Sunteti aici :: Psihologie » SUFERI DE ANXIETATE?
SUFERI DE ANXIETATE?
Fie ca se numeste anxietate generalizata, atac de panica sau tulburare obsesiv-compulsiva, nu esti singurul care lupta cu ea. Poate ca tocmai acest gand ar putea sa reprezinte buturuga ta proprie care sa iti rastoarne carul plin cu stari anxioase si care sa te ajute sa te descatusezi o data pentru totdeauna de fricile si temerile (de cele mai multe ori) nejustificate de care suferi de ani buni. O data ce vei ajunge sa intelegi faptul ca frica este o reactie normala care te ajuta sa lupti impotriva unui pericol si o data ce vei intelege cum trebuie sa iti controlezi acele nelinisti intense care te cuprind de fiecare data cand un factor declasnator contribuie la aparitia unui nou episod de anxietate, te vei plasa cu siguranta pe drumul cel bun al vindecarii.
Anxietatea se trateaza; poate ca in cazul tau niste sedinte de pshihoterapie ar putea sa faca minuni, si ai putea sa treci prin hipnoza sau prin cateva practici similare care sa te ajute sa iti dai seama cu adevarat care sunt adevaratele motive care te fac sa te simti asa cum o faci de fiecare data cand vezi/auzi vorbindu-se despre soareci sau paianjeni, sange sau chiar singuratate. S-ar putea sa ramai putin suprins sa vezi o alaturare atat de neobisnuita de cuvinte aici; dar, in realitate, frica de singuratate, frica de a fi respins, frica de a interactiona cu altii, frica de a vorbi in public au de cele mai multe ori aceelasi manifestari ca si frica de rozatoare sau de inaltime. O senzatie de neliniste profunda care pare sa se instaleze total nejustificat in cele mai ciudate momente si care pare sa nu te paraseasca prea curand, ganduri obsesive care iti insotesc fiecare pas, o ingrijorare total nefondata, totul pare sa se regaseasca in tiparul oricarei persoane suferinde.
Dar enumerarea nu se opreste aici. Poti sa experimentezi transpiratii si tremor, extrasistole, stari de greata si chiar colaps si dificultati in respiratie. Daca ai trecut cel putin o data in viata ta printr-un astfel de atac de anxietate, e foarte probabil sa cunosti in detaliu aceste simptome.
Evitarea, gandurile distructive par sa vina pe cale de consecinta "fireasca" si se manifesta la majoritatea dintre noi. "De ce sa tin un discurs in fata a 10 oameni, cand oricum stiu ca o sa ma albesc la fata, nu o sa pot respira si probabil o sa lesin iar in fata lor?" Intrebarea ta pare justificata, dar exista un raspuns suficient de plauzibil care sa te faca sa vezi un cadru mai larg si mai pozitiv al dilemei in cate te afli: ai nevoie sa tii acel discurs care poate la fel de bine sa fie un asa-numit "sales pitch" in cadrul caruia va trebui sa te lupti sa vinzi ceva, cuiva, actiune de care e foarte probabil sa depinda o fractiune importanta a carierei sau macar a fluturasului tau de salariu (sau a comisionului lunar, de ce nu, ca tot e vorba de marketing aici).
Asadar, evitarea specifica celor care sufera de anxietate e foarte probabil sa te insoseasca si pe tine; ar fi bine totusi sa incerci sa faci o delimitare clara intre emotiile specifice vorbitului in public, de exemplu, emotia unui discurs important pentru viata ta de student sau de angajat si teama total nejustificata de a te afisa in fata unei multimi mai mult sau mai putin numeroase pentru ca esti constient de faptul ca o sa tremuri puternic, o sa ajungi undeva foarte aproape de lesin si o sa ai dificultati in respiratie. Daca ti se intampla rar, o data la cateva luni si e vorba de o stare care poate fi tinuta sub control, probabil nu suferi de anxietate; daca, dimpotriva, aceste stari tind sa isi gaseasca un corespondent permanent in viata de zi cu zi (nu raspunzi niciodata in fata clasei sau in fata profesorilor la facultate, nu intrebi niciodata nimic de teama ca toti ochii vor fi atintiti asupra ta, nu faci niciodata prezentari Power Point si te eschivezi tot timpul in a sustine ceva oral), inseamna ca anxietatea e cea resposabila de starile prin care treci si de intensificarea lor permanenta.
Din pacate, se va crea un urat cerc vicios care te va impiedica sa faci o multime de lucruri normale, in functie de tipul exact de anxietate de care suferi:
-anxietatea generalizata se refera la o frica exagerata care isi face simtita prezenta in viata cuiva vreme de 6 luni de zile si care se refera la aspecte commune cum ar fi prieteni, familie, bani, munca sau sanatate. Principalele simptome, pe langa senzatia evidenta de teama resimtita, se mai pot referi la insomnia, oboseala, irascibilitate, iritabilitate, incapacitate de concentrare.
-fobiile specifice sunt acele fobii care se refera la caini sau soareci, paianjeni, serpi, sange, ace, inaltimi, lifturi, spatii inchise si in general orice altceva care ar putea sa iti declanseze o senzatie de frica inimaginabila. Pentru cei "din afara" care nu sufera de ceva similar, manifestarile pe care le-ai putea avea ar putea sa para hilare sau nebunesti. Chiar si tu esti probabil constient de faptul ca reactionezi exagerat in astfel de momente.
-tulburarile de stres post-traumatic sunt cele specifice unor evenimente recente sau trecute, cum ar fi accidente sau abuzuri si reactiile pacientilor sunt dintre cele mai evindente si uneori violente; socuri, suferinta, furie, incercari de suicid sunt doar cateva din manifestarile acestor oameni.
-tulburarile obsesiv-compulsive sunt caracterizate prin prezenta unor ganduri repetitive, nedorite, negative, cum ar fi teama de a fi inselat, teama de a fi uitat aragazul pornit, teama de a lua germeni (de aici si dusurile extrem de dese in fiecare zi).
Alexandra Igna

Acest articol a fost vizualizat de 21679 ori.
E bine sa consumi alimente alcaline?
30 Ianuarie 2023Printre atatea diete si regimuri care te imbie cu promisiuni de tot felul, dieta alcalina iese in evidenta prin atentia pentru sanatate, in primul rand, nu doar pentru slabit.
Dar cat este insa adevar si cat mit cand vine vorba de beneficiile sale? Cat de utile sunt alimentele alcaline pentru sanatate si pentru slabire?
Relatia dintre DIETA si ACNEE
24 Ianuarie 2023„Renunta la ciocolata daca vrei sa scapi de cosuri! Nu mai manca grasimi!” Sunt sigur ca ai auzit aceste replici daca te afli in cautarea unei solutii ca sa ai fata mai curata. Cosurile, numite oficial acnee, sunt neplacute pentru adolescenti, dar nu ocolesc nici adultii. La multi oameni, acneea va disparea dupa 25-30 de ani, dar mai sunt si „norocosi” care nu scapa de aceasta problema a pielii nici la 40 sau chiar 50 de ani.
Ce e de facut ca acneea sa dispara de tot de pe fata ta? Ce ar trebui sa mananci atunci cand ai acnee?
Cum sa ai un FICAT sanatos
17 Ianuarie 2023Situat in partea dreapta sus a cavitatii abdominale, sub diafragma, ficatul este unul dintre cele mai mari organe are corpului omenesc si cantareste aproximativ 1,5 kg - greutatea sa variaza de la persoana la persoana.
In acest video vei afla care sunt rolurile ficatului si ce trebuie sa faci ca sa il mentii sanatos!

Ca oameni aflati sub spiritul vremilor, cum spune cronicarul, auzim ...

In mod cert ai tot auzit despre efectele consumului excesiv ...

La aceasta intrebare, astazi, raspunsul tau nu este greu de ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii