Sunteti aici :: Antrenament » SQUASH-UL, UN SPORT IDEAL PENTRU COMBATEREA OBEZITATII
SQUASH-UL, UN SPORT IDEAL PENTRU COMBATEREA OBEZITATII
Doi jucatori, doua rachete, un teren si o minge...nu, nu este vorba de tenis, ci de squash. Destul de putin cunoscut la noi in tara, squash-ul este o metoda dinamica de petrecere a timpului liber si in acelasi timp de mentinere intr-o forma de invidiat. Unul dintre motivele pentru care squash-ul este mai putin popular in randul romanilor este acela ca inchirierea unui teren costa destul de mult, incat nu toata lumea isi permite sa joace.
Cum a aparut squash-ul ?
Acest sport isi are originile in anii 1500, cand copiii de pe strazile Parisului se jucau lovind cu mingea de un perete. Cinci secole mai tarziu, squash-ul ajunge sa fie practicat in peste 188 de tari. Mai mult, squash-ul ajunge sa se gaseasca pe lista sporturilor care sa fie incluse in Jocurile Olimplice din 2012 sau, cel mai probabil, 2016.
Squash-ul s-a dezvoltat dintr-un joc numit raquets, joc care la randul sau provine din alte 5 discipline sportive. In secolul al XVII-lea, raquets a devenit foarte popular in Anglia, nascandu-se astfel squash-ul la Scoala Harrow din afara Londrei. La inceputul anului 1990 era 12 milioane de jucatori de squash la nivel global, iar astazi sunt in jur de 50 de mii de sali de joc.
Regulile de baza ale squash-ului
Desi ca structura este asemanator tenisului, squash-ul are cateva elemente diferite. Terenul este format din patru pereti. Cel din fata are o linie de out la inaltimea de 4.57 m, orice minge care depaseste acest semn de demarcatie fiind considerata in afara suprafetei de joc. Terenul are doua jumatati in partea posterioara. Se serveste dintr-o jumatate, iar mingea trebuie sa ajunga in jumatatea cealalta. In momentul in care se serveste, mingea trebuie sa loveasca peretele din fata peste un marcaj, indiferent de cati alti pereti a atins in prealabil.
Rachetele sunt mult mai mici si mai usoare, deoarece ritmul de lovire este mult mai frecvent ca in tenis. Insa, este bine de stiut ca o racheta prea usoara (sub 130 de grame) nu este nici pe departe cea mai buna alegere, pentru ca iti solicita prea mult incheietura mainii in timpul loviturilor.
Tipul de minge utilizat depinde de nivelul jucatorilor. Astfel, cei care joaca squash la un nivel avansat vor avea mingii de culoare galbena ce au o mobilitate mai scazuta, in timp ce incepatorilor li se recomanda o minge rosie sau albastra, ceva mai elastica, care va sari mai mult, dandu-i timp jucatorului sa ajunga la ea.
Un rol important in acest joc il are echipamentul, in special pantofii. Adidasii pentru alergat nu sunt buni atunci cand joci squash pentru ca nu ofera destula protectie laterala. Astfel, risti sa te accidentezi la glezna. Pentru a evita o astfel de situatie, cumpara-ti o pereche de pantofi sport speciali pentru squash. De asemenea, nu uita de ochelarii de protectie. Sunt extrem de importanti atunci cand joci squash.
Inainte de inceperea jocului este recomandata o sesiune de incalzire si streching, pentru evitarea accidentarilor.
Squash-ul imbunatateste starea generala de sanatate
Pe langa faptul ca este un sport relaxant si distractiv, squash-ul are o serie de beneficii asupra organismului. Alaturi de efectele pozitive imediate (tonifierea corpului la nivelul bratelor si picioarelor), squash-ul constituie una dintre cele mai bune practici pentru a combate sedentarismul si obezitatea. Intr-o sedinta de 30 de minute de joc, poti arde in jur de 600 de calorii spre deosebire de alergatul pe o banda sau in parc pentru care iti trebuie ceva mai mult timp pentru a arde cele 600 de calorii. De asemenea, practicarea acestui sport ajuta la mentinerea unei greutati normale, imbunatateste coordonarea, flexibilitatea si agilitatea, ajuta la eliberarea energiilor negative, te binedispune si te energizeaza.
Atentie ! Practicarea acestui sport nu este recomandata persoanelor in varsta sau care se confrunta cu probleme cardiace.
Sa recapitulam..
- Squash-ul este un sport sanatos.
- O ora de squash te ajuta sa arzi in jur de 1000 de calorii, ceea ce este cu 70% mai mult decat o partida de tenis.
- Dezvolta agilitatea si viteza de reactie.
- Poate fi jucat atat pentru relaxare, cat si pentru mentinerea in forma.
- Ajuta la dezvoltarea armonioasa a corpului prin complexitatea miscarilor si viteza lor.
- Squash-ul poate fi practicat atat individual, cat si in echipa.
- Ajuta la eliberarea stresului si a energiilor negative.
- Nu este recomandat persoanelor in varsta sau care au boli de inima.
- Squash-ul prezinta un grad scazut de accidentare si poate fi practicat indiferent de vreme.
Te-am convins sa practici squash vara aceasta ?
Elena Diaconu
Acest articol a fost vizualizat de 68603 ori.
Beneficiile vinului rosu
1 Octombrie 2024Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.
De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...
Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...
Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...