Sunteti aici :: Sanatate » CELE 10 MITURI ALE CANCERULUI DE SAN
CELE 10 MITURI ALE CANCERULUI DE SAN
In ultima vreme se scrie foarte mult despre acesta boala care face, numai in tara noastra, 6000 de noi victime in fiecare an. Si totusi exista o multime de mituri legate de cancerul la san. In articolul de astazi vom incerca sa spulberam cateva dintre acestea.
Mitul nr.1 - Doar femeile care au avut cel putin un caz de cancer la san in familie prezinta risc de imbolnavire
Adevarul - La cel putin 70% dintre femeile diagnosticate cu cancer la san nu s-a putut evidentia nici un fel de factori de risc. Desigur ca exista o legatura cu cazuistica familiei, dar aceasta nu este neaparat necesara. Legatura de care vorbeam este urmatoarea : daca aveti o ruda de gradul I (parinte, sora, copil) care are sau a avut cancer la san, riscul de a dezvolta boala se dubleaza. Daca aveti doua rude de gradul I cu cancer de san riscurile cresc si mai mult.
Mitul nr.2 - Deodorantele anti-transpiratie cresc riscul de a dezvolta cancer la san.
Adevarul -Nu exista studii care sa ateste acest lucru.
Mitul nr.3 - Orice femeie are 1 sansa din 8 sa faca aceasta boala
Adevarul - Riscul de a dezvolta cancer la san creste odata cu varsta. Astfel, la 30 de ani o femeie din 233 poate face cancer la san, proportie care scade spre 1 la 8, pe masura ce femeia se apropie de 85 de ani.
Mitul nr.4 - Femeile cu sanii mici au mai putine sanse de a face cancer la san
Adevarul - Din pacate nu exista nici o conexiune intre marimea sanilor si riscul aparitiei cancerului la acest nivel. Este adevarat ca sanii mai mari sunt mai greu de scanat decat cei mici, insa nu se recomanda evitarea controalelor periodice doar pe baza factorului de marime.
Mitul nr.5 - Cafeina cauzeaza cancer la san
Adevarul -Din nou, nu exista nicio dovada in acest sens. Exista chiar cercetari care sugereza ca, din contra, cafeina scade riscul.
Mitul nr.6 - In cazul riscului de cancer la san, nu prea ai ce face, decat sa astepti semnele
Adevarul - Nimic mai fals. Exista o multime de lucruri care se pot face si care scad riscul aparitiei cancerului la san. In primul rand, controlul greutatii. Studiile de specialitate au dovedit ca exista o stransa legatura intre obezitate si aparitia cancerului la san. In al doilea rand, managementul stresului. Este dovedit stiintific faptul ca stresul creste riscul aparitiei celulelor canceroase.
Mitul nr.7 - Mamografiile anuale va expun la o asa cantitate de radiatii, incat cresc ele insele sansele aparitiei cancerului de san
Adevarul - Cantitatea de radiatii este asa de mica incat nu pune sanatatea in pericol. Riscurile asociate screening-ului sunt infime fata de avantajele majore pe care le ofera - o mamografie poate detecta aparitia tesutului canceros inca din fazele incipiente.
Mitul nr.8 - Daca rezultatul unei mamografii este negativ, nu aveti de ce sa va faceti griji
Adevarul - Desi rata de depistare a cancerului la san cu ajutorul mamografului este deosebit de mare, metoda nu este 100% sigura, de aceea sunt necesare si un examene clinice, precum si autoexaminari.
Mitul nr.9 - Femeile supraponderale au aceleasi sanse de adezvolta boala ca si celelalte femei
Adevarul - Fals. Exista o legatura directa intre obezitate si aparitia cancerului la san
Mitul nr.10 - Femeile care au avut cel putin un avort in trecut au sanse mai mari sa dezvolte boala
Adevarul - Desi s-a crezut mult timp ca avortul deranjeaza ciclul hormonal normal, ceea ce poate duce la cancer, ultimele cercetari nu au descoperit o legatura directa intre cele doua.
Dr. Serban Damian
Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii