Sunteti aici :: Sanatate » SAREA, PRIETEN SI DUSMAN
SAREA, PRIETEN SI DUSMAN
Multi dintre noi nu ne imaginam mancarea fara sare. Nici nu trebuie. Asa cum spune si spotul pe care il vedem zilnic la televizor, trebuie sa evitam EXCESUL de sare, nu sa renuntam de tot la ea. Dar oare stim noi cu adevarat de ce consumul excesiv de sare e daunator?
Sarea de bucatarie este denumirea populara pentru clorura de sodiu (NaCl). Sarea se extrage din depozite subterane, din mare sau din lacuri sarate. In Romania, zacaminte de sare gasim in localitati cu nume de ocna (mina de sare) - Ocna Sibiului, Ocna Mures, Targu Ocna, Ocnele Mari, Ocna Dejului.
De ce este sarea buna?
Sodiul din sare ajuta la mentinerea unui volum potrivit de lichide in sange si tesuturi si este foarte important pentru functionarea buna a nervilor si a muschilor.
S-a dovedit ca o cantitate prea mica de sare in organism poate duce la o functionare deficitara a celulelor din organism.
Cercetatorii americani au descoperit de curand ca o cantitate optima de sare consumata actioneaza ca un antidepresiv natural.
Sarea activeaza functiile rinichilor si scade tensiunea, conform cercetatorilor newyorkezi.
De ce este sarea rea?
Asa cum scrie si mai sus, sarea este daunatoare daca este consumata in exces.
Iata de ce ar trebui sa folosim sarea cu moderatie la prepararea alimentelor si sa evitam produsele sarate excesiv:
Prea multa sare poate duce la cresterea presiunii arteriale, la boli de inima si de rinichi.
Atunci cand consumi prea multa sare, organismul isi face rezerve suplimentare de apa care cresc presiunea sangelui si impovareaza rinichii, arterele, inima si creierul.
Rinichii regleaza nivelul de sodiu din organism. Atunci cand consumi mai mult sodiu decat pot rinichii tai sa elimine, acesta se va acumula in sange. Daca rinichii sunt in mod constant supraaglomerati din cauza nivelului ridicat de sare din organism, risti sa suferi de boli renale (insuficienta renala, pietre la rinichi).
Totodata, te poti alege cu edeme (edem= acumulare de lichid seros in spatiile intercelulare ale organelor si tesuturilor).
Excesul de lichid provocat de sare pune si inima la munca in plus. Aceasta incearca sa elimine lichidul suplimentar, ceea ce duce la cresterea presiunii arteriale.
Astfel, iau nastere boli precum insuficienta cardiaca sau accidente vasculare cerebrale.
Consumul excesiv de sare duce la eliminarea unei cantitati mari de calciu prin urina, ceea ce provoaca aparitia osteoporozei, oasele fiind si ele mai firave.
Sarea fina este daunatoare bonavilor de epilepsie si copiilor mici. Sarea in exces in alimentatia copiilor poate creste temperatura, deoarece sarea retine lichidul. De asemenea, prea multa sare poate stopa cresterea copiilor.
Sarea nu are calorii, dar creste masa corporala din cauza retentiei de apa. Vei pierde in greutate daca tii un regim cu putina sare sau chiar deloc, insa de indata ce vei reveni asupra alimentelor cu sare, vei redobandi kilogramele in plus. Acest lucru te poate face sa crezi ca dieta a fost un esec. In acelasi timp, retentia de apa, cauzata de sarea in exces, duce la aparitia celulitei sau la agravarea ei.
Cum sa consumi mai putina sare?
-Nu mai pune solnita pe masa, atunci cand mananci si ascunde-o intr-un dulap pentru a nu fi la vedere;
-Nu mai adauga sare in apa in care fierbi legume, orez sau paste;
-Incearca sa reduci sau sa eviti consumul de: ketchup, supe la plic, vegeta(cuburi sau granule); pestele saramura, bacon-ul, sunca, branza telemea prea sarata, diverse sosuri din comert, arahide sarate sau chips-uri;
-Foloseste la prepararea mancarii alimente ce dau savoare precum: verdeturi, ceapa, usturoi, ghimbir, chilli, scortisoara, suc de lamaie, piper, vin alb sau rosu si diverse alte condimente;
-Consuma sare de mare sau sare cu un continut scazut de sodiu.
Stiai ca...
...ar trebui sa consumi maximum 6 g de sare pe zi?
...sarea gema este una dintre cele mai raspandite substante din natura?
...eschimosii din partile nordice ale Canadei si indienii din sudul continentului american nu cunosc gustul sarii?
...cuvantul salariu isi are radacina in cuvantul sare?
...sarea a fost denumita "aurul alb"?
Elena Ciucu

Acest articol a fost vizualizat de 65380 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!

Cand am o suferinta eu ma astept ca doctorul sa ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii