Sunteti aici :: Antrenament » ANTRENAMENTUL DUPA O ACCIDENTARE
ANTRENAMENTUL DUPA O ACCIDENTARE
Cei care au avut ghinionul sa sufere o accidentare, isi pun o intrebare normala: cand vor putea sa reia antrenamentele fara sa isi puna in pericol sanatatea? Raspunsul la aceasta intrebare simpla, nu este chiar asa de usor de dat, pentru ca fiecare situatie in parte este unica si fiecare individ are particularitatile lui. Daca sportivul se intoarce prea curand la antrenament, este posibil ca traumatismul lui sa nu se fi vindecat complet si problema sa se cronicizeze, devenind mult mai greu de tratat. Daca asteapta prea mult pana la reluarea antrenamentelor, e posibil sa iasa din forma (adica sa sufere procesele de deconditionare si dezantrenare), ceea ce poate fi o problema delicata in special in cazul sportivilor de performanta.
Nimeni nu isi doreste sa se accidenteze si toata lumea este prevazatoare, insa uneori neprevazutul se petrece si atunci trebuie sa fi pregatit. Cea mai buna cale pentru a reduce timpul de recuperarea dupa un traumatism este sa ai o forma fizica foarte buna inainte ca acesta sa se petreaca. Studiile au aratat ca indivizii bine antrenati au avut o perioada mult mai scurta de refacere, decat cei care aveau o conditie fizica proasta.
Recuperarea presupune o perioada de timp mai lunga sau mai scurta, in functie de gravitatea traumatismului. In timpul fazei acute de recuperare, va trebui sa aplicati principiul RICE (odihna, aplicare de gheata, compresie, ridicarea membrului afectat) si sa mergeti la un medic, pentru ca unele traumatisme sunt mai grave decat par la prima vedere si necesita tratamente mai complexe sau pur si simplu aplicarea unor dispozitive care sa imobilizeze membrul, medicatie antialgica etc.
In perioada cat va este indicata limitarea solicitarilor la nivelul partii traumatizate este totusi nevoie sa ramaneti in forma, iar acest lucru este posibil doar daca aveti activitate fizica. Cu acordul medicului, puteti face inot sau puteti face exercitii de forta pentru partile sanatoase ale corpului.
Recapatarea fortei si amplitudinii de miscare este urmatorul obiectiv dupa ce traumatismul este vindecat (aspect constatat de catre medic). Reluarea efortului fizic se va face treptat si se va merge pana in punctul in care apare durerea usoara, dar nu mai departe. Pe masura ce forta si flexibilitatea incep sa revina la normal, puteti sa va antrenati la 50-70% din capacitatea maxima timp de cateva saptamani.
Iata un mic ghid pentru cei care au suferit un traumatism si se intreaba cand pot sa reia antrenamentele la capacitate maxima:
-
cand nu mai aveti dureri locale
-
cand amplitudinea de miscare este completa (comparati cu partea sanatoasa)
-
cand forta a redevenit normala sau aproape normala (in comparatie cu partea sanatoasa)
-
cand nu mai exista edem local
-
in cazul traumatismelor membrelor inferioare â?" cand puteti sa sprijiniti toata greutatea corpului, fara sa schiopatati
-
in cazul traumatismelor membrelor superioare â?" cand puteti face miscari de aruncare fara a avea durere
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 48979 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii