Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam SPORT IN PARC
Crunch (flexia trunchiului pe bazin)
VITAMINA D STIMULEAZA SISTEMUL IMUNITAR
REGIMURILE DE INFOMETARE
De ce ar trebui sa folosim suplimente nutritive?


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole DE CE SA BEI CEAI VARA?
OBEZ VS. OBEZA
ANTRENAMENT DE TOAMNA
Strategii de scadere in greutate fara infometare
TREBUIE SA MERGEM LA CONTROL MEDICAL INAINTE DE A INCEPE SA FACEM ANTRENAMENTE?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Antrenament » REZISTENTA FIZICA LA EFORT INDELUNGAT

REZISTENTA FIZICA LA EFORT INDELUNGAT


- o noua limita pe care fiziologii si culturistii se pregatesc sa o depaseasca -

Visul oricarui culturist este sa se antreneze cat mai mult si mai eficient fara sa oboseasca. Dar oare este posibil sa se prelungeasca rezistenta organismului la efort fizic timp indelungat?

Fiziologii au incercat sa raspunda acestei provocari si au inceput sa studieze mediul enzimatic optim pentru activitatile fizice ce impun rezistenta perioade lungi de timp. Ei au ajuns la concluzia urmatoare: cheia pentru a alimenta energetic musculatura este manipularea biochimica a pH-ului si temperaturii interne a celulei musculare. Energia provine din substraturile elementale si este produsa in mitocondrii la nivelul celulelor musculare. Aceste organite celulare transforma depozitele de glicogen, acizi grasi si mici cantitati de aminoacizi in adenozintrifosfat (ATP), care este "combustibilul" de electie aerobic si anaerobic atat pentru activitatile fizice bazate pe forta, cat si pentru cele bazate preponderent pe rezistenta.Conversia acestor compusi in energie este posibila cu ajutorul enzimelor si coenzimelor produse de organism si/sau gasite in alimente sau diverse suplimente nutritive. Mediul optim in care trebuie sa se afle aceste substructuri pentru a putea fi transformate in energie este reprezentat de o temperatura tisulara de 38 - 40oC, la un pH usor alcalin cu limitele 7,35 - 7,45.

Daca muschiul este "rece" sau sub 37oC, enzimele reactioneaza incet si au o activitate limitata de a favoriza producerea energiei in mitocondrii.Astfel atietul trebuie sa se incalzeasca inainte de antrenament (atunci cand apare transpiratie pe frunte inseamna ca in interiorul organismului temperatura a atins 38oC). Multi culturisti "de ocazie" ignora cu incapatanare importanta incalzirii, fie din ignoranta, fie din comoditate.Activitatea enzimatica accelereaza transformarea substantelor in energie cea mai eficient la o temperatura de 40,5oC. Peste aceasta temperatura rata de transformare devine prea rapida si apar metaboliti de tip lactat, care creaza un mediu acid, ceea ce duce la stoparea activitatii enzimatice, cu aparitia crampelor musculare.Incalzirea corecta si un ritm aerobic adecvat trebuie sa fie primele doua griji ale unui sportiv implicat intr-o activitate fizica de rezistenta. A treia problema de baza este inlocuirea depozitelor celulare de nutrienti consumate in timpul efortului, care au rolul de a tampona cresterea aciditatii mediului intracelular si de a potenta transportul oxigenului spre grupele musculare in timpul antrenamentului de rezistenta.Observatiile cercetatorilor au scos la rampa patru substante care au un rol important in mentinerea in conditii optime a metabolismului celular in timpul exercitiilor de anduranta:

1. citocromul c

2. trimetilglicina

3. calciu gluconat

4. coenzima Q10

Citocromul c este o enzima care se gaseste in concentratii mari in muschi. El are rolul de transportor al oxigenului din fluxul sanguin la muschi, unde O2 este utilizat in reactiile de oxido-reducere ce transforma "combustibilii" in energie. Citocromii se gasesc in tesuturile vegetale si animale si se disting prin grupari prostetice notate cu * a, b, c si d. Citocromul c este o proteina mica ce joaca un rol vital in respiratia celulara. Are o structura helicoidala, bazata pe histidina (aminoacid) si este foarte activ in timpul producerii aerobe de energie. Contribuie la intarzierea aparitiei lactatului si cresterii acide in tesuturi, ceea ce favorizeaza producerea de energie si deciposibilitatea mentinerii unei activitati fizice mai indelungate.Deci acest simplu component intracelular, format din aminoacizi si fier poate creste performanta musculara, actioneaza ca transportor al oxigenului la mitocondrii si participa esentialin lantul metabolic ce face posibil un effort fizic prelungit.

Daca acest sistem devine ineficient, atunci metabolismul celulelor musculare se comuta pe o alta cale metabolica aeroba in care se produce acid lactic, ceea ce conduce in final la crampe musculare, cresterea presiunii arteriale si modificari ale contractibilitatii cardiace (cu tendinta la fibrilatie).Multe studii au aratat ca exercitiile fizice amelioreaza utilizarea si absorbtia calciului. La atieti s-a dovedit ca exercitiile practicate timp indelungat cresc masa osoasa. La sedentari se constata diminuarea masei osoase (un sedentar poate pierde pana la 200 - 300 mg / zi).

La polul opus, activitatile fizice de rezistenta necesita un aport constant de calciu absorbit pentru a reduce schimbul de calciu osÃ? - sange, pentru a regla frecventa cordului si presiunea arteriala si pentru a mari eficienta productiei de energie contractila musculara. Calciul gluconat este starea de calciu a acidului gluconic si se prezinta ca o pudra cristalina fara miros sau gust si care are capacitatea de a sustine necesitatile organismului in timpul celui mai dificil stres fizic de rezistenta.Iata cum aceste substante simple pot imbunatati capacitatea de effort si pentru practicantii de culturism, un sport in care rezistenta fizica este un factor foarte important



Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 75730 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO CARDIO WAVE - UN PAS INAINTE IN ANTRENAMENTUL CARDIO
Incepand cu anul 1965 si pana in zilele noastrem fiecare ...
CAT DE REPEDE IESI DIN FORMA DUPA CE NU TE MAI ANTRENEZI?
Deconditionarea sau iesirea din forma, apare atunci cand nu te ...


CRESTETI TIMPUL IN CARE MUSCHIUL ESTE MENTINUT SUB TENSIUNE
Ati fost vreodata atenti la viteza cu care faceti repetarile ...
CUM COMBINAM ANTRENAMENTELE CARDIO SI CELE DE FORTA?
Sa presupunem ca esti unul dintre cei multi care merg ...


Alte articole despre Antrenament






Pagina 11 din 14






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii