Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Concurs Powerbreathe
SERVICII CONSULTANTA IN NUTRITIE, SCADERE SI CRESTERE IN GREUTATE, ANTRENAMENT, SUPLIMENTE NUTRITIVE, NUTRITIE SPORTIVA
Stretching - coapse - exercitii set 6
Concursul Poftiti la slabit! editia 2008
SEMINAR PROCTER & GAMBLE 2007


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole FRUCTOZA POATE STIMULA SUPRAALIMENTAREA
DIN NOU DESPRE FECTELE SECUNDARE ALE CREATINEI
Cum determinam consumul caloric
DIETA PERSONALIZATA
BENEFICIILE DIETEI MEDITERANEENE
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA

BOLILE VENELOR - INTRE NUTRITIE SI GIMNASTICA


BOLILE_VENELOR__INTR_25339.jpgUn procent din ce in ce mai mare din populatie se confrunta cu boli ale venelor periferice, in special ale membrelor inferioare. Aproape 30 % sufera de varice, in vreme ce insuficienta venoasa cronica are o incidenta proportionala cu varsta, ajungand la 60 % in randul batranilor. Riscul major pe care aceste afectiuni venoase il prezinta este tromboflebita. Aceasta este inflamatia unei vene determinata de un cheag de sange care astupa vasul total sau partial si poate fi de doua feluri: superficiala si profunda.

Tromboflebita profunda este cea mai grava, datorita complicatiilor ei redutabile, cea mai importanta fiind embolia pulmonara, care poate duce chiar la deces. Acest tip de tromboflebita apare de obicei la pacienti imobilizati, care au suferit operatii ortopedice sau ginecologice si aduce mereu pacientul la medic, intrucat se insoteste de durere intensa si edem al membrului inferior. Celalalt tip de tromboflebita este cea superficiala, care apare de regula pe teren varicos, are o evolutie benigna si o simptomatologie mai putin zgomotoasa, ceea ce intarzie prezentarea la doctor. Durerea apare initial ca o simpla jena, treptat devenind tot mai puternica si obligand pacientul sa stea cat mai mult nemiscat, imobilizarea agravandu-i si mai mult boala.

Dar nu oricine prezinta varice va face tromboflebita, dupa cum e posibila si situatia inversa. Varicele se datoreaza unui defect al sintezei de colagen din peretele venos, determinat genetic, care se insoteste de obicei si de alte manifestari ale formarii unor fibre de colagen de calitate inferioara: hernii, vergeturi, platfus, hemoroizi. La acest teren determinat genetic se adauga factori precipitanti ca: sarcina, obezitatea, constipatia, imobilizarea prelungita, locurile de munca ce implica statul intr-un singur loc sau ortostatismul indelungat. Desi boala varicoasa e atat de frecventa, mai ales in randul femeilor, cateva reguli simple pot duce la preventia aparitiei ei, fiind utile chiar si in cazul varicelor incipiente. Desigur, daca boala e avansata, chirurgia ramane optiunea terapeutica de electie.


Asadar, ce e de facut?


1. Va schimbati stilul de viata

Unul dintre cei mai importanti factori de risc pentru aparitia varicelor este obezitatea. Prin urmare, ganditi-va serios la inceperea unei lupte cu kilogramele in plus. Al doilea pas este renuntarea la fumat. Substantele nocive din tigari afecteaza toate vasele, fumatorii putand face nu numai arterita, ci si varice. Persoanele cu varice nu trebuie sa ridice greutati mari (atentie la mersul la sala!). Poate cel mai important sfat este sa evitati ortostatismul si imobilizarea prelungita, atat la birou, cat si in calatoriile lungi, cand se recomanda cateva miscari la fiecare ora. Ce poate ajuta in astfel de situatii este purtarea de ciorapi medicinali, care se gasesc in farmacii si au grade variate de compresie. Acestia previn inflamarea venelor si fac sangele sa circule mai bine, impiedicand staza. Nu inlocuiti ciorapii elastici special conceputi cu imbracaminte stramta - nu face decat sa agraveze intoarcerea venoasa deficitara.


2. Alimente benefice si alimente de evitat

Si ceea ce mancati influenteaza dezvoltarea varicelor. Exista o serie de alimente cu efect antiinflamator venos, cum ar fi usturoiul, sau cu efect antiagregant plachetar, cum ar fi ardeii grasi. Un alt medicament natural este o salata de morcovi, telina, ridichi si sfecla, sau un suc din acest amestec de radacinoase, cu efect de fluidizare a sangelui. Se pare ca dintre fructe ananasul reduce riscul de formare a cheagurilor de sange, iar strugurii si murele au un puternic efect antioxidant, imbunatatind calitatea fibrelor de colagen din peretele venos. De asemenea trebuie evitata constipatia, care determina o crestere suplimentara a presiunii hidrostatice venoase la persoanele cu probleme. Prin urmare, este indicat consumul de fructe, legume si alimente bogate in fibre. Folositi cu incredere suplimetele cu Ginkgo Biloba, planta care imbunatateste circulatia sangelui, iar dintre antioxidanti, vitamina C e recunoscuta pentru stimularea sintezei de colagen. In acelasi timp, evitati alimentele grase, prajelile, afumaturile si reduceti consumul de carne rosie daca va stiti predispusi la formarea de varice. Nu numai tutunul, dar si alcoolul si cafeaua perturba echilibrul sistemului cardiovascular, ingreunand circulatia periferica si avand efecte protrombotice.


3. Exercitiile fizice - cheia succesului

Studiile au aratat ca munca la birou, ortostatismul prelungit si sedentarismul, combinate cu o predispozitie genetica, "garanteaza" confruntarea cu cel putin o afectiune a sistemului venos periferic de-a lungul vietii: varice, edeme gambiere (umflarea picioarelor, in special in jurul gleznelor), senzatie de greutate in picioare, putand merge pana la tromboflebite, complicatii post-trombotice si insuficienta venoasa cronica. In schimba, miscarea regulata e un mijloc redutabil de prevenire a acestor afectiuni, deoarece pe de o parte imbunatateste functia inimii, iar pe de alta contractia musculara stimuleaza direct intoarcerea venoasa, impiedicand stagnarea sangelui in periferie.

Este benefic orice fel de sport, de la alergat in parc pana la inot, de la mersul pe bicicleta pana la aerobic, dar foarte utile sunt si miscari simple ale picioarelor, care pot fi efectuate si acasa:

- mersul in aer pe bicicleta

- ridicati alternativ genunchii la piept, stand in picioare

- stati pe scaun si efectuati rotiri ale labei piciorului, in cele doua sensuri

- stati culcat pe spate si efectuati forfecari din picioare

- stati in picioare, sprijiniti de un scaun si balansati alternativ cate un picior spre posterior, perfect intins

 

Sistemul venos nu beneficiaza de o pompa ca cel arterial (inima), care sa asigure fluxul sub presiune al sangelui in directia dorita. Unul din cei mai importanti factori adjuvanti pentru intoarcerea venoasa este contractia musculara. Ce se intampla daca aceasta e redusa sau absenta? Altfel spus, daca sedentarismul sau statul in picioare se suprapun peste predispozitia genetica, cu siguranta va veti confrunta cu o afectiune a sistemului venos. Iar preventia unor astfel de incidente, pana sa fie nevoie de interventia chirurgului, sta la indemana oricui. Mentineti o greutate normala, faceti cat mai mult sport si mancati multe fibre - in asta rezida integritatea peretelui vascular. Si astfel veti avea vene sanatoase pentru picioare frumoase.



Aura Apostolescu

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit

slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 3 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(22 Noiembrie 2013 18:16) Tudorita Pascu a spus

Este foarte util acest articol pentru cele care sufera de boli venoase cronice. Trebuie sa stim sa prevenim aparitia varicelor inainte de a ajunge pe masa de interventii chirurgicale, asa ca va recomand sa aruncati o privire si pe site-ul http://sanatatepascupas.ro. Este un site dedicat persoanelor care sufera de boli venoase sau sunt predispuse la a dezvolta aceste afecti

(3 Iunie 2011 15:21) Doina a spus

va multumesc... mi-a fost foarte folositor acest articol... am doar 18 ani dar deja pe picoare am venele evidentiate si mici vinisoare rosii parca sparte insa nu sunt nici grasa shi nici obeza, doar inalta... si nu stiam daca e indicat sa fac sport... insa am gasit raspunsul...

(28 Septembrie 2009 22:27) stoica vali a spus

foarte,foarte,foarte interesant.







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii