Sunteti aici :: Sanatate » MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI
MENOPAUZA, MITURI SI ADEVARURI
Menopauza este o perioada putin asteptata de femei dar care, inevitabil, nu uita pe nimeni. Exista foarte multe presupuneri si pareri legate de starea fizica si psihica a femeilor inainte, din timpul si dupa instalarea menopauzei.
Ne propunem sa iti raspundem la cateva dintre intrebarile si gandurile care te macina pentru a nu mai privi cu teama aceasta perioada fireasca din viata oricarei femei.
1. La menopauza singura schimbare este aceea de a nu mai putea face copii
Fals! In jurul varstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme, majoritatea femeilor au ultimele perioade menstruale. Una dintre modificarile majore este, evident, lipsa instalarii sarcinii, dar nici pierderea majora de estrogen ce se resimte mult timp, nu este de neglijat. Asa se explica valurile de caldura, perturbarea somnului, proasta dispozitie sufleteasca. Si pentru ca estrogenul intra si in alcatuirea oaselor, odata cu scaderea lui creste si riscul de aparitie a osteoporozei, al infarctului sau al comotiei cerebrale.
Alte modificari ce pot aparea sunt: probleme cu gingiile, dureri in membre, ingrasare, ochi uscati, precum si lipsa de irigare cu sange a pielii ce se usuca si isi pierde elasticitatea.
2. Toate femeile sufera la menopauza
Realitatea ne contrazice. Astfel, doar o treime din femei prezinta dureri severe de cap, valuri de caldura, insomnii sau depresii. O alta treime observa schimbari strict la nivel corporal, dar acest lucru nu le deranjeaza prea mult. Ultima treime este si cea mai fericita deoarece se pare ca aceste doamne nu simt niciun fel de schimbare.
3. Dorinta sexuala dispare odata cu menopauza
Dorinta si apetitul sexual nu au de suferit in urma instalarii menopauzei. Foarte femei spun chiar ca se simt mult mai sigure pe ele, fiind scapate de grija de a se "feri" pentru a nu exista riscul unei sarcini.
4. Terapiile cu hormoni favorizeaza aparitia cancerului la san
Este adevarat ca estrogenul combinat cu gestagen poate determina un risc de aparitie a cancerului, dar acest risc poate fi controlat, daca tratamentul hormonal pe care il urmezi este realizat sub stricta supraveghere a medicului.
5. Osteoporoza se instaleaza la un numar mic de femei
Intr-adevar, la menopauza si masa osoasa a femeilor scade, insa doar una din patru femei are de-a face cu oase sfaramicioase si mari dureri. In aceasta situatie, se recomanda un tratament cu calciu si estrogen, dublat de sport pentru a opri absorbtia osoasa. Miscarea ajuta nu numai la accelerarea circulatiei sangelui ci si la depunerea calciului in oase. Incearca sa ai si o alimentatie bogata in lapte si produse lactate, in aceste alimente gasindu-se substante de consolidare osoasa suficiente.
6. Pericolul osteoporozei se poate depista timpuriu
Din pacate, nu exista semne clare ale aparitiei osteoporozei. Daca esti, insa,foarte atenta, poti depista cateva mici indicii care te pot avertiza in legatura cu o posibila instalare a acestei boli deloc nedureroase:
- Daca ai avut in familie parinti sau bunici care, odata cu inaintarea in varsta, au scazut in inaltime si s-au incovoiat.
- Daca menstruatia s-a instalat tarziu si daca ai avut perioade de neregularitate.
- Daca esti blonda si slabuta, deoarece din punct de vedere genetic ai si o structura osoasa mai fina.
- Daca in adolescenta nu ai avut o alimentatie sanatoasa.
- Daca nu obisnuiesti sa mananci produse lactate regulat.
- Daca fumezi.
Iuliana Moraru

Acest articol a fost vizualizat de 55043 ori.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Ce mananci pentru rinichi sanatosi
27 Februarie 2023Tu stii care este rolul rinichilor in organism si ce poti sa faci ca sa ii mentii sanatosi pe toata durata vietii? Rinichii filtreaza sangele si fac parte din sistemul complex responsabil de indepartarea toxinelor, eliminand prin urina substantele care nu sunt necesare organismului De asemenea, ei echilibreaza nivelul unor minerale din corp, ca de exemplu calciu si potasiu
Contribuie la reglarea tensiunii arteriale si ajuta la eliminarea excesului de lichide Controleaza producerea de globule rosii si sunt responsabili de mentinerea nivelului de electroliti. Acestea sunt doar cateva dintre functii. Afla restul din acest clip!

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii