Operatiile limitative sunt acele operatii folosite cel mai mult pentru producerea slabirii. Consumul alimentar este limitat prin crearea unei pungi micute in partea de sus a stomacului unde intra mancarea prin esofag. Punga tine initial cam 30gr. de mancare si se extinde pana la 1kg cu timpul. Orificiul de jos al pungii are de obicei un diametru de aproximativ 0,6 cm. Orificiul intarzie golirea pungii si rezulta sentimentul de plinatate astfel incat mananci mai putin.
Chirurgia limitativa pentru obezitate include bandingul gastric si gastroplastia cu banding vertical. Ambele operatii servesc doar pentru a limita consumul de mancare. Acestea nu intervin in procesul normal digestiv, asa cum se intampla in cazul operatiei de bypass gastric .
Ce este gastroplastia cu banding vertical?
Cunoscuta ca si "capsare a stomacului," aceasta operatie este un tip cunoscut de chirurgie limitativa de controlare a greutatii. In timpul acestei operatii, se folosesc capse si benzi pentru a crea o punga mica a stomacului.
Care sunt riscurile asociate cu VBG?
Riscurile VBG-ului includ:
- Erodarea benzii folosite pentru a crea punga stomacului.
- Distrugerea liniei captusite folosite pentru a crea punga stomacului.
- Scurgerea sucului gastric in abdomen necesita operatie urgenta.
- La un numar mic de oameni care fac operatia (mai putin de 1%), pot interveni infectii sau moartea.
Ce este bandingul gastric?
In timpul acestei proceduri, o banda facuta dintr-un material special este pus in jurul stomacului langa capatul de sus, creand o punga mica si un orificiu de trecere in partea mai mare a stomacului care a ramas.
Care sunt riscurile bandingului gastric?
Riscurile asociate cu bandajul gastric sunt similare cu riscurile asociate cu VBG.
Cum se fac schimbarile in dieta dupa operatie?
Dupa chirurgia limitativa, de obicei poti sa mananci doar un sfert pana la jumatate de cana de mancare fara a cauza discofort sau greata. Lichidele sunt limitate la inghitituri mici si nu trebuie amestecate cu mancarea deoarece noul stomac mic nu este destul de larg pentru a tine si mancarea si lichidele in acelasi timp. De asemenea, mancarea trebuie mestecata bine. La multi oameni, se pierde capacitatea de a manca mult o data. De aceea, e necesar sa se manance de mai multe ori pe zi (8-10 mese mici) pentru a obtine nutrientii necesari.
Cat pot slabi prin operatie?
Chirurgia limitativa duce la o slabire semnificativa la majoritatea pacientilor. Totusi, rata slabirii variaza, si greutatea poate revenii in anumite cazuri.
Operatiile de Bypass gastric
Operatiile de bypass gastric combina crearea unei pungi mici a stomacului pentru a limita consumul de mancare cu constructia unui bypass cu duodenul si a altor segmente ale intestinului subtire pentru a provoca malabsorbtia (scaderea capacitatii de a absorbi nutrientii din mancare).
Ce tipuri de operatii de bypass gastric exista?
- Gastric bypass Roux-en-Y (RGB). Aceasta operatie este cea mai frecventa operatie de bypass gastric folosita. Mai intai, se creaza o punga mica a stomacului prin capsarea cu o portiune a stomacului sau prin bandaj vertical. Aceasta limiteaza cata mancare poti manca. Apoi, sectiunea in forma de Y a intestinului subtire este atasat la punga pentru a permite ca mancarea sa ocoleasca duodenul. Aceasta cauzeaza absorbtia redusa de calorii si nutrienti. Aceasta operatie poate fi facuta acum cu un laparoscop (un instrument ca un telescop subtire pentru a vedea in interiorul abdomenului) la unii oameni. Aceasta implica executarea unor mici incizii si in general au un timp mai scurt de recuperare.
- Bypass gastric extensiv (diversie biliopancreatica). La aceasta operatie mai complicata de bypass gastric, portiunea de jos a stomacului este scoasa. Punga micuta care ramane este legata direct la segmentul final al intestinului subtire. Desi aceasta operatie a dat rezultate bune de slabire, nu este atat de folosita din cauza riscului crescut la deficiente nutritionale.
Operatiile de bypass gastric care cauzeaza malabsorbtie si limitarea cantitatii de mancare produc mai multa pierdere in greutate decat operatiile de limitare, care doar scad consumul de mancare. Oamenii care au facut operatii de bypass pierd in general doua treimi din greutatea in plus in 2 ani.
Exista riscuri asociate cu operatiile de bypass gastric?
Da. Oamenii care au trecut prin aceasta operatie risca urmatoarele:
- Intinderea pungii (stomacul se mareste cu timpul, intinzandu-se la marimea de dinainte de operatie).
- Eroziunea benzii (banda care inchide o parte din stomac se dezintegreaza).
- Distrugerea captusirii (banda si capsele cad, anuland operatia).
- Scurgerea sucului gastric in abdomen
- Deficiente nutritionale care cauzeaza probleme de sanatate.
Operatiile de bypass gastric pot cauza de asemenea "sindromul dumping", in care continutul stomacului se misca prea rapid prin intestinul subtire. Simptomele includ: greata, slabiciune, transpiratie,lesin, si, ocazional, diaree dupa masa, ca si incapacitatea de a manca dulciuri fara a deveni extrem de slabit. Pot aparea pietre la rinichi din cauza slabirii rapide.Ele pot fi dizolvate cu medicamente luate dupa operatie.
Ce probleme de sanatate pot cauza deficientele nutritionale?
Absorbtia limitata de vitamina B12 si fier poate cauza anemie. Lipsa asimilarii calciului poate cauza osteoporoza si boli metabolice ale oaselor. Oamenii care au trecut prin aceasta operatie trebuie sa ia suplimente nutritive care previn de obicei aceste deficiente.
Cu cat operatia de bypass este mai extensiva cu atat este mai mare riscul de complicatii si deficiente nutritionale. Oamenii care au trecut prin operatii de bypass extensiv al procesului normal digestiv necesita nu numai o monitorizare indeaproape, dar si mancare si medicamente speciale pentru toata viata.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 14758 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Articole din aceeasi categorie
Supraponderal sau obez?
Doctorii de obicei definesc "supraponderalitatea" ca o conditie in care ...