Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam AI NEVOIE DE MOTIVE CA SA SLABESTI?
Exercitii pentru muschii paravertebrali
ALTE EMISIUNI TV
10 PIEDICI IN CALEA SCADERII IN GREUTATE
E-URI DE CARE SA TE FERESTI


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole EMPATICII, AMATORI AI CURELOR DE SLABIRE
15 TRUCURI CARE TE VOR AJUTA SA SLABESTI
CUM SA AI O RELATIE SANATOASA
INVINGE RACEALA!
ANTEBRATE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » INTERACTIUNEA TESTOSTERON - ANTRENAMENT

INTERACTIUNEA TESTOSTERON - ANTRENAMENT


Testosteronul este unul dintre hormonii sexuali masculini, secretat in principal de catre testicul. Dupa ultimele studii, secretia lui se produce dupa un ciclu circadian (adica cu cresteri si descresteri in cursul unei zile).Desi exista diferente interindividuale in ceea ce priveste acest ciclu, s-a aratat ca la toti indivizii nivelul cel mai crescut de testosteron este dimineata. Deci antrenamentele efectuate dimineata ar avea un usor avantaj fata de cele efectuate mai tarziu.Dupa cum probabil stiti testosteronul este un hormon anabolizant, adica ajuta la construirea masei musculare. Prin initierea sintezei proteinelor testosteronul reface fibrele musculare distruse in timpul antrenamentelor de rezistenta.

Cantitatea de testosteron din organism este un factor limitant, deoarece nu se poate construi mai multa masa musculara, daca nivelul testosteronului nu este suficient de crescut (iata de ce unii culturisti recurg la steroizi anabolizanti pentru a grabi dezvoltarea musculara, depasind limita despre care am vorbit). Pentru toti acestia, as vrea sa spun ca exista o cale pentru a creste nivelul testosteronului intr-un mod natural.Cercetarile au dovedit in mod constant ca nivelul seric al testosteronului este mai crescut dupa un antrenament de rezistenta (stim cu toti ca antrenamentul culturistic este de tip forta in regim de rezistenta). Aceasta crestere este afectata de cantitatea de masa musculara stimulata, incarcatura folosita in cadrul antrenamentului si nivelul de intensitate.

Cu cat este mai mare cantitatea de masa musculara stimulata simultan, cu atat nivelul de testosteron este mai crescut. Poate ca ati auzit de un milion de ori ca exercitiile care implica mobilizarea mai multor articulatii sunt mai bune decat exercitiile de izolare in ceea ce priveste dezvoltarea masei musculare si fortei; iata ca acum stiti si explicatia stiintifica !

Seturile grele de genuflexiuni va vor ajuta sa claditi masa musculara, pentru ca stimuleaza productia naturala de testosteron. De aceea, culturistii care vor sa se dezvolte trebuie sa adopte un program compus din exercitiile de baza, cu miscari ce implica mai multe articulatii.Si cu toate acestea se pot vedea prin sali sportivi ce vor sa creasca in masa musculara si totusi pierd timp pretios cu exercitii neproductive (de exemplu, extensia coapsei la aparat). Exercitiile de rezistenta vor trebui facute la un volum suficient pentru a stimula complet productia de testosteron. Un volum prea scazut nu va fi suficient pentru a provoca secretia testosteronului. Totusi acest lucru nu inseamna ca va trebui sa faceti nenumarate seturi cu nenumarate repetari, deoarece studiile stiintifice au aratat ca nivelul crescut de testosteron (presupunand ca s-a reusit obtinerea lui) nu poate fi mentinut prea mult, el scazand rapid dupa 45-60 minute.

Atata timp cat un volum crescut de effort conduce la mai mult testosteron, dar un antrenament prea lung duce la mai putin trebuie sa fie undeva un factor temporal care sa ajute la conciliere. Bineinteles este vorba de timpul de odihna dintre seturi.In aceasta privinta s-au facut studii. Au fost urmarite doua grupe; prima a urmat un antrenament pentru dezvoltarea masei, cu greutati mari si 1 minut de odihna intre seturi. A doua grupa a urmat un antrenament pentru dezvoltarea fortei, constand in multiple seturi, cu greutati mai mici si 3 minute intre seturi. La ambele grupe s-a constatat o crestere semnificativa a testosteronului seric, dar la prima grupa cresterea a fost ceva mai mare.Acest lucru arata ca antrenamentul de masa stimuleaza secretia testosteronului mai mult decat antrenamentul de forta. De asemenea, pauzele mai scurte par sa aibe acelasi efect.

Pornind de la ideea ca pauza de 1 minut conduce la secretia mai accentuata a testosteronului decat pauza de 3 minute, nu este recomandat sa se coboare sub 1 minut in speranta ca nivelul testosteronului va creste si mai mult, deoarece acest lucru inseamna scaderea perioadei de recuperare, ceea ce duce la necesitatea de a scadea incarcatura.Asa cum am spus, antrenamentul de masa a produs o crestere mai mare a secretiei de testosteron. Dar nu trebuie uitat ca si la grupa a doua s-a obtinut o crestere semnificativa. Acest fapt s-a datorat intensitatii crescute a antrenamentului, care trebuie sa fie un factor mereu avut in vedere.Un alt factor important este timpul cat muschiul se afla sub tensiune. Acest factor joaca un rol important in stimularea testosteronica si influenteaza direct tipul de antrenament urmat. Tmpul optim pentru hipertrofie se afla intre limitele de 40 si 70 secunde.

Concluziile finale :

1. Utilizarea exercitiilor ce implica mai multe articulatii;

2. Folosirea unei incarcaturi optime pentru antrenament astfel incat sa stimuleze productia de testosteron;

3. Pauzele intre seturi de 1-3 minute;

4. Timpul sub tensiune : 40-70 secunde;

5. Antrenamente dimineata (daca este posibil);

6. Cresterea aportului de proteine dupa antrenament.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 81048 ori.



Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Beneficiile consumului de aronia

11 Martie 2024

Ce este aronia si cum te ajuta sa fii mai sanatos?

Din lista super-fructelor bogate in antioxidanti, promovate ca fiind un remediu pentru numeroase boli si probleme de sanatate, nu lipseste aronia, despre ale carei proprietati voi vorbi in acest clip.

Aronia stiintific numita Aronia melanocarpa, iar popular scorus negru este un arbust cu fructe mici, sub forma unor bobite, care face parte din familia Rosaceae, avand ca rude arbori si arbusti ca maces, mar, prun, cires.


Cine are nevoie de suplimente alimentare?

4 Martie 2024

Suplimentele alimentare pot fi de ajutor in anumite situatii.

Sunt sigur ca la un moment dat te-ai intrebat si tu daca e cazul sa iei suplimente alimentare, daca iti fac bine sau din contra, daca sunt sigure si ce anume ar trebui sa alegi?

In acest clip iti voi spune de ce este nevoie de suplimente si cum functioneaza ele pe langa o alimentatie sanatoasa.




Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(17 August 2009 00:40) Alexandru Chirtes a spus

Oare excitatia sexuala nu stimuleaza pozitiv productia de testosteron?

(6 Mai 2009 16:41) Vlady Unlimited a spus

nu sunt de acord cu un lucru,scriati ca "Atata timp cat un volum crescut de effort conduce la mai mult testosteron", iar eu am vazut un documentar pe national geographic superhuman f... ng it si spunea exact ca atunci cand te antrenezi, din motive nestiute testosteronul scade, cateodata dramatic, cateodata la nivelul unui om castrat, iar corpul elimina un alt hormon gluco-corticoid, care e catabolic, scazand masa musculara. Deci se contrazice acest documentar cu ce spuneti dvs, as vrea sa stiu atunci cum e de fapt? Cum scrie, ca la antrenament scade testosteronul sau cum ati scris creste.


Articole din aceeasi categorie

CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA? CE ESTE ACTIVITATEA FIZICA?
Din pacate, prea multa lume are tendinta de a se ...
TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA TAI CHI PENTRU OSTEOARTRITA
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...


TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014 TENDINTE DE ANTRENAMENT PENTRU 2014
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE ANTRENAMENT IN TIMPUL SEZONULUI RECE
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...


Alte articole despre Antrenament






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii