Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam FIBROMUL UTERIN
DEGENERESCENTA GRASA A FICATULUI PRIN AGRESIUNEA ALCOOLICA
ZGOMOTELE ARTICULARE - ar trebui sa ne ingrijoreze?
ANTRENAMENT CORECTOR
ADIO, RACEALA!


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole CUM POTI COEXISTA PASNIC CU DIABETUL
DE CE NU AU SUCCES CELE MAI MULTE DINTRE CURELE DE SLABIRE
CALCULATOR - NUTRIENTI IN DIETA ZILNICA
5 SECRETE ALE SLABIRII PENTRU O VIATA INTREAGA
LUNA INTERNATIONALA A CONSTIENTIZARII CANCERULUI MAMAR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta PALEO - adevar sau mit? Fierbinte
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Sanatate » PRINCIPALII 5 INAMICI AI INIMII

PRINCIPALII 5 INAMICI AI INIMII


PRINCIPALII_5_INAMIC_21024.jpgDe fapt, inima are mai multi inamici, insa doar 5 dintre ei sunt controlabili: hipertensiunea arteriala, excesul de colesterol, sedentarismul, obezitatea si tabagismul. Cei 3 inamici cu care nu ne putem lupta sunt sexul, varsta si ereditatea.

Hai sa aflam mai multe despre cum trebuie sa ne luptam cu inamicii inimii !

1. Hipertensiunea arteriala

Valoarea tensiunii arteriale variaza in functie de ritmul cardiac. Presiunea sistolica, mai mare, are loc atunci cand inima se contracta si impinge sangele in artere, iar presiunea diastolica, mai mica, are loc atunci cand muschiul inimii se relaxeaza si este plin cu sange. Acesta este motivul pentru care valoarea tensiunii arteriale este exprimata cu doua cifre, de exemplu 12 / 8 sau 12 cu 8.

Hipertensiunea arteriala apare atunci cand sangele are o presiune mare, peste 14 cu 9.

La fel ca si excesul de colesterol, despre care vei afla mai multe putin mai jos, hipertensiunea arteriala afecteaza arterele, deoarece sustine depunerea de grasime pe acestea. Opunand rezistenta din partea arterelor, inima este suprasolicitata, ceea ce duce la insuficienta cardiaca.

Simptomele hipertensiunii arteriale nu sunt exacte ca numar, desfasurare sau forma pe care ar putea-o lua, insa exista anumite semne care trebuie sa iti dea serios de gandit si anume: acufenele ( zgomote in urechi ), migrenele (mai ales dimineata ) si punctele luminoase care pot sa apara in campul vizual.

Pentru a preveni aparitia hipertensiunii arteriale, trebuie sa renunti la tigari, sa incerci sa slabesti in caz ca ai o greutate peste medie, sa consumi cu moderatie alcool sau alimente dulci / sarate, sa consumi fructe si lactate, sa iti programezi zilnic cel putin o ora de miscare si plimbare in aer liber.

Foarte importanta este si monitorizarea tensiunii arteriale. Ai putea chiar sa iti cumperi un tensiometru si sa inveti sa iti citesti singura tensiunea arteriala. Daca nu fumezi, nu suferi de obezitate si alegi o alimentatie sanatoasa, atunci trebuie sa iti masori tensiunea de maxim 3 ori pe an. Daca fumezi, esti supraponderal si nu mananci sanatos, atunci trebuie sa iti masori tensiunea 1 data pe luna. Iti poti masura tensiunea si in cazul in care te simti rau si crezi ca masurarea ti-ar putea oferi un raspuns.

Poti apela si la ajutorul naturii! Incearca preparatele cu efect hipotensor: infuzia de talpa-gastei, infuzia de traista-ciobanului, lichidul obtinut din macerarea funzelor de paducel impreuna cu ramurele de vasc si bulbi de usturoi, cocteilul natural din morcovi, rosii, hrean, lamaie si miere.

2. Colesterolul

Desi este indispensabil pentru buna functionare a organismului, colesterolul poate deveni periculos daca este prezent in exces in sange. In acest caz, se depune pe peretii arterelor si formeaza placi care, in timp, pot obstructiona arterele, provocand ateroscleroza. Rezultatul? Lipsa partiala sau chiar totala a circulatiei sangelui de la inima catre organe si invers.

Totusi, hipercolesterolemia poate fi prevenita, daca urmezi pasii potriviti catre un stil de viata sanatos:
- consuma mai putine alimente care contin grasimi animale ( cum ar fi carnea de porc si mezelurile), dar mai multe alimente care contin grasimi vegetale ( cum sunt maslinele, nucile, cerealele, etc. );
- consuma alimente care contin acizi grasi Omega-3 ( ulei de nuci, ulei de soia, peste si ulei de peste, unt, etc.);
- consuma cat mai multe fructe si legume, mai ales proaspete;
- ai grija ca greutatea ta sa nu depaseasca limita normala, avand in vedere varsta si inaltimea ta;
- consuma foarte putin alcool;
- alege sa faci un sport.

Din nou, natura iti vine in ajutor, cu ceaiurile ce au efect hipolipemiant: ceai din vin rosu, frunze de mesteacan si scoarta de frasin sau, ceai din flori de galbenele, radacini de brusture, cozi de cirese, pastai de fasole si anghinare.

3. Sedentarismul

Poti fi numit o persoana sedentara daca mai toata ziua nu te misti, nu faci nicio activitate concreta care implica parasirea patului si a locuintei.

Reducerea treptata a efortului fizic in majoritatea activitatilor zilnice slabeste muschiul cardiac, care isi pierde puterea de contractie. Inima primeste si trimite mai putin sange in corp, deci, mai putin oxigen catre organe si tesuturi. De asemenea, dupa un efort sustinut, inima isi revine mult mai greu.

Sedentarismul este sursa multor afectiuni, nu doar a celor ce implica inima. Astfel de afectiuni sunt obezitatea, deviatiile coloanei vertebrale, anxietatea, tulburarile metabolismului.

Desi orice medic te-ar avertiza sa eviti obiceiurile sedentare, tot mai multe locuri de munca in ziua de azi implica lipsa activitatii fizice, prin statul prelungit la birou, pe scaun, in fata computerului.

Pentru a evita pe cat posibil sedentarismul, alege sa iti petreci timpul liber in natura, la o plimbare sau facand o serie de exercitii fizice, pentru a imbunatati activitatea si puterea inimii. Astfel, inima va putea sa functioneze mai mult si mai bine si va asigura necesarul optim de oxigen pentru intreg organismul.

4. Obezitatea

Obezitatea, boala secolului XXI, nu este altceva decat rezultatul modernizarii si tehnologizarii, care impun direct sau indirect un stil de viata nesanatos.

Obezitatea este declansata de 3 factori:
- dependenta de alimente nesanatoase, care contin zahar, grasimi si carbohidrati;
- lipsa unei educatii alimentare, caci parintii supraponderali vor creste in 90% din cazuri copii supraponderali;
- bulimia, care provoaca cresterea tesutului adipos.

Obezitatea aduce doar consecinte nefaste: oboseala, anxietate, dezechilibre emotionale, diabet, boli cardiovasculare si chiar cancer.

Inima este atacata si ea deoarece grasimea se depune peste tot in corp, nu doar acolo unde se poate si vedea, asa cum sunt bratele, abdomenul si picioarele. Arterele, vasele de sange si muschiul inimii pot fi invaluiti la propriu in grasime iar rezultatele sunt cat se poate de tragice.

Daca vrei sa te feresti de obezitate si implicit, de boli cardiovasculare si alte afectiuni grave, tine cont de urmatoarele 10 sfaturi:

1. Mananca bine la micul dejun, moderat la pranz si putin seara, cu cel putin 2 ore inainte sa mergi la culcare;
2. Mergi la cumparaturi doar dupa ce ai mancat si mergi cat mai mult pe jos in drumul tau spre locatia de cumparaturi ;
3. Bea cel putin 7 pahare / cani cu apa zilnic ;
4. Alege produsele lactate degresate, supele si ciorbele cu carne slaba, alimentele bogate in fibre, salatele, legumele si fructele proaspete ;
5. Evita pe cat posibil untul, untura, sosurile grele si uleiul refolosit ;
6. Mergi la sala macar 1 data pe saptamana, iar in rest fa miscare oriunde si oricand poti;
7. Alege sa faci un sport : aerobic, fitness, jogging, inot ;
8. Nu urma cure de slabire drastice ! Nu vor face altceva decat sa iti oboseasca si sa iti deregleze organismul ;
9. Evita pe cat posibil urmatoarele alimente: produsele de patiserie, dulciurile concentrate, prajelile, budinca si deserturile care contin gelatina, sucurile indulcite, lactatele din lapte integral, iaurturile cu arome.
10. Alcatuieste-ti un "plan de bataie" cu exercitii fizice si mese sanatoase!

Si inca ceva! Mentine o viata sexuala activa! Daca faci dragoste de cel putin 3 ori pe saptamana, este ca si cum ai practica un sport de anduranta si astfel vei reduce la jumatate riscul de a face o criza cardiaca sau un atac cerebral.

5. Tabagismul

Tabagismul, caracterizat prin adictia pentru tigari si intoxicatia plamanilor cu tutun, ucide incet dar sigur. Peste tot suntem avertizati ca fumatul este una dintre cele mai periculoase amenintati pentru viata, dar cati dintre noi aleg sa renunte la tigari?

Cei care stau langa un fumator, sunt numiti fumatori pasivi si sunt chiar mai atacati de fumul de tigara decat persoana care fumeaza. Fumul de tigara contine oxid de carbon, iar oxidul de carbon ia locul oxigenului in sange. Nicotina accelereaza ritmul cardiac, creste tensiunea arteriala si favorizeaza formarea cheagurilor.

Ce boli serioase aduc tigarile? Angina pectorala, infarct miocardic, accident vascular cerebral.

Ce poti face ca sa eviti moartea? Sa renunti la tigari! Cu cat renunti mai repede, cu atat mai usor este de suportat sevrajul nicotinic si cu atat mai mult scazi riscul unor complicatii chiar letale.

Ai la dispozitie o multime de reviste, site-uri si cabinete medicale dispuse sa te ajute in lupta impotriva fumatului. Oricat de greu si chiar imposibil ti-ar parea dupa ani de zile de fumat, renuntarea este posibila si poate fi definitiva daca iti doresti asta cu adevarat si ai parte de sprijin avizat!


Iti doresc multa sanatate si liniste!



Raluca Cristea

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 56563 ori.



Dieta PALEO - adevar sau mit?

28 Martie 2023

Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.

Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.


Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE METODE NATURALE DE TRATARE A ARSURILOR SOLARE
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...


CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA 6 CAUZE ASCUNSE ALE ALERGIILOR DE PRIMAVARA
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...


Alte articole despre Sanatate






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii