Sunteti aici :: Antrenament » REZISTENTA FIZICA LA EFORT INDELUNGAT
REZISTENTA FIZICA LA EFORT INDELUNGAT
- o noua limita pe care fiziologii si culturistii se pregatesc sa o depaseasca -
Visul oricarui culturist este sa se antreneze cat mai mult si mai eficient fara sa oboseasca. Dar oare este posibil sa se prelungeasca rezistenta organismului la efort fizic timp indelungat?
Fiziologii au incercat sa raspunda acestei provocari si au inceput sa studieze mediul enzimatic optim pentru activitatile fizice ce impun rezistenta perioade lungi de timp. Ei au ajuns la concluzia urmatoare: cheia pentru a alimenta energetic musculatura este manipularea biochimica a pH-ului si temperaturii interne a celulei musculare. Energia provine din substraturile elementale si este produsa in mitocondrii la nivelul celulelor musculare. Aceste organite celulare transforma depozitele de glicogen, acizi grasi si mici cantitati de aminoacizi in adenozintrifosfat (ATP), care este "combustibilul" de electie aerobic si anaerobic atat pentru activitatile fizice bazate pe forta, cat si pentru cele bazate preponderent pe rezistenta.Conversia acestor compusi in energie este posibila cu ajutorul enzimelor si coenzimelor produse de organism si/sau gasite in alimente sau diverse suplimente nutritive. Mediul optim in care trebuie sa se afle aceste substructuri pentru a putea fi transformate in energie este reprezentat de o temperatura tisulara de 38 - 40oC, la un pH usor alcalin cu limitele 7,35 - 7,45.
Daca muschiul este "rece" sau sub 37oC, enzimele reactioneaza incet si au o activitate limitata de a favoriza producerea energiei in mitocondrii.Astfel atietul trebuie sa se incalzeasca inainte de antrenament (atunci cand apare transpiratie pe frunte inseamna ca in interiorul organismului temperatura a atins 38oC). Multi culturisti "de ocazie" ignora cu incapatanare importanta incalzirii, fie din ignoranta, fie din comoditate.Activitatea enzimatica accelereaza transformarea substantelor in energie cea mai eficient la o temperatura de 40,5oC. Peste aceasta temperatura rata de transformare devine prea rapida si apar metaboliti de tip lactat, care creaza un mediu acid, ceea ce duce la stoparea activitatii enzimatice, cu aparitia crampelor musculare.Incalzirea corecta si un ritm aerobic adecvat trebuie sa fie primele doua griji ale unui sportiv implicat intr-o activitate fizica de rezistenta. A treia problema de baza este inlocuirea depozitelor celulare de nutrienti consumate in timpul efortului, care au rolul de a tampona cresterea aciditatii mediului intracelular si de a potenta transportul oxigenului spre grupele musculare in timpul antrenamentului de rezistenta.Observatiile cercetatorilor au scos la rampa patru substante care au un rol important in mentinerea in conditii optime a metabolismului celular in timpul exercitiilor de anduranta:
1. citocromul c
2. trimetilglicina
3. calciu gluconat
4. coenzima Q10
Citocromul c este o enzima care se gaseste in concentratii mari in muschi. El are rolul de transportor al oxigenului din fluxul sanguin la muschi, unde O2 este utilizat in reactiile de oxido-reducere ce transforma "combustibilii" in energie. Citocromii se gasesc in tesuturile vegetale si animale si se disting prin grupari prostetice notate cu * a, b, c si d. Citocromul c este o proteina mica ce joaca un rol vital in respiratia celulara. Are o structura helicoidala, bazata pe histidina (aminoacid) si este foarte activ in timpul producerii aerobe de energie. Contribuie la intarzierea aparitiei lactatului si cresterii acide in tesuturi, ceea ce favorizeaza producerea de energie si deciposibilitatea mentinerii unei activitati fizice mai indelungate.Deci acest simplu component intracelular, format din aminoacizi si fier poate creste performanta musculara, actioneaza ca transportor al oxigenului la mitocondrii si participa esentialin lantul metabolic ce face posibil un effort fizic prelungit.
Daca acest sistem devine ineficient, atunci metabolismul celulelor musculare se comuta pe o alta cale metabolica aeroba in care se produce acid lactic, ceea ce conduce in final la crampe musculare, cresterea presiunii arteriale si modificari ale contractibilitatii cardiace (cu tendinta la fibrilatie).Multe studii au aratat ca exercitiile fizice amelioreaza utilizarea si absorbtia calciului. La atieti s-a dovedit ca exercitiile practicate timp indelungat cresc masa osoasa. La sedentari se constata diminuarea masei osoase (un sedentar poate pierde pana la 200 - 300 mg / zi).
La polul opus, activitatile fizice de rezistenta necesita un aport constant de calciu absorbit pentru a reduce schimbul de calciu osÃ? - sange, pentru a regla frecventa cordului si presiunea arteriala si pentru a mari eficienta productiei de energie contractila musculara. Calciul gluconat este starea de calciu a acidului gluconic si se prezinta ca o pudra cristalina fara miros sau gust si care are capacitatea de a sustine necesitatile organismului in timpul celui mai dificil stres fizic de rezistenta.Iata cum aceste substante simple pot imbunatati capacitatea de effort si pentru practicantii de culturism, un sport in care rezistenta fizica este un factor foarte important
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 72049 ori.
Alimente care scad tensiunea arteriala
5 Iunie 2023Cand auzi „hipertensiune arteriala”, cel mai probabil te gandesti „Adio, sare!”, nu-i asa? Ei bine, evitarea excesului de sare este doar o mica schimbare in dieta, dar exista si alimente care iti fac mai usoara lupta cu hipertensiunea.
In acest clip vei afla care sunt alimentele care te ajuta sa controlezi tensiunea arteriala!
Beneficiile consumului de patrunjel
29 Mai 2023Asa fragil cum pare, patrunjelul este util in combaterea anemiei, prevenirea bolilor oncologice, protejarea ficatului, tratarea afectiunilor inimii, sustinerea sanatatii ochilor, curatarea organismului de toxine, calmarea ochilor obositi, mentinerea sanatatii pielii, ameliorarea dezechilibrelor hormonale, prevenirea sau tratarea balonarii, constipatiei sau indigestiei.
Este foarte bun si pentru cei care sufera de respiratie urat mirositoare, datorita clorofilei pe care o contine, deoarece aceasta neutralizeaza mirosurile neplacute.
Alimente care te scapa de raceala
22 Mai 2023Racesti des? Consuma alimentele despre care vorbesc in acest clip!
De doua ori pe an se instaleaza sezonul virozelor respiratorii, al gripelor si al racelilor, ca sa nu mai spun ca nici de covid n-am scapat inca... Vedem peste tot, pe strada, prin magazine, prin mijloace de transport in comun, la birou, la scoala, adulti si copii raciti, tusind, stranutand. Si nu prea mai purtam nici masti de protectie... Iar multi, din pacate, n-au invatat inca sa puna mana corect la gura si la nas atunci cand stranuta sau tusesc. Ideal ar fi ca atunci cand avem gripa sa stam in casa si sa ne tratam corect.
Adauga un comentariu Acest articol are 1 comentarii.
buna! as vrea sa stiu unde se gaseste citocromul c? si sub ce forma pastila/injectabil? va multumesc!
Unul dintre cele mai frecvent intalnite "fenomene" la sala este ...

Bicicletele stationare reprezinta mijloace sigure si eficiente pentru cei ce ...
"Vreau sa am un abdomen plat!", "Vreau sa mi se ...
Este antrenamentul de forta o alegere buna pentru copii? Ar ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii