Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam 4 GRESELI PRIVIND METABOLISMUL
TOPUL CELOR 10 ALIMENTE CARE NE APARA DE RACEALA
MITURI DESPRE ALIMENTATIE
7 IDEI PENTRU O HIDRATARE OPTIMA IN ZILELE CANICULARE
Campionii Sanatatii, editia 2-a


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Emisiunea Topsport - Tratamentul durerilor lombare
YOGA IN TIMPUL SARCINII
EVITA EXCESUL ALIMENTAR DE SARBATORI
6 REGULI ESENTIALE PENTRU O IGIENA INTIMA CORECTA
PUTEREA PROTEINELOR
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » PRODUSELE APICOLE

PRODUSELE APICOLE


PRODUSELE_APICOLE_30773.jpgFolosite inca din cele mai vechi timpuri si apreciate in intreaga lume pentru gustul lor deosebit, produsele apicole au totodata calitati terapeutice observate inca de acum mii de ani. Mierea reprezinta produsul de baza al stupului, insa, in afara de aceasta, calitati exceptionale detin si polenul, propolisul, laptisorul de matca si chiar veninul albinelor.


Mierea

Produsa de albine din nectarul florilor, ea reprezinta un aliment constructiv, plin de elemente de care organismul are nevoie pentru dezvoltare si refacere. Este indicat sa o folosesti la micul dejun, mierea reprezentand o sursa de energie care ajuta organismul sa inceapa cu bine activitatea zilnica.

Mierea contine toate vitaminele pe care nutritionistii le considera necesare sanatatii si multe minerale (cupru, mangan, calciu, potasiu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu).


Tipuri de miere si efectele lor asupra sanatatii tale:

-mierea de levantica : vindeca tusea si durerile de gat

-mierea de tei: diminueaza starea de febra si durerile gastrice, previne migrenele, este un bun remediu in pneumonii, astm bronsic, stari nervoase

-mierea de brad : este utila in bolile cailor respiratorii

-mierea de salcam: este un bun calmant si tonic

-mierea de castan salbatic : creste tensiunea arteriala

-mierea de castan comestibil : benefica in bolile de stomac, intestinale si renale

-mierea de izma : impotriva durerilor, antihemoragic, tonifiant

-mierea de floarea-soarelui : utila in bronsite si boli de stomac.

Cine poate consuma miere
Mierea este un aliment ce poate fi recomandat tuturor, cu exceptia bolnavilor de diabet. Astfel, in cazul femeilor insarcinate, mierea asigura sanatatea fizica si psihica, atat a mamei cat si a micului bebelus inca nenascut, iar copiilor de orice varsta, o mai buna rezistenta in fata bolilor. De asemenea, studentii si elevii pot considera mierea un aliat de nadejde in perioada stresanta a examenelor, cantaretii isi pot pastra timbrul vocal, iar batranii isi pot echilibra organismul. Poti consuma mierea si daca suferi de migrene, insomnie sau constipatie, avand usoare efecte laxative, dar si pentru a cicatriza diferite imperfectiuni cauzate de acnee, rani sau arsuri.

Chiar daca mierea este cunoscuta ca fiind cel mai eficient si apreciat produs apicol, iti propun sa descoperim efectele terapeutice si ale celorlalte produse:

Laptisorul de matca
Sau, cum i se mai spune datorita proprietatilor sale, "elixirul tineretii", este recunoscut pentru continutul mare de vitamine din grupa B. Are un rol deosebit in metabolismul celular si in activitatea creierului. Este util daca aveti probleme cu digestia, in combaterea insomniilor, a anemiei si in refacerea glandelor cu secretie interna. Este extrem de apreciat in industria cosmeticelor. Gratie proprietatilor sale regeneratorii si tonifiante, laptisorul de matca este folosit ca si ingredient in cremele, lotiunile, mastile ce se adreseaza tenurilor ridate prematur sau a tenurilor aspre, lipsite de suplete.

Cura de administrare: se pot consuma 10 grame laptisor de matca amestecat cu 250 grame de miere - o lingurita dimineata pentru adulti sau o jumatate pentru copii - aceasta este o doza foarte concentrata.

De asemenea, se poate administra pe cale bucala dimineata cate 50mg(0,5g) - fie sub limba sau diluat in putina apa.

 

Polenul
Este un aliment proteic, fiind una dintre cele mai bogate substante din lumea vegetala, considerata "fara egal in natura". Contine cantitati foarte mari de vitamina P ce ajuta la prevenirea accidentelor vasculare la nivelul creierului. In plus, polenul este un stimulent al poftei de mancare, faciliteaza digestia, imbunatateste tonusul, alunga oboseala, previne rahitismul, caderea parului si chiar face sa creasca mai bine parul, hranindu-i radacinile. Polenul contine proteine, aminoacizi liberi, diferite glucide, mucilagii, substante grase, vitamine din complexul B, precum si vitaminele A, D, E, C si saruri minerale. In polen s-au gasit enzime si substante hormonale, antibiotice naturale si, se crede ca, mai sunt si alte ingrediente active, inca necunoscute pana astazi.

Cura de administrare: intre o jumatate de lingurita si o lingurita pe zi. O poti dilua in apa si in ceai caldut. Este bine sa eviti fierberea.

Ceara de albine
Se foloseste inca din cele mai vechi timpuri. Este utilizata la prepararea unor unguente si balsamuri. De asemenea, ceara este folosita si in cosmetica. Balsamurile pentru buze, cremele de fata si corp, ceara pentru epilare, unele proceduri dentare si unele operatii reconstructive folosesc ceara de albine. Produsele de ingrijire a parului precum sampoanele, balsamurile, produsele de coafare, care dau rezistenta, volum si stralucire, precum si produsele pentru reparare a parului, contin ceara de albine. Ceara constituie si elementul esential in prepararea gustosilor faguri.

Veninul de albine
Contine un amestec complex de enzime, proteine si aminoacizi. Este un lichid limpede si incolor, cu gust dulce si usor amarui. Se foloseste in vindecarea astmului bronsic, a discopatiilor, artritelor, reumatismului, in tratarea hipertensiunii, a aterosclerozei, ca si pentru atenuarea durerilor reumatice, a celor datorate artritei si ischiemiei. Intre contraindicatiile terapiei cu venin se numara hipersensibilitatea alergica la venin, tuberculoza, bolile infectioase acute, hepatitele, nefritele, insuficientele cardiace, diabetul zaharat, sarcina.

Propolisul
Este compus din rasini vegetale, balsam de diferite compozitii, ceara, uleiuri eterice, fier, microelemente - cupru, zinc, mangan, cobalt, la care se adauga polen, flavonoide, secrecii ale glandelor salivare ale albinelor. Propolisul este folosit ca biostimulator, care mareste rezistenta fizica si inlatura oboseala. Datorita proprietatilor sale antivirale, antitoxice si antiinflamatorii, propolisul isi gaseste tot mai multe utilizari. Este un bun stimulator al refacerii tesuturilor afectate de rani, taieturi si, mai ales arsuri, degersturi. Este foarte util in vindecarea ranilor de la armele de foc, precum si in cicatrizarea operaciilor. Propolisul vindeca mucoasa bucala si este benefic in sangerarile gingiilor. Este indicat in tratamentul multor boli din categoria celor transmisibile, ca si a unora care intra in patologia generala sau pe organe a omului.



Iuliana Moraru

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(20 Decembrie 2015 20:10) Magyari Izabella a spus

Ai putea sa imi spui care este sursa de inspiratie al acestei postari? adica daca ai luat din vreo carte si care este aceasta







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii