Sunteti aici :: Antrenament » EFICIENTA NEUROMUSCULARA
EFICIENTA NEUROMUSCULARA
Orice pasionat de culturism care are si cateva notiuni de fiziologie, ajunge pana la urma la o concluzie pe care oamenii de stiinta o cunosc de mult timp: sistemul nervos este un factor limitativ pentru antrenamentele de forta. Atunci cand nu reusesti sa termini o serie de repetari, vinovatul este sistemul nervos care nu genereaza un impuls suficient de puternic pentru a declansa contractia musculara si daca o tii tot asa, practic nu iti asiguri acea intensitate a antrenamentului necesara pentru a stimula dezvoltarea muschilor. Deci este logic sa dam atentie si eficientei neuromusculare si sa vedem cum ar trebui sa ne antrenam astfel incat muschii sa se contracte mai puternic si sa fie activate cat mai multe fibre musculare.
Exista o serie de tehnici care amelioreaza eficienta neuromusculara. Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca antrenand fiecare grupa musculara trecand prin intreaga amplitudine de miscare la acel nivel articular se obtine o descarcare a impulsurilor nervoase spre mai multe fibre, decat in cazul miscarilor incomplete. Sigur, exercitiile complexe, care implica multe grupe musculare, cum ar fi genuflexiunile sau impinsul de piept, sunt importante, dar nu trebuie sa neglijezi nici exercitiile de izolare, care aduc muschii la pozitii extreme - de intindere maxima si contractie maxima. In acest fel vei activa mai multe fibre musculare si iti vei obisnui sistemul nervos sa contracte mai puternic fiecare grupa musculara.
O alta tehnica utilizata de unii sportivi este tehnica contractiei statice (izometrice). Nu este o tehnica prea complicata â?" practic in momentul in care ajungi la punctul de contractie maxima, trebuie sa mentii aceasta pozitie pana cand muschiul cedeaza si esti nevoit sa cobori greutatea. Alege o greutate cu care poti sa rezisti timp de 20 de secunde la sfarsitul fiecarei serii, in pozitie de contractie maxima. Incearca sa imbunatatesti acest timp la fiecare antrenament, iar cand ajungi la 30 de secunde, mareste greutatea. Aceasta tehnica amelioreaza frecventa de descarcare a impulsurilor nervoase la nivelul neuronilor ce comanda contractia muschilor respectivi.
Eficienta neuromusculara poate fi imbunatatita si prin utilizarea unor tehnici de intensitate, cum ar fi superseriile si seriile cu greutate descrescatoare, fara pauza intre ele. Oamenii de stiinta si-au pus intrebarea care metoda de antrenament este mai eficienta: efectuarea seriilor pana la epuizarea de moment sau efectuarea catorva serii fara a merge pana la epuizare si apoi efectuarea unei serii cu greutate foarte mare si epuizare de moment? Ultima metoda propusa s-ar baza pe observatia cercetatorilor, conform careia un muschi bine incalzit se contracta mult mai bine decat unul neincalzit. Ramane ca fiecare dintre noi sa experimentam aceste metode si sa observam care este calea care ni se potriveste mai bine.
Dr. Serban Damian

Acest articol a fost vizualizat de 43038 ori.
Goji - consuma acest fruct!
9 Mai 2022Goji este un fruct care a facut senzatie in ultimii ani, fiind parte din categoria asa-ziselor super-alimente, alaturi de kale, acai, chia, spirulina sau alge. Originar din China, acest fruct rosu-aprins a fost promovat insistent pentru proprietatile sale benefice pentru sanatate.
Sunt insa justificate aceste calitati sau nu? Urmareste acest clip ca sa afli raspunsul!
10 obiceiuri pentru o viata sanatoasa
3 Mai 2022Îți propunem 10 obiceiuri pe care le poți integra în activitatea ta de zi cu zi, astfel încât să ai un stil de viață mai echilibrat. Deși sunt destul de simple, îți recomandăm ca pentru început să alegi doar 2-3 și să le pui în practică, pentru a-ți fi mai ușor să te acomodezi cu ele.
Dă-ți timp să le implementezi, nu porni de la premisa că va fi totul perfect de la început și îți vor ieși din prima. Ulterior, după ce acestea ți-au intrat în reflex, poți continua cu altele.
Ce este testarea cardiometabolica
1 Mai 2022Testarea cardiometabolică măsoară parametrii respiratori și parametrii cardiaci în repaus și în efort având ca intenție să verifice două aspecte importante: starea de sănătate a persoanei testate și nivelul de performanțe fizice, pentru că testul poate da niște informații foarte coerente și foarte utile, nu doar să știi cât de performant ești, ci și ce ar trebui să faci să devii mai performant.
Pe scurt, se măsoară gazele respiratorii la diverse trepte de efort după care putem să îl generăm în mod controlat în diverse feluri: fie pe o bandă de alergare, fie pe o bicicletă, fie pe un aparat de ramat și măsurăm acești parametri împreună cu pulsul.
Multumesc CSID.ro pentru realizarea acestui material!
Daca vrei mai multe informatii despre acest test de efort si apoi sa faci o programare, click aici https://www.superfit.ro/testari-performanta/testarea-cardiometabolica/

Daca suferiti de obezitate... In mod sigur, suferiti si de osteoartrita ...

Specialistii in fitness au inceput sa se intreaca in previziuni ...

Sa recunoastem, antrenamentele din timpul sezonului rece nu prea tenteaza ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii