Sunteti aici :: Antrenament » LA CE E BUN UN INSTRUCTOR PERSONAL?
LA CE E BUN UN INSTRUCTOR PERSONAL?
Se spune ca toata lumea se pricepe la fotbal, medicina si politica. Eu as mai aduga la acestea culturismul si fitnessul. La orice sala ai merge, in mod sigur o sa gasesti o multime de "cunoscatori" care iti vor da sfaturi care mai de care mai "valoroase", izvorate din marea lor experienta de antrenament (de 1-2 luni... cu intreruperi) sau din lecturile extensive in domeniu (3 articole culese de aiurea).
Mai grav este cand unul din aceasta categorie se joaca si de-a instructorul, inseland sperantele si increderea celor ce vin la sala, fiindca in lipsa unor rezultate, nu psudo-instructorul este blamat, ci sportul in sine.
De fapt ce este un instructor? Un instructor de culturism si fitness este o persoana cu minim 12 clase care a absolvit cursuri de formare rapida organizate de Federatia Romana de Culturism si Fitness. Nimic rau pana aici. Pentru o sala de amatori s-ar putea spune ca e suficient atat. Trebuie facuta distinctia intre instructor si antrenor, acesta din urma fiind absolvent de ANFS sau de Scoala de Antrenori, forme de invatamant de durata.Cursurile de instructor reprezinta o initiere in culturism si fitness sau mai bine-zis o baza de plecare. In general, la aceste cursuri vin cei care au deja tangenta cu aceste sporturi si deja cunosc multe aspecte, insa vor sa primeasca o diploma oficiala.Nu sustin ca diploma de instructor te face brusc mai destept, fiindca sunt convins ca exista multi iubitori ai culturismului care au in spate ani de practica si multe cunostinte in domeniu, dar care nu au simtit nevoia unui carnet de instructor. A deveni instructor este o recunoastere oficiala a calificarii in aceasta meserie.
Cea mai grava situatie mi se pare acea a salilor in care exista cate un pseudo-instructor, care "profeseaza" de capul lui, bazandu-se pe pareri personale, formate numai Dumnezeu stie cum... Cred ca e o situatie chiar mai grava decat a salilor in care nu exista deloc instructor. De aceea sfatuiesc pe toti cei ce merg la sala si asculta de sfaturile cuiva, sa faca minimul efort de a se interesa ce pregatire are acea persoana, ce experienta in domeniu si nu in ultimul rand ce rezultate personale.
Revenind la instructorul personal: cine ar putea fi asa ceva? Teoretic, oricine. Cine ar trebui sa faca aceasta "meserie" In strainatate exista scoli speciale, unde se fac cursuri si de unde omul iese cu o pregatire speciala in domeniu. Pe langa acestia, instructor personal mai sunt sportivii cu ani buni de antrenament in spate (care in timp si-au format si o baza teoretica bine pusa la punct) si "teoreticienii" sportului, adica oameni cu studii superioare, care au practicat sport fara rezultate deosebite (dar atentie, l-au practicat!) insa au studiat intensiv si au un cuvant de spus in teoria sportului respectiv. Ideal ar fi sa existe o combinatie intre cele doua categorii, insa acest lucru e mai rar intalnit.
La ce ar fi bun un instructor personal? Nu trebuie sa fii vedeta ca sa te adresezi unui instructor personal. Unii or sa gandeasca "ok, dar ma pricep si eu"... Foarte bine, atunci mergi la sala si obtine rezultate! Insa de cele mai multe ori, rezultatele sunt cam aceleasi pe care le-ai avea daca ai incerca sa iti faci acasa o coafura complicata in loc sa mergi la hair-stylist. Asta ca sa nu fac o comparatie mai acida de genul "cei ce se auto-trateaza, in loc sa mearga la doctor..." :)
Un instructor bine pregatit va stii sa te ghideze spre rezultate, pe drumul cel mai scurt si mai putin anevoios. Fara sa promita minuni ("deveniti Arnold in 3 sedinte si jumatate...") va conduce antrenamentele astfel incat sa se obtina eficienta maxima (adaptata la posibilitatile clientului). Ca sa nu mai vorbim ca multi nu stiu sa execute corect exercitiile si atunci oricat de bine impartit (pe zile, grupe, serii, repetari...) ar fi programul de antrenament, rezultatele vor intarzia sa apara sau vor fi nesemnificative.
Cel mai grava situatie mi se pare cea a "instructorului" fara nici un fel de pregatire, care isi invata prost clientii.
Diferenta intre instructorul salii si cel personal este una simpla (in aparenta) - cel personal este doar al clientului pentru o ora (sau mai mult) si este obligat sa acorde intreaga atentie celui pe care il pregateste. Instructorul salii, daca este unul constiincios se va ocupa in mod egat de toti cei din sala, iar daca este doar un "paznic" al aparatelor, se va uita tot timpul la televizor sau va flirta cu domnisoarele care vin la sala doar ca sa schimbe decorul.
In concluzie, instructorul personal ar trebui sa aiba capacitatea de a analiza realist obiectivele clientului, de a-l face pe acesta sa constientizeze ce poate si ce nu poate realiza, trebuie sa fie capabil sa alcatuiasca un program de antrenament cu bataie lunga (nu niste exercitii aruncate aiurea, intr-o ordine perfect intamplatoare), sa urmareasca si corecteze modul de executie, sa asiste clientul la exercitiile mai dificile si sa monitorizeze evolutia lui. Ideal ar fi sa aiba cunostintele nesesare pentru a-i oferi clientului explicatii corecte stiintific, sa poata sa ofere recomandari privind regimul alimentar, folosirea suplimentelor nutritive, prevenirea accidentarilor si alte sfaturi privind stilul de viata.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 57150 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii