Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Ramat vertical la aparat
METODA "HEAVY DUTY"
ENCEFALOPATIA HIPOXIC-ISCHEMICA
PIZZA
DEFINIREA, ULTIMA FRONTIERA...


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole Proiectul 42 pentru o sansa
LA CE MESAJE SUTEM RECEPTIVI CAND VINE VORBA DE SANATATEA NOASTRA?
ALTE 8 SPORTURI CIUDATE
CIUDAT, DAR ADEVARAT - SOLUTII CONTROVERSATE DE SANATATE
COENZIMA Q10, VERIGA LIPSA IN TRATAMENTUL CANCERULUI?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Ce mananci ca sa previi osteoporoza Fierbinte
Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Ghiduri de sanatate » Ghidul nutritiei » Alimentatia si cresterea in greutate
Ghidul nutritiei

Alimentatia si cresterea in greutate


Cand vine vorba despre crestere in greutate, trebuie sa lamurim un aspect: important este ca aceasta sa se produca prin dezvoltarea masei musculare si nu prin acumulare de grasime. O musculatura mai bine dezvoltata va face mai puternici, ca sa nu mai vorbim despre imbunatatirea aspectului fizic, in timp ce acumularea de grasime, pe langa faptul ca este nociva pentru sanatate, strica complet imaginea oricui.

Ca si in cazul scaderii in greutate, trebuie sa fiti realisti in privinta cantitatii de masa musculara pe care o puteti acumula. In ecuatia transformarii corpului intra mai multi parametrii cum ar fi potentialul genetic, sexul, varsta, regimul alimentar, programul de antrenament si nu in ultimul rand, motivatia. Uitati-va cu atentie la membrii familiei voastre si in acest fel va puteti analiza potentialul.

Oricare ar fi punctul de pornire, trebuie sa fiti constienti ca nu se poate creste in greutate decat in conditiile unui aport caloric suplimentar, care a fost stabilit la un minim de 500 kcal/zi, peste valoarea de mentinere a regimului alimentar zilnic. Spre exemplu, o persoana care are nevoie de 2500 kcal pe zi pentru a-si desfasura activitate, va trebui sa consume peste 3000 kcal pentru a creste in greutate.

Contrar opiniei multora, cel mai mare impact asupra cresterii in greutate il are acest aport caloric suplimentar si nu cantitatea de proteine pe care o consumati. Dezvoltarea masei musculare necesita existenta unui aport caloric suficient pentru a sustine necesarul energetic si dezvoltarea de noi tesuturi. Un aport caloric insuficient va face ca o parte din proteinele din alimentatie si cele din structurile organismului sa fie utilizate pentru a satisface nevoile energetice, in loc sa fie folosite pentru dezvoltarea masei musculare.

Oricine doreste sa creasca in greutate, trebuie sa fie mult mai atent cu alimentatia decat in mod normal. Trebuie sa mancati mai frecvent, chiar daca uneori nu va este foame. Aportul caloric suplimentar este de preferat sa provina in principal din alimente. Suplimentele nutritive pot sa reprezinte o alternativa buna, in special atunci cand nu aveti prea mult timp la dispozitie pentru a va prepara mese bogate in proteine - totusi este de preferat ca cea mai mare parte a dietei zilnice sa provina din alimente naturale, proaspete sau gatite. Oricat de importante ar fi proteinele pentru dezvoltarea masei musculare, nu uitati ca fara un aport optim de carbohidrati, acestea nu pot fi metabolizate in organism. Alimentele bogate in carbohidrati trebuie sa va asigure necesarul de 50-60% carbohidrati in dieta zilnica.
Carnea de vaca, pui, peste, ouale, branza - contin proteine de calitate, dar foarte putini carbohidrati. Laptele (de vaca si cel de soia), iaurtul, branza de vaci, fasolea si mazarea reprezinta surse atat de proteine, cat si de carbohidrati. Legumele, fructele, orezul, painea si cerealele sunt bogate in carbohidrati, dar contin destul de putine proteine. Ca sa consumati simultan suficienti carbohidrati si proteine, va trebui sa faceti combinatii intre grupele de alimente ce contin multi carbohidrati, cu grupele alimentare ce contin multe proteine. De exemplu, la salate adaugati ton, pui sau oua, peste paste puneti bucatele de carne cu sos, mancati paine cu branza, cereale cu lapte sau iaur si orezul fiert amestecati-l cu fasole. O alternativa la concentratele proteice poate fi un amestec de lapte praf degresat cu fulgi de ovaz sau orez fiert.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 25061 ori.



Ce mananci ca sa previi osteoporoza

26 Septembrie 2023

Oasele au reputatia de a fi dure, dar cu toate acestea sunt tesut viu, care se transforma si se reface de-a lungul anilor. La fel ca alte parti din corp, oasele se dezvolta si se regenereaza mai rapid in tinerete, pentru ca pe masura ce inaintam in varsta procesul sa devina mai anevoios. Osteoporoza este o boala care afecteaza densitatea oaselor, astfel ca acestea devin fragile si se pot rupe usor. Este o boala “silentioasa”, in sensul ca se dezvolta in timp, fara dureri sau simptome majore. 


Totul despre DIETA NORDICA

19 Septembrie 2023

Dieta nordica are legatura cu alimentatia din tarile nordice - Norvegia, Danemarca, Suedia, Finlanda si Islanda. Totusi, ea nu reflecta neaparat modul in care mananca in mod obisnuit persoanele din aceste tari, asa ca daca mergi in vacanta acolo, nu te astepta sa gasesti doar alimente despre care vei citi in acest articol.

De asemenea, dieta nu include doar ce mancau oamenii acum cateva secole in aceasta zona, ci este deschisa si catre produse mai “actuale”, cum este uleiul de rapita.


Beneficiile pentru sanatate ale cireselor

11 Septembrie 2023

Exista numeroase varietati de cirese, iar pe langa varianta proaspata le poti consuma si sub forma de compot, gem, sosuri, confiate, in diferite dulciuri sau sucuri. Tine cont insa ca acestea din urma au de obicei zahar adaugat si sunt mai calorice. Rezultatele studiilor realizate pe animale si pe oameni sugereaza ca ciresele pot reduce riscul aparitiei mai multor boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul si cancerul. In plus, exista dovezi ca un consum de cirese poate imbunatati somnul, functia cognitiva si recuperarea dupa exercitii fizice intense. Ciresele sustin sanatatea si prin prevenirea sau scaderea stresului oxidativ si a inflamatiei.


Articole din aceeasi categorie

Energia Energia
Organismul uman are nevoie permanent de energie, chiar si in ...
Glucidele Glucidele
Carbohidratii reprezinta sursa principala de energie a organismului si cea ...


Proteinele Proteinele
Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti cu importanta speciala pentru ...
Lipidele (grasimile) Lipidele (grasimile)
Lipidele reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a ...


Alte articole despre Ghidul nutritiei









Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii