Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam CAT DE SINCERI SUNTEM?
FERESTE-TE DE MICROBI LA ANTRENAMENTE
CSID - Slabiti consumand alimente cu densitate nutritionala mare
O TEHNICA NOUA DE RACIRE A CORPULUI IN TIMPUL EFORTULUI FIZIC
CAND PIELEA STRIGA "AJUTOR!"


Nutritie Sportiva
Ecuatia Slabirii
Sala Bucuresti
Lucru în România
Medicina Sportiva

Cele mai bine cotate articole PREGATIREA PENTRU MESERIA DE PARINTE
CSID - Copiii crescuti de bunici au sanse mai mari sa devina obezi
DIETA PERSONALIZATA
METODA "HEAVY DUTY"
SALATA DE OREZ CU LEGUME SI ULEI DE CANEPA
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Te ajuta CARNITINA sa slabesti? Fierbinte
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente...
Citeste mai mult


calculator
slabire rapida cu nutritionist online

Sunteti aici :: Nutritie » SIGURANTA ADMINISTRARII CREATINEI

SIGURANTA ADMINISTRARII CREATINEI


Am sa incerc sa fac putina lumina in acesta problema care framanta multi culturisti, fapt pe care am avut ocazia sa-l constat si pe pagina de consultanta on-line, unde am primit destul de multe intrebari privind potentialele efecte secundare ale administrarii indelungate a creatinei. Vreau sa precizez ca pe tot parcursul acestui articol ma voi referi la consumul in dozele recomandate si nu la abuzul de creatina. Care sunt dozele recomandate? S-a ajuns la urmatorul consens: in faza de incarcare (primele 5-7 zile) 20 grame/zi, apoi 5 grame/zi. Atentie, aceste valori se refera la substanta creatina monohidrat si nu la un produs gen Mass Forte Creatin R, unde creatina reprezinta un anumit procent. Exista efecte secundare in cazul administrarii creatinei pe o perioada scurta? S-au facut mii de studii privind siguranta acestui supliment nutritiv. Au fost raportate ocazional cateva efecte secundare dintre care as aminti disconfort gastric (adica o senzatie neplacuta in abdomen), crampe musculare, diaree si deshidratare. Aceste efecte secundare pot fi prevenite sau reduse printr-un consum adecvat de apa in perioada cand se administreaza creatina.

Este important sa intelegeti ca nivelele diversilor hormoni ai organismului nu sunt afectate de consumul de creatina. Inseamna ca nu este posibil ca modificarile de dispozitie (psihica) sau manifestarile dermatologice sa fie produse de ingestia creatinei. Diferentele ce exista intre indivizi reprezinta un alt aspect de care trebuie sa fiti permanent constienti. Este adevarat ca 95% dintre oameni suporta bine creatina, dar poate ca tu ai nesansa sa te numeri printre cei care dezvolta intoleranta (cel mai frecvent manifestata prin tulburari digestive). In acest caz, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa renunti la creatina, fiindca exista multe tipuri de suplimente, si in mod sigur vei gasi unul care sa ti se potriveasca.Exista efecte secundare in cazul administrarii indelungate a creatinei? Aceasta este cel mai discutat si disputat aspect. Problema este ca nu s-au facut foarte multe studii de durata. Lipsa de informatii clare si verificabile a dat nastere la tot felul de speculatii si controverse. Cei mai multi oameni de stiinta au cazut de acord ca adminstarea creatinei in dozele normale, chiar pe perioade lungi (ani de zile), teoretic nu ar trebui sa fie insotita de efecte secundare. Nu spun ca nu ar exista studii efectuate, insa putine dintre acestea respecta rigorile stiintifice necesare validarii datelor obtinute. Oricum, ca sa nu va tin in suspans: verdictul este pozitiv, cu alte cuvinte sunt sanse mari ca intr-o buna zi creatina sa fie declarata oficial, cu surle si trambite "fara nocivitate pe termen lung".

Ar mai fi un aspect care nu trebuie pierdut din vedere: vorbim aici despre creatina pura. In procesul tehnologic apar tot felul de subprodusi (produsi de reactie intermediari), care intr-adevar sunt nocivi pentru organism. Daca creatina nu este de calitate, adica cu puritate mare, atunci ar putea deveni nociva chiar si la doze reduse luate pe termen scurt. Apropo de studii, in noiembrie 1999, in cadrul Intalnirii Anuale a Colegiului American de Medicina Sportiva au fost prezentate doua lucrari referitoare la utilizarea pe termen lung a creatinei de catre Departamentul de Nutritie Sportiva a Universitatii Memphis*. Dupa o perioada de 9 luni de administrare neintrerupta (5 g/zi) nu s-a constatat nici o modificare a parametrilor fiziologici ai functiei renale, a enzimelor hepatice sau musculare, comparativ cu loturi de atieti care nu au consumat creatina.

Unele studii au aratat ca administarea creatinei poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace si a diabetului de tip 2. S-a constatat ca dupa o cura de 50 de zile de creatina, grupul studiat a inregistrat o reducere cu 22% a nivelului de VLDL-colesterol si cu 23% a nivelului trigliceridelor (acestia sunt factori de risc pentru bolile cardiace si diabet). Deci, poate fi garantata siguranta consumului de creatina? Bineinteles ca nu. Apropo de asta, americanii au o gluma: exista doar doua certitudini (garantii) in viata - moartea si impozitele :)). In mod ideal, decizia de a lua sau nu creatina ar trebui luata impreuna cu medicul (de familie...). Totusi cei mai multi medici nu cunosc in amanunt problema (si nu ii condamn pentru asta, fiindca pregatirea de baza a unui medic se refera la tratarea unui om bolnav si nu la un individ sanatos care vrea sa ia o anume substanta cu scopul ameliorarii performantelor fizice); ei vor fi tentati sa judece problema dupa informatiile pe care le-au acumulat in facultate: creatina pe care organismul nu o poate utiliza, fie fiindca nu are nevoie, de exemplu in cazul individului sedentar care nu necesita suplimentare, fie in cazul abuzului la sportiv va fi metabolizata si excretata ca creatinina, fapt care solicita in principal rinichii, dar si ficatul. De ce ar trebui discutat cu medicul? Fiindca o afectiune preexistenta la nivel renal sau hepatic contraindica folosirea creatinei ca supliment.Ca sa tragem o concluzie: nu exista dovezi precum ca administarea in doze normale pe termen lung a creatinei ar fi insotita de efecte secundare, dar nici nu exista o certitudine demonstrata stiintific in favoarea unui procent de siguranta de 100%. Subiectul ramane deschis.


Dr. Serban Damian

Bookmark and Share
slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 108835 ori.



Te ajuta CARNITINA sa slabesti?

28 Noiembrie 2023

Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.

Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!


Beneficiile vitaminei C

20 Noiembrie 2023

Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.

Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.


Beneficiile semintelor de susan

14 Noiembrie 2023

Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.

In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!




Adauga un comentariu Acest articol are 14 comentarii.

Adauga un comentariu

Nume Prenume : *
Email : *
Comentarii : *
Cod verificare : *
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)


Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii
1 2 »
Pagina 1 din 2


(28 Iulie 2014 04:57) toader a spus

ma numesc tudor am 13 ani am 1,70 shi 65 kg ma antrenez cu haltere de 3 ani se poate sa eau creatinna

(2 Octombrie 2012 16:13) Piticuu a spus

Luati cu incredere creatina am 15 ani iau de o luna si nu am nimic . http://www.pronutrition.ro/ ;)

(13 Octombrie 2011 18:09) calin gabriel a spus

pt ilie andrei(cauta pe net si daca dispui de un card poti cumpara).eu am inceput de 2 zile sa iau creatina monohidrata(phos creatine).si am primit si sfaturi la cumpararea produsului...zice ca se poate administra timp de pana la 5 saptamani...cu 2-3 de pauza intercalate...daca e nevoie de o utilizare mai mare de 6 saptamani,zice ca e bine sa cerem parerea medicului.o zi buna

(13 Ianuarie 2011 19:17) Adryan a spus

vreau si eu sa inteleg un lucru. deci creatina este un supliment ce ajuta la cresterea in masa pe langa altele si o face prin depozitarea si retinera de apa in celulele din muschi. dak o iei pentru o perioada e bun dar dak incetezi sa o mai iei cantitatea de apa retinuta de in muchi de catre creatina scade iar muchi iti revin la marimea initiala si acum si intrebarea mea . si acum si intrebarea mea hai sa spunem k mergi la sala 1 an iei creatina in acest an si apoi te opresti din luat creatina cat de mullt iti poate scadea marimea muchilor pt k chiar si fara sa fi luat creatina intr-un an de zile de mers la sala cresti poate nu asa mult dar tot cresti. deci??? si mai e si treaba ca dak te lasi de sala si ai luat creatina dupa o vreme pui multe kg pe tine( prea multe).Multumesc

(26 Iulie 2010 03:43) Ristea Adrian a spus

apropo creatina este buna pentru organismul meu "Creatine Monohydrate Powder" eu as vrea creatina sa fie mai slaba sa nu aiba rezultate foarte rapide k din contra creatina cu rez. rapide implica riscul de-a avea efecte secundare negative de sanatate. ast rasp va multumesc!

(26 Iulie 2010 03:29) Ristea Adrian a spus

Sall Domnul Dr. am nevoie de cateva sfaturi... am 21 de ani, 170 cm si 57 kg. E bine sa iau creatina cand incep antrenamentele la sala si ce tip de creatina mi-ar fi potrivita sau dupa ce se obisnuieste corpul cu antrenamentele??? ast rasp ms

(21 Februarie 2010 20:19) ionut a spus

ma numesc ionut.am 1.67m ,15 ani,si 52kg.,oare este bine sa iau creatina?nu ma afecteaza?

(1 Iulie 2009 10:47) Stefan a spus

Si eu as vrea sa aflu de unde pot face rost de creatina.

(23 Iunie 2009 19:11) ilie andrei a spus

Dar de unde asi putea cumpara creatina?

(23 Iunie 2009 18:30) Dr. Serban Damian a spus

Sigur - http://www.doctor.info.ro/servicii.html


Articole din aceeasi categorie

CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE
Unele alimente, desi sunt naturale, pot avea un efect negativ ...
CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII
Daca te astepti sa citesti un articol referitor la efectele ...


PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE
In ultima vreme etichetele unor produse ne confrunta cu un ...
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii