Sunteti aici :: Nutritie » DIETA BERNSTEIN, RECOMANDATA DIABETICILOR
DIETA BERNSTEIN, RECOMANDATA DIABETICILOR
Dieta a fost dezvoltata de endocrinologul Richard K. Bernstein in perioada in care se lupta cu diabetul zaharat de tip 1. Bernstein nu recomanda un raport specific al celor trei grupe de alimente principale: proteine, grasimi si carbohidrati, ci opteaza pentru consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. De asemenea, diabeticii care urmeaza acest program alimentar trebuie sa isi testeze glicemia de 5-8 ori pe zi si in functie de rezultatele testelor, trebuie sa consume anumite alimente care au rolul de a regla nivelul zaharului din sange.
In principiu, dieta Bernstein are trei reguli de baza:
- Eliminarea din dieta a alimentelor care contin zahar in stare pura, care interactioneaza repede cu carbohidratii. Din categoria acestor alimente fac parte cuburile de zahar si produsele care contin amidon precum painea, pastele, cerealele si cartofii.
- Reducerea consumului de carbohidrati, la o cantitate care nu influenteaza nivelul de insulina, injectata sau produsa natural de catre organism. Acest lucru va evita cresterea nivelului de zahar din sange dupa servirea unei mese.
- Specialistii ii sfatuiesc pe diabetici sa tina cont de faptul ca ei nu trebuie sa se ridice de la masa daca inca le mai este foame, dar nici nu ar trebui sa mai manance cand s-a instalat senzatia de satietate.
Bernstein le recomanda persoanelor care sufera de diabet sa evite alimentele "periculoase", mai ales acelea pe a caror eticheta scrie ca nu contin zahar. Astfel de produse contin niste substante care in combinatie pot duce la cresterea rapida a nivelului de zahar din sange. Asadar, etichetele produselor alimentare trebuie sa fie verificate pentru a se evita consumul de substante precum: miere, zaharoza, sirop de porumb, lactoza, sorbitol, maltodextrina, sirop de maleasa, fructoza, dulcitol, maltoza, zahar din trestie de zahar, glucoza, dextrina, manitol, xilitol. De asemenea, endocrinologul atrage atentia si asupra anumitor alimente care trebuiesc evitate: cereale, cipsuri, dulciuri, popcorn, covrigei, batoane proteice, produse fast-food, lapte (cu exceptia celui de soia), branza de vaci, fructe si sucuri din fructe, legume precum sfecla, morcovi, porumb, cartofi, fasole si rosii, conserve, supe.
Alimente permise in dieta sunt: pestele si fructele de mare, carne de pasare, oua, tofu, branza, unt, margarina, iaurt, smantana, lapte din soia, produse din faina de soia, biscuiti, salate cu un continut scazut de carbohidrati, nuci, budinca fara zahar, ceaiuri din plante medicinal, siropuri fara calorii.
Beneficiile dietei Bernstein
Dieta vine in ajutorul celor care sufera de diabet zaharat, ajutandu-i sa isi mentina in limite normale cantitatea de zahar din sange pe parcursul intregii zile. Astfel, diabeticii au un risc mai scazut de a face complicatii care duc la pierderea totala a vederii, aparitia bolilor cardiovasculare, disfunctii erectile, gluacom, ulceratii la nivelul picioarelor, amputatie, hipertensiune arteriala si hipercolesterolemie. Potrivit unui studiu realizat de catre Institutul pentru Prevenirea si Controlul Diabetului , persoanele care reusesc sa isi controleze nivelul glicemiei, prezinta un risc cu 75% mai mic de a suferi de diferite afectiuni oftalmologice, cu 60% mai mic de a suferi de afectiuni neurologice si cu 50% mai mic de afectiuni renale. Mai mult de atat, avand in vedere ca dieta este asemanatoare dietei Atkins, in sensul ca pune accentul pe alimentele sarace in carbohidrati, supraponderalii sau obezii care vor sa scape de kilogramele in plus pot apela la acest program alimentar dezvoltat de Bernstein.
Sfaturi de care trebuie sa tii cont daca vrei sa urmezi dieta Bernstein
In ceea ce priveste inceperea dietei, pentru diabetici se recomanda un control amanuntit efectuat de medicul endocrinolog. Avand in vedere ca dieta se bazeaza pe consumul redus de carbohidrati, dar ridicat de grasimi, persoanele care sufera de diabet trebuie sa consume doar grasimi monosaturate sau polinesaturate. Atat pentru persoanele diabetice, cat si pentru cele non-diabetice, care sufera de supraponderabilitate sau obezitate, testarea glucozei de cel putin 5 ori pe zi reprezinta un pas important in dieta Bernstein. Fara monitorizarea nivelului de zahar din sange nu vei sti ce alimente sa elimini sau sa adaugi la dieta. Apoi, un lucru la fel de important este cat de multi carbohidrati contine fiecare produs pe care il consumi. Este necesar sa te informezi cu privire la acest lucru pentru a obtine rezultatele dorite. Regula lui Bernstein se rezuma la raportul "6-12-12", ceea ce inseamna ca dimineata poti manca 6 grame de carbohidrati, 12 grame la masa de pranz, la fel si seara. In ceea ce priveste consumul de proteine si grasimi, fiecare persoana in parte trebuie sa isi dea seama cat le-ar fi de ajuns pana la urmatoarea masa, cantitate care trebuie consumata in fiecare zi. Prima saptama de dieta este destul de dificila pentru ca organismul incearca sa se adapteze la noul program. De aceea, suportul moral din partea familiei este extrem de important.
Elena Diaconu

Acest articol a fost vizualizat de 53085 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.

Telina contine in proportie de 95% apa, fapt pentru care ...

Potrivit HealthDay News, ceasca ta obisnuita de cafea ar putea ...

De-a lungul timpului ne-am tot confruntat cu problema aditivilor alimentari ...

"Consumul excesiv de sare, zahar si alcool dauneaza grav sanatatii." ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii