Sunteti aici :: Nutritie » 6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE GLUTEN
6 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE GLUTEN
Glutenul este o proteina continuta de grau, secara si orz, care transforma textura aluaturilor, facandu-le pufoase si elastice. Dieta fara gluten este eficienta in cazul persoanelor care sufera de boala celiaca, o afectiune cronica datorata reactiei sistemului imunitar la consumul de gluten. Netratata, poate cauza probleme gastrointestinale si carente nutritionale, iar pe termen lung infertilitate sau chiar osteoporoza.
In ultimii ani a fost depistata o noua afectiune si anume sensibilitatea la gluten. Spre deosebire de boala celiaca, sensibilitatea la gluten nu provoaca leziuni intestinale, dar are simptome similare: balonare, crampe, diaree. Ca urmare, pe piata au fost lansate numeroase produse fara gluten si, datorita publicitatii, multe persoane sunt convinse ca eliminarea glutenului din meniul lor zilnic poate vindeca aproape orice afectiune si ca vor slabi mai usor. Cu toate acestea, inainte de a-ti restrange drastic tipurile de alimente pe care le consumi, este important sa stii care sunt miturile legate de gluten.
1. Produsele fara gluten au mai putine calorii si grasimi
Fals! O dieta care exclude glutenul nu este formula perfecta pentru a reduce excesul de kilograme. In lipsa glutenului, care da consistenta si textura aluatului, produsele disponibile contin adesea mai multe grasimi si zahar pentru a imbunatati gustul. Spre exemplu, 30 g de covrigei simpli au 110 calorii si 1 gram de grasimi, dar varianta fara gluten are aproximativ 140 calorii si pana la 6g de grasimi. Daca nu ai probleme cu digestia glutenului, dar vrei sa reduci numarul de calorii pe care le consumi, alege cerealele integrale precum orezul brun, quinoa, spelta sau ovazul. Bogate in fibre si satioase, aceste cereale te vor ajuta sa tii sub control pofta de mancare si sa eviti alimentele care iti pot sabota dieta.
2. Produsele fara gluten sunt mai sanatoase
Fals! Acest tip de produse sunt o optiune utila pentru persoanele care sufera de boala celiaca sau de sensibilitate la gluten, care ar trebui in caz contrar sa renunte definitiv la alimente precum clatitele sau pastele. Insa, potrivit specialistilor de la Universitatea Maryland, produsele fara gluten au dezavantaje din punct de vedere nutritional. In primul rand, aceste produse nu contin fier si complexul de vitamine B, fiind recomandat ca persoanele care le consuma sa ia un supliment nutritiv pentru a preveni carentele. De asemenea, majoritatea produselor fara gluten folosesc faina de orez ca baza, cu un continut redus de fibre.
3. Boala celiaca poate aparea la orice varsta
Adevarat! Sensibilitatea sau intoleranta la gluten se poate declansa la orice varsta. Studiile de specialitate nu au putut determina cauzele care determina aparitia acestei afectiuni dar, daca un membru al familiei tale sufera deja de boala celiaca riscul de intoleranta pentru tine este mai ridicat. Specialistii au demonstrat ca 5% dintre persoanele care au parinti sau frati cu intoleranta la gluten sufera de aceeasi afectiune.
4.Glutenul poate cauza probleme majore de sanatate
Adevarat! In cazul persoanelor care sufera de boala celiaca, glutenul cauzeaza o reactie negativa a sistemulu imunitar, care provoaca leziuni inflamatorii la nivelul intestinului. Astfel, este afectata capacitatea organismului de a prelua nutrientii continuti de alimentele consumate. Acest lucru poate avea consecinte grave pe termen lung, determinand aparitia anemiei (din cauza carentei de fier), a osteoporozei si a infertilitatii.
5. Daca banuiesti ca esti sensibil la gluten trebuie sa-l elimini imediat din meniul tau
Fals! Foarte multe persoane adopta o dieta fara gluten inainte de a merge la medic pentru a determina daca au intoleranta la gluten. Pentru a obtine un diagnostic exact este important sa nu elimini glutenul din dieta zilnica inainte de a realiza analizele necesare. Chiar si o singura saptamana in care ai renuntat complet la gluten poate conduce la un diagnostic negativ fals. Din acest motiv este indicat sa apelezi la o consultatie de specialitate inainte de a-ti modifica meniul. Datorita simptomelor specifice intolerantei la gluten (ex: crampe, diaree etc) cu siguranta ca medicul tau va dori sa elimine posibilitatea existentei unei alte afectiuni cum este ulcerul gastric.
6. Dieta fara gluten imbunatateste performantele sportive
In timpul activitatilor fizice intense intestinele devin mai permeabile, ceea ce inseamna ca daca ai deja o sensibilitate la gluten simptomele tale vor fi exacerbate. Astfel, nutritionistii considera ca sportivii care observa ca au probleme cu balonarea atunci cand consuma produse cu gluten inaintea antrenamentelor pot incerca sa-l elimine pentru a-si imbunatati performantele. Din acest motiv multi jucatori de tenis sau atleti au ales o dieta fara gluten pentru a face fata efortului fizic si a obtine rezultate foarte bune in cadrul competitiilor sportive. Aceste restrictii nu se aplica insa decat in cazul antrenamentelor foarte solicitante, la nivel profesionist. Daca in general nu ai probleme cu glutenul, nu trebuie sa-ti faci griji din cauza exercitiilor pe care le faci la sala.
Amalia Scurt

Acest articol a fost vizualizat de 55252 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
indiferent cum votezi articolul se inregistreaza ca superrrrr

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii