Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam YO-YO SI SISTEMUL IMUN
CONSUM CALORIC PENTRU DIVERSE ACTIVITATI
ABDOMEN MAI PLAT CU EXERCITII EFICIENTE
RAMAI IN FORMA IN TIMPUL VACANTEI
Mass 20 (Scitec) - produs pentru crestere in greutate


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole EXERCITIILE IN BAZIN GRABESC RECUPERAREA PULMONARA
Metabolismul, motorul biochimic al organismului
CURS DE MASAJ SHIATSU LA UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA (2005)
CU CE NE AJUTA FRUCTELE EXOTICE?
CORP FERM LA ORICE VARSTA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Alimente care scad tensiunea arteriala Fierbinte
Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR

VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR


VITAMINA_D_STMULEAZA_16868.jpgVitamina D, cunoscuta si sub denumirea de calciferol, este solubila in grasimi, insolubila in apa, stabila la caldura si foarte sensibila la lumina si oxidanti. Spre deosebire de alte vitamine care sunt asimilate doar prin suplimente si alimente, vitamina D este produsa in organism atunci cand razele ultraviolete intra in contact cu pielea. Ea este responsabila de mentinerea nivelului normal de calciu si fosfor in organism, ajutand astfel la cresterea si intarirea oaselor, in special la copii si batrani.

In componenta vitaminei D intra, ca provitamine, ergosterolul (substanta prezenta in diverse tesuturi animale si vegetale) din care se obtine vitamina D2 (ergocalciferolul) si 7-dehidrocolesterolul (precursor al colesterolului), care, prin expunerea la razele ultraviolete, se transforma in vitamina D3, naturala si animala, denumita colecalciferol. Pentru a sintetiza o cantitate adecvata de vitamina D3, este necesara expunerea la soare a bratelor, spatelui, fetei si picioarelor timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe saptamana. Productia de vitamina D3 pe cale cutanata scade o data cu inaintarea in varsta a omului, astfel incat, in jurul varstei de 70 de ani, aceasta este cu 50% mai redusa decat la 20 de ani. De aici deriva si necesitatea suplimentarii aportului respectiv, prin consumul unor produse alimentare bogate in vitamina D3, printre care se numara uleiul de peste, peste (somon, pastrav, ton, hering, macrou), ciuperci, galbenus si produse lactate.

Rolul vitaminei D in organism

- Vitamina D are rol in asimilarea calciului si a fosforului la nivelul intestinului subtire, precum si in fixarea acestora in oase si in dinti, rezultand o mineralizare osoasa corecta;
- Contribuie la buna functionare a tiroidei, paratiroidei si hipofizei ;
- Previne aparitia rahitismului, osteoporozei si fracturilor ;
- Asigura o functie neuromusculara normala ;
- Are rol in reglarea ritmului cardiac;
- Este necesara pentru buna formare si dezvoltare a creierului si ajuta la optima functionare mentala pe parcursul vietii;
- Stimuleaza activitatea sistemului imunitar;
- Potenteaza functiile pe care le exercita vitaminele A si C in organism;
- Contribuie la prevenirea unor boli autoimune ca: artrita reumatoida, scleroza in placi si bolile inflamatorii intestinale;

Necesarul zilnic de vitamina D

- Adultii au nevoie de circa 800 UI (unitati internationale) de vitamina D, in fiecare zi.
- Persoanele in varsta (peste 65 de ani) au nevoie de 1200 UI/zi.
- In cazul femeilor insarcinate sau care alapteaza, cantitatea de vitamin D necesara zilnic este de 800 UI/zi in lunile de vara sau 1600 UI/zi in lunile de iarna.
- Pentru copii, necesarul zilnic de vitamina D este de 400 UI/zi.

Cand se impune suplimentarea vitaminei D?

In anotimpul rece, riscul de hipovitaminoza D creste, fiind necesara suplimentarea acesteia. De asemenea, persoanele care locuiesc la o altitudine mai ridicata se expun mai rar la soare in comparatie cu persoanele care locuiesc la altitudini mici. Astfel, riscul de a dezvolta diferite forme de cancer, diabet sau scleroze multiple este mai mare, motiv pentru care se recomanda administrarea de vitamina D. De asemenea, acest lucru este indicat si in caz de rahitism, osteomalacie, osteoporoza, in sarcina si in perioada de alaptare sau, in procesul de vindecare a fracturilor, in special la pacientii varstnici.

Boli provocate de carenta vitaminei D

Carenta vitaminei D duce la aparitia unor boli, printre care cele mai cunoscute sunt bolile sistemului osos. La copii, lipsa vitaminei D in organism declanseaza aparitia rahitismului, boala caracterizata prin deformari ale oaselor. In ceea ce ii priveste pe adulti, lipsa vitaminei D poate declansa aparitia unor boli precum osteoporoza, caracterizata prin subtierea si rarefierea oaselor sau osteomalacia care consta in mineralizarea osoasa deficitara, manifestata prin dureri si deformari osoase importante. Atat osteomalacia, cat si rahitismul pot fi corectate in urma administrarii vitaminei D si a calciului, la care se adauga regimul alimentar corect si expunerea la radiatiile solare. Mai mult de atat, potrivit cercetatorului american Michael Holick, absenta acestei vitamine are un rol si in declansarea altor afectiuni, printre care bolile de inima si unele tipuri de cancer. Studii epidemiologice au aratat ca un nivel scazut al vitaminei D in organism este asociat riscului mai mare de a dezvolta cancer de prostata, de colon sau de san. Insa, existenta dozei recomandate fiecarei varste reduce riscul aparitiei acestor boli.

Hipovitaminoza si hipervitaminoza D

Prevenirea hipovitaminozei D se realizeaza printr-un aport suficient de alimente bogate in aceasta vitamina, precum si prin expunerea la soare si efectuarea de cure heliomarine, indeosebi de catre copii. Persoanele cu pielea mai inchisa au nevoie de o expunere la soare mai indelungata fata de cei a caror piele este normal pigmentata, pentru a fabrica o cantitate suficienta de vitamina D.

Pe de alta parte, depasirea cantitatii de vitamina D recomandata zilnic duce la aparitia hipervitaminozei D care produce hipercalcemie si se manifesta, in general, prin: agitatie, anorexie, sete, greata, mancarimi, diaree si nevoia de a urina des. In stadii avansate, hipervitaminoza D duce la calcinarea ficatului, a vaselor sanguine si a inimii, precum si a plamanilor, rinichilor si stomacului.

Exista boli care contraindica administrarea vitaminei D: nefrita, litiaza renala, ateroscleroza si scaroidoza. In cazul in care este necesara administrarea acestei vitamine, este indicat sa va adresati medicului pentru stabilirea dozei corecte in functie de varsta si de patologiile existente.



Elena Diaconu

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 52183 ori.



Alimente care scad tensiunea arteriala

5 Iunie 2023

Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.

In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!


Beneficiile consumului de patrunjel

29 Mai 2023

Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.

Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.


Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.



Adauga un comentariu Acest articol are 0 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii

Articole din aceeasi categorie

MIEREA, ALIMENTUL PERFECT MIEREA, ALIMENTUL PERFECT
Mierea este cel mai vechi indulcitor natural si cel mai ...
IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
Va place ciocolata? Si mie. Si de fapt, cui nu-i place...? ...


ALIMENTE ANTIAGING ALIMENTE ANTIAGING
Exista cateva fructe si legume in a caror compozitie exista ...
DIETA SI MEMORIA DIETA SI MEMORIA
Multi dintre oamenii care au reusit sa atinga varste venerabile ...


Alte articole despre Nutritie






Pagina 10 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii