Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CAND TAINA OMOARA
SISTEME ANTIOXIDANTE CU ROL PROTECTOR
CSID - Cum poti sa slabesti cu 5 mese pe zi si 1000 kcal
REMEDII INEDITE PENTRU PROBLEME DE SANATATE
VREAU SA MA SCHIMB, DAR NU POT


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole VIDEO - Sforaitul, apneea de somn si obezitatea
NUTRITIE INTELIGENTA
CELE 10 MITURI ALE CANCERULUI DE SAN
ABORDAREA PSIHOLOGICA A ACCIDENTARILOR
SCAPA DE LEZIUNILE ACNEICE!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » CAPOIERA

CAPOIERA


CAPOIERA_94488.jpgDaca tot am vorbit de artele martiale intr-un articol recent, m-am gandit ca ar fi interesant sa continuu lantul articolelor referitoare la sporturi spectaculoase cu unul referitor la o combinatie de arte martiale, diferite sporturi si muzica. Suna interesant, nu? Numele acestei adevarate forme de arta este "capoeira" si originile sale se pierd undeva prin secolul al XVI-lea. Sclavii africani si influentele nativilor brazilieni sunt principalele elemente care au dus la nasterea capoeira, iar formele sale din ziua de azi vin sa intareasca acesta ipoteza.

ISTORIA CAPOIERA

Cuvantul "capoeira" provine din limba guarani care face parte din familia Tupian si care se vorbeste in America de Sud; capoeira se refera la zonele joase de vegetatie din interiorul Braziliei.

Miscari spectaculoase, rapide si extraordinar de complexe, folosirea la potential maxim a picioarelor si acrobatiilor atat pe pamant cat si in aer; aceasta este doar o mica parte a ceea ce inseamna capoiera, acest sport-stil de lupta cu o istorie cel putin controversata.

Dovezile ramase de-a lungul timpului, studiile realizate mai apoi si transmiterea traditiilor pe cale orala conduc toate la aceeasi concluzie de netagaduit: capoeira are radacini braziliene, cu toate acestea este imposibil de stabilit locatia exacta sau data certa la care a inceput sa prinda forma. Initial, capoeira a fost mai mult decat un stil de lupta. A contribuit la mentinerea sperantei de supravietuire in mediile ostile si a devenit o reala unealta cu care un scalv evadat, lipsit de orice fel de arma de lupta, reusea sa supravietuiasca.

Ulterior, grupuri de scalvi au inceput sa se reuneasca si sa stabileasca Quilombos, adica niste asezari primitive asezate in locuri greu de gasit de "cautatorii de sclavi". Cu timpul, au inceput sa apara din ce in ce mai multe astfel de asezari, iar nativilor brazilieni li s-au alaturat si europeni care doreau sa scape de lege si de extremismul catolicesc. E lesne de inteles ca in acest mediu mustind de diversitate culturala capoeira s-a transformat rapid dintr-o unealta de supravietuire intr-o forma de arte martiale axate pe lupta.

Odata cu trecerea timpului, urbanizarea si schimbarile sociale survenite, continua transformare si imbunatatire a acestui stil de lupta au venit ca o continuare fireasca a lucrurilor; totusi, in anumite zone, practicarea capoeira a fost aspru pedepsita prin intermediul unor pedepse fizice, iar arestarile sclavilor si indivizilor de culoare, parte a coloniilor libere, erau la ordinea zilei.

Odata cu abolirea scaviei, fostii sclavi si implicit practicienii capoeira s-au vazut nevoiti sa inceapa sa isi foloseasca abilitatile extraordinare si s-au angajat ca si bodyguarzi, asasini platiti sau mercenari. Din cauza conditiilor vitrege in care se gaseau, fara bani, locuri de munca sau un viitor care sa se intrezareasca macar luminous, oamenii au fost nevoiti sa faca orice pentru a supravietui, mai ales dat fiind faptul ca europenii si asiaticii pareau sa acapareze tot interesul angajatorilor vremii.

In curand, haosul a ajuns sa puna stapanire pe Brazilia, iar cei care erau prinsi practicand capoeira erau arestati, torturati si chiar multilati de catre politie. Astfel, a inceput o noua perioada de represiuni si cei care doreau sa practice capoeira in continuare au fost din nou nevoiti sa fuga in locuri cat mai indepartate pentru a duce traditia mai departe. In 1932, Mestre Bimba a fondat prima scoala de capeira. El a observat ca cei care practicau capoeira incepusera sa foloseasca aceasta arta doar ca o modalitate de a impresiona turistii; drept urmare, in dorinta de a indrepta lucrurile si de a apropia iar aceasta arta de ceea ce reprezenta in trecut, a avut grija sa puna accentul pe partea de lupta, si mai putin pe cea de spectacol. A adaugat diferite miscari specifice unor stiluri de lupta, inclusiv wrestling.

In 1940 capoeira a fost legalizata, iar in prezent a devenit un exportator al culturii braziliene in toate colturile lumii. A juns pe toate continentele si continua sa atraga mii de studenti straini care vin in Brazilia sa invete limba portugheza, limba oficiala din Brazilia, in incercarea lor de a intelege mai bine aceasta arta.



ELEMENTE DE CAPOIERA

Capoeira nu se axeaza pe ranirea adversarului, si pe aratarea abilitatilor fizice si a miscarilor spectaculoase, fara a le duce la bun sfarsit, in ideea ca finalizarea miscarilor ar duce la ranirea oponentilor.

Ginga sau leganarea inainte-inapoi este miscarea fundamentala din capoeira; exista doua tipuri de ginga, iar ambele presupun mentinerea picioarelor departate la nivelul umerilor si miscarea unui picior in spate si inapoi la pozitia initiala, descriind un pas triunghiular pe pamant. Aceasta este de fapt o miscare pregatitoare pentru restul miscarilor specifice; dar nu numai picioarele sunt antrenate, ci intregul corp, incepand cu coordonarea bratelor astfel incat sa se evite loviturile adversarilor, a trunchiului si leganarea efectiva a trupului inainte si inapoi; toate trebuie infaptuite cu atentie si neaparat pe ritmul muzicii specifice capoeira.

Atacul incepe cu lovituri de picior, rotiri, punerea la pamant a adversarului si lovituri cu capul; unele stiluri de capoeira pot sa includa loviturile cu pumnii sau cu mainile; folosirea cu predominanta a picioarelor isi are originea in crezul african conform caruia "mainile sunt pentru creatii si picioarele sunt pentru distrugere". In plus, sa nu uitam ca sclavii nu isi puteau folosi de regula maine, deoarece erau legati la incheieturi. Totusi, loviturile de cot par sa vina sa inlocuiasca loviturile cu mainile; pe langa acestea, acrobatiile spectaculoase, salturile in aer, miscarile specifice atletismului sunt parte enentiala a capoeira. Rotirile in cap, in maini, statul in cap, rasucirile, sariturile, miscarile ample de parare, toare sunt elemente fara de care un practicant capoeira nu ar reusi sa-si arate adevaratele abilitati. In plus, miscarile "false", prin care se incearca pacalirea adversarului sunt o parte la fel de importanta a acestui "joc".

APARARE. Miscarile evazive si rotirile reprezinta principalele miscari defensive, iar eschivarile si miscarile lente care vin sa preintampine intr-un mod extraordinar de calculat si precis toate miscarile de atac venite din partea adversarului sunt in sangele fiecarui practicant capoeira. Pe langa rapiditatea sau viteza scazuta cu care se realizeaza aceste miscari de aparare, in combinatie cu cele de atac, acestea dau nastere acelei fluiditati care caracterizeaza capoeira - o adevarata forma de arta.

Realizarea tuturor acestor miscari pe ritmuri specifice de muzica si adaugand elemente de dans sau chiar anumite jocuri pun in miscare intregul corp, imbunatatesc flexibilitatea, coordonarea, forta, dezvoltarea armonioasa, daca este practicat de la o varsta frageda, mentin o forma perfecta si sporesc performantele si a spiritul competitiv. Oricine, la orice varsta poate practica aceasta forma de sport, arte martiale, joc si dans la un loc. Exista si in tara noastra cateva scoli unde poti sa inveti capoeira, cele de la Bucuresti, Timisoara sau Iasi fiind doar cateva exemple.




Alexandra Igna

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 54928 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii