Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam PIZZA
CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
REGIMUL ANTICANCER
SURSE DE RADICALI LIBERI (RL)


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Remedii naturiste si suplimente nutritive pentru slabire
CAFEAUA, UN PARADOX
SEMINAR DE NUTRITIE LA MEGAIMAGE
CSID - Cum poti sa slabesti cu 5 mese pe zi si 1000 kcal
Consumul de fructe in curele de slabire
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum previi degradarea creierului? Fierbinte
Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » MASA DE CRACIUN

MASA DE CRACIUN


MASA_DE_CRACIUN_43599.jpgSe apropie cu pasi repezi Craciunul, moment in care vei petrece alaturi de cei dragi, vei oferi si primi cadouri si... vei manca pe saturate. Cine poate face fata tentatiile care ne fac sa poftim numai cand simtim mirosul lor delicios? Parca nici nu te mai poti gandi la diete si iti spui ca mai bine lasi acest aspect pe anul viitor. Insa, daca stai bine sa te gandesti, alimentele bogate in calorii consumate intr-o perioada scurta de timp iti pot aduce in "dar" cateva kilograme bune. Si pentru ca sunt ferm convinsa ca nu iti doresti asta, iata cateva sfaturi referitoare la alimentatia din timpul sarbatorilor de iarna.

Alege alimente cu un continut scazut in calorii.

Stiu ca evitarea totala a alimentelor preferate de Craciun nu te-ar face tocmai fericita, asa ca le poti consuma, insa doar in cantitati mici pentru a nu acumula prea multe calorii. Asadar, incearca sa incluzi alimentele mult dorite in diferite feluri de mancare cat mai sanatoase. Daca iti place nespus de mult carnea de porc sau vita, opteaza pentru cea preparata la gratar sau la cuptor si in locul garniturilor bogate in calorii, alege salatele (de preferat cu cat mai putina maioneza) sau tocanitele preparate din legume. Pe de alta parte, daca esti nonconformista si ti-ai dori un Craciun in stil american, poti opta pentru carnea de curcan care este bogata in proteine slabe, fiind o sursa excelenta de seleniu. Poate ca nu stiai, dar seleniul functioneaza ca un antioxidant, ajutand la intarirea sistemului imunitar. De asemenea, carnea de curcan mai contine si vitamina B6 necesara pentru sinteza celor mai importante substante chimice cerebrale, care au rolul de a regla starea de spirit si comportamentul.

Ce te faci cand vine vorba de desert?

In preajma sarbatorilor gasesti prin toate magazinele fel si fel de prajituri care iti fac cu ochiul, insa multe dintre ele nu sunt atat de sanatoase, pe cat sunt de gustoase. Desi dulciurile sunt bogate in calorii poti opta, totusi, pentru cele preparate in casa. Atunci cand te pregatesti sa prepari o prajitura gandeste-te la ingrediente cat mai sanatoase pe care le poti folosi in locul celor care sunt trecute in reteta. Spre exemplu, incearca sa eviti folosirea galbenusurilor, sa inlocuiesti faina de grau cu cea integrala, uleiul vegetal cu cel de soia, ulei care are un continut scazut de grasimi saturate, dar ridicat de acizi grasi Omega-3 si vitamina E. In ceea ce priveste zaharul, el nu trebuie privit ca un aliment, ci ca un condiment, la fel ca sarea si piperul. In prepararea prajiturilor este necesar, insa moderatia ar trebui sa fie primul cuvant de care trebuie sa tii cont.

Bauturile racoritoare si alcoolice. In ceea ce priveste racoritoarele opteaza pentru sucurile naturale, bogate in vitamine. In cazul bauturilor alcoolice, cel mai recomandat este vinul rosu, care prin continutul ridicat de antioxidanti, apara inima de diversele afectiuni cardiovasculare. Poti consuma o cana de vin fiert cu scortisoara sau vin cu apa minerala, combinatie care te face sa consumi mai putine bauturi alcoolice. Si daca vei bea cate un pahar de apa inainte si dupa ce ai consumat o bautura alcoolica, vei vedea ca iti va fi mult mai usor sa rezisti tentatiei de a mai bea inca un pahar de vin, wiskey sau orice alta bautura "grea"

Si daca mai adaugi la toate acestea si putin sport vei avea sanse mari sa tii la distanta celulita. Cand spun sport nu ma refer la exercitii fizice epuizante, alergari sau aerobic, ci la plimbarile pe care inevitabil le faci in preajma sarbatorilor pentru a cumpara cadourile mult dorite de cei dragi. Sau daca te pasioneaza sporturile de iarna, cu atat mai bine. Fie ca iti place sa schiezi sau sa patinezi, te distrezi si in acelasi timp arzi calorii. In cazul in care nu iti place prea mult sezonul rece mai ai o optiune destul de distractiva si relaxanta...dansul. Sunt convinsa ca nu te vei gandi la dans ca la un exercitiu fizic pe care trebuie sa-l faci neaparat pentru a preintampina aparitia celulitei, ci pur si simplu il vei face de placere.

Pe langa sfaturile oferite mai sus, e bine sa tii cont si de urmatoarele lucruri. Consumul excesiv de alimente bogate in grasimi saturate si zaharuri nu numai ca in grasa, dar in timp ajuta la dezvoltarea anumitor boli. Tine cont si de programul orar al meselor. Chiar daca te este Craciunul, asta nu inseamna ca trebuie sa mananci mult si des. Organismul are nevoie de cateva ore pentru a digera alimentele, asa ca asteapta ceva timp inainte de a lua o noua masa. Mai mult de atat, in cazul in care, in general mananci destul de putin, fa acelasi lucru si de sarbatori, consumand cu moderatie mancarurile preferate. Altfel, vei avea probleme cu digestia din cauza faptului ca organismul tau nu este obisnuit sa primeasca dintr-o data o cantitate de mancare dubla sau chiar tripla.

Cum ati caracteriza masa traditionala de Craciun din punct de vedere nutritional?

Dr. Serban Damian: Traditional, masa de Craciun este un festin, pentru ca trebuie sa dea impresia de abundenta, de sarbatoare. Toate preparatele traditionale sunt destul de concentrate din punct de vedere caloric, iar combinatia finala a tuturor preparatelor puse pe masa ne aduce o cantitate mare de carbohidrati si grasimi. La toate acestea se adauga in cele mai multe cazuri, alcoolul. Este deci o masa dificil de digerat. Conteaza foarte mult cantitatea in care consumam aceste preparate. Daca ne limitam la portii decente, nu ar trebui sa existe probleme.


Cateva consideratii despre principalele preparate de Craciun:


- salata de boeuf - in principiu nu ar trebui sa fie o problema, pentru ca reprezinta o combinatie de carne si legume fierte, insa prin adaugarea de maioneza devine un preparat foarte bogat in calorii si relativ indigest. Solutia ar fi sa folosim cat mai putin maioneza, iar aceasta sa fie light. Se poate merge si pe o varianta "ultra-light", in care nu se foloseste deloc maioneza, ci suc de lamaie. Atentie si la cantitatea de cartofi - mai bine punem mai mult morcov sau castravete murat.

- piftia din carne de porc - nu e un preparat foarte gras, ba din contra, se poate spune ca e mai curand un produs preponderent proteic. Adaosul de usturoi il poate face mai greu de suportat pentru cei cu probleme de digestie.


- sarmalele - pacatul principal al sarmalelor este grasimea din compozitia lor, atat cea din carnea folosita, cat si cea adaugata (slanina, eventual smantana peste ele). Preparatul final este bogat in calorii si greu de digerat. Ar trebui sa ne limitam la 2-3 bucati si mai multa varza langa. O solutie ar fi sa folosim carne slaba, din pui sau curcan.


- preparate din carne de porc - friptura, carnati, lebar, toba- in principiu sunt preparate grase si greu de digerat, asa ca ar trebui consumate in cantitati limitate, si in combinatie cu legume proaspete.

- cozonacul - desi foarte gustos, este foarte concentrat caloric, fiind o combinatie de zaharuri si grasime, deci o adevarata bomba calorica. Este de preferat sa il consumam cu masura, de ordinul a 1-2 felii pe zi.

De cate calorii are nevoie zilnic un barbat/ o femeie sedentar(a)?

Dr. Serban Damian: Daca vorbim de persoane de 65-70 kg sedentare, atunci necesarul energetic pentru un barbat ar fi in jur de 2000-2200 kcal, iar pentru o femeie aproximativ 1700-1800 kcal. Pentru comparatie, o masa copioasa de Craciun stropita si cu alcool poate sa depaseasca cu usurinta1000-1500 kcal.

Ce consecinte pot avea excesele culinare de tipul celor intalnite de sarbatori?

Dr. Serban Damian: Pe termen scurt, consecintele tin mai mult de patologia acuta, de exemplu o indigestie sau mai grav, o pancreatita acuta. O saptamana de astfel de excese, de exemplu saptamana dintre Craciun si Revelion si eventual si dupa cateva zile, poate sa aduca cateva kilograme in plus.

Din cate stiu, nu sunt recomandate mai mult de doua galbenusuri pe zi. Pe de alta parte, atat cozonacul cat si maioneza "inghit" destul de multe oua. Ce efect are excesul de galbenusuri asupra corpului uman?

Dr. Serban Damian: Pana de curand, intr-adevar se recomanda sa nu consumam mai mult de 2-3 oua intregi pe saptamana, in ideea ca excesul ar putea conduce la cresterea nivelului colesterolului. Recent cercetatorii din nutritie si-au schimbat opinia, constatand faptul ca aportul exogen de colesterol nu influenteaza foarte mult colesterolemia. In plus, oul este un aliment foarte valoros, prin continutul crescut de proteine, vitamine si minerale. Asadar, recomandarile actuale merg pana la 5-6 oua pe saptamana. Este adevarat ca multe preparate contin oua, de aceea e bine sa nu exageram cu consumul de oua ca atare. Pentru perioada Craciunului ne putem limita doar la ouale care au fost adaugate in preparate, de exemplu la prajituri, cozonaci etc. Excesul pe termen scurt ar putea conduce eventual la o indigestie sau la o criza biliara.

Cum multi romani cred ca abundenta este ingredientul esential pentru masa de Craciun reusita si nu se pot abtine sa nu se indoape, exista ceva ce pot face pentru a trece mai usor peste excesul culinar? O dieta speciala eventual - fructe, legume, etc?

Dr. Serban Damian: Nu ai cum sa impui "diete speciale" din moment ce aproape toata lumea asociaza sarbatorile cu anumite preparate. Ba chiar, as putea spune ca pentru multi oameni sarbatorile nu mai inseamna altceva decat sa mananci sarmale, piftie, miel, oua rosii etc. Latura religioasa s-a estompat. Traditiile s-au cam pierdut, mai ales in orasele mari. A ramas mancarea.

"Secretul" este intotdeauna moderatia. Daca esti un om sanatos poti sa mananci din toate, dar nu sa te indopi ca si cum n-ai mai vazut mancare pana atunci.

Exista metode de a atenua socul caloric de Craciun, fara a modifica foarte mult latura traditionala a meniului?


Dr. Serban Damian
: Legumele ne salveaza - in special salatele. Daca pe langa fripturi, piftie, carnati pui pe masa si salate si incepi prin a-ti umple jumatate de farfurie cu salata, atunci iti va ramane mai putin loc pentru preparatele foarte concentrate caloric si in plus te vei satura mai repede, consumand o cantitate mai redusa de calorii.

Alcoolul este si el o componenta a mesei de Craciun. Ce rol joaca el din punct de vedere nutritional? Care este mai buna reteta anti-mahmureala?

Dr. Serban Damian: Alcoolul in sine nu are un rol nutritional, in schimb ne aduce o cantitate mare de energie (7 kcal/g, in compartie cu proteinele care aduc doar 4 kcal/g). Bauturile alcoolice, cum ar fi vinul sau berea, pot fi considerate alimente, atunci cand sunt consumate in cantitati limitate. In principiu, pentru o persoana sanatoasa nu este nicio problema daca bea din cand in cand un pahar de vin sau bere sau chiar tarie, insa consumul regulat al unor cantitati de bautura ce depasesc 30 g de alcool pur, poate pune probleme pentru sanatate. Bineinteles, ingestia unei cantitati mari de alcool in timp scurt poate fi chiar foarte periculoasa pentru sanatate. Asadar, si in privinta bauturilor alcoolice, moderatia este regula.

In privinta mahmurelii, nu exista o solutie infailibila. Pentru unii functioneaza o ceasca de cafea, pentru altii o ciorba acra, insa ca principiu general, hidratarea este absolut necesara (evident, nu tot cu alcool :)



Elena Diaconu


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 54167 ori.



Cum previi degradarea creierului?

4 Noiembrie 2024

Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.

O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.

Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.


Secretul oaselor puternice

7 Octombrie 2024

Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:

Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.

Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.

Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.

Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.

Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu


Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii