Sunteti aici :: Psihologie » DE CE NE INDRAGOSTIM DE PERSOANELE NEPOTRIVITE?
DE CE NE INDRAGOSTIM DE PERSOANELE NEPOTRIVITE?
Ce ti-e si cu indragostirea asta...azi vine, maine trece, sau nu e asa? S-ar parea ca, de regula, cand loveste Cupidon, o face cu sete si inversunare, sa nu zic incapatanare, si o face pentru cateva luni bune - expertilor le place sa materializeze perioda de timp fizic in care fluturasii din stomac isi fac de regula de cap undeva la 6-8 luni. Sigur ca pentru unii nebunia poate tine mai mult, pentru altii, mai putin; pentru unii, sunt fluturasi la mijloc, pe care ii asociaza cu prezenta nemijlocita a sufletului si a manifestarii acestuia; pentru altii "a fi indragostit" se traduce prin cu totul si cu totul alte lucruri (senzatii intense, licariri, ganduri obsesive). Totul depinde pana la urma de constructia noastra interna, de modul in care stim sa gestionam o astfel de situatie si de maniera in care putem face lucrurile sa mearga in favoarea noastra. Pana la urma, ce te faci daca te indragostesti de o persoana total nepotrivita, care mai mult ca sigur ca nu ar avea cum sa isi planuiasca sau macar inchipuie un viitor alaturi de tine? Ce te faci daca el sau ea crede in lucruri diferite, daca el sau ea isi doreste lucruri diferite de la viata, de la tine, comparativ cu cele pe care le doresti tu de la acea persoana? Ce te faci daca varsta sau religiile total opuse par sa stea in calea fericirii voastre? Ce te faci daca va doriti aparent aceleasi lucruri, dar ceva anume va impiedica sa ajungeti acolo unde poate v-ati dori amandoi? Cat la suta e atractie fizica si cat la suta e reprezentat de altceva?
Exista mult mai multe intrebari la care e nevoie de un raspuns cat mai plauzibil, cat mai palpabil, cat mai realist, cat mai bun. Pana la urma, dupa indragostire urmeaza, in mod firesc, sau cel putin, de cele mai multe ori, innodarea unei relatii. Asadar, trebuie facuta putina ordine in lucruri, trebuie analizate niste aspecte, trebuie vazut daca sentimentele sunt impartasite, trebuie studiate toate argumentele...dar cine isi mai poate aduce creierul in toata povestea asta, cand gandurile ti-o iau razna din 5 in 5 minute si nu te poti concentra mai deloc, oricum? Cine poate sa faca niste analize amanuntite, cine poate face liste cu argumente pro si contra, cand o voce interioara te face sa te gandesti la el sau la ea non-stop? Care argumente "contra", nu? Dragostea te face orb; urmand firul logic al povestii, orbirea pare sa inceapa inca din stadiul de indragostire. Drept urmare, slabe sanse sa mai ai ceva de facut in sensul asta. Sau nu e asa?
Starea de indragostire poate fi asociata fie cu o stare de atractie fizica puternica, fie cu o atractie de ordin psihologic, de personalitate. Nu putini sunt cei care spun ca s-au indragostit la prima vedre; dar ai observat ca acestia iti povestesc de regula de astfel de experiente undeva in jurul varstei adolesecentine? Ca si adulti, avem nevoie de ceva mai multe argumente pentru a ne indragosti, sau, cel putin, asa s-ar parea. Sigur ca daca vezi o persoana extrem de atragatoare pe strada si esti intr-un moment mai vulnerabil al existentei tale s-ar putea sa crezi ca tocmai te-ai indragostit iremediabil, De la o anumita varsta incolo, ar trebui sa detinem toate datele care sa ne faca sa ne dam seama ce anume cautam, ce ne dorim, ce vrem de la ceilalti. Suna bine pana cum, dar, din pacate, nu totul merge ca pe roate in multe din cazuri, si lucruri inexplicabile se intampla adesea. In traducere libera, nu putine sunt cazurile de adulti care se indragostesc de cine nu ar trebui. Cine-i scoate din asta? Cine te scoate pe tine din asta? Raspunsul e, pe cat de banal, pe atat de complicat: tu esti cel sau cea care poate sa scoata cablul din priza, sa omoare fluturasii, sau, dimpotriva, sa ii alimenteze si sa-I faca sa prinda aripi si mai mari. Daca esti capabil sa analizezi situatia cat de "la rece" poti in conditiile date si daca poti sa te detasezi cat de cat de toate gandurile contradictorii care te inunda si de tot ce e in jurul tau si care pare sa se opuna vehement unei continuitati la care probabil speri, e probabil mai bine sa o faci. Bineinteles ca situatiile difera de la om la om, bineinteles ca un sfat general de genul "urmeaza-ti intotdeauna inima" nu pare cea mai buna solutie, pentru ca, de multe ori, e nevoie de un rationament aspru care sa te aduca cu picioarele pe pamant si care sa te ajute sa iesi dintr-o situatie ciudata pana nu e prea tarziu. Bineinteles ca e nevoie sa iti dai seama ce anume vrei de la celalalt: sa te vada exact asa cum esti, cu bune si cu rele? Sa te idolatrizeze, sa faca o reala obsesie pentru tine si personalitatea ta? Sa te ajute sa te schimbi? Sa te ajute sa te descoperi cu adevarat? Sa te sustina neconditionat? Iata un alt sir intreg de intrebari care cu siguranta trebuie analizate cu atentie sporita, pentru ca de raspunsul lor atarna de fapt viitorul tau intr-ale relatiilor.
Atunci cand o sa reusesti sa te descperi si intelegi cu adevarat, atunci cand o sa reusesti sa intelegi ce anume iti doresti de la tine, de la viata, de la un viitor partener, o sa stii cu siguranta daca cel sau cea de care simti ca te-ai indragostit de curand are sau nu vreun loc in viitorul tau. Diferentele de care iti este frica pot pana la urma sa fie indepartate cu mai multa sau mai putina usurinta, in momentul in care amandoi o sa decideti ca aveti suficiente motive pentru a incerca sa faceti lucrurile sa mearga. Contrariile se trag pana la urma pentru un motiv anume -nimeni nu te incurajeaza sa iti indrepti atentia spre o persoana violenta fizic sau verbal, sau spre o persoana care cu siguranta ti-ar face mai mult rau decat bine. Dar daca diferentele de care te temi si daca nepotrivirea pe care o ai in minte acum pot sa isi gaseasca o solutie in inima ta, sau macar pe hartie, e intotdeauna recomandat sa nu dai cu piciorul unei sanse la fericire. E greu, daca nu imposibil sa iti planifici o relatie doar din pix, e imposibil sa faci un casting pentru partenerul potrivit la care sa ti se plimbe prin fata ochilor persoane pe care sa le intrebi cate ceva si in 5 minute sa decizi daca iti poti petrece o buna bucata din viata cu ele; pentru a face asta, e nevoie de timp, e nevoie de cunoastere, si cum poti sa realizezi asta mai bine decat dandu-ti sau dandu-va o sansa?
Daca te simti indragostit de cine crezi tu ca ar fi o persoana "nepotrivita" pentru tine, poate ca e momentul sa stai jos si sa iti analizezi cu atentie maxima gandurile cele mai ascunse si dorintele care au stat pitite probabil pana acum. Poti sa spui ca cineva nu e "genul" tau doar pentru simplul fapt ca, pana acum, ai ales un acelasi tip de partener. Dar unde te-a condus asta? La fericirea absoluta? Nici pe departe! Altfel, e putin probabil sa te afli acum aici, citind acest articol. E drept ca nu prea ai cum sa-ti controlezi inima, si, daca e sa se intample, se intampla oricum, dar daca pana acum te-ai orientat spre ceea ce credeai tu ca ar fi "sectorul potrivit" - fara rezultate - poate ca ar fi cazul sa o iei pe o cale noua, pe un drum necalcat pana acum, pe o directie straina tie, dar care, in final, ti-ar putea aduce atatea satisfactii.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 50522 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024
Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024
Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024
Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.