Sunteti aici :: Nutritie » CONSTIPATIA
CONSTIPATIA
Cand problemele intestinale iti dau bataie de cap nimic nu te poate face fericit; indiferent care este extrema tranzitului tau, disconfortul provocat determina teama, angoasa si iti macina sanatatea. Cea mai comuna dintre forme, constipatia habituala, ne chinuie orice iesire din cuibul nostru ; un concediu constipat e ca si un blestem. Iti distruge orice urma de placere.
Ce e de fapt constipatia ? O incetinire, dincolo de normal a tranzitului. Ea se caracterizeaza printr-un scaun sarac in apa si de prelungirea intervalului intre defecatii. Nu exista niste limite temporale clare care definesc constipatia ; tot ceea ce depaseste normalul propriu trece in sfera patologica. Uneori poate asocia simptome severe digestive, precum crampele sau balonarea.
Cauzele sunt multiple, unele fara sa ridice semnale de alarma serioase, iar altele pot fi expresia unor afectiuni extrem de grave. Sa incepem pas cu pas :
1. Consumul scazut de fibre ; cantitatea optima este de 30g pe zi. Ele reprezinta partea fibroasa, nedigerabila din fructe, legume si cereale care se elimina ca atare prin intestin si care stimuleaza motilitatea normala a colonului.
2. Consumul scazut de lichide poate fi determinant pentru tranzitul intestinal normal.
3. Unele diete, care sustin mai ales alimentatia disociata pot genera constipatie.
4. Multe medicamente au ca efect secundar constipatia. Analgezicele de tipul codeinei, morfinei, antiacidele si unele antidepresive (amitriptilina), fierul, anticonvulsivantele, diureticele, antispaticele pot provoca neplaceri de ordin intestinal.
5. Abuzul de laxative
6. Lipsa activitatii fizice ; fara sa aiba date stiintifice certe, s-a observat ca la persoanele imobilizate brusc exista o scadere a tranzitului intestinal.
7. Sarcina ; 1 din 5 femei insarcinate se plange de constipatie. Cauza sunt modificarile hormonale precum si presiunea crescuta data de uterul gravid pe intestin.
8. Constipatia asociata unor afectiuni specifice : neurologice, metabolice, endocrine. Astfel scleroza multipla, Parkinsonul, accidentul vascular cerebral, diabetul, uremia, hipercalcemia, hipotiroidismul, amiloidoza, sclerodermia sistemica pot antrena constipatie.
9. Afectiuni la nivel colo-rectal : obstructiile intestinale, aderentele, diverticulozele, tumorile pot ingusta, obstrua, imobiliza colonul.
In afara de cele enumerate mai inainte exista si tipul idiopatic de constipatie, cel pentru care medicii dau din umeri a necunoastere, trateaza si merg mai departe. De multe ori problema este de ordin functional si motilitatea scazuta poate ascunde deficite hormonale, de vascularizatie sau inervatie. Anatomic, intestinul este absolut normal, numai ca merge cam prost.
In ceea ce priveste investigatiile care se pot face pentru identificarea cauzei acestea sunt nenumarate si trebuie sa certifice si sa excluda orice afectiune raspunzatoare de constipatie. Daca constipatia a aparut brusc, nu are de-a face cu schimbarile de dieta, medicatie, stil de viata, are o durata mai mare de 6 saptamani atunci trebuie sa se treaca la investigatii minutioase. Daca simptomele sunt severe si nu raspund la laxative cauza e majora si trebuie rapid inlaturata. Scaderea in greutate, pierderile de sange la nivel intestinal, alternanta cu diareea, istoricul familial de cancer de colon, bolile inflamatorii intestinale sunt esentiale pentru definirea afectiunii.
Ce poti face ca sa eviti constipatia ? In primul rand nu te trata de capul tau, pentru ca ea poate fi semnul unei afectiuni grave. O vizita la medicul de familie este suficienta pentru a-ti indica o schema terapeutica sau a te trimite la un specialist. Bine, atunci cand suferi de constipatie habituala, cand stii ca alimentatia ti-a facut numai rau, e vremea sa iei masuri. Alimenteaza-te cu fibre. Ele nu se digera si formeaza un gel capabil sa antreneze bolul fecal. Consuma legume si fructe, cereale din plin. Limiteaza consumul de alimente precum carnea, mancarea procesata, branza care dau constipatie. Efectele unei alimentatii bogate in fibre nu se vad chiar imediat, e nevoie de zile uneori ca sa revii la normal. Un efect neplacut al fibrelor este balonarea. Nu uita sa bei cat mai multa apa atunci cand consumi fibre, cel putin 2 litri de lichid pe zi.
Sorbitolul, un glucid natural are efect laxativ osmotic. El se regaseste in caise, mere, struguri, piersici, prune, zmeura si...guma de mestecat. In fructele uscate are o concentratie de 5-10 ori mai mare.
Nu ezitati sa faceti miscare ; sunt miraculoase cateva minute de exercitii nu numai pentru silueta.
Deprinderile habituale ; duceti-va la baie atunci cand trebuie si nu mai tarziu. Inlaturati orice stimuli neplacuti ; chiar daca par sfaturi rasuflate si stupide analizati mai atenti deprinderile de viata. Momentul optim pentru propria usurare e imediat la trezire sau la 30 de minute dupa masa. Asta pentru ca motilitatea intestinala este ridicata dimineata si dupa mese datorita reflexului gastrocolic.
In ceea ce priveste laxativele, desi se recomanda extrem de usor, printr-o banala reclama TV, ele nu trebuie sa ramana instrumentul sigur folosit pentru indepartarea constipatiei. Exista laxative de volum, asemanatoare fibrelor, care au efect la 12-24 ore de la administrare. Uneori, in cazul constipatiei severe, pot determina disconfort sever intestinal. Laxativele stimulante, precum cele care contin bisacodil, glicerol stimuleaza inervatia intestinului gros si au efect la aproximativ 8-12 ore de la ingestie. Cele sub forma de supozitor isi instaleaza efectul mai rapid ; se recomanda administrarea lor seara, inainte de culcare. Ca efecte adverse se descriu crampe intestinale si lenevirea intestinului dupa administrarea prelungita a acestora. Laxativele osmotice (lactuloza, glicoli) retin o cantitate crescuta de lichide in intestin. Unele dintre ele sunt utilizate chiar pentru curatirea intestinului inainte unor investigatii specifice sau unor interventii chirurgicale. O ultima categorie este reprezentata de laxativele emoliente. Uleiul de parafina este cel mai cunoscut dintre acestea. Nu prezinta riscuri ridicate, dar sunt mai putin eficiente si pot da iritatii locale si scade absortia de vitamine din colon.
Alegerea laxativului nu e problema ta, ci a medicului. Totusi, atunci cand nu ai ce face, opteza pentru un laxativ de volum sau adauga cel mult unul osmotic. Cand cauza nu e absortia cresuta de apa din intestin (bolul fecal nu e uscat), ci peristaltismul scazut, opteaza pentru un laxativ stimulant. Oricum, laxativele nu trebuie folosite dincolo de episodul de constipatie. Unele persoane dezvolta o dependenta stransa de laxativele, care le face sa functioneze normal. Pentru a preintampina o astfel de neplacere, optati pentru laxativele de volum.
Incercati retele vechi care inlatura constipatia : prune uscate asociate cu lichide din plin, struguri, ceaiul de crusin, uleiul de ricin. Alegeti alimente bogate in probiotice de tipul lactobacillus acidofilus sau in magneziu (legume, seminte de orice fel).
Constipatia are multe fete ; e in regula sa o tratezi pe cea din concediu, care apare inopinat pentru ca ti-ai schimbat habitatul, dar atunci cand devine suparatoare, prelungita, repetitiva e bine sa te adresezi medicului ; numai gandul ca una dintre primele manifestari ale cancerului de colon este constipatia trebuie sa sperie.
Dr. Ioana Simian

Acest articol a fost vizualizat de 83963 ori.
Dieta Low FODMAP, utila in sindromul colonului iritabil
4 Decembrie 2023Dieta low FODMAP a fost propusa de un grup de cercetatori australieni cu scopul de a ameliora simptomele digestive neplacute cauzate de sindromul colonului iritabil sau in engleza IBS - irritable bowel syndrome, adica balonare, dureri si crampe abdominale, gaze in exces, diaree sau, dimpotriva, constipatie.
Dar ce inseamna FODMAP? Denumirea de FODMAP se refera la o serie de substante prezente in alimente, mai exact la oligozaharide fermentabile, dizaharide, monozaharide si polioli.
Urmareste clipul pentru mai multe detalii!
Te ajuta CARNITINA sa slabesti?
28 Noiembrie 2023Vrei sa slabesti si te-ai gandit sa iei carnitina? Daca practici un sport si te-ai uitat pe site-urile cu suplimente alimentare, poate ai observat printre multe alte produse L-carnitina, promovata si ca instrument de ardere a grasimilor.
Te ajuta acest produs sa faci mai bine fata efortului fizic, sa ai rezultate mai bune si chiar sa slabesti? Hai sa vedem ce spun oamenii de stiinta!
Beneficiile vitaminei C
20 Noiembrie 2023Vitamina C este poate cea mai celebra vitamina, la care ne gandim imediat cand ne ia raceala sau vrem sa avem imunitatea mai buna. Cu nume de cod acid ascorbic, este o vitamina hidrosolubila, adica se dizolva in apa si nu poate fi sintetizata si depozitata in corp, asa ca trebuie sa ne-o asiguram constant din ce mancam sau din suplimente.
Partea buna? E usor accesibila in numeroase alimente si se absoarbe bine in organism.
Adauga un comentariu Acest articol are 2 comentarii.
laxativele pot face mai mult rau decat bine in ceea ce priveste inlaturarea constipatiei. Pnetru a inlatura contipatia este nevoie de un tratament naturist si o alimentatie sanatoasa bazat pe supe, ceaiuri si multe lichide. Am avut si eu probelem cu constipatia, dar am inceput sa consum cat mai multe firbe ( va recomand cele de la hemostop ) si am scapat de aceasta problema. Multa sanatate
Eu va sfatuiesc sa cititi mai multe si aici http://www.impenetrabil.ro/2013/02/stil-de-viata-si-laxative-impotriva.html

Ridichea este de mai multe feluri, insa cea mai cunoscuta ...

Daca ai cumparat recent o punga de popcorn, s-ar putea ...

Cu ajutorul alimentatiei inteligente poti lupta impotriva stresului, a migrenelor, ...
Adauga un comentariu
Completati codul din imagine (daca nu vedeti codul, apasati pe butonul trimite pentru a se genera alt cod)
Nota : campurile marcate cu * sunt obligatorii