dupa antrenament ia 15 capsule de aminoacizi (care sa includa 500 mg de l-triptofan), 250 mg niacin (vitamina PP), un complex de minerale si vitamine si 4 caspule de condroitin sulfat si glucozamina. Tot dupa antrenament mai ia 5 grame de creatina, cu rolul de refacere energetica.Pranzul, la ora 14 consta intr-o salata asortata, 300-350 g pui sau curcan pregatit la gratar cu doua felii de branza slaba topite deasupra. Urmeaza doua ore de somn, iar la ora 17 o mica gustare, adica 2 linguri de concentrat proteic din albus de ou, in amestec cu cateva capsuni si o bautura de piersici ce contine 24 g proteine si 10 g carbohidrati (un produs pentru cei ce tin cura de slabire, care probabil ca nu se importa la noi).

Pana la ora 20 nu mananca nimic. Urmeaza cina cand de obicei manca ce i-a mai ramas de la pranz, adica pui, dar fara legume, plus un complex de vitamine si minerale. La ora 23 mai mananca un fruct (de sezon), insa nu banane sau ananas si ia 10 mg de melatonina.Facand un total al regimului pentru o zi, Frank Zane constata ca consumat in jur de 1500 kcal, provenind din 200 g proteina, 80 g carbohidrati si 44 g lipide. Acest regim destul de restrictiv este folosit doar 3 zile, apoi se creste numarul de calorii la 2000, prin consumarea a 200 g carbohidrati zilnic. Zane mai spune ca tine acest regim doar atat timp cat se simte bine si poate face antrenamente in parametrii normali.In mod sigur, un astfel de regim nu poate fi tinut prea mult timp, mai ales in conditiile in care se practica un sport solicitant pentru organism, cum este culturismul. Ceea ce v-am prezentat este doar o idee, nu inseamna ca trebuie sa luati metoda lui Frank Zane ca "litera de lege". Reducerea nivelului de carbohidrati la 1 g/kgcorp/zi nu este sanatoasa pentru nimeni si nu este indicat sa se depaseasca o perioada de cateva zile. La primele semne de slabiciune, numarul caloriilor trebuie crescut, printr-un aport mai mare de carbohidrati.Acest gen de abordare este potrivit pentru perioadele precompetitionale, insa pentru un culturist amator, regimul alimentar "de definire" trebuie sa fie mai lejer, undeva peste 2000 kcal/zi.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca ok.)

Acest articol a fost vizualizat de 73329 ori.



Carbohidratii - buni sau rai?

2 Octombrie 2023

„Carbohidratii ingrasa, sunt nesanatosi si ar trebui eliminati din dieta.” Asa suna unul dintre cele mai populare mituri de nutritie. Carbohidratii sunt un fel de oaie neagra in familia macronutrientilor si sunt mai mereu aratati cu degetul cand vine vorba de slabire.

Nejustificat, insa, deoarece ar trebui sa-si gaseasca locul intr-o alimentatie sanatoasa, avand un rol important in buna functionare a organismului.


Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.



Adauga un comentariu Acest articol are 7 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(8 Aprilie 2015 17:33) Detesan marius andrei a spus

Si asta ii aducea un plus enorm in procesul de mentinere a musculaturi si a reduceri ddrastice a efectului catabol asupra pierderilor musculare ..

(8 Aprilie 2015 17:31) Detesan marius andrei a spus

Cu toata stima domnule doctor Damian Serban ... a.ti uitat sa precizati ca el avea hormonul de crestere la maxim pt ca folosea testosteron ...

(30 August 2014 14:35) Nicolescu Lucian a spus

George, cati alpinisti profesionisti cunosti? :)

(5 Martie 2013 22:31) George a spus

Domnul alpinist in primul rand gresesti cand spui ca un allpinist performer este mult mai definit decat un culturist...NU ARE CUM ....in al doilea rand concepptiile astea cu ''umflati cu creatina'' se mai intalnesc doar in societatile urbane unde barfeste lumea ...creatina ai si tu si toata lumea iar un sportiv ce practica acest sport logic doreste crestere musculara...deci ii trebuie un aport mai mare de minerale...amino...proteine...eu nu am auzit nici un culturist sa ii pocneasca ficatul..iarasi vorbim de pe pereti...daca vrei dieta de definire dute pe site la nicoleta luciu...te sfatuieste ea!!

(27 Septembrie 2012 00:12) eu eu a spus

:), faptul ca sunt alpinist nu exclude sala. merg la sala de 21 de ani si fata de prima zi de antrenament am cu 24 kile mai mult, si am avut si cu 29mai mult. neesential pt articol. deci presupunerile tale ca un alpinist e habarnist sunt absurde, performerii in orice sport sunt experti in alimentatie. Iar alpinistii sunt de 10 ori mai definiti decat culturistii, asa ca sa iti faci o idee. Umflati cu creatina cu o conditie fizica de vai si amar...
Articolul e o tampenie iar cel care il urmeaza e identic. Daca F.Zane mai traieste...o fi unul din cei care au mai ramas! Cu 35-40 aminoacizi pe zi iti explodeaza ficatul. Campionul Romaniei si multi alti "performeri" sunt un exemplu limpede...

(6 Februarie 2011 17:08) cypri a spus

Super articol!Felicitari!Frank Zane traieste si e in forma foarte buna.la varsta de 70 de ani inca mai are corp de culturist si poate sa pozeze.

Faptul k esti alpinist nu te pune in masura sa tragi niste concluzii despre suplimentele alimentare k si bunica.Bine k nu faci cancer de la medicamentele pe care le cumperi de la farmacie fara retzeta si ti le prescrii singur.Poti da un search pe Google, sa te informezi asupra aminoacizilor,sarurilor,mineralelor si melatoninei si ce rol au acestea asupra functionarii corecte al corpului si mintii tale.

(31 August 2010 14:19) eu eu a spus

Acel Frank Zane mai traieste? Eu sint alpinism si cunosc destui superdefiniti fara zeci de pastile anabolice cancerigene. Ma asteptam la un articol bazat pe alimente sarace in grasimi :(


Articole din aceeasi categorie

DIETA SCARSDALE DIETA SCARSDALE
Elaborata in perioada anilor '70 de cardiologul American Tarnower, dieta ...
PATRU ASPECTE ALE SLABIRII FARA STRES PATRU ASPECTE ALE SLABIRII FARA STRES
Te rastesti la colegi fara nici un motiv. Te simti ...


ALIMENTE CU PUTINE CALORII ALIMENTE CU PUTINE CALORII
Nisa alimentelor cu calorii negative se dezvolta incontinuu si multi ...
SECRETELE SLABIRII EFICIENTE SECRETELE SLABIRII EFICIENTE
Stii cum ar trebui sa scazi in greutate: mananci mai ...


Alte articole despre Slabire






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 3 din 12






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii