Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam IMPINS CU BARA DE LA CEAFA
SUFERI DE ANXIETATE?
SUPLIMENTE PENTRU SEX
FACTORII PROTECTORI AI APARATULUI CARDIOVASCULAR
VITAMINA C, UN REMEDIU MIRACULOS


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CUM SCAPI DE KILOGRAMELE ACUMULATE IN TIMPUL SARCINII
FENOMENUL DIETEI ZONE
AVOCADO
INSOMNIA, BALAURUL NOPTILOR NOASTRE
RISTI SA NU AI GRIJA DE INIMA TA?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » BEREA

BEREA


BEREA_87707.jpgDin pacate, consumul exagerat de bere nu creste aportul vitaminic, ci din contra, pentru metabolizarea acesteia sunt consumate cantitati mari de vitamine (de exemplu B1, motiv pentru care alcoolicii fac beri-beri). De asemenea, substantele amare si dioxidul de carbon din bere stimuleaza apetitul. Bautorii de bere au o mare probabilitate de a deveni supraponderali.


Trebuie totusi neaparat sa evitam consumul de bere mai ales daca ne place foarte mult sa o savuram? Bineinteles, nu. Consumul moderat de bere apare ca favorabil pentru organism.Consumul moderat de bere a fost legat de o diminuare a morbiditatii prin boli cardio-vasculare si de o minimalizare a aparitiei sindromului metabolic, ambele efecte avand la origine actiunea directa a alcoolului etilic. Notiunea de "consum moderat" este larg discutata, reactivitatea fata de alcool etilic avand o mare diversitate individuala. Exista, desigur, circumstante cand orice bautura alcoolica este contraindicata (femei in perioada de maternitate, copii, bolnavi hepatici, etc). Se considera, totusi, ca un om este un consumator moderat de alcool daca bea aproximativ 2 portii de bautura pe zi, la barbati si o portie, la femei, unde o portie semnifica 350 ml de bere.


Valori nutritive


Berea este o bautura slab alcoolizata (0,5%-7%). Berea neagra este cea care are un nivel mai mare de alcool. Ea mai contine glucide nefermentate (4-5%), acizi organici, saruri minerale (1-2%, mai ales potasiu), vitamine (B1, B2, B6, PP, etc), aducand in organism aproximativ 450 kcal/l, arome. Din hamei provin uleiuri eterice cu actiune sedativa. Berea, indeosebi cea bruna, este bogata in flavonoizi, care au actiuni antioxidante si de combatere a aterogenezei.


Vitaminele, potasiul si sarurile minerale fac din bere o bautura hranitoare. Vitaminele, B6 in special, afecteaza pozitiv functiile intestinale, in timp ce potasiul alaturi de sodiu, intr-o cantitate mai mica, stimuleaza diureza, ajutand la functionarea rinichilor. Mai mult decat atat trebuie considerate efectele deosebite impotriva patologiilor cardiovasculare. Berea contine 93% apa si restul de 7% alimente sanatoase cum ar fi: malt, drojdie si hamei. Maltul este folositor datorita continutului in fibre solubile care ajuta digestia si absorbtia alimentelor. Este larg raspandita teoria ca berea ingrasa si produce dilatarea stomacului. Senzatia de marire a stomacului scade in cateva minute, in masura in care procesul diuretic este ajutat de bautura. Problema apare daca se exagereaza consumul.Stomacul se poate dilata, dar nu datorita substantelor "dilatatoare" continute de bere ci datorita faptului ca excesul nu este bun, la fel ca in cazul oricarui aliment. Asa ca daca iesim cu prietenii, nu are rost sa refuzam o halba de bere rece, mai ales ca se potriveste perfect cu o pizza. Dar daca iesim si a doua zi, ar fi foarte bine sa bem mai putin. Berea nu contine multe calorii, 100 grame de bere au numai 34 de calorii, in timp ce berea light are numai 28; continutul caloric cel mai ridicat poate ajunge la maximum 60 de calorii. Sa comparam berea cu alte bauturi care aparent contin valori calorice scazute: un suc de morcovi contine 34 de calorii, un juice 56, un pahar de lapte pana la 64 de calorii iar un cocktail de fructe poate ajunge la 57 de calorii.Studiile au aratat ca un stil de viata sanatos, activitatea fizica, controlul greutatii si maximum trei pahare de bere pe zi, au o actiune activa impotriva bolilor cardiovasculare.

Cum se bea berea - la sticla sau la pahar?

Sa nu uitam ca si aspectul conteaza si modul in care un aliment este prezentat este la fel de important ca si gustul sau. In cazul berii, paharele sunt foarte importante deoarece ele induc o dimensiune de relaxare si recreere. Se recomanda paharele spalate cu mana. Detergentii folositi la spalarea cu masina de spalat vase lasa o urma invizibila pe peretii paharului care impiedica formarea spumei si persistenta ei. Vom condamna deci unul dintre cele mai raspandite obiceiuri: consumul berii direct din sticla. Faptul ca nu este foarte elegant este mai putin important. Nu trebuie neglijat insa faptul ca gatul ingust al sticlei impiedica aromele sa patrunda in gura. Dar daca se bea corect, se pot evita problemele de sanatate care pot fi cauzate de bere. Iata cateva modalitati de a consuma bere fara repercursiuni asupra sanatatii.Beti berea incet, putin cate putin. Stomacul se dilata mai putin si agresivitatea dioxidului de carbon este mai mica.Cele mai sanatoase sunt berile la sticla cat si berile clasice draught. Nu beti bere inainte de culcare. Aceasta determina o presiune crescuta asupra rinichilor. Pentru a evita marirea abdomenului , specifica consumului de bere, considerati berea ca o masa sau asociati consumul cu o gustare cu putine calorii. Retineti ca berea calmeaza putin setea, mult mai putin ca apa minerala obisnuita. Nu uitati ca aproape orice tip de bere "fara alcool" contine alcool ( in medie de la 0.4 la 0.7% alcool).



Dr. Roxana Popescu, medic rezident sanatate publica

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 5 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(25 Mai 2012 15:04) dorin a spus

si nu in ultimul rand: cand esti beat te duci si te culci, iar a doua zi de dimineata direct la o clasa de gramatica te bagi

(12 Septembrie 2010 00:31) vasi a spus

In primul rand ar fi bine sa schimbi poza aia cu cele 2 beri expirate ca imi piere pofta.
In al 2 lea rand ai scris o chestie generalizata in care te contrazici singur.
In al 3 lea rand romanilor nu le pasa de calori si vitamine si mama draq, nu au timp de asa ceva daca te gandesti in ce tara traim.
In al 4 lea rand romanii beau bere pentru ca evita stresu uita de probleme si se relaxeaza pentru ca daca nici asta nu s-ar putea cred ca ar inebunii

(3 Septembrie 2009 08:28) Camelia a spus

As avea o intrebare.Sotul meu consuma o cantitate de 2 l de bere pe zi asta insemnand 5,7 portii .Ce probleme pot aparea in timp,acum el are 39 ani.Multumesc.

(14 Iulie 2009 13:31) Adrian Popescu a spus

Pai hai sa vedem. Mai intai ne spui ca "Stomacul se poate dilata, dar nu datorita substantelor "dilatatoare" continute de bere ci datorita faptului ca excesul nu este bun, la fel ca in cazul oricarui aliment." De aici rezulta ca dilatarea stomacului din cauza berii e mai mult un mit. Pe urma ne spui "Pentru a evita marirea abdomenului , specifica consumului de bere...". Tu intelegi ce vrei sa spui?

(13 Iulie 2009 00:18) Lucescu Margareta a spus

Berea e mai s%u0103n%u0103toas%u0103 decît sucurile carbogazoase,mai ales cele îndulcite cu aspartam,dar consumat%u0103 cu m%u0103sur%u0103.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii