Sunteti aici :: Psihologie » JOCURI SI ACTIVITATI DE FAMILIE
JOCURI SI ACTIVITATI DE FAMILIE
S-a vorbit si se vorbeste mult despre rolul important pe care il are jocul in viata copilului, de la nastere pana la adolescenta. Copilul se dezvolta prin joc ceea ce conduce la dezvoltarea sociala, emotionala, psihica si cognitiva a acestuia; jocul este primul sau stadiu de invatare si activitate creatoare prin care isi cultiva spiritul de observatie, memoria, atentia, fantezia, gandirea si spiritul artistic.
Pe langa aceste calitati, jocul este considerat principala activitate cu rol pozitiv in relaxarea acestuia.Insa aceeasi importanta o are si jocul in familie. Jocul intre membrii familiei este o metoda de autocunoastere si cunoastere, de explorare a sentimentelor si valorilor personale si de familie, de cultivare a respectului, tolerantei si iubirii intre membrii acesteia.
Pe aceste principii a fost construit programul FamilyAlegria prin care atat copiii cat si parintii exerseaza prin joc diferitele abilitati si calitati precum independenta, creativitatea, curiozitatea, capacitatea de adaptare la schimbare si de a rezolva diverse probleme in echipa. Jocurile si exercitiile propuse de programul FamilyAlegria vor mentine o atmosfera antrenanta si de voie buna, in care vor fi alternate jocurile mai active cu cele pasive, jocurile indoor si outdoor, prin care veti invata si va veti distra in acelasi timp!
Mai multe detalii despre programul Family Alegria veti gasi la http://kinderalegria.ro/familyalegria/teambuilding-pentru-parinti-si-copii/
In cele ce urmeaza va propunem cateva activitati de petrecere a timpului liber pentru parinti si copii.
1.De-a geografia
Este un joc distractiv si educativ cu nume de orase si state. Imbunatateste limbajul.
Cum se joaca:
1. Fiecare jucator numeste un oras sau judet care incepe cu ultima litera a locului denumit de jucatorul precedent. De exemplu, primul copil spune Vrancea , al doilea un cuvant care incepe cu A, adica Arad.
2. Al treilea, un cuvant care incepe cu D, Dambovita.
3. Tu un cuvant cu E.
4. Etc pana va plictisiti.
Se poate juca in masina, in concedii etc si se poate varia jucandu-se cu nume de tari in loc de orase.
2.Vrei sa-mi cumperi maimuta?
Jucatorii vor sta in cerc. O maimuta si un vanzator de maimute vor sta in centrul cercului, vanzatorul de maimute incercand sa vanda maimute celor din cerc. Vanzatorul de maimute va alege un jucator pe care il va intreba: doresti sa-mi cumperi maimuta? .Jucatorul va trebui sa raspunda pe un ton serios, "nu multumesc". Vanzatorul va spune:Maimuta mea poate face lucruri ca.... Maimuta va trebui sa faca lucrurile pe care vanzatorul spune ca le poate face (sa danseze, sa topaie, sa cante un cantec etc.). Jucatorii din cerc vor trebui sa spuna "Nu, multumesc" fara sa rada. Daca o persoana rade, ea va deveni maimuta, maimuta va deveni vanzatorul,iar vanzatorul va intra in cerc
3. Pictatul pe fata si corp.
Folosind vopseluri speciale, va puteti bucura alaturi de copii de imaginatia si creativitatea lor.
4. In gradina
Pentru cei care beneficiaza de o "bucata de pamant", ingrijirea plantelor (flori,legume etc.) poate fi o modalitate placuta de relaxare si o posibilitate de comunicare afectiva; insa in lipsa acestei bucati de pamant, se poate incerca si pe balcon... in ghivece si jardiniere
5. Colectia familiei
Puteti colectiona, impreuna cu copiii dvs., cele mai variate obiecte, pe care apoi sa le fotografiati si sa le puneti intr-un album de familie, lucru care contribuie la dezvoltarea spiritului de echipa in familie.
6.Campionatele familiei: carti, remy, table, sah, scrabble, puzzle, "Nu te supara, frate!",Piticot, Monopoly etc. Orice joc trezeste la copii spiritul de competitie, stimuleaza ambitia si vointa.
7. Concursuri pe teme din desene animate: mai ales pentru copiii mici povestea, jocul, animatia sunt metode utile pentru stimularea imaginatiei si a proceselor de cunoastere.
8. In bucatarie
Acordati-va timp pentru a inventa impreuna tot felul de retete culinare si faceti-le impreuna, pe roluri
9. Voluntariatul
Implicati-va impreuna, parinti si copii, in activitati de voluntariat, initiate de diverse organizatii nonguvernamentale, in folosul comunitatii (actiuni pentru: copiii strazii, batrani, persoane cu nevoi speciale, bolnavi cronici etc. sau diverse campanii de prevenire).
10. Produse artistice
Realizati impreuna diverse produse artistice (colaje pe diverse teme,afise, desene, ornamente, obiecte artizanale, podoabe de pom, cantece, poezii, origami etc.).Cu unele dintre acestea puteti chiar decora casa.
11. Coltul vesel
Realizati un mic panou, plasat la vedere, pe care sa puteti nota diverse mesaje,enunturi, insemnari, caricaturi, desene pentru membrii familiei. Acestea dau culoare zilei; de exemplu puteti pune in fiecare dimineata pe frigider un mesaj pentru un alt membru al familiei: "am adormit cu gandul la prajiturica cu caise si m-am trezit tot cu gandul la ea"
12. Concurs: cine e cel mai rapid dimineata la plecare...primeste un cadou surpriza seara de la cel care a fost ultimul!
Pentru alte articole, va invitam pe site-ul nostru www.kinderalegria.ro
Mirela Dragnea

Acest articol a fost vizualizat de 28201 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...

Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii