Home  |  Sitemap  |  Contact


Cele mai noi articole CINCI ALIMENTE RECOMANDATE ATUNCI CAND AI DIABET
Ce trebuie sa stii despre vizitele tale la stomatolog
Rumalaya gel si Rumalaya forte - solutia naturala pentru durerile musculare si articulare
Silviu Marin
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Sondaj de opinie
  Cum iti alegi medicul? *
La intamplare
De pe Internet
La recomandarea unui cunoscut
La recomandarea medicului de familile
 


Articole din aceeasi categorie
Vezi arhiva de sondaje


Lucru în România
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Ro Club Maraton
Nutritie Sportiva
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole TRANSFORMARI INDUSE DE ANTRENAMENTUL CU GREUTATI
OBEZ VS. OBEZA
ANTRENAMENTELE SI ACNEEA - MIT SAU REALITATE?
MINTE IN FORMA PRIN ACTIVITATE FIZICA
CHIFTELE DE PESTE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Newsletter
abonare dezabonare


Fierbinte
Cum sa iti imbunatatesti VO2max Fierbinte
Dacă practici sport la nivel profesionist sau chiar amator, probabil că ești familiarizat cu termenul VO2max,...
Citeste mai mult


calculator
Iti recomandam Impins cu gantere de la piept pe plan orizontal
CUM SCAPI DE CELULITA?
SUCUL NATURAL DE PORTOCALE REDUCE TENSIUNEA ARTERIALA
SUFERI DE TULBURARI OBSESIV-COMPULSIVE?
SCADEREA IN GREUTATE, UN PROCES DE TRANSFORMARE COMPORTAMENTALA
Sunteti aici :: Nutritie » SAMPANIA

SAMPANIA


SAMPANIA_74313.jpgSampania este un vin spumant care se consuma la aniversari, sarbatorirea unui eveniment important cum este cumpana dintre ani , la petreceri, cocktail-uri, mese festive, cele mai mari vanzari inregistrandu-se in zilele dinaintea Anului Nou si in zilele premergatoare Pastelui si Craciunului. Sampania, sau vinul de Champagne, este un vin spumant produs conform unor procedee specifice in regiunea Champagne din nord-estul Frantei. Bauturile similare provenite din restul lumii poarta denumirea de vinuri spumante.


Materia prima utilizata in fabricarea sampaniei este constituita de struguri, din care se obtine mai intai vinul obisnuit (natural) si apoi printr-o a doua fermentare, vinul spumant (sampania).


Pe piata exista urmatoarele sortimente: Blanc de Blancs - facuta din Chardonnay, varietate de struguri albi din regiunea Champagne; Blanc de Noirs - vin alb sau usor pastelat obtinut din struguri negri, in special Pinot Noir: Brut - un sortiment de sampanie foarte sec, fara nici un reziduu de zahar ; Cuvee - un amestec de vinuri simple, neacidulate, creat sa devina o sampanie echilibrata; Demi-sec - o sampanie dulce care contine intre 3,3% si 5% zahar rezidual; Rose - sampanie cu o nuanta rozalie care provine din adaugarea unei cantitati mici de vin rosu in cuvee sau de la contactul cu pielita strugurilor.


Sampaniile sunt bauturi alcoolice dulci (in functie de cantitatea de zahar continuta) si efervescente datorita prezentei dioxidului de carbon. Dupa continutul de zahar vinurile spumante (sampaniile) se pot clasifica astfel: brute (cu pana la 4 g/l zahar); seci (cu 4.1-15 g/l zahar); demiseci (cu 15.1-40 g/l zahar); demidulci (cu 40.1-80 g/l zahar); dulci (cu peste 80 g/l zahar).


Vinul spumant cuprinde elemente combinate intr-o maniera complexa, unele fiind preluate asa cum se regasesc in struguri (acid tartric, acid malic, acid citric, glucide, substante minerale), altele rezultate in urma procesului de fermentatie alcoolica sau a altor procese fermentative (alcoolii, acid lactic, acid succinic ), altele iau nastere pe parcursul maturarii vinului, ca urmare a diferitelor reactii care au loc in vin în aceasta faza. Sampania contine: zaharuri, alcool etilic, glicerina, acizi organici, polifenoli (catechine, epicatechine), tanina, esteri, substante colorante, aldehide, proteine si aminoacizi, precum si vitamine, saruri minerale (potasiu, fier, calciu, sodiu, fosfor, magneziu) si se prezinta sub o forma usor asimilabila.


Pentru producerea vinurilor spumante, vinul materie prima trebuie sa aiba o tarie alcoolica totala de minimum 8,5% in volume. Continutul in dioxid de sulf total al vinurilor spumante este de maximum 235 mg/l. Astfel vinul prin alcoolul existent are o mare putere calorica, un gram din acesta eliberand 7,1 kilocalorii, in timp ce un gram de glucide sau de proteine elibereaza numai 4,1 kilocalorii. Prin intermediul zaharurilor, aminoacizilor si sarurilor se asigura un aport nutritiv si un efect mineralizat pentru organismul uman iar prin acizii organici si compusii fenolici continuti, vinul stimuleaza digestia. Consumul moderat de sampanie ajuta organismul uman sa faca fata mai bine unor boli precum: dementa, boala Parkinson, accidentele vasculare. Sampania contine intr-o cantitate ridicata antioxidantul polifenol care poate ajuta la prevenirea deteriorarii neuronilor. Polifenolii se gasesc deasemenea si in fructe si legume si in cantitati extrem de ridicate in afine si struguri, pentru cei care doresc sa evite alcoolul cu totul. O alta placere, nu atat de vinovata precum sampania, este ciocolata neagra (cu un continut ridicat de polifenoli), care poate ajuta la sanatatea inimii. De fapt, unii oameni prefera sa consume fructe acoperite cu ciocolata neagra si sa bea sampanie. Sampania, la fel ca si vinul, contine ingrediente benefice care scad tensiunea arteriala si reduc riscul de formare a cheagurilor de sange, daca este consumata moderat. Sampania faciliteaza eliberarea de oxid nitric cu rolul de a dilata vasele de sange precum si imbunatatirea fluxului sangvin.


Constant consumata in cantitati mari ea devine insa toxica. Un consum ridicat de sampanie sau orice tip de alcool poate creste riscul de alte boli, cum ar fi cancerul de esofag, san, ficat si de colon, un aspect important pentru moderarea consumului de alcool.


O sampanie cu adevarat buna se poate servi cu aproape orice fel de mancare, dar atunci cand este servita ca aperitiv, vinul spumant ar trebui sa fie sec si in functie de tipul de aperitive servite si de primul fel de mancare. Sampania brut se poate consuma cu oua, preparate cu ciuperci, branzeturi (parmezan, gouda, brie, cheddar), fructe de mare, icre negre, stridii, legume, pui, miel, dar si cu mancare chinezeasca sau cu sushi. Sampania demisec sau dulce se potriveste cu marea majoritate a deserturilor (fructe-capsuni, pudding, tarte). Sampania trebuie savurata incet pentru a permite aromelor sa elibereze toate nuantele.



Dr. Roxana Popescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 17158 ori.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii