Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CUPLUL - DOUA IDEOLOGII
CSID - Vrei sa slabesti? Vezi aici o metoda ce nu da gres
10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
CSID - Slabiti consumand alimente cu densitate nutritionala mare
Coenzima q10 (Ubichinona)


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole ACNEEA, O POVESTE FARA SFARSIT?
SEX SI SANATATE
PENTRU PARINTI SI FRATI MAI MARI
UNEORI, MAMELE SUNT RELE
CUM SLABESC CELEBRITATILE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » MANCARE PENTRU CREIER

MANCARE PENTRU CREIER


Mens sana in corpore sano

...sau "o minte sanatoasa intr-un corp sanatos" este un citat latin celebru derivat din "Satira X" a poetului roman Juvenal. Luata din context, fraza este o parte a raspunsului autorului la intrebarea referitoare la ce ar trebui sa isi doreasca oamenii in viata, raspuns care consta intr-o lista lunga de lucruri: "Este de dorit ca mintea sa fie sanatoasa intr-un corp sanatos, cereti un suflet curajos care sa nu se teama de moarte, care sa aseze lungimea vietii printre binecuvantarile naturii, care poate sa indure orice fel de suferinte, care nu cunoaste mania, care nu tanjeste dupa nimic". Comentatorii mai traditionalisti ai frazei respective cred ca intentia lui Juvenal era de a le reaminti concetatenilor sai romani care inganau rugaciuni prostesti (in conceptia lui) ca singurele lucruri pentru care ar fi trebuit sa se roage erau sanatatea fizica si mentala. De-a lungul vremii si separata din contexul sau initial, fraza a ajuns sa aiba mai multe intelesuri: poate emana ideea ca numai un corp sanatos poate sa produca sau sa sustina o minte sanatoasa, dar totusi fraza este folosita cel mai des pentru a exprima conceptul unui echilibru sanatos in modul de viata al cuiva.

Creierul uman - o masinarie complexa

Ideea potrivit careia creierul uman este o masinarie a carei functionare nu poate fi nicicum controlata sau modificata este un mit de la sfarsitul secolului trecut care a fost spulberat in zilele noastre. Surprinzator sau nu, s-a dovedidt stiintific faptul ca atunci cand ne referim la creier vorbim despre un organ care, asemeni unei fiinte vii, creste si se dezvolta in permanenta, iar vitalitatea si capacitatea lui depind de modalitatea in care acesta este hranit si tratat. Mai mult, se pare ca nu conteaza cati neuroni intra in componenta creierului , sau care este marimea acestuia, ci neurotransmitatorii, cei care traseaza "autostrazile" creierului si fac posibila circulatia gandurilor si a sentimentelor. Cu alte cuvinte, esenta inteligentei, a memoriei, a creativitatii si a bunei sau proastei tale dispozitii.

Mai mult, cercetatorii de la Universitatea Auckland din Noua Zeelanda si de la Academia Sahlgrenska din Suedia au descoperit un tip nou de celule apartinand creierului care par sa se afle intr-un proces continuu de regenerare. Ei au aratat ca celulele stem raman in anumite parti ale creierului, in special in regiunile cu ventricule pline cu lichid, unde se regenereaza. La multe specii de animale, migrarea celulelor catre bulbul olfactiv (regiunea unde se inregistreaza mirosul) nu este posibila deoarece un canal plin cu lichid opreste acest proces, dar la oameni nu a fost descoperit acest mecanism de blocare. Prin anumite tehnici, oamenii de stiinta au localizat canalul cu lichid din creierul uman si au observat ca acesta contine atat celule stem cat si celule care pe masura ce traverseaza canalul respectiv se transforma in celule nervoase. Concluzia studiului? Celulele nervoase nou-descoperite in bulbul olfactiv al omului ajuta sistemul acestuia sa raspunda unei serii de stimuli diferiti care apar in viata lui, devenind o baza pentru cercetarile referitoare la celulele nervoase reparatorii care ar putea sa ajute in tratamentul unor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.

Hraneste-ti sanatos creierul!

Numeroase carti bazate pe studii de specialitate vorbesc despre faptul ca mancarurile pe care le consumi iti afecteaza in mod direct performanţele creierului. Unii dintre noi ne-am lovit de aceasta teorie inca din copilarie cand ni se spunea ca daca o sa mancam pestele gatit al mamei o sa devenim mai inteligenti. Suna promitator, asa ca infulecam cu pofta tot ce era in farfurie. Iata ca vorbele prafuite ale mamei se dovedesc a fi adevarate fapte stiintifice dovedite: exista o legatura intre mancarea pe care alegi s-o consumi si performanta creierului tau.

Iata asadar de ce este necesar sa cunosti ce trebuie sa faci pentru a-ti mentine creierul sanatos si tanar. Ai nevoie in acest sens de informatii referitoare la suplimente nutritionale, vitamine, produse alimentare, stilul de viata cel mai potrivit pentru tine, pe scurt, de tot ce ai nevoie pentru a-ti folosi in intregime potentialul intelectual, emotional si creativ, adica pentru a-ti mentine creierul sanatos. Daca ii administrezi o combinatie corecta si potrivita de nutrienti, creierul tau poate sa gandeasca mai rapid, sa iti furnizeze o memorie mai buna si mai clara si chiar te poate ajuta sa vezi lucrurile ceva mai optimist, adica isi poate atinge potentialul maxim.

Esti ceea ce mananci

Creierul este cel mai lacom organ al corpului tau, cu anumite cerinte dietetice specifice, deci nu este surprinzator ca ceea ce mananci poate afecta ce gandesti. Daca ai incredere oarba in industria suplimentelor alimentare, ai putea devi urmatorul Einstein doar consumand combinatia potrivita de pastile,nu? Ei bine, nu este chiar asa de simplu...

Iata cateva sfaturi alimentare pentru a-ti imbunati performantele creierului:

1. Mic dejun sanatos...pentru creier. Creierul este alimentat cel mai bine printr-o aprovizionare constanta cu glucoza si multe studii au aratat ca daca sari peste micul dejun iti scazi performantele la scoala si la serviciu. Potrivit unui studiu publicat in 2003, copiii care au consumat la micul dejun bauturi carbogazoase si snack-uri dulci au atins un nivel al performantei asemenator unui batran de 70 de ani referitor la memorie si atentie. Mazare si paine prajita, iata o combinatie mult mai buna potrivit Barbarei Stewart de la Universitatea din Ulster, Marea Britanie. Simpla paine prajita a crescut semnificativ punctajele obtinute de copii la o serie de teste cognitive, iar cand testele au devenit mai dificile, mic-dejunul bogat in proteine bazat pe mazare a functionat cel mai bine. Mazarea este de asemenea o sursa buna de fibre, si alte cercetari au aratat ca exista o legatura si intre o dieta bazata pe multe fibre si inteligenta imbuntatatita.

2. Evita pe cat posibil sa mananci "junk-food". Este cunoscut faptul ca aceasta mancare la pachet si plina de chimicale este implicata intr-o serie de boli mentale.

3. Omleta si salata pentru pranz. O alegere inteligenta pentru masa de pranz este omleta si salata. Ouale sunt bogate in colina pe care corpul tau il foloseste pentru a produce neurotransmitatorul acetilcolina. Cercetatorii de la Universitatea din Boston au descoperit ca atunci cand adultilor tineri si sanatosi li se administreaza un medicament care blocheaza receptorii acetilcolini din creier, abilitatea lor de a-si aminti anumite perechi de cuvinte se reduce considerabil. Nivelurile scazute de acetilcolina sunt asociate cu boala Alzheimer, iar cresterea nivelurilor acestora prin intermediul alimentelor ar putea sa incetineasca pierderile de memorie legate de varsta.

O salata plina de antioxidanti, inclusiv betacaroten si vitaminele C si E ar trebui sa te ajute sa iti mentii creierul care tinde sa imbatraneasca intr-o stare foarte buna prin "maturarea" radicalilor liberi daunatori. Dwight Tapp si colegii sai de la Universitatea din Carolina si Irvine au descoperit ca o dieta bogata in antioxidanti a imbunatatit abilitatile cognitive a 39 de caini de vanatoare batrani - dovedind ca poti sa inveti un caine batran sa faca trucuri noi.

4. Imbogateste-ti pranzul cu un desert din iaurt si ar trebui sa fii gata sa infrunti stresul zilei ramase, deoarece iaurtul contine aminoacidul tirosin de care e nevoie pentru producerea de neurotransmitatori ca si dopamina si noradrenalina. Studii facute de Armata SUA indica faptul ca tirosinul scade in cantitate cand esti stresat si ca suplimentarea consumului sau iti poate imbunatati memoria si atentia.

5. Nu uita sa rontai un snack pentru a-ti mentine nivelul de glucoza. Asigura-te doar ca eviti mancarea "din plastic", in special bunatatile extra-procesate cum sunt prajiturile, biscuitii si produsele de patiserie. Acestea nu numai ca adauga cateva kilograme in plus siluetei tale, dar sunt legate de o serie de boli psihice cum ar fi dislexia si autismul.


6. Creierul este 60% grasime, deci ce trebuie sa mananci ca sa il mentii intr-o stare buna de functionare? Acizii grasi din Omega 3 par sa fie raspunsul, revenim asadar la sfaturile mamei: pestele este cea mai buna mancare pentru creier. Nu numai ca iti va hrani si lubrifica un creier in dezvoltare, dar se pare ca acesti acizi ajuta la inlaturarea dementei la persoanele care sufera de aceasta boala.

7. La cina consuma capsuni si afine. Rozatoarele hranite cu aceste fructe au aratat semne clare de imbunatatire a coordonarii, concentrarii si memoriei pe termen scurt. Si chiar daca efectele nu sunt la fel de miraculoase la oameni, au un gust grozav, asa ca ce ai de pierdut? Totusi fructele ca si grapefruit, mere, cirese, portocale si struguri sunt recomandate pentru a-ti imbunatati performantele creierului, in detrimentul sucurilor de fructe care datorita fibrei din ele incetinesc absorbtia zaharului. Un mar intreg este mai sanatos pentru creier decat sucul de mere. Totusi, sucul proaspat facut din multa pulpa de fructe este mai bun decat sucul filtrat.

Iata asadar doar o parte mica din obiceiurile alimentare care ti-ar putea oferi o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. Restul depinde de tine. Pofta buna!



Alexandra Igna

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(13 August 2009 15:55) puianmarius a spus

1. "Potrivit unui studiu publicat in 2003, copiii care au consumat la micul dejun bauturi carbogazoase si SNACK-URI dulci au atins un nivel al performantei asemenator unui batran de 70 de ani referitor la memorie si atentie."

5." Nu uita sa rontai un SNACK pentru a-ti mentine nivelul de glucoza. "

Persoana care a postat acest articol, nu s-a documentat inca(nu a avut timp),ca,doar ce?....e mai usor sa dai un COPY/PASTE.

:))

(1 August 2009 19:37) cercelliliana a spus

in unele publicatii suntem sfatuiti sa nu mancam snacksuri ca sunt cele mai nocive,iar in Romania este saracie si nu stiu cate din ce s-a scris in acest articol ne permitem si chiar legat de timpul dupa orele de munca(in cazul ai noroc sa ai o slujba) mai gasesti puterea sa te relaxezi ,eu uneori ajung la concluzia ca trebuie in acest mileniu sa ne adaptam,iar urmatoarele generatii,sa se nasca cu un mecanism de autoreglare ,iar cei in masura (si mai oamenii de stiinta care incrimineaza e-urile,alimentele nesanatoase)sa ne salveze de aceste otravuri,sa le scoata de pe piata nu doar sa vorbeasca,asa cum se face in toate domeniile in aceasta tara







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii