Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Stretching - antebrate - exercitii set 2
CE ESTE FOTOSENSIBILITATEA?
TONIFIEREA MUSCHILOR FESIERI
MICOZELE CUTANATE
7 SOLUTII PENTRU A INVINGE POFTELE ALIMENTARE


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole IN LUPTA CU DEPENDENTA DE CIOCOLATA
FITNESS IN FUNCTIE DE VARSTA
Interviu la KanalD despre sucuri carbogazoase
CSID - Gustarile in parc si riscul de obezitate
Remedii naturiste si suplimente nutritive pentru slabire
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cele mai bune alimente pentru un somn de calitate Fierbinte
Afla ce alegeri alimentare trebuie sa faci ca sa te odihnesti mai bine!rnDaca gandul la somn iti da cosmaruri,...
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE

PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE


PROBIOTICELE_BACTERI_25295.jpgIn ultima vreme etichetele unor produse ne confrunta cu un nou termen cel de mancare probiotica. Dar ce inseamna aceasta?

Totul este strans legat de flora intestinala alcatuita dintr-un numar imens de bacterii probiotice. Denumirea de probiotice a acestora provine de la actiunea lor pentru viata, contrar antibioticelor care inseamna anti-viata. Corpul nostru este construit pentru a avea o relatie simbiotica cu bacteriile probiotice. Mai pe inteles, ele ne ajuta sa ne digeram hrana, ne apara de microorganisme daunatoare mentinandu-ne intr-o stare de echilibru iar noi, in schimb, suntem un hotel de 5 stele all-inclusive pentru ele. Rezonabil, nu-i asa?

Ele se gasesc in numar mai mic in stomac datorita acidului gastric proliferand in intestine, concentratia cea mai mare gasindu-se in intestinul gros. O populatie numeroasa a bacteriilor probiotice este necesara pentru a ne ajuta la digestie si pentru a ne apara organismul de microorganismele daunatoare. Cand numarul lor scade in comparatie cu bacteriile daunatoare organismul inceteaza sa mai functioneze normal si in timp poate duce la probleme serioase de sanatate. Proportia normala este de 85% bacterii probiotice si 15% bacterii potential daunatoare.

Corpul nostru incepe sa acumuleze bacterii din momentul in care procesul de nastere se declanseaza, fetusul dezvoltandu-se pana atunci intr-un mediu steril. Laptele matern este principala sursa de probiotice in primele luni ale vietii. Flora intestinala se va dezvolta rapid copilul adunand bacterii bune si rele din mediul sau inconjurator si de la oamenii cu care intra in contact. Este foarte important ca bebelusul sa fie expus cat mai repede posibil la surse sigure de bacterii probiotice. Sistemul imunitar invata sa recunoasca si sa tolereze colonizarea bacteriana in jurul primului an de viata. O data ce acest proces de colonizare a sistemului digestiv este complect, flora intestinala formata va ramane in mare parte constanta tot restul vietii. Pe masura ce ne maturizam si personalitatea noastra manifesta caracteristici fixe si preferinte clare asa si sistemul digestiv dobandeste o preferinta pentru cocktail-ul de bacterii pe care a fost deja programat sa-l recunoasca. Devine foarte dificil sa convingem ulterior organismul sa recunoasca sau sa accepte noi bacterii benefice.

Studii stiintifice au relevat o serie de beneficii ale probioticelor:

Descompunerea hidrocarburilor, adica, alimentele sunt descompuse in elementele lor de baza pentru a putea fi absorbite cat mai eficient de catre sistemul digestiv astfel probioticele, marind potentialul nutritiv si intarind cresterea celulara si dezvoltarea normala in general.

Probioticele se infiltreaza sub stratul de tartru intestinal detasandu-l si ajutand la eliminarea naturala a acestuia, pastrand curatenia sistemului digestiv. Constipatia este rapid inlaturata iar miscarile tractului intestinal se normalizeaza rapid, combatand si diarea. Simbioza lor cu tesuturile si celulele din organe ajuta la metabolizarea proteinelor ducand la eliminarea apelor reziduale din organism. Prin curatarea colonului respiratia urat mirositoare si mirosul transpiratiei este redus deoarece organismul nu mai este nevoit sa elimine toxinele prin plamani si glandele sudoripare.

Ele produc o cantitate insemnata de enzime si maresc aportul de vitamine si nutrienti, in special a vitaminelor B si K, a acizilor grasi, a calciului si a fierului.

Un alt beneficiu este ajutorul pe care probioticele il aduc sistemului imunitar, stimulandu-l in procesul de formare a anticorpilor, atasandu-se de peretii intestinali formeaza un mediu usor acid care descurajeaza dezvoltarea bacteriilor provocatoare de boli, deci usureaza munca sistemului imunitar. Din aceste motive ele sunt printre altele folosite in terapii care ajuta la diminuarea alergiilor. Ajuta la distrugerea virusilor si a parazitilor imbunatatindu-ne dramatic sanatatea.

S-au constatat un nivel scazut al colesterolului, o imbunatatire a alergiilor si afectiunilor dermatologice si o incidenta scazuta a micozelor atunci cand se consuma probiotice.

Deci avem numai de castigat din consumul lor si foarte mult de pierdut prin neglijarea acestei relatii cu adevarat pe viata. Iar acum ca stim ce sunt, iata si o lista de alimente probiotice, cunoscute si sub denumirea de alimente vii:
Cele mai multe probiotice din alimentatia noastra provin din bacteriile lactice. Ele se gasesc in iaurturi, kefir si unele branzeturi moi, ca de exemplu branza proaspata de vaci. Trebuie sa fim atenti cand alegem iaurtul de pe raft, el nu trebuie sa contina lapte praf reconstituit, arome, coloranti, fructe, agenti de ingrasare, zahar, glucoza sau fructoza. Un alt indicator este perioada de valabilitate care nu trebuie sa depaseasca 10 zile.

Alte surse naturale de probiotice la indemana tuturor sunt muraturile (cu recomandarea de a fi consumate cu moderatie sau in unele cazuri contraindicate din cauza continutului ridicat de sare), ceapa, prazul, cicoarea, drojdia de bere.



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 53054 ori.



Cele mai bune alimente pentru un somn de calitate

26 Februarie 2024

Afla ce alegeri alimentare trebuie sa faci ca sa te odihnesti mai bine!

Daca gandul la somn iti da cosmaruri, pentru ca nu poti sa dormi sau adormi foarte greu, este bine sa acorzi mai multa atentie mesei de seara.

Exista cateva alimente recomandate la cina pentru a avea un somn bun, odihnitor, despre care vom vorbi in acest clip.



Cum eviti platoul in dieta

19 Februarie 2024

Ai facut primii pasi si ai inceput sa slabesti. Hainele iti sunt mai largi, te simti bine in pielea ta si primesti felicitari de la toata lumea.

Insa dupa o perioada, numarul de pe cantar a intepenit si nu vrea si pace sa coboare. Inainte sa arunci cantarul sau sa renunti definitiv la dieta, sunt cateva lucruri pe care sa le iei in calcul. Stagnarea sau perioada de platou este o etapa foarte des intalnita in procesul de slabire.

Dar de ce apare? Afla raspunsul in acest clip si mai ales ce trebuie sa faci ca sa eviti acest nesuferit PLATOU!


Dieta cu alimente moi

12 Februarie 2024

Dieta cu alimente moi sau "dieta fara mestecat" este o dieta in care o persoana trebuie sa manance numai alimente moi si care necesita o mestecare minima, evitand toate alimentele care nu corespund acestor cerinte.

Cui se recomanda o astfel de dieta?

Principalii beneficiari sunt persoanele in varsta, dar ei nu sunt singurii care ar putea avea nevoie sa gaseasca alimente nutritive pe care sa le manance fara a mesteca.



Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(27 Februarie 2011 21:50) Dr. Cristina Csiffo a spus

Incearca sa eviti ambalajele frumos colorate a iaurturilor de import si orienteaza-te spre brandurile cu traditie romaneasca.
Spun asta, deoarece nu pot face reclama la vreo marca anume de iaurt; etichetele ar trebui sa vorbeasca de la sine.

(22 Februarie 2011 01:09) angy a spus

pai nu avem ce cumpara, caci toate iaurturile au macar unul din componentele enumerate in articol, si in plus sunt facute si din lapte pasteurizat. Pai de unde bacterii de orice fel atunci?


Articole din aceeasi categorie

10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI 10 BENEFICII SURPRINZATOARE ALE TELINEI
Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...
CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2 CAFEAUA SI LUPTA EI IMPOTRIVA DIABETULUI DE TIP 2
Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...


ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL? ESTE ZAHARINA MAI BUNA DECAT ZAHARUL?
De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...
LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE LEGATURA DINTRE SARE SI HIPERTENSIUNE
"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...


Alte articole despre Nutritie






1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 1 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii