Sunteti aici :: Sanatate » 7 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE COLESTEROL
7 LUCRURI PE CARE TREBUIE SA LE AFLI DESPRE COLESTEROL
O dieta cu un continut redus de grasimi saturate, hidratarea optima si miscarea sunt principalii tai "aliati" pentru a mentine sub control nivelul colesterolului, prevenind afectiunile cardiovasculare. In afara de un meniu inteligent si mult sport exista si alti factori pe care trebuie sa ii iei in considerare pentru a fi mereu in forma, plin de energie, cu valori normale ale colesterolului. Iata care sunt factorii care pot influenta nivelul colesterolului, independent de regim sau frecventa antrenamentelor la sala:
1. Fumatul
Credeai ca fumatul presupune riscuri majore numai pentru sanatatea plamanilor? Ei bine, specialistii te avertizeaza ca fumatul reduce nivelul "colesterolului bun" (HDL) si favorizeza depunerea grasimilor pe peretii arterelor, crescand semnificativ riscul de ateroscleroza. In aceste conditii, daca renunti la tigari iti vei putea imbunatati semnificativ nivelul colesterolului. Potrivit studiilor de specialitate riscul declansarii afectiunilor cardiovasculare scade cu 50% dupa primul an in care se renunta la fumat. In plus, tensiunea arteriala si pulsul scad la numai 20 de minute dupa ce ai fumat o tigara.
2. Diabetul, risc dublu
Daca urmezi un tratament special pentru diabet este important sa fii atent si la valorile colesterolului. Un nivel ridicat al glicemiei poate creste "colesterolul rau" (LDL), diminuandu-l pe cel "bun" (HDL). Ca urmare, specialistii au constatat ca 2 din 3 persoane care sufera de diabet se confrunta si cu afectiuni cardiovasculare. Cu toate acestea, rezultatele studiilor efectuate nu se aplica strict. Potrivit Asociatiei Americane pentru Sanatatea Cardiovasculara, reducerea colesterolului de tip LDL poate diminua cu pana la 50% complicatiile asociate diabetului.
3. Factorul genetic are un impact major
Pentru a lupta eficient impotriva colesterolului nu este suficient sa iti monitorizezi atent propria stare de sanatate, ci trebuie sa cunosti tipul de afectiuni cu care s-au confruntat membrii familiei tale. In acest mod vei putea preveni cresterea brusca a nivelului de colesterol. Daca in familia ta au existat numeroase cazuri de colesterol ridicat este posibil ca dieta sanatoasa si sportul sa nu fie suficiente pentru a-ti mentine colesterolul in limite normale. Din acest motiv este indicat sa discuti deschis cu medicul tau si sa ii dai cat mai multe detalii pentru a lua masuri din timp.
4. Dulapiorul cu medicamente, un pericol ascuns?
Majoritatea persoanelor au mereu la indemana medicamente pentru afectiuni minore cum sunt migrenele sau raceala. Chiar daca par inofensive, este important sa citesti fiecare prospect cu atentie pentru a fi constient care sunt efectele adverse. Diureticele, steroizii (in special prednisonul) si beta-blocantele (utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale) pot creste nivelul colesterolului. Daca iei aceste medicamente este recomandat sa iti monitorizezi constant valorile colesterolului.
5. O atitudine gresita nu iti afecteaza doar starea de spirit
Potrivit studiilor de specialitate, optimismul este esential pentru a avea multa energie si a infrunta orice provocare, insa te protejeaza si impotriva afectiunilor cardiovasculare. Cercetatorii au contatat ca pesimistii prezinta un risc crescut de hipertensiune arteriala, colesterol ridicat si diabet. In plus, pesimistii au tendinta sa evite sportul, fiind mult mai expusi riscului de obezitate, care favorizeaza cresterea colesterolului. Daca vrei sa ai un colesterol "cuminte" invata sa zambesti mai des, nu te gandi numai la aspectele negative ale fiecarei situatii, ci incearca sa gasesti mereu noi satisfactii si provocari. Fii activ si schimba-ti perspectiva, uita de frustrarile cotidiene si concentreaza-te asupra lucrurilor care te relaxeaza si te ajuta sa fii bine dispus. Asculta muzica, alege carti interesante, incearca masajul de relaxare, yoga sau meditatia si vei gasi noi resurse pentru a rezolva eficient problemele zilnice, eliminand emotiile negative si stresul continuu.
6. Copiii sunt si ei expusi ricului de colesterol ridicat
Specialistii au ajuns la concluzia ca ateroscleroza (ingustarea arterelor care poate provoca afectiuni cardiovasculare) se poate declansa incepand de la varsta de 8ani. In aceste conditii Asociatia Americana a Medicilor Pediatri recomanda monitorizarea atenta a colesterolului si a tensiunii arteriale in randul copiilor supraponderali. Daca in familie au existat cazuri de afectiuni cardiovasculare se recomanda verificarea periodica a nivelului de colesterol incepand de la varsta de 2 ani.
7. Colesterolul depinde si de echilibrul endocrin
Organismul femeilor asigura o protectie naturala impotriva cresterii colesterolului datorita productiei de estrogen. Astfel, datorita faptului ca estrogenul regenereaza constant colesterolul "bun", femeile au in general valori mai bune ale colesterolului de tip HDL decat barbatii. Insa, dupa instalarea menopauzei, nivelul de colesterol poate fluctua chiar daca meniul zilnic nu se modifica deloc. Scaderea nivelului de estrogen favorizeaza cresterea colesterolului "rau".
Amalia Scurt
Acest articol a fost vizualizat de 56366 ori.
Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?
9 Septembrie 2024Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.
De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.
Dieta Rina, regimul de 90 de zile
26 August 2024Dieta Rina este un regim de slăbire popular, cunoscut pentru abordarea sa de 90 de zile, în care alimentele sunt împărțite în funcție de grupe alimentare și consumate ciclic.
Dieta se bazează pe un principiu de disociere, unde fiecare zi este dedicată unui anumit tip de aliment: proteine, amidon, carbohidrați și vitamine. Aceasta nu doar ajută la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea metabolismului și la adoptarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase. Flexibilitatea și varietatea alimentelor fac ca dieta Rina să fie ușor de urmat pe termen lung.
Cum alegi cel mai eficient COLAGEN?
19 August 2024Colagenul este o proteină esențială în organism, reprezentând aproximativ 30% din totalul proteinelor corporale. Este componenta principală a pielii, oaselor, tendoanelor, ligamentelor și cartilajului, oferind structura și elasticitatea necesare acestor țesuturi.
Colagenul ajută la menținerea fermității și elasticității pielii, contribuie la regenerarea celulară și joacă un rol crucial în vindecarea rănilor. De asemenea, susține sănătatea articulațiilor și oaselor, prevenind uzura și deteriorarea acestora odată cu înaintarea în vârstă.
Pe măsură ce organismul îmbătrânește, producția de colagen scade, ceea ce poate duce la apariția ridurilor, durerilor articulare și slăbirea țesuturilor. Astfel, menținerea nivelurilor optime de colagen este esențială pentru o sănătate generală bună și pentru încetinirea procesului de îmbătrânire.
Stiai ca exista o singura boala reumatica ce poate fi ...
Expunerea la soare ne ofera multiple beneficii, printre care se ...
Daca te-ai saturat de clasicele sfaturi de genul "mananca mai ...
La inceput de primavara totul inverzeste si soarele straluceste din ...