Sunteti aici :: Nutritie » VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR
VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR
Vitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila in grasimi, insolubila in apa, stabila la caldura si foarte sensibila la lumina si oxidanti. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente si alimente, vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea. Ea este responsabila de mentinerea nivelului normal de calciu si fosfor in organism, ajutand astfel la cresterea si intarirea oaselor, in special la copii si batrani.
In componenta vitaminei D intra, ca provitamine, ergosterolul (substanta prezenta in diverse tesuturi animale si vegetale) din care se obtine vitamina D2 (ergocalciferolul) si 7-dehidrocolesterolul (precursor al colesterolului), care, prin expunerea la razele ultraviolete, se transforma in vitamina D3, naturala si animala, denumita colecalciferol. Pentru a sintetiza o cantitate adecvata de vitamina D3, este necesara expunerea la soare a bratelor, spatelui, fetei si picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana. Productia de vitamina D3 pe cale cutanata scade o data cu inaintarea in varsta a omului, astfel incat, in jurul varstei de 70 de ani, aceasta este cu 50% mai redusa decat la 20 de ani. De aici deriva si necesitatea suplimentarii aportului respectiv, prin consumul unor produse alimentare bogate in vitamina D3, printre care se numara uleiul de peste, peste (somon, pastrav, ton, hering, macrou), ciuperci, galbenus si produse lactate.
Rolul vitaminei D in organism
- Vitamina D are rol in asimilarea calciului si a fosforului la nivelul intestinului subtire, precum si in fixarea acestora in oase si in dinti, rezultand o mineralizare osoasa corecta;
- Contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei ;
- Previne aparitia rahitismului, osteoporozei si fracturilor ;
- Asigura o functie neuromusculara normala ;
- Are rol in reglarea ritmului cardiac;
- Este necesara pentru buna formare si dezvoltare a creierului si ajuta la optima functionare mentala pe parcursul vietii;
- Stimuleaza activitatea sistemului imunitar;
- Potenteaza functiile pe care le exercita vitaminele A si C in organism;
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoida, scleroza in placi si bolile inflamatorii intestinale;
Necesarul zilnic de vitamina D
- Adultii au nevoie de circa 800 UI (unitati internationale) de vitamina D, in fiecare zi.
- Persoanele in varsta (peste 65 de ani) au nevoie de 1200 UI/zi.
- In cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, cantitatea de vitamin D necesara zilnic este de 800 UI/zi in lunile de vara sau 1600 UI/zi in lunile de iarna.
- Pentru copii, necesarul zilnic de vitamina D este de 400 UI/zi.
Cand se impune suplimentarea vitaminei D?
In anotimpul rece, riscul de hipovitaminoza D creste, fiind necesara suplimentarea acesteia. De asemenea, persoanele care locuiesc la o altitudine mai ridicata se expun mai rar la soare in comparatie cu persoanele care locuiesc la altitudini mici. Astfel, riscul de a dezvolta diferite forme de cancer, diabet sau scleroze multiple este mai mare, motiv pentru care se recomanda administrarea de vitamina D. De asemenea, acest lucru este indicat si in caz de rahitism, osteomalacie, osteoporoza, in sarcina si in perioada de alaptare sau, in procesul de vindecare a fracturilor, in special la pacientii varstnici.
Boli provocate de carenta vitaminei D
Carenta vitaminei D duce la aparitia unor boli, printre care cele mai cunoscute sunt bolile sistemului osos. La copii, lipsa vitaminei D in organism declanseaza aparitia rahitismului, boala caracterizata prin deformari ale oaselor. In ceea ce ii priveste pe adulti, lipsa vitaminei D poate declansa aparitia unor boli precum osteoporoza, caracterizata prin subtierea si rarefierea oaselor sau osteomalacia care consta in mineralizarea osoasa deficitara, manifestata prin dureri si deformari osoase importante. Atat osteomalacia, cat si rahitismul pot fi corectate in urma administrarii vitaminei D si a calciului, la care se adauga regimul alimentar corect si expunerea la radiatiile solare. Mai mult de atat, potrivit cercetatorului american Michael Holick, absenta acestei vitamine are un rol si in declansarea altor afectiuni, printre care bolile de inima si unele tipuri de cancer. Studii epidemiologice au aratat ca un nivel scazut al vitaminei D in organism este asociat riscului mai mare de a dezvolta cancer de prostata, de colon sau de san. Insa, existenta dozei recomandate fiecarei varste reduce riscul aparitiei acestor boli.
Hipovitaminoza si hipervitaminoza D
Prevenirea hipovitaminozei D se realizeaza printr-un aport suficient de alimente bogate in aceasta vitamina, precum si prin expunerea la soare si efectuarea de cure heliomarine, indeosebi de catre copii. Persoanele cu pielea mai inchisa au nevoie de o expunere la soare mai indelungata fata de cei a caror piele este normal pigmentata, pentru a fabrica o cantitate suficienta de vitamina D.
Pe de alta parte, depasirea cantitatii de vitamina D recomandata zilnic duce la aparitia hipervitaminozei D care produce hipercalcemie si se manifesta, in general, prin: agitatie, anorexie, sete, greata, mancarimi, diaree si nevoia de a urina des. In stadii avansate, hipervitaminoza D duce la calcinarea ficatului, a vaselor sanguine si a inimii, precum si a plamanilor, rinichilor si stomacului.
Exista boli care contraindica administrarea vitaminei D: nefrita, litiaza renala, ateroscleroza si scaroidoza. In cazul in care este necesara administrarea acestei vitamine, este indicat sa va adresati medicului pentru stabilirea dozei corecte in functie de varsta si de patologiile existente.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 53080 ori.
Totul despre DIETA NORDICA
19 Septembrie 2023Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.
De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.
Beneficiile pentru sanatate ale cireselor
11 Septembrie 2023Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.
Gustari de luat la drum
28 August 2023Pentru ca teleportarea inca nu e disponibila, vacantele inseamna si drumuri.
Ca sa ajungi la destinatia mult-dorita, e nevoie sa iei masina, avionul, trenul, autobuzul.
Daca pleci in concediu si ai de facut ore intregi pana acolo, ti-am pregatit o lista cu gustari sanatoase si practice pentru drum.

Ciocolata neagra contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul ...

Consumul exagerat de alimente grase, precum produsele lactate sau cele ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii