Cand spun "yo-yo" probabil ca cei mai multi se gandesc la acea jucarie cu care se distreaza copii, totusi sunt convins ca unii dintre voi cunosc termenul din articolele despre curele de slabire. A devenit un termen folosit chiar si in medicina, care desemneaza acele cure de slabire urmate de perioade de ingrasare. La fel ca o jucarie yo-yo, corpul unei astfel de persoane cunoaste faze de coborare a greutatii si faze de crestere. In cele mai multe cazuri, fiecare astfel de ciclu se termina prin revenirea la o greutate chiar mai mare decat cea de dinainte de cura de slabire. Buna afacere, nu...?
Intr-un numar recent din Journal of the American Dietetic Association, dr. Cornelia Ulrich si colegii ei de la Universitatea Washington publicau rezultatele unui studiu privind influentele regimurilor tip "yo-yo" asupra sanatatii. Acestia au descoperit ca functiile sistemului imunitar sunt afectate direct proportional cu numarul de cicluri slabire-ingrasare provocate in mod intentionat. De asemenea, au constatat ca activitatea celulelor natural killer (NK), o importanta componenta de aparare a organismului, este mult mai stabila la persoanele care si-au mentinut constanta greutatea, decat la cei cu variatii in timp.
Pentru realizarea acestui studiu, cercetatorii au intervievat 114 persoane supraponderale, insa fara alte probleme semnificative de sanatate in ultimii 20 de ani.
"In timp ce un singur episod de scadere in greutate de 5 kg sau mai mult, nu a fost asociat cu tulburari in privinta activitatii celulelor NK, episoadele frecvente de scadere a greutatii s-au asociat cu o scadere semnificativa a activitatii acestor celule", afirma dr. Ulrich. "Persoanele care au inregistrat mai mult de 5 episoade de scadere in greutate, au prezentat o diminuare a activitatii la nivelul celulelor NK, pana la o treime din normal".
La o alta comparatie s-a aratat ca persoanele care si-au mentinut greutatea constanta timp de 5 ani sau mai mult, aveau cu 40% mai multe celule NK, decat cei care si-au mentinut greutatea doar 2 ani sau mai putin.
Dar ce sunt aceste celule natural killer? Celulele NK fac parte din clasa limfocitelor, adica niste celule care apartin sistemului imunitar, ce se gasesc in sange. Rolul lor foarte important este de a distruge germenii, in special virusurile, dar se pare ca intervin si in protectia organismului impotriva cancerului. S-a constatat ca o reducere a activitatii limfocitelor NK creste incidenta aparitiei cancerului, ca si susceptibilitatea la infectii.
Si atunci se pune intrebarea: sa nu mai slabim? Este mai sanatos sa ramanem supraponderali?
"Exista beneficii de necontestat in privinta reducerii greutatii corpului in cazul obezilor sau supraponderalilor", spune dr. Ulrich. "Ingrijorarea noastra se rasfrange asupra felului cum este redusa greutatea, in special aceste cicluri reptate de slabire si ingrasare."
O situatie similara cu cea din SUA a inceput sa se instaleze si la noi, de cand ne orientam ca stil de viata catre cultura occidentala (din pacate, nu si ca standard de viata...). Multi pacienti povestesc despre repetatele lor incercari de a slabi, unele soldate cu esec, altele cu rezultate, insa numai temporare. In combinatie cu stresul de zi cu zi, cu plouarea, cu variatiile permanente de temperatura, cu alimentatia de proasta calitate si cu prea multe adaosuri sintetice, nu este de mirare ca apar probleme de sanatate, aparent din senin.
Desi recomandari de acest gen gasiti in orice revista, cred ca nu este de prisos sa mai prezint cateva principii utile oricui, indiferent ca este sau nu sportiv de performanta:
Mananca numai daca iti este foame.
Atunci cand mananci acasa, pune-ti portii mai mici decat de obicei; continua sa mananci numai daca persista senzatia de foame.
Daca mananci in oras, ia jumate din portie la pachet.
Daca ti-e pofta sa mananci o gogoasa sau alceva de genul acesta pe strada, imparte-o cu cineva in jumatate.
Daca vrei sa mananci chipsuri sau snacksuri, nu lua direct din punga, ci pune-ti o cantitate intr-o farfurie si pune punga la loc.
Mananca acasa! Studiile arata ca mancarea gatita acasa este mai redusa in calorii decat cea de la restaurant (acest lucru nu e valabil pentru toate zonele Romaniei :).
Nu manca in fata televizorului. Conform studiilor, oamenii au tendinta sa manance mai mult daca stau la televizor.
Mananca mai putin si mai frecvent, decat mai mult si mai rar.
Include cel putin un fruct sau o leguma la fiecare masa din zi.
Alege produsele din cereale intregi, nu cele din cereale rafinate (paine integrala, nu paine alba).
Evita sucurile artificiale, care au un continut mare caloric, fara a avea un aport nutritiv important.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 42554 ori.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023
Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023
Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!
Cum cresti consumul de proteine
7 Mai 2023
Proteinele sunt responsabile pentru numeroase procese esentiale din corp, te ajuta sa te saturi cand mananci, sa pui masa musculara, sa-ti dezvolti forta si pot chiar contribui la slabire. De aceea nu este de mirare ca tot mai multi oameni sunt interesati sa aiba in alimentatie o cantitate consistenta de proteine.
Iata ce trebuie sa faci ca sa mananci mai multe proteine!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii