Sunteti aici :: Slabire » IMC SI VARIATIA GREUTATII - AL 6-LEA SEMN VITAL
IMC SI VARIATIA GREUTATII - AL 6-LEA SEMN VITAL
Determinarea ratei inimii, a ratei respiratiei, a temperaturii, si a presiunii sanguine sint componente esentiale si fundamentale ale medicinei vestice. Acesti parametri fiziologici sint masurati cu usurinta prin examinarea fizica, sau cu un instrument de diagnostic. Acestia sint mentinuti in mod normal intr-o limita fiziologica prin sistemele de feedback homeostatice, care au capacitati compensatorii puternice. Masuratorile care depasesc, sau sint sub o anumita limita, indica o patologie la baza, si sint deseori asociate cu morbiditate crescuta si mortalitate. Mai mult, pot servi ca criteriu de diagnostic, factor de pronostic, si/sau o indicatie de a initia tratament. In continuare se va demonstra ca indicele masei corporale (IMC) (greutate/inaltime2 in kg/m2) este de asemenea un semn vital.
Reglarea greutatii corporale
La adulti, greutatea corporala este mentinuta eficient la un anumit punct. Preluarea si cheltuiala energiei sint reglate de sistemele nervos si hormonal, incluzind peptidele din tractul gastrointestinal, pancreas si tesutul adipos. Acestea moduleaza procesele fiziologice la numeroase nivele, de la motivatie la functia mitocondriala, pentru a corela energia preluata cu cheltuirea ei. S-a calculat ca acuratetea corelarii de-a lungul unui an este mai mult de 95,5% la adulti. Descoperirea unui IMC peste limita de 25, sau a pierderii semnificative in greutate intr-o perioada scurta, indica o deviere semnificativa in echilibrul energiei, si are implicatii detrimentale asupra sanatatii.
Epidemiologia si patofiziologia variatiilor IMC si greutatii
Cresterea excesiva in greutate la copii si adulti este prevalenta crescator in intreaga lume. Un studiu extins international a gasit 24% dintre barbati si 27% dintre femei clinic obezi(e), adica avind un IMC>30, desi exista variatii nationale si etnice. Obezitatea predispune la diabet de tip 2 si boli legate de ateroscleroza, si este asociata cu un risc pe termen lung crescut de moarte prematura in urma acestor conditii, si anumite cancere. Aceste consecinte daunatoare ale cresterii excesive in greutate nu sint datorate caracteristicilor fizice ale trigliceridelor si tesutului adipos, ci mai curind revarsarii de acizi grasi liberi si mediatori ai inflamatiei din tesutul adipos extins. Aceasta duce la rezistenta la insulina, dislipidemie, boala ficatului gras non-alcoolic si ateroscleroza. Depozitul de grasime intra-abdominal este cauza principala din spatele efectului sistemic al obezitatii, probabil datorita preferintei de a atrage macrofage, rezistentei sale la efectul inhibitor al insulinei asupra lipolizei, sursei sale enorme de singe si drenarii sale venoase catre ficat. Dimpotriva, grasimea subcutanata din extremitatile de jos pare sa fie protectoare. IMC serveste ca un index imperfect, dar usor de obtinut de adipozitate excesiva. Obezitatea fiind astfel diagnosticata, sint indicate stilul de viata si interventiile farmacologice sau chirurgicale, ca si stabilirea si tratamentul patologiilor asociate.
In contrast cu obezitatea, scaderea in greutate (fara intentie) este rezultatul tipic, mai degraba decit cauza, unei patologii la baza. Ocazional, totusi, nu se poate identifica o cauza a pierderii in greutate. In plus, pierderea greutatii este deseori asociata cu deficientele nutritionale care afecteaza negativ orice boala majora de la baza.
Afectiuni medicale severe cronice cum ar fi infectia cu HIV si cancerul, ca si insuficienta cronica a unui organ vital (disfunctia inimii sau a rinichilor, boala pulmonara cronica obstructiva, etc.) induc o stare catabolica debilitanta numita casexie. Aceasta poate fi definita ca o pierdere patologica a greutatii cu o reducere disproportionata a masei musculare scheletale. Pina la un anumit grad, o reducere a masei corporale musculare este o parte normala a imbatrinirii (sarcopenie). Totusi, prevalenta cedarii cronice a organelor creste cu virsta, si efectul sau asupra greutatii corporale se suprapune peste sarcopenie. Scaderea greutatii la batrini poate fi de asemenea exacerbata de diferiti factori psihosociali, pierderea apetitului, malabsorbtia si deconditionarea musculoscheletala. Data fiind populatia in virsta in crestere si cresterea incidentei bolilor cronice mentionate, casexia este destul de comuna. A discerne intre sarcopenie si casexie este greu, dar simpla existenta a pierderii semnificative in greutate recent si/sau un IMC redus prezic cu putere o mortalitate pe termen scurt (predominant la barbati) la pacientii spitalizati, batrinii din comunitati, pacientii cu HIV, cancer sau insuficienta cronica a unui organ vital, si in populatia adulta in intregime.
Asocierea malnutritiei si excesului ponderal cu procesul inflamator
Oamenii, ca si celelalte organisme, depoziteaza cu aviditate energie si nutrienti care sint distribuiti conform cu prioritatile particulare ce decurg din starea postprandiala, infometare, exercitiu, si infectie sau trauma. Impreuna cu raspunsurile inflamatorii si imune la patogenii invadatori, aceste capacitati favorizeaza supravietuirea in timpul lipsurilor si infectiei. Inflamatia si rezerva de nutrienti sint de asemenea esentiale pentru reparare si revenire din lezare si distrugerea aseptica a tesutului. Celulele implicate in metabolism (adipocite, hepatocite, miocite) si inflamatie (leucocite si macrofage rezidente) folosesc in comun masinaria moleculara (recunoasterea motivului si receptorii la citokine, kinaze de stress, receptori activati de proliferantii peroxizomilor), care faciliteaza comunicarea duala. Devin interdependenti in timpul infectiei si traumei: celulele inflamatorii sint dependente de macro- si micro-nutrienti pentru a executa un raspuns imun innascut eficient; hepatocitele necesita o mare cantitate de aminoacizi pentru sinteza. Reactantii de faza-acuta tintesc patogenii si sporesc inflamatia. Re-prioritizarea in timpul infectiei si traumei este mediata in mare masura de citokine pro-inflamatorii, cu muschii scheletici purtind povara proteolizei.
Alimente dense in energie, gustoase sint acum la dispozitie permanent si nevoia de a desfasura efort fizic pentru procurarea lor este mai scazuta ca oricind, ducind la un echilibru energetic pozitiv crescator. Aceste schimbari au facilitat tranzitia de la o era a bolilor transmisibile la prezenta epidemie de obezitate si boala inflamatorie cronica. Cind ingerarea de calorii in exces depaseste capacitatea corpului de a depozita nutrienti furnizori de energie, are loc o revarsare de glucoza si acizi grasi in singe si anumite tesuturi. Niveluri crescute de glucoza si acizi grasi, ca in obezitate, induc stress oxidativ si activeaza kinazele de stress care duc la inflamatie, rezistenta la insulina si citotoxicitate. In starea de obezitate, ficatul si tesutul adipos visceral produc mediatori ai inflamatiei cum ar fi factorul alfa al necrozei tumorale (TNF). Inflamatia insasi reduce sensibilitatea la insulina, permitind cresterea nivelurilor de glucoza si acizi grasi liberi. Un ciclu vicios de inflamatie cronica, niveluri crescute de glucoza si acizi grasi, rezistenta la insulina si distrugere de organe paveaza drumul spre diabet, ateroscleroza si alte boli.
Casexia si alte forme de pierdere in greutate patologica sint deseori rezultatul inflamatiei sistemice cronice. Nivelurile circulatorii si tisulare ale mediatorilor inflamatiei sint crescute in stari de boala in care casexia este comuna; mediatori ca TNF si interleukina-1 beta contribuie atit la pierderea proteinelor din muschii scheletali, cit si la anorexie. Astfel, inflamatia este un declansator major al fenotipului casectic, si atit obezitatea cit si casexia sint asociate cauzal cu inflamatia. Dat fiind rolul inflamatiei in bolile acute si cronice, aceasta asociatie poate explica mortalitatea crescuta constatata atit in supra- cit si in sub-nutritie. Corelatia dintre IMC si mortalitate plus gradul de inflamatie face ca la batrini, pacientii in stare critica si cei cu disfunctia cronica a unui organ (boala cardiaca congestiva, boala pulmonara obstructiva cronica, insuficienta renala cronica, etc) greutatea in plus sa fie protectoare. Aceasta se datoreaza partial faptului ca obezitatea duce la mortalitate pe termen lung, in timp ce in bolile casectice este crescuta mortalitatea pe termen scurt. Totusi, mecanismele precise si implicatiile clinice ale „paradoxului obezitatii", o forma de epidemiologie inversata, ramin sa fie stabilite, si acest fenomen nu distrage de la importanta determinarii greutatii/masei corporale.
IMC si modificarea greutatii ar trebui notate, dar deseori nu sint determinate
Deci, masurarea greutatii ne ofera informatii critice privind conditia generala a pacientului, posibilele conditii patologice de la baza sau asociate, si riscul morbiditatii crescute si mortalitatii. Ocazional, serveste ca un indicator pentru interventia terapeutica cum ar fi administrarea de suport nutritional sau chirurgie bariatrica.
Durerea este al cincilea semn vital, partial pentru a promova recunoasterea durerii si tratamentul. Durerea este de asemenea unul din cele cinci semne cardinale ale inflamatiei desemnate de Celsus si Virchow, impreuna cu inrosirea, caldura, umflarea si pierderea functiei. Ar trebui ca greutatea /IMC sa fie considerat al saselea semn vital, si subliniat ca masa conteaza, si detectarea si tratarea pacientilor cu masuratori anormale este medicina elementara. De asemenea, ar trebui sa fie al saselea semn al inflamatiei.
In realitate, masurarea atit de usoara a IMC si stabilirea schimbarii greutatii sint deseori neglijate. Un studiu indica faptul ca doar 40% din indivizii obezi au fost masurati timp de 5 ani.
In vremurile acestea de belsug, tehnologie imagistica avansata, terapeutica moleculara individuala, esuarea identificarii supra- sau mal-nutritiei, cu mijloace atit de simple, sigure si ieftine, nu este scuzabila. Pacientii informati au obligatia sa ceara aceasta de la personalul sanitar la admiterea pentru spitalizare sau tratament.
Acest articol a fost vizualizat de 47842 ori.
Magneziul, mineralul esenţial pentru sănătatea ta!
17 Februarie 2025Magneziul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, dar adesea trecut cu vederea. Joacă un rol crucial în peste 300 de reacții biochimice din organism, contribuind la funcționarea optimă a mușchilor și a sistemului nervos, la reglarea glicemiei și la menținerea sănătății oaselor.
Un nivel adecvat de magneziu ajută la reducerea stresului și a oboselii, îmbunătățind calitatea somnului și starea generală de bine. De asemenea, susține sănătatea cardiovasculară, ajutând la menținerea unei tensiuni arteriale normale și la prevenirea aritmiilor. Alimente precum nucile, semințele, legumele cu frunze verzi și cerealele integrale sunt surse excelente de magneziu, dar uneori suplimentele pot fi necesare, mai ales în perioade de stres intens sau efort fizic crescut.
Deficiența de magneziu poate duce la crampe musculare, iritabilitate, insomnie și chiar probleme cardiace, așa că este important să ne asigurăm că avem un aport suficient pentru o viață echilibrată și sănătoasă.
5 paşi OBLIGATORII pentru SLĂBIRE rapidă
27 Ianuarie 2025Slăbirea rapida si eficientă înseamnă mai mult decât simpla pierdere de kilograme – este despre a adopta un stil de viață sănătos și sustenabil. Aceasta implică o combinație echilibrată de alimentație corectă, activitate fizică regulată și o atitudine pozitivă față de propriul corp.
Nu este vorba despre diete drastice sau soluții rapide, ci despre înțelegerea nevoilor organismului și crearea unor obiceiuri care să dureze pe termen lung. Un aspect esențial al slăbirii eficiente este concentrarea pe calitatea alimentelor, nu doar pe cantitate, alegând alimente nutritive care oferă energie și sprijină sănătatea generală. În același timp, mișcarea joacă un rol vital, fie că vorbim despre exerciții intense sau activități mai blânde, cum ar fi mersul pe jos sau yoga.
La fel de important este să ai răbdare și să-ți setezi obiective realiste. Slăbirea eficientă nu înseamnă să obții rezultate peste noapte, ci să construiești un echilibru care să îți permită să-ți menții greutatea dorită fără să te simți frustrată sau lipsită de energie. În final, contează să fii bună cu tine însăți și să accepți că drumul către o versiune mai sănătoasă a ta poate avea și obstacole. Fiecare pas mic contează, iar progresul real vine atunci când îți prioritizezi sănătatea, atât fizică, cât și emoțională.
Ce mănânci seara când vrei să slăbeşti
20 Ianuarie 2025Masa de seară, într-un program de slăbire, este un moment care trebuie gestionat cu grijă. Este important să fie ușoară, dar totuși hrănitoare, pentru a susține corpul în procesul de regenerare din timpul nopții. Alegerea unor proteine slabe, cum ar fi peștele sau puiul, alături de legume bogate în fibre, te poate ajuta să te simți sătulă fără să îți încarci digestia. Evită alimentele bogate în zahăr sau grăsimi procesate, care pot afecta calitatea somnului și încetini metabolismul.
De asemenea, este ideal să iei masa cu cel puțin 2-3 ore înainte de culcare. Astfel, îi dai timp corpului să proceseze mâncarea și eviți disconfortul gastric. Dacă simți nevoia de ceva dulce, un iaurt grecesc cu câteva fructe de pădure poate fi o opțiune excelentă. Amintește-ți că o cină echilibrată nu înseamnă să te înfometezi, ci să faci alegeri inteligente care îți susțin obiectivele de slăbire.

Indelung dezbatute pentru "rolul" lor de a rotunji siluete si ...

Esti atent la alimentele din meniul tau, calculezi numarul de ...

Credeai ca nu poti castiga lupta impotriva cantarului decat urmand ...