Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam Exercitii pentru muschii coapselor (cvadriceps)
SEMINAR DE NUTRITIE LA MEGAIMAGE
MANCAREA CARE TE INGRASA
TABATA, ANTRENAMENT IN 4 MINUTE
STII CAT TREBUIE SA SLABESTI?


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole LEGATURA DINTRE MANCAREA IEFTINA SI OBEZITATE
CSID - Vrei sa slabesti? Vezi aici o metoda ce nu da gres
Reducerea grasimii din dieta
RECE SAU CALD ?
MOTIVE PENTRU CARE DIETA TA NU FUNCTIONEAZA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Dieta PALEO - adevar sau mit? Fierbinte
Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica,...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Antrenament » REZISTENTA FIZICA LA EFORT INDELUNGAT

REZISTENTA FIZICA LA EFORT INDELUNGAT


- o noua limita pe care fiziologii si culturistii se pregatesc sa o depaseasca -

Visul oricarui culturist este sa se antreneze cat mai mult si mai eficient fara sa oboseasca. Dar oare este posibil sa se prelungeasca rezistenta organismului la efort fizic timp indelungat?

Fiziologii au incercat sa raspunda acestei provocari si au inceput sa studieze mediul enzimatic optim pentru activitatile fizice ce impun rezistenta perioade lungi de timp. Ei au ajuns la concluzia urmatoare: cheia pentru a alimenta energetic musculatura este manipularea biochimica a pH-ului si temperaturii interne a celulei musculare. Energia provine din substraturile elementale si este produsa in mitocondrii la nivelul celulelor musculare. Aceste organite celulare transforma depozitele de glicogen, acizi grasi si mici cantitati de aminoacizi in adenozintrifosfat (ATP), care este "combustibilul" de electie aerobic si anaerobic atat pentru activitatile fizice bazate pe forta, cat si pentru cele bazate preponderent pe rezistenta.Conversia acestor compusi in energie este posibila cu ajutorul enzimelor si coenzimelor produse de organism si/sau gasite in alimente sau diverse suplimente nutritive. Mediul optim in care trebuie sa se afle aceste substructuri pentru a putea fi transformate in energie este reprezentat de o temperatura tisulara de 38 - 40oC, la un pH usor alcalin cu limitele 7,35 - 7,45.

Daca muschiul este "rece" sau sub 37oC, enzimele reactioneaza incet si au o activitate limitata de a favoriza producerea energiei in mitocondrii.Astfel atietul trebuie sa se incalzeasca inainte de antrenament (atunci cand apare transpiratie pe frunte inseamna ca in interiorul organismului temperatura a atins 38oC). Multi culturisti "de ocazie" ignora cu incapatanare importanta incalzirii, fie din ignoranta, fie din comoditate.Activitatea enzimatica accelereaza transformarea substantelor in energie cea mai eficient la o temperatura de 40,5oC. Peste aceasta temperatura rata de transformare devine prea rapida si apar metaboliti de tip lactat, care creaza un mediu acid, ceea ce duce la stoparea activitatii enzimatice, cu aparitia crampelor musculare.Incalzirea corecta si un ritm aerobic adecvat trebuie sa fie primele doua griji ale unui sportiv implicat intr-o activitate fizica de rezistenta. A treia problema de baza este inlocuirea depozitelor celulare de nutrienti consumate in timpul efortului, care au rolul de a tampona cresterea aciditatii mediului intracelular si de a potenta transportul oxigenului spre grupele musculare in timpul antrenamentului de rezistenta.Observatiile cercetatorilor au scos la rampa patru substante care au un rol important in mentinerea in conditii optime a metabolismului celular in timpul exercitiilor de anduranta:

1. citocromul c

2. trimetilglicina

3. calciu gluconat

4. coenzima Q10

Citocromul c este o enzima care se gaseste in concentratii mari in muschi. El are rolul de transportor al oxigenului din fluxul sanguin la muschi, unde O2 este utilizat in reactiile de oxido-reducere ce transforma "combustibilii" in energie. Citocromii se gasesc in tesuturile vegetale si animale si se disting prin grupari prostetice notate cu * a, b, c si d. Citocromul c este o proteina mica ce joaca un rol vital in respiratia celulara. Are o structura helicoidala, bazata pe histidina (aminoacid) si este foarte activ in timpul producerii aerobe de energie. Contribuie la intarzierea aparitiei lactatului si cresterii acide in tesuturi, ceea ce favorizeaza producerea de energie si deciposibilitatea mentinerii unei activitati fizice mai indelungate.Deci acest simplu component intracelular, format din aminoacizi si fier poate creste performanta musculara, actioneaza ca transportor al oxigenului la mitocondrii si participa esentialin lantul metabolic ce face posibil un effort fizic prelungit.

Daca acest sistem devine ineficient, atunci metabolismul celulelor musculare se comuta pe o alta cale metabolica aeroba in care se produce acid lactic, ceea ce conduce in final la crampe musculare, cresterea presiunii arteriale si modificari ale contractibilitatii cardiace (cu tendinta la fibrilatie).Multe studii au aratat ca exercitiile fizice amelioreaza utilizarea si absorbtia calciului. La atieti s-a dovedit ca exercitiile practicate timp indelungat cresc masa osoasa. La sedentari se constata diminuarea masei osoase (un sedentar poate pierde pana la 200 - 300 mg / zi).

La polul opus, activitatile fizice de rezistenta necesita un aport constant de calciu absorbit pentru a reduce schimbul de calciu osÃ? - sange, pentru a regla frecventa cordului si presiunea arteriala si pentru a mari eficienta productiei de energie contractila musculara. Calciul gluconat este starea de calciu a acidului gluconic si se prezinta ca o pudra cristalina fara miros sau gust si care are capacitatea de a sustine necesitatile organismului in timpul celui mai dificil stres fizic de rezistenta.Iata cum aceste substante simple pot imbunatati capacitatea de effort si pentru practicantii de culturism, un sport in care rezistenta fizica este un factor foarte important



Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 71358 ori.



Dieta PALEO - adevar sau mit?

28 Martie 2023

Dieta Paleo propune un regim alimentar bazat pe hrana care era disponibila oamenilor primitivi din epoca paleolitica, de acum 2,5 milioane de ani, cand ocupatia principala era cea de vanatori-culegatori. Dieta Paleo a pornit ca un stil de viata mai bun pentru sanatate, care respinge alimentele moderne, foarte procesate din dieta occidentala, in favoarea intoarcerii la hrana mai simpla a oamenilor primitivi.

Curentul Paleo sugereaza ca si in prezent organismul uman ar fi mai bine adaptat hranei din paleolitic, in opozitie cu dieta occidentala, bogata in alimente care au intrat in meniu de 100-200 de ani, deci foarte recent, daca raportam aceasta perioada la intreaga evolutie umana. In general, regimul Paleo este bogat in proteine si sarac in carbohidrati, cu un continut moderat de grasimi. Include multe fibre, dar putin sodiu si zaharuri rafinate.


Cum sa mananci cu adevarat sanatos

20 Martie 2023

"Vreau sa mananc mai sanatos!" Acest obiectiv afirmat periodic de multe persoane reuseste rareori sa fie indeplinit sau macar sa depaseasca termenul de o saptamana. Probabil si pentru ca e destul de vag.

Vine intrebarea de 100 de puncte: Ce inseamna, de fapt, sa mananci sanatos? Urmareste acest clip ca sa afli!


Alimente care reduc inflamatia

13 Martie 2023

Desi se poate manifesta in diferite moduri, iata cateva semne clare ca ai putea avea o inflamatie in organism si ar trebui sa mergi la medic: febra, dureri ce apar doar in anumite situatii si in acelasi loc, o zona „iritata”, rosie, fierbinte provocata de dilatarea vaselor capilare, edem, adica umflarea tesuturilor.

Daca simptomele nu sunt prea severe, poti reduce si chiar scapa de inflamatia din corp printr-un stil de viata sanatos. De pilda, incearca sa eviti o perioada dulciurile, carnea grasa, untul, branzeturile grase, laptele gras, prajelile si, in general, toate alimentele ultraprocesate.

Vestea buna este ca poti combate inflamatia si cu ajutorul unor alimente si condimente sanatoase.



Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii


(22 Noiembrie 2010 02:01) alex a spus

buna! as vrea sa stiu unde se gaseste citocromul c? si sub ce forma pastila/injectabil? va multumesc!


Articole din aceeasi categorie

ANTEBRATE
Lee Priest, Mr. Australia este posesorul unora dintre cele mai ...
ANTRENAMENTUL TIP ODIHNA-PAUZA
Metoda de antrenament pe care v-o propun astazi se adreseaza ...


ANTRENAMENT CORECTOR
Nimic nu este mai urat decat sa vezi o persoana ...
CALDURA CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUl
Este o zi torida de vara afara si tu te ...


Alte articole despre Antrenament






Pagina 13 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii