Sunteti aici :: Slabire » 13 LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE GREUTATE
13 LUCRURI PE CARE NU LE STIAI DESPRE GREUTATE
1. Este intr-adevar determinata genetic
Cind cercetatorii au descoperit-o pentru prima data in anumiti soareci grasuti, au numit-o pur si simplu gena grasimii. Ani mai tirziu, cind au analizat genomul uman pentru markeri care cresteau vulnerabilitatea la tipul 2 de diabet, gena grasimii (acum numita mai politicos FTO) s-a aratat si acolo. Se pare ca oamenii cu doua copii ale genei erau cu 40 de procente mai probabil sa aiba diabet si 60 de procente mai probabil sa fie obezi decit cei fara ea. Cei cu numai o copie a genei cintareau mai mult de asemenea.
Oamenii de stiinta suspecteaza acum ca exista o multime de gene ale grasimii. "Pot fi chiar 100 de gene", spune Claude Bouchard de la o universitate din Louisiana, "fiecare adaugind un kilogram aici si o jumatate de kilogram sau un kilogram dincolo. Este o diferenta notabila cind vine vorba de cit de multa grasime avem nevoie sa ardem."
16 procente din populatie au doua copii ale genei FTO, si jumatate dintre noi au o copie. Pina acum, cercetatorii suspecteaza ca celelalte posibile gene care promoveaza obezitatea au un efect mic in comparatie cu FTO. Vestea buna? "O predispozitie genetica nu este necesar o sentinta pe viata," spune Bouchard. Exercitiile regulate pot anula riscul.
2. Unii oameni pur si simplu au mai multe celule adipoase
Si diferentele sint enorme, cu unii oameni avind de doua ori mai multe celule adipoase decit altii, spune Kirsty Spalding, doctor la Institutul Karolinska din Suedia. Chiar daca ai pierdut citeva kilograme (sau ai cistigat citeva), numarul tau de celule adipoase ramine, tinindu-se strins de grasimea deja inauntru si setoase mereu de a fi incarcate cu mai multa. (Pentru a adauga inca o problema, celulele adipoase ale oamenilor supraponderali si obezi pot ingloba de asemenea mai multa grasime.)
Celulele adipoase noi apar in timpul copilariei, dar par sa se opreasca la adolescenta. Cei dintre noi destinati sa aiba o multime din aceste celule incep probabil sa le produca deja la virsta de doi ani. Rata de crestere a celulelor poate fi mai rapida, si egala daca cei mici reduc mult din calorii.
Strainii i-au scris lui Spalding, spunindu-i cit de deprimati sint de cercetarile ei. Dar ea sustine ca noutatile ei nu sint cu totul rele. Este mai bine cu mai multe celule adipoase, spune ea, decit cu mai putine celule adipoase care devin supraincarcate si marite. (Noi cercetari sugereaza ca grupul supraincarcat este mai vulnerabil la complicatii de sanatate legate de obezitate.) Asa ca in timp ce nu-ti poti reduce numarul total de celule adipoase, exista lucruri pe care le poti face pentru a le mentine mici. (Vezi punctul urmator.)
3. Iti poti schimba metabolismul
Alta echipa scandinava s-a uitat la ce se intimpla la nivel celular cind cistigi in greutate. Kirsi Pietilainen, profesor de nutritie la Spitalul Universitatii Helsinki, a studiat seturi de gemeni in care unul era gras si celalalt slab, si a aflat ca celulele adipoase ale gemenilor grasi au parcurs schimbari metabolice care au facut mai dificil sa arda grasime. Echipa lui Pietilainen suspecteaza ca ingrasarea cu nu mai mult de 5 kilograme poate incetini metabolismul si te trimite invirtindu-te intr-un cerc vicios: pe masura ce cistigi mai multa grasime, devine mai greu sa o dai jos.
Cum sa opresti acest mecanism? "Cu cit invat mai mult din ce lucrez, cu atit sint convins mai mult ca avem nevoie de activitate fizica," spune Pietilainen. Ea insasi un fost copil grasut, alearga acum in mod regulat si are o greutate sanatoasa.
4. Stress-ul te ingrasa
Cea mai directa ruta este sindromul mincarea-in-gura: circumstante stressante (contul tau din banca, seful tau) declanseaza tinjirea dupa alimente pentru gustari bogate in carbohidrati, care in schimb calmeaza hormonii de stress. (Cind cercetatorii, intr-un studiu, au indepartat mincarea bogata in carbohidrati de la soarecii stressati, hormonii lor de stress au explodat.)
Hormonii de stress cresc de asemenea depozitul de grasime. Pentru ancestorii nostri preistorici, stress-ul insemna seceta sau tigrii care se apropiau, si un proces de depozitare rapid avea sens; aveam nevoie de energia in plus pentru a supravietui lipsei de mincare sau pentru lupta. Astazi suportam stressul stind jos- si caloriile nefolosite se acumuleaza la mijlocul nostru.
Pentru a va subtia la loc, in plus fata de exercitiile de rutina, faceti-va timp pentru indepartarea stress-ului- fie cu lectii de yoga, fie cu timp petrecut cu familia.
5. Sarcina mamei ti-a pecetluit soarta
Tigarile mamei cresc riscul de greutate mica la nastere, si alcoolul poate dauna creierului copilului. Deci de ce alimentele nesanatoase nu s-ar razbuna printr-un rau asemanator? Fapte stiintifice in crestere sugereaza ca alimentele zaharoase si grase, consumate inca inainte de a te fi nascut, fac exact asta. Un studiu pe rozatoare raporteaza ca femelele supraponderale au niveluri mai mari de glucoza si acizi grasi liberi plutind in pintece decit au cele de greutate normala. Aceste molecule declanseaza eliberarea proteinelor care pot deranja controlul apetitului si sistemele metabolice din creierul in dezvoltare.
Ceea ce este adevarat pentru soareci este adesea adevarat si pentru oameni. Medicii de la un centru medical din New York au comparat copiii nascuti inainte ca mamele lor sa faca operatie de "bypass" stomacal cu fratii si surorile lor nascuti mai tirziu. Femeile au cintarit mai putin dupa operatie, cum era de asteptat, dar copiii lor au fost de asemenea pe jumatate posibil sa fie obezi. Pentru ca fratii si surorile au profiluri genetice atit de asemanatoare, cercetatorii au atribuit diferentele de greutate schimbarilor din mediul din pintece. Viitoarele mame sa ia aminte: puteti sa le dati copiilor vostri un inceput bun mincind sanatos inainte ca ei sa se nasca.
6. Dormi mai mult, dai jos mai mult
Cind pacientii se duc la doctorul Louis Arrone, fostul presedinte al Societatii Obezitatii si autorul cartii "Cel Slab", sint supusi testarii somnului la fel ca si testarii obiceiurilor alimentare. Daca pacientii dorm mai putin de sapte-opt ore, Dr. Arrone poate prescrie mai mult timp cu ochii inchisi mai curind decit ultima dieta sau cel mai nou medicament. Cu mai mult somn, spune el, "au un sentiment mai deplin de satietate si vor pierde greutate in mod spontan."
De ce? Cercetatorii de la Universitatea Chicago au raportat ca deprivarea de somn supara echilibrul nostru hormonal, declansind atit o descrestere de leptin (care te ajuta sa te simti plin) si o crestere de grelin (care antreneaza foamea). Ca rezultat, noi credem ca ne este foame chiar daca nu ne este- asa ca mincam. Intr-adevar, somnul poate fi cel mai ieftin si mai usor tratament al obezitatii din cite exista.
7. Greutatea sotului (sotiei) conteaza
Cind sotul lui Jodi Dixon de 180 de kilograme a pierdut 63 de kilograme ea a avut sentimente amestecate. Ea era aceea care isi urmarea cu atentie greutatea si facea exercitii; ea a fost totdeauna cea care incerca sa-l faca pe sotul ei sa fie mai activ. Mort, vinzator de aparatura medicala, a fost totdeauna sufletul petrecerii, spune sotia sa, o mama a doi copii, de 43 de ani, din New Jersey. Dar cind el a slabit, a fost altceva. "Barbatii si femeile se inghesuiau pe linga el, atrasi de farmecul sau," isi aminteste ea. "M-am simtit plina de gelozie." Dixon s-a consolat singura cu mincare si s-a ingrasat 10 kilograme inainte de a decide sa actioneze. A inceput sa mearga pe bicicleta cu sotul ei si s-a inregistrat intr-un program de dieta. Pina la urma a slabit si ea, dind jos 15 kilograme, si intentioneaza sa mai slabeasca inca.
Dixon face responsabila de ingrasarea sa, ca si de slabire, gelozia. Dar cercetarile arata ca cresterea si pierderea in greutate pot fi contagioase. Un studiu dintr-o revista prestigioasa sugereaza ca daca unul din soti este obez, celalalt este cu 37 de procente mai probabil sa devina si el obez. Cercetatorii au concluzionat ca obezitatea pare sa se raspindeasca prin retele sociale.
Ca in cazul lui Dixon, slabitul pare sa fie molipsitor, cel putin la nivelul familiei: cind Dixon a lansat planul sau de slabire, fiica sa cea mare, de asemenea supraponderala, a urmat obiceiurile sanatoase ale mamei ei si a slabit 20 de kilograme.
8. Un virus poate provoca obezitate
Adenovirusurile sint responsabile de o multime de boli, de la probleme ale tractului respirator la probleme gastrointestinale. Legatura cu grasimea a fost descoperita cind cercetatorii de la Universitatea Wisconsin au injectat pui de gaina cu virusurile si au gasit ca anumite tulpini ii ingrasau.
Celulele stem, cunoscute pentru capacitatile lor de a se transforma precum cameleonul, s-au transformat de asemenea in celule adipoase cind au fost infectate cu virusurile. "Virusul pare sa creasca numarul de celule adipoase in corp ca si continutul in grasime al acestora," spune un profesor de infectii si obezitate de la Pennington.
Studiile pe oameni, inclusiv compararea gemenilor, sugereaza ca oamenii obezi sint intr-adevar mai predispusi sa adaposteasca anticorpii pentru un anumit virus, cunoscut ca adenovirusul-36.
Avem vaccinuri anti-gripale; poate un vaccin contra obezitatii sa fie pasul urmator? Poate suna indepartat, dar "la fel s-a spus si despre cancerul cervical," a spus profesorul.
9. Prajiturile chiar sint adictive
In timp ce mincarea nu este adictiva in felul in care sint cocaina sau alcoolul, oamenii de stiinta au gasit in ultimii ani citeva asemanari. Cind subiectilor de la un centru medical din Philadelphia li s-au aratat numele alimentelor preferate, partile din creier care s-au excitat au fost aceleasi parti activate la dependentii de droguri. Poate avea de a face cu dopamina, hormonul legat de motivatie si placere, spun cercetatorii de la un laborator national din New York. Daca acesti oameni au mai putini receptori la dopamina pot avea nevoie de mai multa mincare pentru a obtine acea reactie de placere.
10. Infectiile urechii pot afecta papilele gustative
De ani de zile, echipa laboratorului de studiere a gustului de la Universitatea Florida se intreba de ce oamenii care simteau mincarea mai putin intens decit altii pareau mai probabil sa fie grasi. Cercetatorul Derek Snyder avea o teorie: poate o infectie a urechii, care poate distruge un nerv al gustului trecind prin urechea mijlocie, sa fie legatura care lipsea? Dupa inregistrarea a 6.584 de chestionare, echipa a descoperit ca cei peste 35 de ani care au suferit mai multe infectii ale urechii aveau aproape dublu sansa de a fi obezi.
Raspunsuri la intrebari suplimentare au oferit indicii pentru "de ce?". Fostii pacienti cu infectii ale urechii erau putin mai mult probabil sa iubeasca dulciurile si mincarurile grase- poate pentru ca nervul distrus ii determina sa aiba un prag mai inalt pentru simtul dulcelui si al grasului. Chiar o crestere mica a caloriilor din mincarurile prost alese se aduna in timp.
Infectiile urechii din copilarie sint la fel de greu de evitat ca si racelile care tind sa le provoace, dar limitarea fumatului pasiv pare sa reduca incidentele de infectare a urechii. Daca esti un adult supraponderal care a suferit o infectie a urechii severa in copilarie, poate merita sa fii atent la gustul si textura mincarii. Pur si simplu gasirea unor substituenti mai sanatosi, cum sint fructele in locul bomboanelor, sau uleiul de masline in locul untului, poate ajuta sa te conduca catre a minca mai bine si a cintari mai putin.
11. Antioxidantii sint si anti-grasime
Radicalii liberi sint blamati acum nu doar pentru ca te fac sa arati batrin, dar si pentru ca te fac gras. Zane Andrews, neuroendocrinolog australian, spune ca aceste molecule care oxideaza distrug celulele care ne spun ca sintem plini. Radicalii liberi apar cind mincam (ceva ce si cel mai constiincios om la dieta trebuie sa faca pentru supravietuire), dar sint in mod special prevalenti cind infulecam batoane de ciocolata, chips, si alti carbohidrati. Cu fiecare an care trece, acesti semnalizatori ai plinului sufera deteriorare- cauzind semnalului "stop mincarii!" sa devina mai slab si apetitului (si posibil stomacului) sa devina mai mare. Cel mai bun mod de a contracara? Evita mincarea proasta si te incarca cu fructe si legume colorate, bogate in antioxidanti.
12. Alege o dieta, orice dieta
Cum cartile de diete se reinventeaza constant pentru a se vinde si a cistiga adepti, a aparut un fenomen curios: Ornish, Atkins, si toti ceilalti suna remarcabil de similar. Guru grasimii reduse spune acum ca anumite grasimi sint in regula, in timp ce cei ce propun carbohidrati redusi incep sa promoveze cereale integrale. Cu fiecare noua regula si punct pe care il vinde, fiecare dieta recunoaste ca sint de fapt patru reguli de baza pentru mincatul sanatos:
Consuma carbohidratii sub forma de cereale integrale si fibre.
Evita grasimile trans si saturate.
Maninca proteina slaba.
Maninca din plin fructe si legume.
Dieta South Beach redusa in carbohidrati, de exemplu, sustine acum virtutile mincatului de tip Mediteranean- incluzind multe fructe si legume bogate in carbohidrati. Ultima carte Atkins evidentiaza mesajul "carbohidrati buni" de asemenea. Weight Watchers, un campion al sistemului cu puncte, ofera acum o optiune "fara numaratoare" bazata pe alegeri sanatoase ca cele de mai sus. Jenny Craig incurajeaza Volumetrica, o strategie de volum mare si calorii scazute. Si toti sint impotriva carbohidratilor procesati si zaharosi, care fac ca insulina sa tisneasca si pot duce la mai multa grasime si chiar diabet.
Guru dietei cu grasimi reduse, doctorul Dean Ornish, spune "este sfirsitul razboiului dietelor." Cartea sa cea mai recenta, Spectrul, ofera chiar retete care pot fi pregatite in "grade" diferite- de la chili vegetal servit simplu (redus in grasimi) la unul servit cu masline (mai gras) pina la unul servit cu cirnati din piept de curcan (si mai gras).
Cheia tuturor acestora, desigur, este moderatia mai degraba decit deprivarea- mincatul intr-un fel cu care poti trai. Si pentru unii oameni un efect secundar important al mincatului mai multor mincaruri bazate pe plante este acela ca este mai bine pentru mediu.
13. Poti fi gras si in forma
Din ce in ce mai multa literatura sugereaza ca marimea nu conteaza cind vine vorba de sanatatea ta. Un studiu publicat de o revista prestigioasa a chestionat 5.440 adulti americani si a gasit ca 51 procente dintre supraponderali si aproape 32 procente din obezi aveau valori aproape normale ale colesterolului, zaharului sanguin, tensiunii, si altor masuri ale bunei sanatati.
Sfidind si mai mult intelepciunea conventionala, articolul a raportat de asemenea ca 23,5 procente de adulti subtiri erau de fapt anormali metabolic- facindu-i mai vulnerabili la boli ale inimii decit semenii lor mai grei.
Ultimele rapoarte americane coroboreza ceea ce doctorii au spus tot timpul: ai nevoie de 30 de minute de activitate fizica de intensitate moderata cinci zile pe saptamina pentru sanatate. Si nici macar nu trebuie sa faci exercitii, reprize de mers de cite 10 minute sint la fel de eficiente. Asta inseamna ca daca preferi scarile liftului, coboritul din autobuz cu o statie mai devreme, si parcatul masinii la citeva strazi distanta, sint sanse sa fii bine.
Un pacient scund gras, chel, la virsta de 69 de ani are tensiunea, colesterolul si inima normale. Mai mult, barbatii care sint in forma (determinat dupa performanta lor pe banda rulanta) au un risc mai mic de a muri de cancer decit cei care nu sint in forma, indiferent de indexul masei corporale, marimea taliei, sau procentajul de grasime corporala.
Noutatile sint pozitive: nu avem unelte grozave de a schimba greutatea oamenilor, dar stim ca putem schimba nivelul lor de fitness.
Acest articol a fost vizualizat de 52279 ori.
Secretul oaselor puternice
7 Octombrie 2024Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:
Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.
Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.
Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.
Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.
Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.
Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...
Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...
Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...