Sunteti aici :: Sanatate » CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai multe fructe si legume pentru a-ti mentine sanatatea" si vrei sa afli cum poti sa scapi de migrene sau sa previi pierderile de memorie altfel decat ingurgitand tot felul de medicamente care nu iti gadila ficatul intr-un mod prea placut, iata o serie de sfaturi ciudate care vin din partea cercetatorilor.
BEA CAFEA SI SCAPA DE PIERDERILE DE MEMORIE
Potrivit unor studii desfasurate in cadrul Universitatii din Florida de Sud, cei care beau 5 cani de cafea in fiecare zi ar putea sa inverseze pierderile de memorie care sunt asociate cu boala Alzheimer. Cobaii care prezentau simptome ale acestei boli au consumat echivalentul a 5 cani de cafea in fiecare zi. Descoperirile au aratat ca soarecii de laborator si-au recapatat memoria pierduta. In plus, cafeina ar putea fi responsabila de incetinirea productiei de placi proteice care rezulta ca urmare a acestei boli. Alte cercetari sugereaza un efect de protectie pe care cafeina l-ar putea avea asupra creierului, luptand impotriva dezvoltarii simptomelor bolii Alzheimer. Cercetarile au fost realizate doar pe cobai deocamdata, si e bine de stiut ca 5 cani de cafea se pot dovedi a fi nu foarte utile pentru toata lumea. Daca suferi de probleme ale sistemului cardiovascular, daca ai hipertensiune sau suferi de migrene, e recomandat sa iti consulti medicul inainte de a te apuca sa bei 5 cani de cafea pe zi.
ASCULTA MUZICA DE OPERA PENTRU A TE REABILITA FIZIC
Cercetatorii italieni au dezvaluit ca cei care asculta muzica dinamica, cu accentul pe muzica de opera se bucura de perioade mai scurte de recuperare fizica. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Pavia s-au folosit de voluntari tineri pe care i-au pus sa asculte fragmente de muzica alerta, alternate de fragmente mai lente. Tempo-urile mai alerte au crescut rata respiratiei, ritmul cardiac si presiunea arteriala, in timp ce fragmentele mai lente au incetinit aceleasi rate, miscorandu-le valorile. Este nevoie de cercetari si mai detaliate, dar se pare ca cei care au suferit de infarct ar putea sa beneficieze de terapia prin muzica pentru a se recupera mai repede.
IARBA DE LAMAIE SI SCORTISOARA OMOARA BACTERIILE
Iarba de lamaie sau lemon grass-ul si scortisoara, alaturi de alte 11 uleiuri esentiale sunt capabile sa lupte impotriva bacteriilor rezistene la antibiotic din spitale, inclusiv Stafilococul auriu rezistent la meticilina. Uleiurile de eucalipt, lavanda, lamaie, grapefruit, menta, masline, sau salvie sunt alte cateva dintre uleiurile care au fost supuse aceluiasi test de catre niste cercetatori din Germania. Scortisoara si iarba de lamaie au inregistrat cele mai imbucuratoare rezultate, luptand cot la cot cu solutiile antiseptice folosite in mod curent de spitale.
FOLOSESTE SAPUN, NU LOTIUNE ANTIBACTERIANA
Poate ca esti tentat sa folosesti solutiile antibacteriene care se gasesc din ce in ce mai des in comert in momentul de fata, dar oamenii de stiinta ne avertizeaza ca solutiile antibacteriene care sunt destul de scumpe nu sunt cu nimic mai eficiente la curatarea mainilor decat sapunul obisnuit. Dimpotriva, aceste solutii ar putea chiar sa incurajeze dezvoltarea unor super-microbi. Jurnalul de Boli Clinice Infectioase din Statele Unite ale Americii a dezvaluit faptul ca triclosanul, principalul ingredient activ din sapunurile antibacteriene poate sa dea nastere la bacterii rezistente la antibioticele de sfera larga, cum ar fi amoxicilina. Triclosanul actioneaza asemanator antibioticelor, tintind bacteriile si distrugand componentele esentiale ale celulelor acestora. Bacteriile sunt recunoscute pentru gradul lor mare de adaptabilitate, iar E.coli sau Salmonella ar putea sa dezvolte rezistenta impotriva acestor amenintari. Potrivit acelorasi cercetatori, aceste produse de curatate sunt folosite de regula intr-un mod necorespunzator, fie pentru perioade prea scurte de timp, fie cu apa rece. Este recomandat sa iti speli mainile timp de cateva minute, cu apa calda, curata. Simpla actiune de curatare a mainilor si apa calda te pot scapa de bacterii mai eficient decat orice produs "de lux".
MIROASE UN MAR PENTRU A SCAPA DE MIGRENE
Un mar pe zi tine doctoral departe, spune o vorba din popor. Dar se pare ca un mar se poate dovedi a avea efecte si mai suprinzatoare decat iti inchipuiai probabil vreodata. Un studiu realizat pe 50 de persoane de catre Fundatia de Cercetare si Tratament prin Gust si Miros din Chicago a descoperit ca aroma specifica merelor verzi ajuta la reducerea severitatii migrenelor. Rezultatul ar putea fi legat de faptul ca aromele placute ne ajuta sa ne relaxam si sa reducem tensiunea, iar asocierea mirosului respectiv cu starea de fericire ajuta de asemenea la distragerea atentiei pacientilor de la durerea cauzata de migrene.
TRAGE APA CU CAPACUL LASAT
Microbiologistii ne recomanda sa tragem apa tinand capacul in jos. In caz contrar, particulele poluate de apa vor pluti prin baie timp de cateva ore inainte de a ateriza prin diverse locuri - unele pe periuta de dinti. Nu se intampla intotdeauna, dar bacteriile E.coli sau cele care provin din materia fecala ne pot imbolnavi, de aceea este recomandat sa lasam intotdeauna capacul coborat cand tragem apa.
(sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net/)
Alexandra Igna
Acest articol a fost vizualizat de 53412 ori.
Îmbătrânirea articulaţiilor poate fi limitată
25 Noiembrie 2024Îmbătrânirea fără probleme este despre a-ți păstra sănătatea și energia pe măsură ce anii trec, astfel încât să te bucuri din plin de viață. E vorba de a avea grijă de tine, atât fizic, cât și emoțional, printr-un stil de viață echilibrat care include o alimentație sănătoasă, mișcare regulată și odihnă suficientă. Un aspect esențial este să rămâi activ social și mental.
Conexiunile cu ceilalți și implicarea în activități care îți stimulează mintea te pot ajuta să te simți conectat și împlinit. În plus, gestionarea stresului și a emoțiilor negative joacă un rol important, pentru că liniștea interioară contribuie la sănătatea ta generală.
Totodată, prevenția este cheia. Vizitele regulate la medic, controalele de rutină și adoptarea unor obiceiuri care să sprijine imunitatea te pot ajuta să previi problemele majore. Asta înseamnă și să fii deschis să înveți și să te adaptezi, inclusiv când vine vorba de tehnologie sau noi perspective asupra vieții. Îmbătrânirea fără probleme nu înseamnă să lupți împotriva timpului, ci să-l accepți cu grație, să ai grijă de corpul și mintea ta, și să te bucuri de tot ce ai realizat până acum.
Mic ghid de inlocuiri alimentare
18 Noiembrie 2024Alegerile alimentare sănătoase joacă un rol esențial în menținerea sănătății și a stării de bine. O dietă echilibrată, bogată în fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, oferă nutrienții necesari pentru energie și funcționare optimă a organismului.
Consumarea unei varietăți de alimente ajută la prevenirea deficiențelor nutriționale, iar limitarea zahărului, a grăsimilor trans și a alimentelor procesate poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul sau bolile de inimă. Alegerea porțiilor adecvate și hidratarea corectă completează un stil de viață sănătos, contribuind la un corp și o minte în formă optimă.
Cum previi degradarea creierului?
4 Noiembrie 2024Menținerea sănătății creierului este esențială pentru o viață activă și echilibrată. Printre cele mai eficiente metode se numără o alimentație sănătoasă, somnul adecvat, activitatea fizică regulată și stimularea mentală continuă.
O dietă bogată în antioxidanți, acizi grași omega-3 și vitamine (cum ar fi vitamina B și E) sprijină funcțiile cognitive. Somnul de calitate ajută la consolidarea memoriei și la regenerarea celulară, iar exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui către creier, contribuind la o mai bună funcționare cognitivă. De asemenea, activitățile precum cititul, puzzle-urile, învățarea unei limbi noi sau practicarea unui hobby pot stimula creierul și pot preveni declinul cognitiv.
Menținerea unei vieți sociale active și gestionarea stresului prin tehnici de relaxare, precum meditația, sunt, de asemenea, importante pentru sănătatea mentală.
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...