Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam EVIDENTIEREA EXPERIMENTALA A LEZIUNILOR HEPATICE PRODUSE DE RL
CSID - Un mic dejun sanatos va poate scapa de kilogramele in plus
MODELEAZA-TI COAPSELE
Flexii alternative cu gantere
SCAPA DE KILOGRAMELE IN PLUS PRIN SPINNING


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole Falemi Nana (jucator de fotbal)
Impins cu gantere de la piept pe plan orizontal
Psih. Oana Mihalcea
PASI MICI, REUSITE MARI
LIPODIZOLVAREA. SA TOPIM GRASIMILE!
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cea mai USOARA dieta de slabire Fierbinte
Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SUPLIMENTELE NUTRITIVE SAU FRUMUSETEA CARE VINE DIN INTERIOR

SUPLIMENTELE NUTRITIVE SAU FRUMUSETEA CARE VINE DIN INTERIOR


SUPLIMENTELE_NUTRITI_92282.jpgFrumusetea nu mai este un dat sau o stare de fapt, ci un bun cu greu obtinut. Capetele mai mult sau mai putin patrate cerceteaza toate solutiile posibile si plauzibile care te fac frumos. Ultimile tendinte in acest domeniu studiaza beneficiul pe care pot sa il aduca alimentatia si suplimentele nutritive asupra frumusetii pielii.

Frumusetea pielii este in primal rand expresia unei stari de sanatate perfecte a interiorului pe care il imbraca si de aceea poate fi influentata de consumul unor substante miraculoase ca vitaminele si antioxidantii. Acest nou concept de "anti-aging" este cel al tineretii si frumusetii venite din interior. Lucram la nivel intern pentru ca partea externa sa straluceasca. Se pare ca aceste suplimente lucreaza sinergic cu prodúsele aplicate pe piele pentru a imbunatati aspectul exterior.

Desi este general valabil ca o dieta sanatoasa asigura un echilibru interior si un aspect placut exterior, nu exista inca studii bine documentate care sa sustina acest concept. Anumite substante sunt esentiale organismului sa functioneze, dar ingestia lor in cantitate crescuta sau aplicarea pe piele nu si-a demonstrat inca beneficiile - sa nu uitam lista lunga a cremele cu colagen, ADN propriu pielii, vitamina C, D, E... Cu toate acestea, comercializarea produselor care lucreaza "din interior" este prospera, deoarece prodúsele nutritive sunt considerate sigure si par perfect plauzibile masei largi de consumatori. S-a nascut astfel o noua categorie de produse numite nutricosmetice. Termenul il gasim adaugat in lista de calitati a unor produse de nisa, care promit multiple beneficii. Oare nutricosmeticul nu este un simplu artificiu de marketing?

Pentru binele nostru o serie de experti in domeniu se straduiesc sa dezvaluie calitatile reale si siguranta comercializarii acestor produse. In prezent, majoritatea nutricosmeticelor contin antioxidanti. Acestia sunt compusi relativ siguri atat in utilizarea orala cat si topica, dar al caror beneficiu clar ramane controversat. Ce fac ei, de au devenit atat de indispensabili noua incat sa ii consumam sub orice forma? Lupta cu varsta, pentru ca procesul de imbatranire cutanata are la baza reactia de oxidare a diferitilor compusi ai tegumentului in prezenta radicalilor de oxigen atat de frecventi in mediul nostru.

Organismul uman este de la sine dotat cu un sistem antioxidant robust, compus in principal din vitamina C si E, coenzima Q10 sau ubiquinona. S-a demonstrat ca aplicata pe piele coenzima Q10 penetreaza tegumentul si determina o reducere a reactiilor de oxidare cutanata precum si o inhibare a functiei colagenazei umane, raspunzatoare de distrugerea fibrelor de colagen. In schimb, aportul oral din aceeasi coenzima nu a avut niciun beneficiu asupra proceselor de oxidare din piele. Soarecii hraniti cu coenzima Q10 au imbatranit cam la fel de repede...

Printre antioxidantii naturali prezenti in produsele de origine vegetala se numara flavonoidele. Sunt compusi aromatici, cel mai adesea colorati in galben, cu structuri chimice asemanatoare, avand la baza 15 atomi de carbon cu functie bine determinata in diferite procese biologice. In prezent, flavonoidele regasite in produsele cosmetice (daidzeina si genisteina) provin din soia. Alte surse de flavonoide sunt reprezentate de curcumin, silimarina, si gingko biloba.

Soia. Din semintele acesteia deriva o serie de flavonoide care functioneaza ca fitoestrogeni atunci cand se administreaza oral. Au fost creditati ca avand rol protectiv cardiac si pentru cancerul la san sau de prostata. Se regasesc mai ales in boabele de soia fermentate. Imbunatatesc apararea imuna si functia cognitiva precum si statusul postmenopauza prin efectul estrogenic.

La nivel cutanat este cunoscut faptul ca aplicarea topica de estrogeni creste grosimea epidermului si stimuleaza sinteza locala de colagen. Desi nu se cunosc efectele in vivo, studiile in vitro au aratat ca genisteina creste expresia genelor raspunzatoare de productia de colagen. In vivo ea impiedica peroxidarea lipidelor, iar pe studiile facute pe soareci, in administrare topica impiedica efectele de distructie cutanata determinate de radiatiile UVB.

Curcumina. Este un colorant natural folosit pe scara larga si regasit inclusiv in preparatele cu carne sau in snacksuri. Uneori se foloseste drept colorant in produsele cosmetice care exclud din compozitie orice produs artificial. In alimentatie se foloseste ca si condiment sau colorant al orezului fiert. Prin hidrogenare se obtine un derivat al acestuia, de culoare alba, mult mai usor acceptat cosmetic (cremele colorate galben ridica suspiciunea unui produs expirat) care are un efect antioxidant mai mare decat al vitaminei E.

Miraculoasa sau nu, nu exista inca date numeroase ale efectului aplicarilor topice de curcumina, insa este cunoscut faptul ca in administrarea orala are rol de inhibare a factorului de necroza tisular (implicat in cancere, in boli cardiovaculare, de natura reumatica) si de corectare e defectelor determinate de fibroza chistica.

Silimarina. Este extractul uscat din semintele de Silybum marianum (ciulinul laptelui). Denumirea populara provine de la capacitatea sa de a stimula lactatia precum si datorita unei seve alb laptoase produse de planta. Pe linie homeopatica, silimarina este utilizata in tratarea afectiunilor hepatice, dar are in acelasi timp un efect antioxidant remarcabil, impiedicand actiunea radicalilor liberi de oxigen. Acest din urma beneficiu a foat demonstrat tot la soareci, unde aplicarea sa topica a redus cu 92% riscul de a dezvolta tumori dupa expunerea la UVB. Creste totodata capacitate de refacere tisulara dupa arsuri. Studii controlate au demonstrat ameliorarea semnificativa a tuturor semmnelor lasate de rozacee pe fata.

Gingko biloba. Este descendentul familiei de arbori Gingkoaceae, care se regaseau pe suprafata Terrei cu mai bine de 250 milioane de ani in urma. De aceea gingko contine o serie de flavonoide unice, care nu se regasesc in alte produse vegetale. Are numeroase efecte benefice asupra sanatatii cunoscute in Orient de mai bine de 4000 de ani. Frunzele sale contin polifenoli, flavonoide si flavonoli glicozilati cu efecte antiinflamatoare si de stimulare a productiei de fibroblaste si colagen uman in vitro. Datorita acestui rol de promoter al sintezei de colagen si antioxidant, gingko biloba a fost introdusa in compozitia multor produse cosmetice.

Nutricosmeticele sunt baza acestui concept nou de frumusete care vine din interior. Pentru a se implementa pe deplin ii sunt necesare multe etape de studiu si cercetare. Alaturarea unor produse de administrare orala, la cele deja cunoscute, aplicate topic, creste cu mult impactul asupra consumatorului si vinde mai bine. Incertitudinea si nesiguranta vine din faptul ca cele mai multe substante miraculoase nu au inca studii facute care sa le demonstreze eficacitatea. Nu se cunosc macar cantitatile care trebuie administrate ca sa isi faca efectul. Si mult mai rau decat atat, exista produse din clasa suplimentelor nutritive a caror compozitie nu este precizata pe ambalaj. Multi credem ca atunci cand inghitim o substanta si nu o aplicam numai pe piele, ea va lucra mai bine. Nu stim insa ca efectele ei, in administrarea orala nu sunt la fel de bine cunoscute ca cele din administrarea topica. Bazati-va doar pe produsele care au deja legenda, ca cele mai sus mentionate si nu asteptati ca orice cutie cu pilule de pe raftul de parafarmeceutice sa fie pe cat de magica pe atat de sigura sanatatii noastre.



Dr. Ioana Simian

Articol supervizat de Dr. Serban DAMIAN, nutritionist sportiv, Centrul de nutritie Superfit
Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(31 Iulie 2015 10:08) Farmacia online Myriam a spus

Extractele de urzica si de coada-calului sunt surse bogate de minerale (siliciu, calciu, potasiu) si de vitamine importante pentru formarea structurii parului si unghiilor, asigurand sanatatea epidermei.
http://www.myriam.ro/zdrovit-aspasia-42-cpr-p-17927







Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii