Sunteti aici :: Nutritie » Zma si nivelul testosteronului
Zma si nivelul testosteronului
In magazinele cu suplimente nutritive pentru sportivi, alaturi de o multime de alte produse vei gasi un produs numit ZMA, pe care culturistii il folosesc datorita presupusei sale actiuni de stimulare a nivelului testosteronului. Si cum testosteronul este principalul hormon care stimuleaza hipertrofia musculara, este evident ca orice produs care este prezentat ca avand acest efect va fi la mare cautare printre cei din lumea culturismului. Dar are el intr-adevar efectul mult laudat?
ZMA este prescurtarea de la zinc si magneziu aspartat (insa acest supliment contine de obicei si vitamina B6, care este inclusa deoarece stimuleaza absorbtia zincului si a magneziului). ZMA a fost introdus prima data pe piata suplimentelor de catre Victor Conte, un producator de suplimente nutritive care a fost recent implicat intr-un scandal legat de substante dopante, pentru care a facut 4 luni de puscarie, dar in cele din urma a fost eliberat din lipsa de probe. Conte a facut o serie de studii pe sportivi, analizand nivelul mineralelor din corpul acestora si a observat anumite deficiente ce apar in conditii de efort de lunga durata. El a analizat nivelul mineralelor la 250 de jucatori din NFL si a tras concluzia ca peste 705 dintre acestia prezentau un deficit de zinc sau de magneziu, ceea ce l-a facut sa inceapa sa produca ZMA. Intrebarea care ii framanta pe cei care intentioneaza sa cumpere ZMA este daca acest supliment are intr-adevar capacitatea sa ridice nivelul de testosteron.
Raspunsul pare sa aiba legatura cu nivelul zincului in organism, in sensul ca daca exista un deficit de zinc, atunci un aport suplimentar ar putea fi util. Totusi concluzia multor cercetatori este ca daca nu exista un deficit de zinc, administrarea lui suplimentara nu are cine stie ce efecte. Au fost luati in studiu 30 de jucatori de fotbal american. Un grup de 15 sportivi a primit o substanta placebo, in timp ce alt grup de 15 jucatori a primit ZMA. Cei care au luat ZMA au inregistrat o crestere cu 30% a nivelului de testosteron, in timp ce grupul placebo a inregistrat o crestere doar de 10%. Pe de alta parte, grupul placebo a prezentat o scadere cu 21% a nivelului IGF-1, iar grupul ZMA nu a inregistrat nici o modificare in acest sens. Dupa opt saptamani de antrenament cu greutati, grupul ZMA a obtinut o crestere cu 11,6% a masei musculare, in timp ce grupul placebo a obtinut o crestere de doar 4,6%. Au existat si studii care nu au aratat nici o diferenta intre administrarea de ZMA si un placebo, in ceea ce priveste rezistenta musculara, compozitia corpului, greutatea cu care se poate face o repetare maximala la impins de la piept sau presa pentru picioare si alti parametrii.
Un alt presupus efect al administrarii de ZMA este ameliorarea calitatii somnului. Se presupune ca deficienta de magneziu ar provoca tulburari ale somnului si ca administrarea suplimentara de magneziu ar imbunatatii semnificativ calitatea somnului. Totusi nu exista suficiente studii care sa arate cu certitudine ca acest lucru este corect.
Poate unii dintre voi isi pun intrebarea daca mai este nevoie sa ia ZMA in cazul in care deja iau un complex de multiminerale. Ideea este ca nu toate complexele de multiminerale contin doze suficiente de zinc si magneziu, in special pentru cei care fac antrenamente foarte intense. Pe de alta parte, aspartatul de magneziu din ZMA are o biodisponibilitate mai buna decat oxidul de magneziu care se gaseste in majoritatea complexelor de vitamine si minerale.
Concluzia este ca ZMA are utilitatea lui, dar se recomanda in principal celor cu deficiente de zinc si magneziu. Nivelul magneziului este mai usor de masurat, insa zincul nu face parte din bateria de analize uzuale. Va recomand sa folositi acest supliment atunci cand va antrenati foarte serios si aveti ca obiectiv dezvoltarea masei musculare.
Dr. Serban Damian
Acest articol a fost vizualizat de 89801 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Fructele oleaginoase au numeroase beneficii asupra organismului nostru. Un studiu ...
Bolilele parazitare se intalnesc cel mai adesea la copii, insa ...