Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Concurs Dove Rexona Clear
STRUDEL CU MERE
INDICELE GLICEMIC AL ALIMENTELOR
5 SECRETE ALE SLABIRII PENTRU O VIATA INTREAGA
Concursul DA JOS BURTA!


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole POPCORNUL CONTINE MAI MULTI POLIFENOLI CA FRUCTELE SI LEGUMELE
CSID - Renuntati la vicii
Raluca Elena Ionescu
FOLOSIREA SUPLIMENTELOR PENTRU SLABIRE IN OBEZITATEA INFANTILA
RADICALII LIBERI IN FIZIOPATOLOGIA UMANA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum eviti platoul in dieta Fierbinte
Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Psihologie » FACTORI CARE INFLUENTEAZA COMPORTAMENTUL ALIMENTAR

FACTORI CARE INFLUENTEAZA COMPORTAMENTUL ALIMENTAR


FACTORI_CARE_INFLUEN_88543.jpgTi-e foame. Cum iti dai seama? Simti, pur si simplu. Simti o senzatie de gol in stomac, de regula, auzi ceva "actiune" interna, salivezi mai mult decat de obicei. In plus, au trecut cateva ore bune de cand ai mancat ultima data. E ora mesei, e ora unei gustari intre mese. Sunt multe astfel de indicii dupa care te poti ghida pentru a-ti da seama ca ti-e foame. Dar ai observat cu siguranta ca uneori e suficient sa vezi o reclama mai "interesanta" din punct de vedere al produselor alimentare la care se refera si sa incepi sa salivezi instant. Ce alti factori iti afecteaza apetitul si comportamentul alimentar? Afla in randurile ce urmeaza.

STUDII NOI, IDEI NOI

Cu toate ca s-ar putea sa te fi obisnuit deja cu gandul ca factorii externi nu au o influenta prea mare asupra comportamentului tau alimentar (ce si cand mananci), trebuie sa stii ca exista dovezi substantiale care vin sa ne arate faptul ca factorii externi tind sa aiba un efect considerabil asupra comportamentelor alimentare. Gandeste-te doar in termeni de etichete si varietatea mancarii pe care o consumi, marimea portiilor pe care le mananci in mod regulat sau atentia pe care tinzi sa o acorzi mancarii atunci cand mananci sau chiar si marimea farfuriei din care alegi sa mananci sau in care iti este servita mancarea. Elementul nou care vine sa defineasca aceste studii se refera la faptul ca toti acesti factori externi s-ar putea sa joace un rol si mai mare in cadrul comportamentelor alimentare in comparatie cu factorii considerati interni (foamea, senzatia de satietate, arome si mirosuri, continut nutritiv etc).

FACTORII EXTERNI SI INFLUENTA LOR ASUPRA COMPORTAMENTULUI ALIMENTAR

La un anumit moment in timp s-a sugerat faptul ca indivizii mananca atunci cand le este foame si ca se opresc atunci cand sunt satuli. Explicatia simpla zacea in ideea conform careia comportamentele alimentare erau de fapt un raspuns al semnalelor psihologice. Mai nou, s-ar parea ca o serie de factori au fost descoperiti ca avand o influenta semnificativa asupra ingestiei de mancare, cum ar fi factorii culturali, influenta industriei alimentare si chiar si factorii de mediu. Exista dovezi numeroase care vin sa indice faptul ca factorii externi au o influenta deosebit de mare asupra comportamentelor alimentare ale individului, iar cativa dintre cei mai importanti astfel de factori se refera la marimea portiilor, gradul de socializare in timpul meselor, varietatea si etichetarea mancarii si chiar si forma farfuriilor din care se mananca. Toti acesti factori conlucreaza si dau "aspectul final" al comportamentului alimentar. Cum anume? Toti acesti factori au fie tendinta de a se pune in fata normelor obisnuite de consum cu care indivizii sunt obisnuiti, fie sa intrerupa capacitatea indivizilor de a monitoriza ce si cat au mancat. Multi oameni intampina dificultati majore cand vine vorba sa stabileasca ce si cat anume sa manance si sa bea, asa ca in loc sa aleaga sa petreasca ceva timp anaizand aceste detalii, acestia prefera sa se bazeze pe normele standard de consum pentru a decide cat anume sa manance. Consumul poate sa fie influentat de cantitatile de mancare pe care le cumpara indivizii, dar si de alte "norme" care sunt impuse de societate, cum ar fi marimea portiilor sau marimea tacamurilor. Aceste norme ajuta indivizii sa determine cantitatile optime a ce si cat ar trebui sa manance si sa bea.

Un exemplu elocvent al influentei majore pe care o au factorii externi asupra consumului il reprezinta un studiu recent; subiectilor li s-a oferit informatia conform careia marimile mai mari ale ambalajelor alimentare cauzeaza subestimarea consumului cu 20%. Cu toate acestea, subiectii au afirmat ca marimea ambalajului alimentar nu le-a afectat obiceiurile alimentare. Un factor esential care determina cat anume mananca un indivd intr-un mediu in care exista diferite modalitati de distragere a atentiei il constituie monitorizarea sau lipsa monitorizarii consumului. Indivizii se pot astfel concentra mai mult pe alegerea mancarii mai degraba decat pe volumul mancarii propriu-zise. De exemplu, oamenii care alegeau sa manance in restaurante cu specific italian credeau ca daca aleg sa manance unt cu fiecare din bucatile de paine consumate vor consuma mai putine calorii/felie in comparatie cu numarul de calorii pe care l-ar fi ingerat daca si-ar fi inmuiat painea in ulei de masline. Cu toate ca acesti indivizi aveau drepate, s-ar parea ca problemele au aparut atunci cand s-a observat faptul ca acestia compensau reducerea grasimilor mancand cu 23% mai multa paine in timpul unei mese.


Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca foarte bine.)

Acest articol a fost vizualizat de 27032 ori.



Cum eviti platoul in dieta

19 Februarie 2024

Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti felicitari de la toata lumea.

Insa dupa o perioada, numarul de pe cantar a intepenit si nu vrea si pace sa coboare. Inainte sa arunci cantarul sau sa renunti definitiv la dieta, sunt cateva lucruri pe care sa le iei in calcul. Stagnarea sau perioada de platou este o etapa foarte des intalnita in procesul de slabire.

Dar de ce apare? Afla raspunsul in acest clip si mai ales ce trebuie sa faci ca sa eviti acest nesuferit PLATOU!


Dieta cu alimente moi

12 Februarie 2024

Dieta cu alimente moi sau "dieta fara mestecat" este o dieta in care o persoana trebuie sa manance numai alimente moi si care necesita o mestecare minima, evitand toate alimentele care nu corespund acestor cerinte.

Cui se recomanda o astfel de dieta?

Principalii beneficiari sunt persoanele in varsta, dar ei nu sunt singurii care ar putea avea nevoie sa gaseasca alimente nutritive pe care sa le manance fara a mesteca.


Este Dieta Atkins o alegere buna pentru slabire?

5 Februarie 2024

Dieta Atkins este o dieta „cu vechime”, care a trecut prin cateva mici transformari si care este inca activa pe piata regimurilor de slabire. Ea a fost popularizata in anii `70 de catre medicul cardiolog Robert Atkins din Statele Unite si este o dieta low carb - adica presupune un consum redus de carbohidrati, cu accent pe proteine si grasimi.

Are mai multe etape, iar in fiecare dintre ele exista o anumita restrictie cu privire la cantitatea de carbohidrati care poate fi consumata zilnic.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL? MINTE VS CORP. POATE PERSONALITATEA SA INFLUENTEZE IMC-UL?
Potrivit unora dintre cele mai recente cercetari in domeniu, s-ar ...
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
Conform Scalei de Stress a lui Holmes si Rahe, divortul ...


AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE AUTOMEDICATIA, DEPENDENTA DE PSIHOTROPE
Sunt multi cei care decid sa se trateze singuri, fara ...
FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI FACEBOOK, DEPENDENTA SECOLULUI XXI
Pentru ca era comunicarii virtuale a luat amploare, procesul de ...


Alte articole despre Psihologie






1 2 3 4 »
Pagina 1 din 4






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii