Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SAUNA, EFECTE, INDICATII SI CONTRAINDICATII
OBOSEALA OCULARA, SFATURI PRACTICE SI REMEDII NATURALE
MOBILUL SI SCADEREA IN GREUTATE
ZGOMOTELE ARTICULARE - ar trebui sa ne ingrijoreze?
Ghidul exercitiilor de stretching


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole REGIMURILE DE SLABIRE CU PUTINI CARBOHIDRATI
ANTICII ERAU MAI IN FORMA DECAT NOI
SEMINAR POWERPLATE (2008)
Ramat din aplecat cu haltera
PE SCURT DESPRE PILATES
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Secretul oaselor puternice Fierbinte
Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale: rn Consumă...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE

PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE


PROBIOTICELE_BACTERI_25295.jpgIn ultima vreme etichetele unor produse ne confrunta cu un nou termen cel de mancare probiotica. Dar ce inseamna aceasta?

Totul este strans legat de flora intestinala alcatuita dintr-un numar imens de bacterii probiotice. Denumirea de probiotice a acestora provine de la actiunea lor pentru viata, contrar antibioticelor care inseamna anti-viata. Corpul nostru este construit pentru a avea o relatie simbiotica cu bacteriile probiotice. Mai pe inteles, ele ne ajuta sa ne digeram hrana, ne apara de microorganisme daunatoare mentinandu-ne intr-o stare de echilibru iar noi, in schimb, suntem un hotel de 5 stele all-inclusive pentru ele. Rezonabil, nu-i asa?

Ele se gasesc in numar mai mic in stomac datorita acidului gastric proliferand in intestine, concentratia cea mai mare gasindu-se in intestinul gros. O populatie numeroasa a bacteriilor probiotice este necesara pentru a ne ajuta la digestie si pentru a ne apara organismul de microorganismele daunatoare. Cand numarul lor scade in comparatie cu bacteriile daunatoare organismul inceteaza sa mai functioneze normal si in timp poate duce la probleme serioase de sanatate. Proportia normala este de 85% bacterii probiotice si 15% bacterii potential daunatoare.

Corpul nostru incepe sa acumuleze bacterii din momentul in care procesul de nastere se declanseaza, fetusul dezvoltandu-se pana atunci intr-un mediu steril. Laptele matern este principala sursa de probiotice in primele luni ale vietii. Flora intestinala se va dezvolta rapid copilul adunand bacterii bune si rele din mediul sau inconjurator si de la oamenii cu care intra in contact. Este foarte important ca bebelusul sa fie expus cat mai repede posibil la surse sigure de bacterii probiotice. Sistemul imunitar invata sa recunoasca si sa tolereze colonizarea bacteriana in jurul primului an de viata. O data ce acest proces de colonizare a sistemului digestiv este complect, flora intestinala formata va ramane in mare parte constanta tot restul vietii. Pe masura ce ne maturizam si personalitatea noastra manifesta caracteristici fixe si preferinte clare asa si sistemul digestiv dobandeste o preferinta pentru cocktail-ul de bacterii pe care a fost deja programat sa-l recunoasca. Devine foarte dificil sa convingem ulterior organismul sa recunoasca sau sa accepte noi bacterii benefice.

Studii stiintifice au relevat o serie de beneficii ale probioticelor:

Descompunerea hidrocarburilor, adica, alimentele sunt descompuse in elementele lor de baza pentru a putea fi absorbite cat mai eficient de catre sistemul digestiv astfel probioticele, marind potentialul nutritiv si intarind cresterea celulara si dezvoltarea normala in general.

Probioticele se infiltreaza sub stratul de tartru intestinal detasandu-l si ajutand la eliminarea naturala a acestuia, pastrand curatenia sistemului digestiv. Constipatia este rapid inlaturata iar miscarile tractului intestinal se normalizeaza rapid, combatand si diarea. Simbioza lor cu tesuturile si celulele din organe ajuta la metabolizarea proteinelor ducand la eliminarea apelor reziduale din organism. Prin curatarea colonului respiratia urat mirositoare si mirosul transpiratiei este redus deoarece organismul nu mai este nevoit sa elimine toxinele prin plamani si glandele sudoripare.

Ele produc o cantitate insemnata de enzime si maresc aportul de vitamine si nutrienti, in special a vitaminelor B si K, a acizilor grasi, a calciului si a fierului.

Un alt beneficiu este ajutorul pe care probioticele il aduc sistemului imunitar, stimulandu-l in procesul de formare a anticorpilor, atasandu-se de peretii intestinali formeaza un mediu usor acid care descurajeaza dezvoltarea bacteriilor provocatoare de boli, deci usureaza munca sistemului imunitar. Din aceste motive ele sunt printre altele folosite in terapii care ajuta la diminuarea alergiilor. Ajuta la distrugerea virusilor si a parazitilor imbunatatindu-ne dramatic sanatatea.

S-au constatat un nivel scazut al colesterolului, o imbunatatire a alergiilor si afectiunilor dermatologice si o incidenta scazuta a micozelor atunci cand se consuma probiotice.

Deci avem numai de castigat din consumul lor si foarte mult de pierdut prin neglijarea acestei relatii cu adevarat pe viata. Iar acum ca stim ce sunt, iata si o lista de alimente probiotice, cunoscute si sub denumirea de alimente vii:
Cele mai multe probiotice din alimentatia noastra provin din bacteriile lactice. Ele se gasesc in iaurturi, kefir si unele branzeturi moi, ca de exemplu branza proaspata de vaci. Trebuie sa fim atenti cand alegem iaurtul de pe raft, el nu trebuie sa contina lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrasare, zahar, glucoza sau fructoza. Un alt indicator este perioada de valabilitate care nu trebuie sa depaseasca 10 zile.

Alte surse naturale de probiotice la indemana tuturor sunt muraturile (cu recomandarea de a fi consumate cu moderatie sau in unele cazuri contraindicate din cauza continutului ridicat de sare), ceapa, prazul, cicoarea, drojdia de bere.



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 55810 ori.



Secretul oaselor puternice

7 Octombrie 2024

Pentru a avea oase puternice si sănătoase, este important să urmezi câteva reguli esențiale:

Consumă alimente bogate în calciu și vitamina D - Calciul întărește oasele, iar vitamina D ajută organismul să absoarbă acest mineral. Include în dietă lactate, pește gras, migdale și legume verzi.

Fă mișcare regulată – Exercițiile fizice de impact, cum ar fi mersul pe jos, alergarea sau ridicarea greutăților, stimulează întărirea oaselor.

Evită fumatul și consumul excesiv de alcool – Ambele obiceiuri slăbesc densitatea osoasă și cresc riscul de osteoporoză.

Menține un stil de viață echilibrat – Somnul suficient și evitarea stresului contribuie la sănătatea generală a organismului, inclusiv a oaselor.

Prin combinarea unei alimentații corecte, a exercițiilor fizice și a obiceiurilor sănătoase, poți menține oase puternice și rezistente.

Am o surpriza pentru tine: cu codul "DRDamian15" ai reducere 15% la comanda produsului D3 + K2 MK7 Duo Lipozomal, pe site - https://www.cosmopharm.eu


Beneficiile vinului rosu

1 Octombrie 2024

Vinul roșu, consumat cu moderație, are numeroase beneficii pentru sănătate datorită antioxidanților, cum ar fi resveratrolul. Acesta ajută la protejarea inimii prin reducerea riscului de boli cardiovasculare și îmbunătățirea circulației sângelui.

De asemenea, poate contribui la creșterea nivelului de colesterol „bun” (HDL) și la protejarea vaselor de sânge. Polifenolii din vinul roșu au proprietăți antiinflamatoare și pot ajuta la prevenirea bolilor degenerative. Totuși, este important să fie consumat cu moderație, deoarece excesul poate avea efecte negative asupra sănătății.


Cat de folositoare sunt aplicatiile de numarat calorii?

9 Septembrie 2024

Aplicațiile de numărat calorii sunt instrumente utile pentru gestionarea alimentației și menținerea unui stil de viață sănătos. Acestea permit utilizatorilor să își monitorizeze aportul zilnic de calorii, macronutrienți și micronutrienți, facilitând atingerea obiectivelor de pierdere în greutate, menținere sau creștere în masă musculară.

De obicei, aplicațiile oferă baze de date extinse cu alimente, inclusiv produse de branduri populare, și permit adăugarea manuală a alimentelor consumate. Prin oferirea unui feedback în timp real, utilizatorii pot ajusta cantitățile și tipurile de alimente pentru a se încadra în obiectivele stabilite.


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii