Sunteti aici :: Nutritie » RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
RIDICHIILE ROSII, NELIPSITE DIN ALIMENTTATIE PRIMAVARA
Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta si apreciata de noi este cea mica, rosie si cu un continut alb, numita si ridiche de luna.
Ridichiile de luna sunt consumate in special primavara, atunci cand nu lipsesc de pe nicio taraba din piata si nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia nimanui.
Origine
Ridichiile sunt originare din Asia, fiind cultivate din cele mai vechi timpuri de chinezi. Ulterior au ajuns in Grecia Antica, Europa, iar apoi au cucerit toata lumea. Vechii greci foloseau ridichiile ca leac pentru tratarea nervozitatii, caderii parului si a opririi hemoragiilor. Se mai spune despre ele ca reprezentau hrana sclavilor egipteni care construiau piramidele.
Ce contin ridichile
Aceste legume sunt foarte apreciate pentru continutul lor ridicat de vitamina C, acid folic si potasiu, dar si pentru continutul mediu de vitamina B6, riboflamina, magneziu, cupru, zinc, fier si calciu. Ridichea de luna contine si foarte multi antioxidanti si este ideala de consumat daca te confrunti cu astenia de primavara, avand in vedere toate vitaminele pe care le contine. Este de asemenea si un bun detoxifiant si intaritor al imunitatii. 100 de grame de ridichii contin doar 20 de calorii si 1,6 grame fibre.
Beneficii ale consumului de ridichi
Datorita continutului ei, ridichea este considerata una dintre legumele care ajuta la prevenirea cancerului.
De asemenea, consumand ridichii de luna, poti scapa de diverse afectiuni ale stomacului (balonari abdominale, indigestii, refacerea florei intestinale).
Ridichea este recunoscuta si pentru faptul ca previne guturaiul, gripa si infectiile respiratorii. Are rezultate bune si in tratarea asmului bronsic la copii. Ridichiile de luna sunt benefice pentru tratarea tuturor afectiunilor care au la baza carenta de vitamina C, avand in vedere ca ele contin intr-o cantitate mare aceasta vitamina.
De asemenea, un consum regulat de ridichii de luna are efect de calmare si pentru afectiunile ficatului, poate impiedica dezvoltarea pietrelor la rinichi, dar si la vezica biliara. Un remediu pentru infectiile urinare este sucul de ridichi consumat timp de o saptamana de doua ori pe zi.
Amestecat cu mierea, sucul de ridichi combate si afectiunile pulmonare si tusea. Sucul de ridichii este recunoscut si pentru combaterea parazitilor intestinali.
Urticaria poate fi tratata cu 10 linguri de suc de ridichii luate pe stomacul gol zilnic.
Specialistii le recomanda bolnavilor de hepatita sa consume zilnic cate o legatura de ridichii de luna ca aperitiv, vreme de trei saptamani.
Doua-trei ridichii consumate pe stomacul gol sunt eficiente contra migrenelor, insotite de varsaturi si lipsa poftei de mancare.
Si frunzele de ridichii sunt bune
Majoritatea dintre noi arunca frunzele de ridichii si foloseste doar radacina, insa si acestea au beneficii terapeutice si se pot adauga in supe si salate datorita continutului bogat de minerale (seleniu, potasiu, calciu, sulf), de vitamine (A, B1, B2 si C) si de compusi sulfurosi, ideali pentru persoanele predispuse la osteoporoza.
Cum poti consuma ridichiile de luna
Cel mai adesea consumam ridichiile ca atare cu putina sare sau impreuna cu salata verde. Acesta este cel mai sanatos mod si cel mai dietetic, avand in vedere ca legumele sunt in stare naturala, dar si numarul lor mic de calorii. Exista insa si alte modalitati in care poti prepara ridichiile.
Un exemplu este supa de ridichii care se prepara foarte simplu: ridichiile se taie in sferturi si se calesc in putin unt. Intr-o alta oala se topeste o lingura de unt peste care se presara doua linguri de faina. Se amesteca pana se face un sos si se adauga un litru de supa. Se pune si un paharel cu smantana si se omogenizeaza. Se pun si ridichiile calite si se amesteca cu mixerul. La sfarsit se adauga putina sare si eventual niste nucsoara.
O alta reteta saraca in calorii este salata japoneza de ridichii, care este foarte gustoasa: Ridichiile se taie rondele subtiri, se amesteca cu peste marinat taiat feliute(sardine, ton) si se adauga hrean si sos de soia.
Ridichiile fierte in apa cu putin unt si piper pot constitui o garnitura sanatoasa la carnea de porc.
Poti prepara chiar si placinta de ridichii rosii. Aceasta a fost inventata de americani si este alcatuita dintr-un blat pufos si sarat in care se adauga felii subtiri de ridichii.
Stiai ca ridichea...
... era printre cele mai importante alimente pentru europeni, inainte de aparitia cartofului?
... de luna poate ajunge pana la 1 kg, dar se recolteaza cand este mica?
... este ruda indepartata cu hreanul?
... de luna este ideala in dieta si ajuta la slabit?
... previne alergiile?
... contine aproximativ 93% apa?
Elena Ciucu

Acest articol a fost vizualizat de 121134 ori.
Dieta PALEO - adevar sau mit?
28 Martie 2023Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.
Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.
Cum sa mananci cu adevarat sanatos
20 Martie 2023"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.
Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!
Alimente care reduc inflamatia
13 Martie 2023Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.
Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.
Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.
Adauga un comentariu Acest articol are 4 comentarii.
O ridiche - doua ridichi.
Nu ridichii.
Ce limba vorbiti mai fratilor?
Ce incredere inspirati in recomandarile pe care le faceti, daca nu stiti sa scrieti ?
Cat ati citit si cat ati scris in viata ?
Cum sa urmez indicatiile cuiva care nu stie sa scrie macar ?
Nu combate nimic,previne. doar.
Vednica reclama...combate cancerul...hai nu mai spune...wtf
este super tare!

Daca te astepti sa citesti un articol referitor la efectele ...

Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi ...

Dislipidemiile reprezinta modificari cantitative sau calitative ale fractiunilor lipidice in ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii