Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CSID - Slabiti consumand alimente cu densitate nutritionala mare
DECIZII RAPIDE, CARE TE SCAPA DE KILOGRAME
Iuliana Moraru
IN LUPTA CU OSTEOPOROZA
Concurs ulei de masline


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole PREGATIREA PENTRU MESERIA DE PARINTE
ESTI UN GANDITOR ORIGINAL?
Nike FuelBand
CSID - Excesul de zahar este periculos
RISCURILE ASOCIATE CU UN PROCENT PREA MARE DE TESUT ADIPOS
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Beneficiile consumului de CACAO Fierbinte
Desi ciocolata este un dulce iubit si foarte celebru in toata lumea, boabele de cacao, materia de baza a ciocolatei,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SAMPANIA

SAMPANIA


SAMPANIA_74313.jpgSampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, sarbatorirea unui eveniment important cum este cumpana dintre ani , la petreceri, cocktail-uri, mese festive, cele mai mari vanzari inregistrandu-se in zilele dinaintea Anului Nou si in zilele premergatoare Pastelui si Craciunului. Sampania, sau vinul de Champagne, este un vin spumant produs conform unor procedee specifice in regiunea Champagne din nord-estul Frantei. Bauturile similare provenite din restul lumii poarta denumirea de vinuri spumante.


Materia prima utilizata in fabricarea sampaniei este constituita de struguri, din care se obtine mai intai vinul obisnuit (natural) si apoi printr-o a doua fermentare, vinul spumant (sampania).


Pe piata exista urmatoarele sortimente: Blanc de Blancs - facuta din Chardonnay, varietate de struguri albi din regiunea Champagne; Blanc de Noirs - vin alb sau usor pastelat obtinut din struguri negri, in special Pinot Noir: Brut - un sortiment de sampanie foarte sec, fara nici un reziduu de zahar ; Cuvee - un amestec de vinuri simple, neacidulate, creat sa devina o sampanie echilibrata; Demi-sec - o sampanie dulce care contine intre 3,3% si 5% zahar rezidual; Rose - sampanie cu o nuanta rozalie care provine din adaugarea unei cantitati mici de vin rosu in cuvee sau de la contactul cu pielita strugurilor.


Sampaniile sunt bauturi alcoolice dulci (in functie de cantitatea de zahar continuta) si efervescente datorita prezentei dioxidului de carbon. Dupa continutul de zahar vinurile spumante (sampaniile) se pot clasifica astfel: brute (cu pana la 4 g/l zahar); seci (cu 4.1-15 g/l zahar); demiseci (cu 15.1-40 g/l zahar); demidulci (cu 40.1-80 g/l zahar); dulci (cu peste 80 g/l zahar).


Vinul spumant cuprinde elemente combinate intr-o maniera complexa, unele fiind preluate asa cum se regasesc in struguri (acid tartric, acid malic, acid citric, glucide, substante minerale), altele rezultate in urma procesului de fermentatie alcoolica sau a altor procese fermentative (alcoolii, acid lactic, acid succinic ), altele iau nastere pe parcursul maturarii vinului, ca urmare a diferitelor reactii care au loc in vin în aceasta faza. Sampania contine: zaharuri, alcool etilic, glicerina, acizi organici, polifenoli (catechine, epicatechine), tanina, esteri, substante colorante, aldehide, proteine si aminoacizi, precum si vitamine, saruri minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, magneziu) si se prezinta sub o forma usor asimilabila.


Pentru producerea vinurilor spumante, vinul materie prima trebuie sa aiba o tarie alcoolica totala de minimum 8,5% in volume. Continutul in dioxid de sulf total al vinurilor spumante este de maximum 235 mg/l. Astfel vinul prin alcoolul existent are o mare putere calorica, un gram din acesta eliberand 7,1 kilocalorii, in timp ce un gram de glucide sau de proteine elibereaza numai 4,1 kilocalorii. Prin intermediul zaharurilor, aminoacizilor si sarurilor se asigura un aport nutritiv si un efect mineralizat pentru organismul uman iar prin acizii organici si compusii fenolici continuti, vinul stimuleaza digestia. Consumul moderat de sampanie ajuta organismul uman sa faca fata mai bine unor boli precum: dementa, boala Parkinson, accidentele vasculare. Sampania contine intr-o cantitate ridicata antioxidantul polifenol care poate ajuta la prevenirea deteriorarii neuronilor. Polifenolii se gasesc deasemenea si in fructe si legume si in cantitati extrem de ridicate in afine si struguri, pentru cei care doresc sa evite alcoolul cu totul. O alta placere, nu atat de vinovata precum sampania, este ciocolata neagra (cu un continut ridicat de polifenoli), care poate ajuta la sanatatea inimii. De fapt, unii oameni prefera sa consume fructe acoperite cu ciocolata neagra si sa bea sampanie. Sampania, la fel ca si vinul, contine ingrediente benefice care scad tensiunea arteriala si reduc riscul de formare a cheagurilor de sange, daca este consumata moderat. Sampania faciliteaza eliberarea de oxid nitric cu rolul de a dilata vasele de sange precum si imbunatatirea fluxului sangvin.


Constant consumata in cantitati mari ea devine insa toxica. Un consum ridicat de sampanie sau orice tip de alcool poate creste riscul de alte boli, cum ar fi cancerul de esofag, san, ficat si de colon, un aspect important pentru moderarea consumului de alcool.


O sampanie cu adevarat buna se poate servi cu aproape orice fel de mancare, dar atunci cand este servita ca aperitiv, vinul spumant ar trebui sa fie sec si in functie de tipul de aperitive servite si de primul fel de mancare. Sampania brut se poate consuma cu oua, preparate cu ciuperci, branzeturi (parmezan, gouda, brie, cheddar), fructe de mare, icre negre, stridii, legume, pui, miel, dar si cu mancare chinezeasca sau cu sushi. Sampania demisec sau dulce se potriveste cu marea majoritate a deserturilor (fructe-capsuni, pudding, tarte). Sampania trebuie savurata incet pentru a permite aromelor sa elibereze toate nuantele.



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii