Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Editiile concursului DA JOS BURTA!
DIVORTUL, UN INCEPUT PENTRU UN NOU DRUM
CREMA DE DOVLECEI
BEAMFIT, FITNESS DE VIITOR
ELIBERAREA GH


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole MODELEAZA-TI COAPSELE
Ridicarea genunchilor la piept din atarnat la bara
ANTRENAMENT BICEPSI PENTRU INCEPATORI SAU AVANSATI
FAZELE INTRARII IN FORMA
Stretching - antebrate - exercitii set 2
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Alimente care scad tensiunea arteriala Fierbinte
Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE

PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE


PROBIOTICELE_BACTERI_25295.jpgIn ultima vreme etichetele unor produse ne confrunta cu un nou termen cel de mancare probiotica. Dar ce inseamna aceasta?

Totul este strans legat de flora intestinala alcatuita dintr-un numar imens de bacterii probiotice. Denumirea de probiotice a acestora provine de la actiunea lor pentru viata, contrar antibioticelor care inseamna anti-viata. Corpul nostru este construit pentru a avea o relatie simbiotica cu bacteriile probiotice. Mai pe inteles, ele ne ajuta sa ne digeram hrana, ne apara de microorganisme daunatoare mentinandu-ne intr-o stare de echilibru iar noi, in schimb, suntem un hotel de 5 stele all-inclusive pentru ele. Rezonabil, nu-i asa?

Ele se gasesc in numar mai mic in stomac datorita acidului gastric proliferand in intestine, concentratia cea mai mare gasindu-se in intestinul gros. O populatie numeroasa a bacteriilor probiotice este necesara pentru a ne ajuta la digestie si pentru a ne apara organismul de microorganismele daunatoare. Cand numarul lor scade in comparatie cu bacteriile daunatoare organismul inceteaza sa mai functioneze normal si in timp poate duce la probleme serioase de sanatate. Proportia normala este de 85% bacterii probiotice si 15% bacterii potential daunatoare.

Corpul nostru incepe sa acumuleze bacterii din momentul in care procesul de nastere se declanseaza, fetusul dezvoltandu-se pana atunci intr-un mediu steril. Laptele matern este principala sursa de probiotice in primele luni ale vietii. Flora intestinala se va dezvolta rapid copilul adunand bacterii bune si rele din mediul sau inconjurator si de la oamenii cu care intra in contact. Este foarte important ca bebelusul sa fie expus cat mai repede posibil la surse sigure de bacterii probiotice. Sistemul imunitar invata sa recunoasca si sa tolereze colonizarea bacteriana in jurul primului an de viata. O data ce acest proces de colonizare a sistemului digestiv este complect, flora intestinala formata va ramane in mare parte constanta tot restul vietii. Pe masura ce ne maturizam si personalitatea noastra manifesta caracteristici fixe si preferinte clare asa si sistemul digestiv dobandeste o preferinta pentru cocktail-ul de bacterii pe care a fost deja programat sa-l recunoasca. Devine foarte dificil sa convingem ulterior organismul sa recunoasca sau sa accepte noi bacterii benefice.

Studii stiintifice au relevat o serie de beneficii ale probioticelor:

Descompunerea hidrocarburilor, adica, alimentele sunt descompuse in elementele lor de baza pentru a putea fi absorbite cat mai eficient de catre sistemul digestiv astfel probioticele, marind potentialul nutritiv si intarind cresterea celulara si dezvoltarea normala in general.

Probioticele se infiltreaza sub stratul de tartru intestinal detasandu-l si ajutand la eliminarea naturala a acestuia, pastrand curatenia sistemului digestiv. Constipatia este rapid inlaturata iar miscarile tractului intestinal se normalizeaza rapid, combatand si diarea. Simbioza lor cu tesuturile si celulele din organe ajuta la metabolizarea proteinelor ducand la eliminarea apelor reziduale din organism. Prin curatarea colonului respiratia urat mirositoare si mirosul transpiratiei este redus deoarece organismul nu mai este nevoit sa elimine toxinele prin plamani si glandele sudoripare.

Ele produc o cantitate insemnata de enzime si maresc aportul de vitamine si nutrienti, in special a vitaminelor B si K, a acizilor grasi, a calciului si a fierului.

Un alt beneficiu este ajutorul pe care probioticele il aduc sistemului imunitar, stimulandu-l in procesul de formare a anticorpilor, atasandu-se de peretii intestinali formeaza un mediu usor acid care descurajeaza dezvoltarea bacteriilor provocatoare de boli, deci usureaza munca sistemului imunitar. Din aceste motive ele sunt printre altele folosite in terapii care ajuta la diminuarea alergiilor. Ajuta la distrugerea virusilor si a parazitilor imbunatatindu-ne dramatic sanatatea.

S-au constatat un nivel scazut al colesterolului, o imbunatatire a alergiilor si afectiunilor dermatologice si o incidenta scazuta a micozelor atunci cand se consuma probiotice.

Deci avem numai de castigat din consumul lor si foarte mult de pierdut prin neglijarea acestei relatii cu adevarat pe viata. Iar acum ca stim ce sunt, iata si o lista de alimente probiotice, cunoscute si sub denumirea de alimente vii:
Cele mai multe probiotice din alimentatia noastra provin din bacteriile lactice. Ele se gasesc in iaurturi, kefir si unele branzeturi moi, ca de exemplu branza proaspata de vaci. Trebuie sa fim atenti cand alegem iaurtul de pe raft, el nu trebuie sa contina lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrasare, zahar, glucoza sau fructoza. Un alt indicator este perioada de valabilitate care nu trebuie sa depaseasca 10 zile.

Alte surse naturale de probiotice la indemana tuturor sunt muraturile (cu recomandarea de a fi consumate cu moderatie sau in unele cazuri contraindicate din cauza continutului ridicat de sare), ceapa, prazul, cicoarea, drojdia de bere.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 50226 ori.



Alimente care scad tensiunea arteriala

5 Iunie 2023

Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.

In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!


Beneficiile consumului de patrunjel

29 Mai 2023

Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.

Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.


Alimente care te scapa de raceala

22 Mai 2023

Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!

De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(27 Februarie 2011 21:50) Dr. Cristina Csiffo a spus

Incearca sa eviti ambalajele frumos colorate a iaurturilor de import si orienteaza-te spre brandurile cu traditie romaneasca.
Spun asta, deoarece nu pot face reclama la vreo marca anume de iaurt; etichetele ar trebui sa vorbeasca de la sine.

(22 Februarie 2011 01:09) angy a spus

pai nu avem ce cumpara, caci toate iaurturile au macar unul din componentele enumerate in articol, si in plus sunt facute si din lapte pasteurizat. Pai de unde bacterii de orice fel atunci?


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii