Este un carotenoid precursor al vitaminei A. Distruge oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza lipidele vulnerabile, dar nu atat de eficient ca vitamina E.
Se gaseste in morcovi ,cartofi dulci si varza.
Doza recomandata : 4000-8000 UI zilnic
VITAMINA C (acid ascorbic)
Este principalul antioxidant solubil in apa. Ajuta la protectia tesutului muscular , creierului si sistemului nervos fata de actiunea radicalilor liberi. Converteste vitamina E oxidata in forma redusa (de antioxidant). Stabilizeaza AND si ARN-ul.
Se gaseste in citrice, in cantitati mari.
Doza recomandata : 2000-8000 mg zilnic
VITAMINA E (d-alfa tocoferol)
Principalul antioxidant liposolubil. Protejeaza acizii grasi din interiorul si din jurul celulelor de radicalii liberi.
Se gaseste in uleiurile vegetale preparate la rece, germeni de grau, paine integrala si cereale.
Doza recomandata : 400-800 UI zilnic (d-alfa tocoferol natural , sau sub forma de acetat sau succinat)
EXTRACT DE CEAI VERDE
Un antioxidant bogat in polifenoli si catechine care curata eficient hidrogen peroxidul si radicalii anion superoxid.
Se gaseste in extractul de ceai verde standardizat la 50% sau mai mult ,catechine/polifenoli.
Doza recomandata : 300-700 mg zilnic
EXTRACT DE ARMURARIU
Este un hepatoprotector. Radicalii liberi pot induce schimbari in biosinteza enzimelor (citocrom P450)
Doza recomandata : 300-600 mg zilnic
EXTRACT DIN SEMINTE DE STRUGURE
Este un antioxidant puternic continand 95% procianidine (oligomeri polifenolici) ,care impreuna cu actiunea de anihilare a radicalilor liberi, inhiba puternic activitatea xantin oxidazei, enzima care activeaza cascada oxi-radicalilor.
Doza recomandata : 50-100 mg zilnic
EXTRACT DE GINGKO BILOBA
Protejeaza membranele celulare de peroxidarea lipidelor, in special mielina si celulele cerebrale.
Doza recomandata : 120 mg zilnic
EXTRACT DE SCHISANDRA
Este un antioxidant cu proprietati adaptogene cu pronuntate efecte hepatoprotectoare .
Se extrage din fructele si semintele plantei schisandra chinensis.
Doza recomandata : 200-300 mg zilnic.
LICOPEN
Este un antioxidant puternic ce anihileaza oxigenul atomic si radicalii peroxid. Protejeaza stratul lipidic al celulelor.
Se gaseste in tomate.
Doza recomandata : 5-10 mg zilnic.
N-ACETICISTEINA
Este o forma stabila a aminoacidului cisteina. Este implicat in productia de glutation, ceea ce duce la cresterea cantitatii de glutation peroxidaza, o enzima antioxidanta puternica. Imbunatateste metabolismul hepatic si amelioreaza epuizarea musculaturii scheletice.
Se gaseste ca supliment : sulfhidril aminoacid.
Doza recomandata : 400-800 mg zilnic.
ACID ALFA-LIPOIC
Functioneaza ca protector celular si antioxidant prin conversia glutationului oxidat la glutation redus.
Doza recomandata : 50-100 mg zilnic.
SELENIUM
Principalul mineral antioxidant di dezactivator al radicalilor liberi. Este cofactor in sinteza glutation peroxidazei.
Doza recomandata : 200-400 mg zilnic
COENZIMA Q 10
Este o chinona foarte potenta care joaca un rol important in productia de energie prin ATP-ul mitocondrial. De asemenea este un antioxidant liposolubil.
Se produce in organism, dar se gaseste si sub forma de supliment.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 59879 ori.
Acizii grasi Omega-3. De ce sunt esentiali?
23 Mai 2022
Un aport adecvat de acizi grasi omega-3 este extrem de important pentru mentinerea unei stari bune de sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii, iar daca vine vorba de sportivi, cu atat mai mult.
Organismul mamiferelor nu este capabil sa produca acizi grasi omega-3, prin urmare, suntem dependenti de aportul alimentar.
Dar ce face acizii grasi omega-3 sa fie asa speciali?
De ce este important zincul
17 Mai 2022
Dupa fier, zincul este al doilea cel mai abundent oligomineral din corp, fiind prezent in toate celulele. Zincul este un mineral necesar organismului uman in cantitati mici, insa este implicat in numeroase procese ce tin de metabolismul celular.
El contribuie la activitatea enzimelor in reactii chimice esentiale, la sinteza proteinelor, cresterea celulelor, vindecarea ranilor, sanatatea pielii, sinteza ADN-ului si functionarea imunitatii.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022
Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
Un produs pe care eu l-am folosit si care pe mine m-a ajutat sa elimin din toxinele din organism a fost Untoxin un dtoxifiant destul de puternic si care si-a facut bine treaba.
(30 Iulie 2011 17:23)aniela a spus
am gasit o sursa f buna de antioxidanti din struguri si culmea e un produs romanesc. mi l-a recomandat o prietena si sunt f incantata de el, cum spuneam e roamnesc si se numeste antioxi vita. eu am luat pt scaderea colesteroului si e extraordinar mai ales ca nu trebuie sa ti un regim alimentar strict. sanatate tuturor
(14 Iunie 2011 10:42)Matei Daniel a spus
Tehnologie prezentata la PRO TV care masoara nivelul de antioxidanti, in timp real, folosind spectroscopia Raman (premiu NOBEL):
http://www.youtube.com/watch?v=7RPAp76IjuU
Articole din aceeasi categorie
TARATELE DE GRAU
Taratele de grau sunt folosite de sute de ani, sunt ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii