Sunteti aici :: Sanatate » FULGII DE OVAZ SCAD COLESTEROLUL
FULGII DE OVAZ SCAD COLESTEROLUL
Daca esti dispus sa adopti cateva schimbari in ceea ce priveste modul in care iti arata farfuria la micul dejun, s-ar putea sa gasesti cateva informatii utile in urmatoarele randuri. Iti voi vorbi despre fulgii de ovaz si importanta lor asupra sanatatii.
Cu totii stim cat de importante sunt fibrele in alimentatia zilnica, cel putin in teorie, dar cati dintre noi am incercat sa testam teoriile frumos insirate de-a lungul vremii de specialisti care mai de care mai scoliti? Un aport ideal de fibre ar trebui sa te ajute sa iti reglezi digestia; problemele legate de digestie sunt, fara doar si poate una din cele mai comune probleme de sanatate cu care se confrunta cei afectati de stresul cotidian, iar sindromul colonului iritabil sau alte asemenea probleme pot cu siguranta sa strice echilibrul oricui. Fulgii de ovaz par sa aiba un rol foarte important in ceea ce priveste un aport ideal de fibre in alimentatia zilnica.
FULGII DE OVAZ SCAD COLESTEROLUL "RAU"
Acesti fulgi contin un amestec de fibre solubile si insolubile, iar beta-glucanul este un tip de fibra solubila care s-ar parea ca are efecte benefice asupra colesterolului. Beta-glucanul si restul fibrelor solubile se descompun in timp ce ajung in tractul digestiv si formeaa un fel de gel care tinde sa atraga anumite substante ce provin din colesterol. Cu alte cuvinte, colesterolul "rau" (LDL) este redus, iar cel "bun" (HDL) isi mentine nivelul initial. Studiile arata ca 3 grame de fibre (care se regasesc in fulgii de ovaz) pot sa scada nivelul colesterolului total cu circa 2% si pot sa reduca riscul aparitiei afectiunilor coronariene cu circa cu 4%. Mai mult, alte studii arata faptul ca dietele pe baza de fulgi de ovaz care dureaza intre 6 si 8 saptamani si care implica un consum de circa 43-85 de grame de tarate (un consum zilnic) pot sa reduca nivelul colesterolului total cu 20%, iar nivelul colesterolului rau cu 25%.
ALTE BENEFICII ALE FULGILOR DE OVAZ
In plus, fulgii de ovaz contin o serie de antioxidanti care contribuie la formarea vitaminei E. Acesti antioxidanti inhiba de asemenea sinteza colesterolului "rau" si ii reduc nivelul. Antioxidantii din fulgii de ovaz reduc colesterolul diminuand abilitatea celulelor din sange sa ramana in interiorul peretilor vaselor de sange. Altfel spus, fulgii de ovaz par sa fie o sursa excelenta de fibre care pot sa te ajute sa tii la distanta bolile cardiovasculare. O jumatate de cana de fulgi de ovaz scufundati in lapte proaspat ar putea sa reprezinte un mic dejun ideal pentru multi dintre voi. Daca beneficiile evidente asupra sistemului digestiv sau asupra colesterolului din sange nu iti sunt de ajuns, afla ca fulgii de ovaz s-ar parea ca joaca un rol important chiar si in lupta impotriva cancerului. Acestia dilueaza carginogenii din intestine, iar acizii biliari sunt doar un exemplu de carcinogeni pe care fulgii de ovaz ii dilueaza. In plus, substantele fotochimice care se regasesc in fulgii de ovaz sunt cunsocute pentru rolul pe care il au in lupta impotriva cancerului.
Aceeasi fulgi de ovaz pot sa contribuie la incetinirea digestiei amidonului, iar diabeticii ar putea sa profite din plin de acest lucru si sa evite astfel cresterea nivelului de zahar din sange care are loc de regula brusc, dupa terminarea unei mese.
Seleniu, zinc, fier, cupru, vitamina E, mangan si magneziu - toate aceste elemente nutritive se regasesc in fulgii de ovaz si adauga valoare cocktailului de vitamine si minerale de care ai nevoie in fiecare zi. Proteinele sunt un alt element component al fulgilor de ovaz, iar amestecandu-i cu lapte, vei reusi sa castigi un aport si mai mare de calciu.
Noi studii indica faptul ca acei copii si tineri ce au varste cuprinse intre 2 si 18 ani si care servesc des portii cu fulgi de ovaz prezinta un risc scazut de a suferi la un moment dat in viata de obezitate. Acizii grasi esentiali din acesti fulgi sunt adesea asociati cu longevitatea.
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 72573 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.

Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...

Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...

Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...

La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii