Sunteti aici :: Psihologie » ZOOTERAPIA
ZOOTERAPIA
Azorel, Rex, Spot, Zuzu, Tommy, Kitty, numeste-i cum vrei, alinta-i toata ziua si te vei bucura de niste beneficii inimaginabile, atat asupra sanatatii, cat si asupra starii psihice generale. Vorbesc, desigur, despre caini si pisici, patrudepele noastre dragi care ne lumineaza zilele si ne descretesc fruntile de fiecare data. Animalele de companie sunt mult mai mult decat simple animale - ele ne ofera acel spirjin de care avem nevoie pentru a trece mai usor peste anumite incercari ale vietii. Stres, ingrijorare, toate acestea sunt caracteristice lumii in care traim si pot sa conduca, in timp, la aparitia unor problem mai grave de sanatate. Zooterapia sau terapia ce foloseste animale de companie pe post de remedii a aparut daotrita nevoii de a comunica la nivel emotional. Cu cativa ani in urma, un caine a reusit sa ajute la tratarea unui caz de tulburare de stres posttraumatic. Copii suferinzi de autism fac de asemenea parte din cazurile de afectiuni care au fost semnificativ ameliorate cu ajutorul animalelor de companie. Ce reusesc de fapt sa faca aceste animale jucause? Le redau pacientilor increderea de sine, senzatia de siguranta si le imbunatatesc simtul responsabiltatii.
Cu toate ca majoritatea credem ca doar cainii si pisicile pot sa te ajute in cadrul acestui tip de terapie, afla ca pana si caii sau iepurii si pasarile fac parte din categoria animalelor care te pot vindeca. Bineinteles ca recomandarile trebuie sa vina dupa o analiza amanuntita a pacientului, a stilului de viata, a nevoilor acestuia, a varstei si a tipului de afectiune de care sufera.
De exemplu, pasarile reprezinta un exemplu foarte bun de animal de companie de tip unioversal. Ele au abilitatea de a se adapta cu succes oricarui tip de pacienti, capacitatea de concentrare a pacientilor poate fi imbunatatita considerabil prin intermediul manipularii pasarilor. Persoanelor mai in varsta le sunt recomandati iepurii in cadrul acestor terapii, deoarece aceste animalute simpatice le pot stimula memoria.
Caii dezvolta si ei increderea in sine a pacientilor, oferindu-le acel sentiment de a fi preluat controlul in timpul calariei de care au nevoie.
Cainii imbunatatesc starea de spirit a pacientilor; acestia au tendinta de a vorbi cu patrupedele, pentru a le determina sa execute anumite comenzi. Astfel, cainii reusesc sa stimuleze increderea in propria persoana a pacientilor, dar si respectul lor de sine si chiar si abilitatea de a comunica mai bine cu cei din jur. Mai mult, cainii ajuta la legarea de relatii sentimentale si fac un bine deosebit celor considerate a fi izolati din punct de vedere social, potrivit psihiatrilor. Pacientii care aleg sa se polimbe cu un caine pe strada vor fi invariabil oopriti de catre trecatori si chesionati cu privire la rasa sau varsta animalului de companie.
Cei care sufera de boala Alzheimer sufer de mai putine accese de anxietate atunci cand un animal de casa se regaseste in imediata lor vecinatate. Cei suferinzi de HIV/SIDA si care au un animal de companie sunt mai putin rpedispusi la depresie, in special atunci cand acestia sunt foarte atasati de cateii cu pricina.
Stresul este cobsiderat a fi boala secolului, iar cei stresati devin vulnerabil la substante chimice nocive, cum ar fi cortizolul si noradrenalina. Sistemul imunitar devine mai slab, nivelul de colesterol creste, iar bolile cardiovasculare sunt chiar dupa colt. Pacientii care aleg sa se joace cu animalele lor de companie isi pot creste nivelul de serotonica si dopoamina, doi neurotransmitatori deosebit de importanti care pot da nastere unor senzatii de calm, placere si fericire.
Pisicile pot sa calmeze indivizii stresati si frustrati. Felinele au calitatea de a readuce pacea in viata stapanilor acestora, reprezentand o unealta deosebit de utila in inchisori si in cadrul institutiilor pentru tineri. Exista si unele studii ce vorbesc despre feline ca si animale de companie ce pot sa reduca tensiunea arteriala si frecventa cardiaca.
Daca tu sau cei din cadrul fasmiliei nu suferiti de alergii legate de prezenta unui animal de companie in casa, e recomandat sa incerci aceasta zooterapie fie ca suferi de stres, hipertensiune arteriala sau alte probleme de sanatate. Nu numai ca te vei transforma intr-un individ mai responsabil si mult mai disciplinat, urmand un anumit program zilnic de hrana, plimbare etc, dar vei reusi sa scapi de stress si anumite probleme leagte de o comunicare deficienta.

Acest articol a fost vizualizat de 30556 ori.
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Dieta pentru cei care slabesc greu
15 Mai 2023Pot fi multe motive pentru care nu reusesti sa slabesti asa cum ti-ai dori, insa realitatea este ca in cele mai multe situatii oamenii nu fac exact lucrurile simple si eficiente, despre care o sa iti vorbesc in acest video.
In acest clip vreau sa iti spun cateva lucruri esentiale pe care ar trebui sa le stie oricine isi doreste sa slabeasca. Daca la final o sa spui ca deja stiai aceste “secrete”, atunci intreba-te ce faci gresit si apoi corecteaza, ca sa te bucuri de rezultatele dorite!

De cateva zile, o prietena buna de-a mea frecventeaza niste ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii