Sunteti aici :: Nutritie » VEGETARIENII SI APORTUL DE PROTEINE
VEGETARIENII SI APORTUL DE PROTEINE
In momentul cand scriu acest articol ne gasim in plin post al Craciunului. Unii dintre voi probabil ca respecta traditiile ortodoxe, dar in acelasi timp merg si la sala. In aceasta ecuatie apare un element care trebuie rezolvat intr-un mod optim, pentru a impaca ambele probleme: aportul de proteine. In timpul posturilor, consumul de alimente de origine animala este interzis, cu exceptia pestelui, si asta numai dupa "dezlegari". Sportivii isi pun problema ce alimente ar trebui sa consume pentru a-si asigura suficiente proteine de calitate.
Desi destul de putini la numar, exista si sportivi vegetarieni. Despre cei ce tin post si despre vegetarieni vom discuta in acest articol.
Dupa cum stiti, proteinele sunt absolut necesare pentru a sustine buna functionare a organismului, dezvoltarea masei msuculare, formarea de alte noi tesuturi, producerea de enzime, hormoni, factori imuni. Suresele animale de proteine asigura toti aminoacizii esentiali, de aceea se numesc proteine complete.
Pentru majoritatea indivizilor, principala sursa de proteine este carnea, alaturi de lactate si oua. Se pune problema daca un regim alimentar excusiv vegetarian este sau nu sanatos si daca poate sustine dezvoltarea masei musculare.
Exista o multime de preparate vegetariene bogate in proteine, care pot sa asigure un aport optim atat pentru omul obisnuit, cat si pentru cei ce fac sport. Singura problema este ca aceste surse de proteine, cu exceptia soiei, nu contin proteine complete (adica proteine ce contin toti aminoacizii esentiali) si de aceea trebuie sa le combinam pentru a asigura un aport suficient, atat cantitativ, cat si calitativ.
Surse vegetale de proteine
- cereale - grau, orz, porumb, orez
- legume cu frunze verzi - spanac
- leguminoase - fasole, mazare
- nuci, castane, alune
- alge - spirulina
- soia si derivate (tofu, lapte de soia)
- fructele si legumele - contin cantitati mici de proteine
Daca vreti sa fiti absolut siguri ca mancati suficiente proteine, folositi combinatii din care rezulta proteine complete, cum ar fi:
- legume + seminte
- legume + nuci
- cereale + legume
In cazul in care sunteti ovo-lacto-vegetarieni (ceea ce e de preferat in cazul in care va antrenati puternic), va sugeram urmatoarele combinatii:
Cereale/musli cu lapte sau iaurt
Fasole si paine
Porumb si fasole
Paste cu paine
Paste cu branza
Orez cu fasole sau mazare
Orez cu lapte
Nu trebuie sa consumati aceste alimente concomitent, ci in aceeasi zi.
Unii dintre sportivii care tin post isi pun problema daca suplimentele nutritive ce contin proteine extrase din lapte sau oua, pot fi consumate fara sa contravina perceptelor religioase. In opinia noastra, in momentul cand se ajunge la nivel de nutrient izolat din aliment de baza, aceasta problema nu mai exista. Daca totusi nu va puteti impaca cu gandul, puteti consuma concentrate proteice din soia.
Voteaza articolul ( Articolul este votat ca supeeeerrrr!!!.)
Acest articol a fost vizualizat de 69929 ori.
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023
Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023
Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Beneficiile semintelor de susan
14 Noiembrie 2023
Presarate pe covrigi, chifle de burgeri sau in salate, semintele de susan trec adesea nebagate in seama. Sunt foarte mici si se pierd printre alte ingrediente. Totusi, pot fi un adaos valoros in alimentatia ta, deopotriva pentru gust si nutrienti.
In acest clip iti voi vorbi despre proprietatile acestor seminte marunte si cum sa le folosesti in bucatarie!
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii