Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam EFECTELE TOXICE ALE PRODUSILOR DE METABOLIZARE AI ALCOOLULUI
Nutritia in sporturile de anduranta
Chirurgia limitativa
ANTRENAMENTE COMBINATE PENTRU VITEZA MAI MARE
CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole CONCURSUL DA JOS BURTA, EDITIA 2010
CSID - Alte surse de grasimi bune
PREVENIREA ACCIDENTARILOR - CAUZE SI METODE
FEBRA MUSCULARA - CATEVA IDEI PRACTICE
ALTERNATIVE DULCI LA ZAHARUL ALB
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » STIRUL, O PLANTA CARE TREBUIE DESCOPERITA

STIRUL, O PLANTA CARE TREBUIE DESCOPERITA


STIRUL_O_PLANTA_CARE_41070.jpg"Mai, asta se da la porci. Cred ca te gandesti la altceva."

Asta mi-a spus o cunostinta arunci cand am inceput sa ii povestesc cate ceva despre stir. O planta calomniata, subestimata, o buruiana atat de raspandita incat este invizibila. Genul Amaranthus, din care stirul comun (Amaranthus retroflexus) face parte, buruiana noastra cea de toate zilele, cuprinde numeroase specii de stir, toate (sau covarsitoarea lor majoritate) fiind comestibile, consituindu-se intr-o sursa avantajoasa de proteine, vitamine, squalen si acizi grasi polinesaturati dar si de pigmenti naturali, iar in gradinile organice ajuta la "aerisirea" solului (avand un rol similar cu cel al ramelor).

Pigweed, in engleza, in greaca amarantos - cel care nu se vestejeste, spanacul chinezesc, stirul este o planta valoroasa, extrem de rezistenta si productiva, supusa unor prejudecati alimentare si nu numai.

Imi aduc aminte cand in facultate bantuiam pe coclauri dupa plante pentru ierbar, ma impiedicam de stir si papadie la tot pasul. Si ca si papadia, in timp mi-a dezvaluit o fata noua si de ce nu, mereu proaspata.


Compozitie, valoare nutritiva si terapeutica

Stirul (speciile de amarant, de fapt) este o planta bogata in vitamine, in spedcial A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C, E, riboflavina, acid folic si folat, in minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru si magneziu. Valoarea nutritiva a amarantului este foarte ridicata, frunzele de Amaranthus cruentus de exemplu contin cu 25% mai multe proteine si mult mai multa lisina decat orice produs obtinut din porumb sau alte cereale si mai multa metionina decat soia. Amarantul contine cantitati importante de provitamina A (beta-caroten), un compus vital pentru milioane de malnutriti, care risca orbirea. De asemenea este bogat in acizi grasi polinesaturati (PUFA), in special acid linoleic. In mod fericit, incercarile de a obtine concentrate proteice din frunzele de amarant au aratat ca pe langa proteine, s-au extras vitamine (printre care si provitamina A) si PUFA de care va spuneam mai sus.


Problemele care apar sunt cauzate de prezenta in cantitati ridicate a acidului oxalic, care are un rol important in formarea calculilor renali (de tip oxalati sau cu compozitie mixta), inhiba absorbtia calciului si zincului, si influenteaza negativ persoanele care sufera in general de afectiuni ale rinichilor, guta, artrita reumatoida, polireumatism articular. De asemenea, nitratii din frunze se pot transforma in nitriti (similar spanacului) in urma reincalzirii frunzelor gatite.


Continutul ridicat in proteine precum si continutul aproape complet in aminoacizi, in special aminoacizi esentiali, recomanda stirul ca o planta dezirabila pentru alimentatie, dar si in diete si cure, asemenea unor plante precum hrisca si quinoa (adica spanacul salbatic de la noi - chenopodium- dar este la moda quinoa andina). Semintele de stir sau uleiul din seminte de stir au un continut ridicat de PUFA si compusi cu valoare antioxidanta, stanoli si squalen, si au un rol important in tratamantul conex al celor care sufera de boli cardiovasculare (in special hipertensiune arteriala), de cei cu dislipidemii (care au valori crescute ale colesterolului si/sau trigliceridelor).

In medicina traditionala este folosit ca tonic, astringent, nutritiv, in tratamentul diareei si ca antihemoragic (scaune cu sange sau polimenoree). Ceaiul se foloseste pentru gargara, in cazul durerilor de gat sau a aftelor, si pentru spalaturi externe in cazul exemelor.


Pentru ca va pomeneam de squalen, ei bine, stirul este o extraordinara sursa de obtinere a acestui compus, care se obtine in principal din ficatul de rechin si de balena. Iata ca studii recente au aratat ca uleiul de stir este de 8 ori mai bogat in squalen decat uleiul din ficat de rechin. Nu ca rechinii ar fi animalele mele favorite, dar parca prefer totusi uleiul de amarant, in acest caz, macar.


Sa va spun cate ceva depre squalen, aducandu-va astfel inca un argument in favoarea acestei plante pe care am ajuns, sincer, sa o iubesc- stirul. Squalenul este din punct de vedere biochimic, un precursor al intregii familii a steroizilor, un compus antioxidant extrem de puternic, care are printre altele capacitatea de a ajuta la "epurarea" organismului, la inlaturarea efectelor nocive ale poluarii mediului (incluzand aici poluarea cauzata de deseurile industriale, de emisiile atmosferice industriale sau cele rezultate din arderea combustibililor). Cercetari recente au aratat rolul squalenului in inhibarea dezvoltarii vascularizarii tumorilor si deci in inhibarea dezvoltarii tumorale, de asemenea s-a demonstrat faptul ca are un rol important in reducerea extinderii metastazelor, si in stagnarea dezvoltarii tumorilor maligne la sani, plamani, prostata si creier, iar in anumite cazuri chiar s-a constatat eradicarea tumorilor. De asemenea, squalenul este implicat in controlul alergiilor, astemului, diabetului, candidozelor, inflamatiilor, si are o contributie importanta la imbunatatirea memoriei si a functionarii creierului in general. Uleiul de amarant moduleaza fluiditataea membranbei celulare si o stabilizeaza, cunoscandu-se ca in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala membrana celulara este afectata. Unii cercetatori considera squalenul ca fiind probabil, in prezent, cel mai bun stimulator imunitar descoperit.

Raspandire, cultivare si moduri de utilizare

Ce argumente as mai putea aduce in favoarea acestui dar al naturii care este stirul (amarantul)?

Aztecii priveau aceasta planta ca pe hrana imortalitatii, in cronici sanscrite este consemnata ca fiind regele nemuririi, iar grecii chiar asa au numit-o "amarantos" planta care nu moare. Bogata nutritiv, nu contine gluten, stirul este o planta a viitorului din multe puncte de vedere. Anumite specii de Amaranthus au fost consumate inca de acum cca. 7000 ani. Anticii au descoperit ca este mai hranitoare decat porumbul, graul, sau alte cereale, se pot consuma atat frunzele proaspete, cat si semintele uscate, sub diferite forme. In plus, cultivarea ei este foarte usoara deoarece este foarte rezistenta in orice clima si aproape pe orice tip de sol. Amaranthus este unul dintre putinele genuri ale carui specii au fost "domesticite" atat in Lumea Veche cat si in Lumea Noua si in Asia.

Amarantul a fost si este inca considerat ca fiind hrana porcilor si a saracilor, dar se pare ca este una dintre sursele de hrana ale viitorului. Teste au aratat ce productia este de 10 tone planta verde comestibila/ ha, la fiecare recoltare dupa o perioada de 30-40 de zile. In prezent peste 50 de tari tropicale cultiva amarantul ca resursa alimentara, in cantitati de loc neglijabile. In multe tari africane, amarantul ofera peste 25% din necesarul proteic.


De la stir se consuma partea verde, tanara, si foarte tanara, dar si semintele. Din frunzele foarte tinere se poate face salata, din frunzele tinere se pot face tocanite, se pot adauga la ciorbe, pot fi preparate dupa aceleasi retete ca spanacul. Atentie totusi la continutul ridicat de oxalati! Semintele pot fi consumate ca atare, prajite (au un gust delicat), din ele se poate obtine ulei, sau faina. Faina de amarant poate fi consumata simpla, pregatindu-se prajituri sau paine (nu contine gluten), sau in amestec cu alte tipuri de faina. Amaranthus blitum (A. Lividum) este consumat in Grecia sub numele de vleeta. Consumul de amarant este raspandit in America Centrala si de Sud, sub diferite forme: in Mexic se prepara o bautura foarte raspandita - "alegria", iar din seminte se prepara o alta bautura traditionala mexicana denumita "atole". In Ecuador florile sunt fierte, iar fiertura astfel obtinuta este amestecata cu rom "aquardeinte" si se obtine o bautura care "purifica sangele" si care regleaza ciclul menstrual. De asemenea, in toate aceste zone planta se consuma ca atare in tocanite si fierturi.

In Asia, consumul de amarant este foarte raspandirt, in China, Hong-Kong, Taiwan, in India.


Amarantul a demonstat o vitalitate deosebita, crescand in numeroase tipuri de mediu, genul avand specii pioniere care si-au gasit in natura nise neocupate, cum ar fi colonizarea terenurilor afectate. Produc un numar mare de seminte care germineaza repede, iar productivitataea este deosebita, putandu-se obtine mai multe recolte pe an.

Mergand spre servici, trec pe langa un maidan. Am privit mai cu atentie de dimineata, si vajnice, cateva plante de stir m-au salutat itindu-se prin gardul ce imprejmuieste locul respectiv. Am rupt o frunza (cam batraioara, e drept) si am grabit pasul. Stiam cum voi incheia acest articol.


Dragii mei, o fi stirul iarba porcilor, dar in acest caz, va spun sincer ca dam margaritare la porci.



Dr. Cristina Radulian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 13 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii
1 2 »
Pagina 1 din 2


(26 Martie 2015 18:36) Roman Nely a spus

Fotografia prezintă ştirul porcesc, dar există şi "ştir de gradina" care este comestibil şi are culoarea rosie atât la frunze, tulpini şi fructe. Acesta se consuma, la fel ca stevia, primavara când este fraged.

(19 Februarie 2015 13:19) stefan a spus

se consuma numai frunza si tulpina frageda si seminte sau toata planta ca porcu.daca am probleme cu rinichi?

(12 Februarie 2015 09:56) Luci a spus

Produsul il gasim pe http://www.ryor.ro/produs/ulei-de-amarant-pentru-ten-si-corp/

(2 Februarie 2015 16:30) AB a spus


Daca oxalatii care iti distrug rinichii sunt sanatosi, pofta buna. Pana atunci, nu mai scrieti prostii. Amarantul din Anzi si stirul din romania au foarte putin in comun, in termeni de toxicitate si nutritie. Si rosia si cartoful sunt rude, dar daca mananci fructele rosii de la cartofi, s-ar putea sa afli ca inrudit nu inseamna comestibil.

Cu moderatie, stirul este comestibil, dar desi are elemente nutritive sanatoase, este si otravitor. Nu este nici pe departe planta miraculoasa.

Again, stirul din grecia, germania, america centrala, sunt alte plante, inrudite, dar nu identice.

(22 August 2014 00:49) Horta a spus

In Grecia stirul se manaca (doar frunzele cu ceva tulpina) la taverne, oparit, peste care se pune putin ulei de masline si lamaie. De regula acompaniza felurile de pesti cu carne grasa ca sa mai taie senzatia de satietate sau poate fi consumat ca atare dupa bunul plac.
Il gasiti in meniuri sub numele de "horta" (iarba) sau "vlita" (amaranthus viridis).
Vi-l recomand cu incredere. Din pacate la noi nu se gaseste la piata, dar poate
fi inlocuit cu frunzele de spanac preparate in acelasi fel.

(4 Decembrie 2013 08:30) vasi a spus

Si eu raman surprins de faptul ca stirul nostru e atat de complex ,la tara circula o vorba : nu da stir la porc ca moare...mai ales atunci cand are multe seminte.

(27 Mai 2013 19:36) cherascu dumitru a spus

Foarte buna descrierea si planta la fel.

(27 Februarie 2013 22:35) eliza a spus

va recomand sa consumati quinoa in primul rand din punct de vedere al proprietatilor pe care acestea le detine iar in al doilea rand pentru faptul ca modul de preparare este f usor (asemeni orezului), eu mi-am cumparat la cantitatea de 500g de aici: http://ameplant.ro/produs.php?id=1680&denumire=Quinoa_ecologica_BIO_500g Recomand!

(23 Iulie 2012 00:51) mariana a spus

VA ROG SA-MI SPUNETI DACA AMARANTUL ARE CONTRAINDICATII SUFAR DE OSTEOARTRITA ,OSTEOPOROZA GASTRITA VA MULTUMESC

(6 Decembrie 2010 13:20) eu a spus

Dupa ce am vazut seminte de amaranthus la un magazin naturist la un pret destul de piperat pt.mine, curiozitatea m-a facut sa caut info despre el.. Raman surprinsa de faptul ca este atat de complet stirul nostru, stiind ca am cunoscut familii care il consumau frecvent; eu fiind copil, ma si amuzam vazandu-i ca folosesc stirul din hrana porcilor. Deh, acum privesc cu alti ochi ceea ce ar face bine organismelor nostre decat sinteticele din rafturile supermarketurilor.Ne intoarcem la natura vrem nu vrem, ne ajuta si ,,criza".

Domnule dr. nu am cautat inca info despre lucerna, poate ca exista! ce parere aveti despre lucerna (seminte. lastari) ? am auzit recent la un seminar ,,ai grija de sanatatea ta" ce valoare are, si la cati metri ii ajung radacinile in pamant, nu ma mai mira !







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii