Sunteti aici :: Nutritie » STRESUL SI ALIMENTATIA
STRESUL SI ALIMENTATIA
Desi dezvoltarea societatii iti ofera o multime de avantaje, acest proces are si partile lui intunecate, stresul reprezentand una din consecintele nefaste. Factorii stresului pot fi de ordin psihic (oboseala), de ordin socio-cultural (nemultumiri pe plan profesional sau familial) sau de ordin fizic (durerea, infectiile).
Stresul reprezinta un complex de reactii emotionale, comportamentale si psihologice la aspectele nocive si adverse ale continutului si organizarii mediului inconjurator, dar si ale mediului de munca.
Stresul profesional se afla pe locul doi in topul problemelor de sanatate profesionala in Uniunea Europeana. Monotonia muncii, termenele limita foarte drastice, tratamentul necorespunzator la locul de munca sunt alti factori care cauzeaza stresul profesional.
Stresul pozitiv (sanatos) stimuleaza angajatii si ii determina sa faca fata cerintelor muncii, iar cel negativ (excesiv) nu poate fi controlat si poate produce efecte adverse asupra sanatatii. Stresul afecteaza sanatatea determinand aparitia unor afectiuni ale organismului cum ar fi cardiopatia ischemica, afectiuni psihice (anxietate, depresie, suicid), afectiuni gastro-intestinale.
Primul raspuns la stres este reactia de alarma, denumita adesea reactia "lupta sau fugi". Aceasta este declansata de anumite impulsuri ale creierului, care determina glanda pituitara (ce dirijeaza intregul sistem hormonal al organismului) sa trimita catre glandele suprarenale mesaje chimice prin care ii comunica sa secrete adrenalina sau alti hormoni ai stresului.
Este firesc si indicat sa aloci saptamanal cateva ore doar pentru propria persoana, timp in care poti beneficia de o sedinta de masaj sau poti da o fuga la sala pentru a face putina miscare.
De asemenea, poti alege o alimentatie corecta in lupta cu stresul, pentru ca exista alimente care accentueaza stresul si alimente care il reduc.
Iata alimentele care trebuie evitate in situatii de stres :
Cofeina - aceasta se gaseste in cafea, ceai, ciocolata, bauturi tip cola. Cofeina determina producerea de adrenalina si duce la cresterea nivelului de stres. Persoanele dependente de cofeina isi extenueaza glandele suprarenale, cele care produc hormonii stresului. Acesti hormoni ai stresului influenteaza metabolismul, consumul excesiv de cofeina avand acelasi efect ca si stresul prelungit.
Alcoolul - este o cauza majora a stresului. Culmea ironiei este tocmai faptul ca unele persoane consuma bauturi alcoolice cu intentia de a combate stresul. Insa daca alcoolul este asociat cu stresul, combinatia este fatala. Alcoolul stimuleaza secretia de adrenalina, ceea ce duce la aparitia unor probleme precum tensiunea nervoasa, irascibilitatea si insomnia. Excesul de alcool duce si la cresterea depozitelor de grasime din zona inimii si slabeste functia imunitara. De asemenea, alcoolul micsoreaza capacitatea ficatului de a elimina toxinele din organism.
Alimentele sarate - sarea creste tensiunea, epuizeaza glandele suprarenale si induce instabilitatea emotionala. Poti folosi un inlocuitor al sarii care sa contina potasiu, in loc de sodiu. Evita alimentele gata preparate, cu un continut ridicat de sare, precum sunca, muraturile, carnatii.
Alimentele grase - evita consumul de alimente bogate in grasimi saturate, cum ar fi produsele de origine animala, alimentele prajite si cele din meniurile tip fast-food. Grasimile supun sistemul cardiovascular la un stres inutil.
Carnea rosie - are un continut ridicat de proteine, sporeste concentratia de dopamina si norepinefrina din creier, ambele substante fiind asociate cu starea de anxietate si stres.
Alimente condimentate - condimentele contin uleiuri volatile, care au capacitatea de a irita mucoasa stomacului. Este mai bine sa eviti sa consumi curry, ardei iuti si carnati foarte picanti.. Un meniu cu curry sau chilli continand un amestec de condimente foarte picante are capacitatea de a perfora, la propriu, mucoasa gastrica.
Aditivii alimentari, conservantii si alte substante chimice - aditivii alimentari provoaca un stres enorm organismului, deoarece acesta este nevoit sa lucreze din greu pentru a le face fata. Astfel, energia si substantele nutritive atat de valoroase sunt irosite in loc sa fie folosite in mod profitabil (de exemplu, la intarirea sistemului imunitar).
Exista insa si alimente care ne fac traiul mai usor atunci cand suntem stresati.
Telina - un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. Compusii care intra in compozitia telinei scad concentratia de hormoni ai stresului, cei care provoaca vasoconstrictia (ingustarea vaselor de sange). O tulpina de telina consumata inainte de culcare iti poate oferi un somn linistit.
Semintele de floarea-soarelui reprezinta nu numai o sursa bogata in potasiu, ci si in complexul de vitamine B si zinc, atat de importante pentru intarirea organismului.
Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care pot declansa eliberarea din organism a serotoninei, hormon responsabil alaturi de endorfina de fericirea noastra. Acesta te va ajuta sa faci fata mai bine stresului, imbunatatindu-ti dispozitia si oferindu-ti o energie sustinuta.
Algele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism.
Varza este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E (care alunga stresul), beta-caroten si seleniu mineral.
Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, un element bun pentru functia suprarenala, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali.
Castravetii au un efect calmant asupra sangelui si ficatului.
Usturoiul contine o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da usturoiului gustul si mirosul specific. Un puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, precum si de scadere a colesterolului, tensiunii si cresterea bunei dispozitii.
O dieta echilibrata este factorul crucial in mentinerea sanatatii si reducerea stresului. Mai mult decat atat, poti maximiza rezultatul remediilor antistres si alimentatiei corecte apeland la miraculoasele efecte ale plantelor prin folosirea unui supliment nutritiv sau prin consumul ceaiurilor.
Raluca Cristea
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
tatal tau avea o alimentatie sanatoasa,dar FUMA...pai ce sa mai vb.
stresul e marele inamic al secolului nostru.si nu cred ca se combate prin alimentatie.Tatal meu care tot timpul a avut o alimentatie sanatoasa a suferit un infarct miocardic anul trecut si am ajuns cu el la urgente la brasov la clinicco. Ne-a luat pe nepregatite pentru ca nu stiam ca sufara cu inima. foarte bun spitalul. doctori extraordinari si conditii. S-a lasat si de fumat, incearca sa fie mai calm, nu se mai streseaza din orice
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii