Sunteti aici :: Nutritie » VEGETARIENII SI APORTUL DE PROTEINE
VEGETARIENII SI APORTUL DE PROTEINE
In momentul cand scriu acest articol ne gasim in plin post al Craciunului. Unii dintre voi probabil ca respecta traditiile ortodoxe, dar in acelasi timp merg si la sala. In aceasta ecuatie apare un element care trebuie rezolvat intr-un mod optim, pentru a impaca ambele probleme: aportul de proteine. In timpul posturilor, consumul de alimente de origine animala este interzis, cu exceptia pestelui, si asta numai dupa "dezlegari". Sportivii isi pun problema ce alimente ar trebui sa consume pentru a-si asigura suficiente proteine de calitate.
Desi destul de putini la numar, exista si sportivi vegetarieni. Despre cei ce tin post si despre vegetarieni vom discuta in acest articol.
Dupa cum stiti, proteinele sunt absolut necesare pentru a sustine buna functionare a organismului, dezvoltarea masei msuculare, formarea de alte noi tesuturi, producerea de enzime, hormoni, factori imuni. Suresele animale de proteine asigura toti aminoacizii esentiali, de aceea se numesc proteine complete.
Pentru majoritatea indivizilor, principala sursa de proteine este carnea, alaturi de lactate si oua. Se pune problema daca un regim alimentar excusiv vegetarian este sau nu sanatos si daca poate sustine dezvoltarea masei musculare.
Exista o multime de preparate vegetariene bogate in proteine, care pot sa asigure un aport optim atat pentru omul obisnuit, cat si pentru cei ce fac sport. Singura problema este ca aceste surse de proteine, cu exceptia soiei, nu contin proteine complete (adica proteine ce contin toti aminoacizii esentiali) si de aceea trebuie sa le combinam pentru a asigura un aport suficient, atat cantitativ, cat si calitativ.
Surse vegetale de proteine
- cereale - grau, orz, porumb, orez
- legume cu frunze verzi - spanac
- leguminoase - fasole, mazare
- nuci, castane, alune
- alge - spirulina
- soia si derivate (tofu, lapte de soia)
- fructele si legumele - contin cantitati mici de proteine
Daca vreti sa fiti absolut siguri ca mancati suficiente proteine, folositi combinatii din care rezulta proteine complete, cum ar fi:
- legume + seminte
- legume + nuci
- cereale + legume
In cazul in care sunteti ovo-lacto-vegetarieni (ceea ce e de preferat in cazul in care va antrenati puternic), va sugeram urmatoarele combinatii:
Cereale/musli cu lapte sau iaurt
Fasole si paine
Porumb si fasole
Paste cu paine
Paste cu branza
Orez cu fasole sau mazare
Orez cu lapte
Nu trebuie sa consumati aceste alimente concomitent, ci in aceeasi zi.
Unii dintre sportivii care tin post isi pun problema daca suplimentele nutritive ce contin proteine extrase din lapte sau oua, pot fi consumate fara sa contravina perceptelor religioase. In opinia noastra, in momentul cand se ajunge la nivel de nutrient izolat din aliment de baza, aceasta problema nu mai exista. Daca totusi nu va puteti impaca cu gandul, puteti consuma concentrate proteice din soia.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 64027 ori.
Proteinele vegetale in alimentatia copiilor
3 Iulie 2022
Principala preocupare a parintilor privind alimentatia bazata pe alimente vegetale este aportul de proteine. In ce masura reusesc acestea sa il acopere?
Proteinele sunt esentiale pentru corpul uman la orice varsta, dar sunt deosebit de importante in perioada copilariei, deoarece atunci se produce cresterea si dezvoltarea rapida a organismului.
In acest clip iti voi vorbi despre principalele surse de proteine vegetale in alimentatia copiilor (si a adultilor)!
Cum sa ai un ABDOMEN PLAT!
26 Iunie 2022
Faci sute de abdomene, te infometezi, te impachezi ca sa transpiri sau dai mii de lei pe tratamente la clinici de infrumusetare, totul in incercarea de a topi grasimea incapatanata de pe abdomen. Si cu toate aceste eforturi, rezultatele intarzie sa apara. De ce este atat de greu sa elimini grasimea din zona abdominala? Ce e de facut ca sa ai un abdomen plat si sa poti purta cu incredere haine pe talie?
Urmareste acest video pentru detalii!
Micul dejun - e important sau nu?
20 Iunie 2022
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei! Dar... oare chiar este?
Aceasta este una dintre afirmatiile pe care le auzi frecvent cand vine vorba de regulile alimentare pentru o viata sanatoasa, inclusiv daca vrei sa slabesti.
In acest video vei afla daca masa de dimineata este cu adevarat importanta sau putem sa sarim peste ea!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii