Sunteti aici :: Psihologie » CAND DISTANTA STA IN CALEA UNEI RELATII...
CAND DISTANTA STA IN CALEA UNEI RELATII...
"Ce sens are sa facem asta in continuare cand amandoi stim cum o sa se termine tot?" Suna cunoscut? Daca esti protagonista sau protagonistul unei relatii la distanta si simti ca ai ajuns in acest stadiu al relatiei, e probabil vremea sa actionezi. Capul sus, armele pregatite, optimismul la purtator, poti sa o faci! Vecina de la 7 asta iti spune, nu? Doar ea a ajuns sa se marite cu tipul pe care l-a intalnit pe forumul acela care, culmea, dezbatea relatiile la distanta... da, dar la ei distanta a "durat" 2 luni, si 7 luni mai tarziu isi puneau pirostriile. A fost un fel de dragoste la primul login, asa ca nu au mai avut nevoie de luni intregi de chin si ganduri, emailuri si sms-uri, suspiciuni si neincredere. Au actionat rapid, astrele s-au aliniat in favoarea lor, s-au mutat impreuna, au anuntat rapid vestea cea mare si pana sa isi dea ei seama bine ce se intampla, te-ai trezit dansand si tu la nunta lor vesela.
Trebuie sa recunosti, un astfel de scenariu te atrage si pe tine, sau cel putin te atragea intr-o vreme. Dar povestea ta nu seamana nici pe departe cu a lor si nu crezi ca mai ai forta necesara sa mergi mai departe, oricat de mult ti-ai dori. Totul e mult prea greu si caile voastre par sa fie mult prea intortocheate incat sa mai poti face ceva in sensul asta, nu? Si atunci care sa fie solutia logica? Sa te scutesti de chinul draconic prin care treci de fiecare data cand pui capul pe perna noaptea si iti inchipui cum ar fi sa locuiti impreuna, si nu la 500 km departare? Sa incetezi in a-ti mai face sperante ca intr-o zi drumurile voastre se vor intersecta si nimeni si nimic nu o sa mai stea in calea fericirii voastre? Sa te desparti de el/ea acum, cat inca nu ati mers prea departe cu atasamentul si senzatia de apartenenta reciproca? De fapt, cat de mult inseamna "prea departe"?
Ah, ce n-ai da sa ai o zi pentru tine, in care sa meditezi la tot ce trebuie sa faci undeva pe un norisor pufos, unde sa nu te atinga nici cel mai mic gand negativist, si unde totul sa se lege asa cum ar trebui, in mintea ta...Daca esti dispus/a sa iti "procuri" o astfel de zi in care sa nu faci altceva decat sa stai si sa meditezi la relatia voastra, sau sa incerci sa iti implici si partenerul in toata "afacerea", iaTa o serie de sfaturi pe care poate ar fi util sa le iei in seama.
Stabiliti niste reguli clare. Fie ca iti place sa ai totul organziat si planificat dinainte, fie ca iti place sa te adaptezi pe moment, trebuie sa recunosti ca relatia ta la distanta nu e exact cum iti inchipuiai ca o sa fie. Daca ti-ar fi spus cineva ca o sa trebuiasca sa porti atatea discutii interminabile referitoare la cine suna pe cine si cand, cine a iesit in oras cu prietenii si de ce nu a ales sa ramana pe Skype si cine trebuie sa faca naveta weekendul urmator, probabil i-ai fi ras in fata. "Prostii! O relatie se bazeaza pe sentimente, nu tine cont de sms-uri si mersul trenurilor!". Probabil acum iti pleci capul in pamant si oftezi usor. Da, la naiba, uite la ce s-a ajuns! Totul pare ca atarna de un fir de ata, si firul asta nu pare deloc gros.
Asa ca, daca esti convins/a ca relatia voastra merita cu adevarat, e timpul sa stabiliti nsite reguli clare, oricat de mult v-ar enerva gandul ca trebuie sa va planificati cu atentie urmatoarele "gesturi". Aveti voie sa va intalniti si cu alti oameni? (vrobim de intalniri romantice, bineinteles) S-ar putea sa razi, dar de multe ori apar conflicte tocmai din cauza faptului ca unul dintre partenerii implicati intr-o relatie la distanta presupune ca ii este permis sa iasa si cu alti oameni, tocmai datorita caracterului mai light al relatiei. Ar fi bine asadar sa stabiliti regula de aur " va oferiti exclusivitate reciproca" in cazul in care acest aspect nu este inca lamurit pe deplin.
Comunicati, comunicati, comunicati. Atentie, a nu se confunda comunciarea cu discutiile cotidiene depre nimicuri. Trebuie trasate niste reguli clare si cu privire la timpul pe care o sa vi-l alocati unul altuia in fiecare zi. Vorbim de cateva ore? De cateva minute, cat sa va scrieti cate un email cuprinzand desfasuratorul zilei? Vorbim de jumatati de ora petrecute pe Skype sau Messenger? Vorbim de sms-uri care curg din jumatate in jumatate de ora? Fiecare dintre voi trebuie sa isi exprime dorinta si limitele (daca te trezesti la 6 in fiecare dimineata, e putin probabil sa poti sa stai pe chat pana la 4 dimineata, asadar e bine sa spui lucrurilor pe nume si sa pastrezi o atitudine cat mai realista cu privire la contributia ta in cadrul relatiei).
Daca unul din voi e mai putin comunicativ (probabil toti banii merg pe masculul implicat in relatie), e bine sa lucrati cat mai mult la acesta problema, impreuna. Exista o gramada de tehnici de comunciare de care probabil nici unul dintre voi nu avea habar pana acum, si exista o gramada de ghiduri si mini-ghiduri, site-uri de specialitate si carti intregi care sa va indrume spre o comunicare mai sanatoasa, mai deschisa, mai de calitate. Daca ar fi sa gasim un secret suprem care sa mentina orice relatie pe linia de plutire, ar trebui sa spunem ca o comunicare cat mai buna ar trebui sa rezolve o mare varietate de conflicte potentiale.
Fara presupuneri gresite, fara neintelegeri, fara certuri inutile din cauza unor motive inexistente - invatati sa vorbiti unul cu celalalt si sa transmiteti cu adevarat ceea ce simtiti. E adevarat ca e nevoie de ceva munca pentru a ajunge acolo, dar atata timp cat sunteti dispusi sa va acordati o sansa si atata timp cat nu lasati termitele sa va faramiteze relatia (prin termite poti intelege orice simti ca iti dauneaza relatiei: micile neintelegeri, distanta, neincrederea, gelozia, suspiciunile) ar trebui sa fiti pe drumul cel bun.
Exprimati-va gandurile. Inceteaza a mai presupune ca partenerul sau partenera ta stiu exact ce gandesti sau ce vrei sa spui prin gestul acela facut cu mana si incepe sa te exprimi cu adevarat. Acesta este unul din principalele motive pentru care o gramada de cupluri (fie ele la distanta sau nu) intampina dificultati in a se intelege. Trebuie sa te straduiesti sa iti faci emotiile, sentimentele, parerile sau dezaprobabrile auzite si vazute, si sa incetezi a te mai imbata cu apa rece. Nu, partenerul tau nu iti poate citi gandurile, si, oricat de mult ai crede contrariul, nici tu nu poti sa i le citesti pe ale lui. In cel mai bun caz, poti sa banuiesti ce vrea cel de langa tine, dar, pentru a inlatura orice pericole inerente de a intelege totul exact pe dos, e indicat sa intrebi cand nu esti sigur, sa ceri lamuriri suplimentare, si sa nu iti fie teama sa oferi aceleasi lamuriri, la randul tau.
E destul de greu sa tii de o relatie "normala", daramite de una la distanta; daca vrei sa faci lucrurile sa mearga in continuare, tine cont de sfaturile acestea si nu uita sa iti asculti instinctele.
Alexandra Igna
Acest articol a fost vizualizat de 21393 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...