Home  |  Sitemap  |  Contact




Iti recomandam JOCURI SI ACTIVITATI DE FAMILIE
CALCULATOR - PROCENT DE GRASIME 1
DURERILE IN GAT
SCADEREA IN GREUTATE IMBUNATATESTE CALITATEA VIETII SEXUALE
MOTIVE PENTRU CARE DIETA TA NU FUNCTIONEAZA


Nutritie Sportiva
Sala Bucuresti
Cursuri de nutritie online

Cele mai bine cotate articole OBEZITATEA LA PACIENTII DIABETICI IN VARSTA
LA CHEREMUL SULTANULUI
5 SECRETE ALE SLABIRII PENTRU O VIATA INTREAGA
LUNA INTERNATIONALA A CONSTIENTIZARII CANCERULUI MAMAR
STEROIZII ANABOLIZANTI - INGER SAU DEMON?
PHP Coder - Romania
PHP inside
Hosted by TRIUMF
RSS feed
Ghiduri de sanatate
Informatii si sfaturi practice pentru o viata mai buna.
Ghidul nutritiei
Ghidul scaderii in greutate
Ghidul suplimentelor nutritive
Ghidul exercitiilor de stretching
Ghidul exercitiilor pe mingea gonflabila
Ghidul exercitiilor de forta
Superfit - Consultanta in nutritie si antrenament

Fierbinte
Cum ne organizam corect mesele Fierbinte
Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul....
Citeste mai mult


calculator
Cursuri de nutritie online

Sunteti aici :: Nutritie » SIGURANTA ADMINISTRARII CREATINEI

SIGURANTA ADMINISTRARII CREATINEI


Am sa incerc sa fac putina lumina in acesta problema care framanta multi culturisti, fapt pe care am avut ocazia sa-l constat si pe pagina de consultanta on-line, unde am primit destul de multe intrebari privind potentialele efecte secundare ale administrarii indelungate a creatinei. Vreau sa precizez ca pe tot parcursul acestui articol ma voi referi la consumul in dozele recomandate si nu la abuzul de creatina. Care sunt dozele recomandate? S-a ajuns la urmatorul consens: in faza de incarcare (primele 5-7 zile) 20 grame/zi, apoi 5 grame/zi. Atentie, aceste valori se refera la substanta creatina monohidrat si nu la un produs gen Mass Forte Creatin R, unde creatina reprezinta un anumit procent. Exista efecte secundare in cazul administrarii creatinei pe o perioada scurta? S-au facut mii de studii privind siguranta acestui supliment nutritiv. Au fost raportate ocazional cateva efecte secundare dintre care as aminti disconfort gastric (adica o senzatie neplacuta in abdomen), crampe musculare, diaree si deshidratare. Aceste efecte secundare pot fi prevenite sau reduse printr-un consum adecvat de apa in perioada cand se administreaza creatina.

Este important sa intelegeti ca nivelele diversilor hormoni ai organismului nu sunt afectate de consumul de creatina. Inseamna ca nu este posibil ca modificarile de dispozitie (psihica) sau manifestarile dermatologice sa fie produse de ingestia creatinei. Diferentele ce exista intre indivizi reprezinta un alt aspect de care trebuie sa fiti permanent constienti. Este adevarat ca 95% dintre oameni suporta bine creatina, dar poate ca tu ai nesansa sa te numeri printre cei care dezvolta intoleranta (cel mai frecvent manifestata prin tulburari digestive). In acest caz, cel mai bun lucru pe care poti sa il faci este sa renunti la creatina, fiindca exista multe tipuri de suplimente, si in mod sigur vei gasi unul care sa ti se potriveasca.Exista efecte secundare in cazul administrarii indelungate a creatinei? Aceasta este cel mai discutat si disputat aspect. Problema este ca nu s-au facut foarte multe studii de durata. Lipsa de informatii clare si verificabile a dat nastere la tot felul de speculatii si controverse. Cei mai multi oameni de stiinta au cazut de acord ca adminstarea creatinei in dozele normale, chiar pe perioade lungi (ani de zile), teoretic nu ar trebui sa fie insotita de efecte secundare. Nu spun ca nu ar exista studii efectuate, insa putine dintre acestea respecta rigorile stiintifice necesare validarii datelor obtinute. Oricum, ca sa nu va tin in suspans: verdictul este pozitiv, cu alte cuvinte sunt sanse mari ca intr-o buna zi creatina sa fie declarata oficial, cu surle si trambite "fara nocivitate pe termen lung".

Ar mai fi un aspect care nu trebuie pierdut din vedere: vorbim aici despre creatina pura. In procesul tehnologic apar tot felul de subprodusi (produsi de reactie intermediari), care intr-adevar sunt nocivi pentru organism. Daca creatina nu este de calitate, adica cu puritate mare, atunci ar putea deveni nociva chiar si la doze reduse luate pe termen scurt. Apropo de studii, in noiembrie 1999, in cadrul Intalnirii Anuale a Colegiului American de Medicina Sportiva au fost prezentate doua lucrari referitoare la utilizarea pe termen lung a creatinei de catre Departamentul de Nutritie Sportiva a Universitatii Memphis*. Dupa o perioada de 9 luni de administrare neintrerupta (5 g/zi) nu s-a constatat nici o modificare a parametrilor fiziologici ai functiei renale, a enzimelor hepatice sau musculare, comparativ cu loturi de atieti care nu au consumat creatina.

Unele studii au aratat ca administarea creatinei poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace si a diabetului de tip 2. S-a constatat ca dupa o cura de 50 de zile de creatina, grupul studiat a inregistrat o reducere cu 22% a nivelului de VLDL-colesterol si cu 23% a nivelului trigliceridelor (acestia sunt factori de risc pentru bolile cardiace si diabet). Deci, poate fi garantata siguranta consumului de creatina? Bineinteles ca nu. Apropo de asta, americanii au o gluma: exista doar doua certitudini (garantii) in viata - moartea si impozitele :)). In mod ideal, decizia de a lua sau nu creatina ar trebui luata impreuna cu medicul (de familie...). Totusi cei mai multi medici nu cunosc in amanunt problema (si nu ii condamn pentru asta, fiindca pregatirea de baza a unui medic se refera la tratarea unui om bolnav si nu la un individ sanatos care vrea sa ia o anume substanta cu scopul ameliorarii performantelor fizice); ei vor fi tentati sa judece problema dupa informatiile pe care le-au acumulat in facultate: creatina pe care organismul nu o poate utiliza, fie fiindca nu are nevoie, de exemplu in cazul individului sedentar care nu necesita suplimentare, fie in cazul abuzului la sportiv va fi metabolizata si excretata ca creatinina, fapt care solicita in principal rinichii, dar si ficatul. De ce ar trebui discutat cu medicul? Fiindca o afectiune preexistenta la nivel renal sau hepatic contraindica folosirea creatinei ca supliment.Ca sa tragem o concluzie: nu exista dovezi precum ca administarea in doze normale pe termen lung a creatinei ar fi insotita de efecte secundare, dar nici nu exista o certitudine demonstrata stiintific in favoarea unui procent de siguranta de 100%. Subiectul ramane deschis.


Dr. Serban Damian


slabut nimic special ok foarte bine supeeeerrrr!!! Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)

Acest articol a fost vizualizat de 111548 ori.



Cum ne organizam corect mesele

18 Aprilie 2024

Sari peste micul dejun, ciugulesti toata ziua, iar seara ti se face foame si “spargi” frigiderul. Nu reusesti sa te organizezi cu mancarea, sub pretextul ca esti ocupat si nu mai ai timp si de asta.

Poate mesele tale se reduc adesea la covrigi, biscuiti, dulciuri sau batoane de ciocolata, mancate pe marginea biroului, cu o sticla de suc alaturi, in timp ce lucrezi de zor. Daca ai o alimentatie dezordonata si iti lipseste un program regulat de mese, cresc sansele sa consumi frecvent produse prea calorice, cu grasimi, sare si zahar in exces, sarace in nutrienti.

In acest clip vei afla cum sa iti organizezi mesele!


Beneficiile extraordinare ale TURMERICULUI

26 Martie 2024

Promovate ca adevarate cocktailuri de energie, „shot-urile” din lamaie, ghimbir si turmeric sunt pe val printre pasionatii de fitness si sanatate. Despre lamaie si ghimbir am vorbit deja in alte clipuri pe care le gasesti pe canalul meu, dar cum ramane cu turmericul?

Care este rolul lui in aceasta familie a super-alimentelor?


Cea mai USOARA dieta de slabire

18 Martie 2024

Ai incercat sa slabesti cu diferite regimuri, dar nu ai reusit sa te tii prea mult de ele? Poate simteai mereu ca iti era foame, erau greu de urmat sau nu-ti placeau alimentele propuse. Ei bine, se poate si altfel!

Exista diete de slabit eficiente, dar pentru care nu trebuie sa-ti dai viata si buzunarul peste cap. Azi plecam in cautarea dietei de slabit care da rezultate si pe care o poti tine fara mare dificultate.


Articole din aceeasi categorie

CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE CONTRAINDICATII ALE UNOR PRODUSE ALIMENTARE
Unele alimente, desi sunt naturale, pot avea un efect negativ ...
CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII CARNEA SI EFECTELE SALE ASUPRA SANATATII
Daca te astepti sa citesti un articol referitor la efectele ...


PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE PROBIOTICELE, BACTERIILE BENEFICE
In ultima vreme etichetele unor produse ne confrunta cu un ...
MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA MANANCA SANATOS CA SA REDUCI RISCUL DE RACEALA SI GRIPA
Dieta ta poate sa reduca riscurile de a te imbolnavi ...


Alte articole despre Nutritie






« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 » »»
Pagina 5 din 13






Homepage | Nutritie | Sanatate | Slabire | Antrenament | Instrumente | Galerie media | Servicii | Contact | Colaboratori | Termeni si conditii