Sunteti aici :: Sanatate » FULGII DE OVAZ SCAD COLESTEROLUL
FULGII DE OVAZ SCAD COLESTEROLUL
Daca esti dispus sa adopti cateva schimbari in ceea ce priveste modul in care iti arata farfuria la micul dejun, s-ar putea sa gasesti cateva informatii utile in urmatoarele randuri. Iti voi vorbi despre fulgii de ovaz si importanta lor asupra sanatatii.
Cu totii stim cat de importante sunt fibrele in alimentatia zilnica, cel putin in teorie, dar cati dintre noi am incercat sa testam teoriile frumos insirate de-a lungul vremii de specialisti care mai de care mai scoliti? Un aport ideal de fibre ar trebui sa te ajute sa iti reglezi digestia; problemele legate de digestie sunt, fara doar si poate una din cele mai comune probleme de sanatate cu care se confrunta cei afectati de stresul cotidian, iar sindromul colonului iritabil sau alte asemenea probleme pot cu siguranta sa strice echilibrul oricui. Fulgii de ovaz par sa aiba un rol foarte important in ceea ce priveste un aport ideal de fibre in alimentatia zilnica.
FULGII DE OVAZ SCAD COLESTEROLUL "RAU"
Acesti fulgi contin un amestec de fibre solubile si insolubile, iar beta-glucanul este un tip de fibra solubila care s-ar parea ca are efecte benefice asupra colesterolului. Beta-glucanul si restul fibrelor solubile se descompun in timp ce ajung in tractul digestiv si formeaa un fel de gel care tinde sa atraga anumite substante ce provin din colesterol. Cu alte cuvinte, colesterolul "rau" (LDL) este redus, iar cel "bun" (HDL) isi mentine nivelul initial. Studiile arata ca 3 grame de fibre (care se regasesc in fulgii de ovaz) pot sa scada nivelul colesterolului total cu circa 2% si pot sa reduca riscul aparitiei afectiunilor coronariene cu circa cu 4%. Mai mult, alte studii arata faptul ca dietele pe baza de fulgi de ovaz care dureaza intre 6 si 8 saptamani si care implica un consum de circa 43-85 de grame de tarate (un consum zilnic) pot sa reduca nivelul colesterolului total cu 20%, iar nivelul colesterolului rau cu 25%.
ALTE BENEFICII ALE FULGILOR DE OVAZ
In plus, fulgii de ovaz contin o serie de antioxidanti care contribuie la formarea vitaminei E. Acesti antioxidanti inhiba de asemenea sinteza colesterolului "rau" si ii reduc nivelul. Antioxidantii din fulgii de ovaz reduc colesterolul diminuand abilitatea celulelor din sange sa ramana in interiorul peretilor vaselor de sange. Altfel spus, fulgii de ovaz par sa fie o sursa excelenta de fibre care pot sa te ajute sa tii la distanta bolile cardiovasculare. O jumatate de cana de fulgi de ovaz scufundati in lapte proaspat ar putea sa reprezinte un mic dejun ideal pentru multi dintre voi. Daca beneficiile evidente asupra sistemului digestiv sau asupra colesterolului din sange nu iti sunt de ajuns, afla ca fulgii de ovaz s-ar parea ca joaca un rol important chiar si in lupta impotriva cancerului. Acestia dilueaza carginogenii din intestine, iar acizii biliari sunt doar un exemplu de carcinogeni pe care fulgii de ovaz ii dilueaza. In plus, substantele fotochimice care se regasesc in fulgii de ovaz sunt cunsocute pentru rolul pe care il au in lupta impotriva cancerului.
Aceeasi fulgi de ovaz pot sa contribuie la incetinirea digestiei amidonului, iar diabeticii ar putea sa profite din plin de acest lucru si sa evite astfel cresterea nivelului de zahar din sange care are loc de regula brusc, dupa terminarea unei mese.
Seleniu, zinc, fier, cupru, vitamina E, mangan si magneziu - toate aceste elemente nutritive se regasesc in fulgii de ovaz si adauga valoare cocktailului de vitamine si minerale de care ai nevoie in fiecare zi. Proteinele sunt un alt element component al fulgilor de ovaz, iar amestecandu-i cu lapte, vei reusi sa castigi un aport si mai mare de calciu.
Noi studii indica faptul ca acei copii si tineri ce au varste cuprinse intre 2 si 18 ani si care servesc des portii cu fulgi de ovaz prezinta un risc scazut de a suferi la un moment dat in viata de obezitate. Acizii grasi esentiali din acesti fulgi sunt adesea asociati cu longevitatea.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 71069 ori.
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!
Nutritionistul vrea ca tu sa intelegi aceste lucruri!
9 Ianuarie 2023Daca si tu ai dileme cand vine vorba de slabire cu nutritionist, ramai aici pentru ca iti voi spune ce e bine sa stii inainte sa intri in cabinet!
Cunoscuti si ca „politia mancarii”, nutritionistii sunt spaima pofticiosilor care vor sa slabeasca. Dietele plictositoare si neatragatoare, gandul ca vor manca doar salata si broccoli pentru o buna perioada de timp ii face pe multi sa renunte la regim… inainte de a incepe. Plus ca e complicat sa slabesti, sunt prea multe reguli, exceptii si informatii care se contrazic. Rosiile ingrasa? Pot sa mananc paine? Topesc kilogramele mai repede cu ceai verde?

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii